Michelle Obama, Rihanna és Serena Williams az év nõi közt

Az amerikai first lady, Michelle Obama mellett mások között Rihanna barbadosi születésû énekesnõ, Stella McCartney brit divattervezõ és Serena Williams többszörös Grand Slam-gyõztes amerikai teniszezõ részesült a Glamour magazin Év Nõje díjában.

em Az 1939-ben alapított lap 20 éve adja át a díjat, amellyel olyan nõket tüntet ki, akik nagy jelentõségû tetteket vittek véghez a szórakoztatóiparban, az üzleti életben, a sportban, a divatban, a tudományban vagy a politikában.

Rihanna azt követõen került a díjazottak listájára, hogy nyilvánosan is szót emelt a családon és a párkapcsolaton belüli erõszak ellen, és arra buzdította bántalmazott nõtársait, hogy kövessék példáját. (Rihannát barátja, a szintén énekes Chris Brown verte meg még az év elején, az ügybõl bírósági eljárás lett; a férfit felfüggesztett börtönre és közmunkára ítélték.)

A first lady a mentori szolgálat jelentõségének elõtérbe helyezéséért részesült a kitüntetésben: Barack Obama elnök felesége számos program és kezdeményezés fölött vállalt védnökséget. "Elkötelezett a lányok következõ generációja iránt, kitágította horizontjukat azáltal, hogy arra biztatja õket, hogy a jövõ új vezetõjeként lássák magukat" - indokolta az elnökfeleség kitüntetését a magazin.

Stella McCartney divattervezõt munkája mellett állhatatos vegetarianizmusáért, illetve az állatok jogaiért folytatott harcáért, valamint azért ismerték el, mert nem hajlandó bõrrel és szõrmével dolgozni.
A sportolók közül Serena Williams vehette át a díjat: a teniszcsillagot alapítványi fáradozásaiért tüntették ki. A sportoló alapítványa amerikai fõiskolásokat támogat, de a közelmúltban egy elemi iskolát is létrehozott Kenyában.

Az év nõi között szerepel az a két újságírónõ - Laura Ling és Euna Lee -, akiket azt követõen vettek õrizetbe Észak-Koreában, hogy riportot készítettek az éhezés elõl Kínába menekülõ észak-koreai nõkrõl. Az újságírók szabadon bocsátását végül hosszas diplomáciai tárgyalások után érte el az Egyesült Államok.

Kitüntették Susan Rice amerikai politikust is, aki az Egyesült Államok elsõ nõi ENSZ-nagyköveteként az amerikai politikai napirend homlokterébe helyezte a nõk ügyét a világszervezetben.

Az év nõi között szerepel Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó felesége, Maria Shriver is, akit azért dicsértek, mert az állam first ladyjeként a változás és a nõi vezetés jegyében fogalmazta újra szerepét.