Starity

Dzsézusz: a magyar underground új üdvöskéje - megérkezett első albuma

Ma, 09:00   |   Szerző: Freeze

2024-ben Dzsézusz, azaz Plesznivy Károly Máté, új színt hozott a magyar zenei világba. Egyedi hangzásvilága és mély gondolatisága gyorsan felkeltette a figyelmet, különösen most, hogy megjelent debütáló albuma, a Kopp-kopp!.

hirdetés
Dzsézusz: a magyar underground új üdvöskéje - megérkezett első albuma

Dzsézusz, teljes nevén Plesznivy Károly Máté, egy új név a magyar underground szcénában, aki nemcsak zenészként, hanem művészként és közösségépítőként is aktívan részt vesz a hazai kultúra formálásában. Most jelent meg bemutatkozó albuma, a Kopp-kopp! és azonnal felkavarta a zenei világ állóvizét. Dzsézusz zenéje különleges mixet alkot a techno, deep house, trip-hop és indusztriális műfajok elemeiből, amelyekhez filozófiai mélységű, irodalmi igényű szövegek társulnak. Az album egyaránt szól az emberi szabadságról, a társadalmi struktúrák kritikájáról és a modern világ kihívásairól.

Dzsézusz zenei pályafutása a legendás OZORA fesztiválon kezdődött, ahol kezdetben interaktív művészeti installációkkal hívta fel magára a figyelmet. Később szervezőként és előadóként is bekapcsolódott az elektronikus zenei szcéna világába, ezek az élmények pedig mély nyomot hagytak zenéjén. A Kopp-kopp! egy olyan album, amely egyszerre szórakoztatja és elgondolkodtatja a hallgatót, ahogy maga Dzsézusz is hangsúlyozza:

A zenében nemcsak az a fontos, amit hallunk, hanem amit gondolkodunk közben.

Az album hangulatvilága rétegzett és sokoldalú: a techno pulzáló ütemei keverednek a trip-hop melankolikus atmoszférájával, miközben deep house harmóniák és indusztriális elemek adják hozzá a különleges karaktert. Dzsézusz alkotói szellemisége azonban nem áll meg a zene határainál. 2022-ben elindította a Promotheusz projektet, amelynek célja a szabad tudásmegosztás és közösségépítés.

A projekt lehetőséget biztosít különböző előadásokra és műhelymunkákra, hidat képezve a közönség és a művészek között, ezt a filozófiát pedig Dzsézusz zenéje is magában hordozza. Az Kopp-kopp! album hamarosan elérhető lesz a legnagyobb zenei platformokon is, de addig is az underground rajongók élőben is találkozhatnak Dzsézuszszal, aki rendszeresen fellép különböző budapesti helyszíneken, ahol sajátos hangzásával és üzeneteivel kápráztatja el a közönséget.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek