Starity

Mi az a termékbiztonsági adatlap, és miért fontos?

Tegnapelőtt, 00:20   |   

A termékbiztonsági adatlap a szépségipar területén, így a műkörmös szakmában is meghatározó. Sokan azonban nincsenek tisztában vele, mire szolgál és milyen teendőik vannak vele kapcsolatban. Az alábbiakban megpróbáljuk eloszlatni a tévhiteket és kideríteni, szükséges-e a termékbiztonsági adatlapok beszerzése a kéz- és lábápolók számára!?

hirdetés
Mi az a termékbiztonsági adatlap, és miért fontos?

A termékbiztonsági adatlap fogalma

A termékbiztonsági adatlap, vagyis az MSDS (Material Safety Data Sheet) egy olyan dokumentum, amely részletesen tartalmazza az adott termék kémiai összetevőit, illetve információkkal szolgál a vele kapcsolatos veszélyekről, a biztonságos használatról és a tárolás megfelelő módjáról is. 

Lehetővé teszi tehát a termék biztonságos használatát és segít megérteni alkalmazásának kockázatait is. Ugyan számos géllakk esetében nincs komoly jelentősége, néhány, a Nail4U kínálatában is megtalálható alapanyagnál viszont meghatározó lehet. 

Miért fontos műköröm-alapanyagok esetén?

Nem gyakran ugyan, de sor kerülhet hivatalos ellenőrzésekre a kéz- és lábápolók körében is. A biztonsági adatlap megléte jellemzően a fertőtlenítőszereknél, vagy az “X”-szel, “!”-lel jelölt anyagok esetén szükséges. 

Az adatlap kitér a fizikai-kémiai, toxikológiai és ökotoxikológiai tulajdonságokra is, amelyek a használat során kockázati tényezőként jelentkezhetnek. A különböző, műkörmösök által igénybe vett alapanyagok tartalmazhatnak veszélyes vegyi anyagokat. Az MSDS adatlap segít ezek megismerésében, és az ellenük történő védekezés módját is tartalmazza. 

Mikor szükséges?

Biztonsági adatlapot csak a veszélyesnek osztályozott anyagok esetén kell elkészítenie a gyártónak és továbbítania azt a forgalmazó, valamint a felhasználó felé. Bizonyos feltételek teljesülése esetén ugyancsak szükség lehet a termékbiztonsági adatlapra, de továbbítani csak abban az esetben szükséges, ha az átvevő ezt kifejezetten kéri. 

Ha egy termék biztonságos használatával kapcsolatban elegendő információ áll rendelkezésre, nem szükséges külön MSDS adatlapot létrehozni. Kozmetikai termékek esetén nem indokolt, a legtöbb műköröm-alapanyag pedig ilyen módon kerül forgalomba. Akkor azonban, ha a terméken az “X” vagy a “!” szimbólum szerepel, minden esetben elengedhetetlen az adatlap tárolása, és ellenőrzés esetén történő rendelkezésre bocsátása. 

Hogyan kell tárolni?

Az MSDS adatlapokat nem szükséges kinyomtatott formában, papír alapon tárolni, hiszen egy-egy termékhez kapcsolódó ilyen dokumentom akár több tíz oldalas is lehet. Épp ezért a hatóságok a digitalizált tárolást is elfogadják. A lényeg, hogy szükség esetén be lehessen mutatni számukra. 

Termékbiztonsági adatlapokra csekély mennyiségű termék esetén van szükség, azoknál azonban fontos, hogy elérhetőek legyenek ezek a dokumentumok. Hiszen egy esetleges ellenőrzés során a hiányuk bírság kiszabását vonhatja maga után. Kéz- és lábápolóként fontos tisztában lenni az MSDS adatlapok jellemzőivel és jelentőségével, illetve gondoskodni kell az előírt módon történő tárolásukról. 

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek