Az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó információk jelentek meg Jenson Button jövõjével kapcsolatban, ám a McLaren szerdán véget vetett a találgatásoknak, a wokingiak bejelentették, hogy leszerzõdtették az idei Forma-1-es világbajnokot.

Ez egyben azt is jelenti, hogy jövõre a McLaren a legutóbbi két szezon világbajnokaival áll rajthoz a Forma-1-ben, hiszen Button csapattársa Lewis Hamilton lesz.

Button leigazolásával az is egyértelmûvé vált, hogy Heikki Kovalainennek új munkaadó után kell néznie; az elmúlt két évet a McLarennél töltõ finn vélhetõen valamelyik új csapatnál lel majd új otthonra.

A McLaren sokáig egyezkedett Kimi Räikkönennel, de végül nem tudtak megegyezni vele. A 2007-es bajnok - aki a Ferrarinál vált feleslegessé - azóta már bejelentette, hogy kihagyja a 2010-es F1-es idényt.

A szerzõdést bejelentõ McLaren honlapja büszkén hirdeti, hogy a Forma-1 történetében velük esik meg elõször, hogy egy csapat a legutóbbi két szezon bajnokaival indul harcba. Jövõ évi felállásuk ráadásul azért is különleges lesz, mert legutóbb 1968-ban fordult elõ az F1-ben az, hogy két brit pilóta alkotott egy csapatot, akkor is két világbajnok, Graham Hill és Jim Clark szerepelt egymás mellett a Lotusnál.

"Mindig nehéz döntés elhagyni egy olyan csapatot, amit hosszú ideje szolgál az ember. Az élet azonban a kihívásokról szól. Idén megnyertem a bajnokságot a Brawn GP-vel, amit ugyan sosem fogok elfelejteni, de mindig is azt vallottam, hogy folyamatos kihívásokra van szükségem"- idézi a McLaren honlapja a döntését indokló Buttont.

"A McLaren a világ sportjának egyik meghatározó szereplõje, az eredményeik és a világbajnokaik listája - Emerson Fittipaldi, James Hunt, Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Häkkinen és természetesen új csapattársam, Lewis Hamilton - önmagukért beszélnek. Már kiskorom óta figyeltem a McLarent, és egészen hihetetlen, hogy most végre én is hozzájuk tartozom"- bókolt új munkaadójának a bajnok, aki nem felejtett el köszönetet mondani Ross Brawnéknak sem.

A Mercedes belépésével gyári csapattá váló Brawn GP-nél vélhetõen nehezen emésztik meg Button döntését, hiszen nemrégiben Ross Brawn csapatfõnök logikátlannak nevezte azon spekulációkat, melyek a pilóta eligazolásáról szóltak. Ha logikus, ha nem, Button távozott.

"Fantasztikus hír, hogy Jenson úgy döntött, a McLarennél folytatja"- köszöntötte újdonsült csapattársát - és vélhetõen egyik leendõ legnagyobb riválisát Hamilton. "Már alig várom, hogy megkezdjük a közös munkát vele és a mérnökökkel, hogy a 2010-es szezon rajtjára olyan autót rakjunk össze, amellyel harcba szállhatunk a bajnoki címért."

Hamilton nem feledkezett meg Kovalainenrõl sem: "A legjobbak kívánom 2008-2009-es csapattársamnak és jó barátomnak, Heikki Kovalainennek, aki az egyik legkedvesebb teremtés, akivel valaha is találkoztam."

Érthetõ módon a csapatfõnök, Martin Whitmarsh is felhõtlen örömének adott hangot: "A McLarennél mindenki hihetetlenül elégedett, hogy Jensont a csapatunknál üdvözölhetjük. Mindig is arra törekedtünk, hogy a lehetõ legjobb pilótákat szerzõdtessük. Jenson és Lewis személyében nem csak a leggyorsabb párosunk van a 2010-es mezõnyben, de a Forma-1 két legkiforrottabb és legprofibb pilótáját tudhatjuk sorainkban."

Whitmarsh biztos benne, hogy megtalálják majd a két kiváló képességû pilóta közt az egyensúlyt, és a csapat honlapján közzétett megszólalásában kitért a pénzre is, ami az elmúlt napok híreit látva teljesen érthetõ is: "Azt leszögezném, hogy Jenson döntésében nem játszott szerepet a pénz. Nem fizetünk neki többet, mint amit máshol is megkaphatna."

A csapatfõnök Kovalainent is elbúcsúztatta néhány mondatban: "Szeretném megköszönni Heikki elmúlt két évben tanúsított önzetlen hozzáállását. Heikki egy nagyszerû karakter, aki meglehetõsen hiányozni fog nekünk. Talán mondanom sem kell, minden jót kívánunk neki a jövõ évre"- zárta Whitmarsh, aki nem titkolta, mindkét bajnoki címet meg akarják szerezni 2010-ben.

forrás:f1hirek.hu