Starity

Latin előadók — a kritikusok szemével

2011. január 02. 01:01   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Shakira, Jennifer Lopez, Gloria Estefan, Thalía, Natalia Oreiro, Paulina Rubio, Enrique Iglesias és Juanes: napjaink talán legjobban ismert latin előadói. De vajon melyikük jobb a szakmában? A kritikusok megmondják!

hirdetés
Latin előadók — a kritikusok szemével

A legnagyobb sztárok rajongótáborai hajlamosak presztízskérdést csinálni abból, hogy vajon kinek a kedvence a legjobb. Ilyenkor általában mindenki a népszerűségből és a díjakból indul ki, vagy éppen abból, hogy kivel mennyit foglalkozik a sajtó és a média. Mi viszont kicsit jobban utánajártunk a dolgoknak, méghozzá a manapság nyolc legismertebb latin előadó esetében.

A legnagyobb internetes zenei adatbázis, az Allmusic (régebben: All Music Guide vagy AMG) oldalán ugyanis valódi témaszakértők véleményezik a zenei albumokat, függetlenül attól, hogy milyen helyezést értek el a slágerlistákon vagy mennyire népszerűek. A felmérésben a fő stúdióalbumokra adott csillagok (pontszámok) átlagát vettük, így minden előadó jellemezhető egy-egy pontszámmal. (Az albumokat – egyenként – fél csillagtól ötig pontozhatják.)  S lássuk a – néhol igencsak meglepő – eredményeket!

Talán annyira nem lesz furcsa, hogy a listát Shakira vezeti, méghozzá kereken 4,0 ponttal. Második helyen a köztudatba nem is olyan régen, de hirtelen berobbant, szintén kolumbiai énekes, Juanes áll 3,7 ponttal, míg a harmadik hely a mexikói Thalíának jutott 3,4 ponttal. S bizony, az ismert „nagyok” csak utánuk jönnek, ám szorosan felzárkózva: Enrique Iglesias munkássága 3,3 csillagot, Gloria Estefan, a latin pop koronázatlan királynőjéé 3,25-öt, Jennifer Lopezé 3,2-t, Paulina Rubioé 3,1-et ér a kritikusok szerint, s végül a sort Natalia Oreiro zárja 2,75 ponttal.

Természetesen ebből sem lehet kizárni a szubjektivitást, hiszen nem ugyanaz a kritikus értékelte a felmérésben szereplő albumokat, továbbá Natalia Oreiro mindössze három albummal rendelkező szerény diszkográfiájából is csak kettőt értékeltek.

Nos, amint látjuk, a valós helyzet – legalábbis a zenekritikusok szerint – korántsem mindig egyezik meg az előadók népszerűségével.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek