Talán legközelebbi élményként Michael Jackson idén nyáron történt tragédiája él bennünk. A tragédia 2009. június 25.-én következett be: az ötven esztendõs Michael Jackson nem élte túl azt a szívrohamot, amelyet helyi idõ szerint dél körül szenvedett el Los Angelesben. Tragédiája azóta kissé üzlet lett, hisz az épp a visszatérésre készülõ színész sokak szerint épp az embertelen próbákba halt bele. Mindenesetre, a Londonban tervezett szuperkoncertek elõkészületébõl film született, a This is it nagy siker lett. Táncosai önálló show-val járják a világot, januárban hozzánk is eljönnek majd…


Heath Ledger (28)
Alig másfél évvel korábban, 2008. január 22-én szintén szívroham következtében hunyt el manhattani otthonában Heath Ledger, amelyet gyógyszer-túladagolás váltott ki nála . A 29 esztendõs színész alig fejezte be A sötét lovag forgatásait, és a hírek szerint as hirtelen jött sikert nem tudta feldolgozni, így a máig nem tisztázott feltételezések szerint, tiltott szerekben kereste a ½megnyugvást½.

Selmeczi Roland (38)
Alig nyolc nappal késõbb a magyar közönséget még mélyebb gyász érte. Selmeczi Roland autóbalesetben vesztette életét. A 38 éves színész 2008. január 30-án este fél kilenc körül az M5-ös autópálya 34-es kilométerénél elvesztette uralmát jármûve felett és lesodródott a pályáról. Az autó a szalagkorlátnak és a mögötte lévõ vadrácsnak csapódott, letarolt egy segélykérõ oszlopot, majd az árokba hajtott, ahol két fának vágódott. A jármû többször megpördült, majd feje tetejére borulva állt meg. A színész eközben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. Napjaink egyik legnépszerûbb szinkronszínésze volt haláláig. Hangját kölcsönözte többek között Antonio Banderas-nak, a Szõkés címû sorozatban Dominic Purcell-nek, a 24-ben a fõszereplõ Kiefer Sutherlandnek, valamint további sikersorozatokban hallhattuk hangját: a Gyilkos utcák, a Született feleségek, a Nash Bridges - Trükkös hekus, a Cobra 11.

Brad Renfro (25)
Brad Renfro mindössze 25 éves volt, amikor 2008 január 15-én holtan találtak rá. Halálát valószínû drogtúladagolás, valamint súlyos alkoholmérgezés okozta. Az amerikai színész életmûvének különös csavarja, hogy az egyik legismertebb filmje a 2002-es A drog pokla volt, amelyben Stephen Dorff és Matt Dillon mellett szerepelt. Renfro éveken át küzdött, egészen haláláig drogproblémájával. Több ízben letartóztatták, valamint elvonókúrákra is járt, mindhiába…

Aaliyah (22)
Talán napjaink egyik legnagyobb sztárja lehetne Aaliyah, aki 2001. június 25-én repülõgép-szerencsétlenségben vesztette életét, miután saját gépével lezuhant a Bahamák felett. Bár elsõsorban énekesnõként volt ismert. Épp halála elõtt próbálkozott beindítani filmes karrierjét. Szerepet kapott a 200-es év egyik mára klasszikus akció-krimijében, az Öld meg Rómeót-ban. A halála után bemutatott A kárhozottak királynõjének pedig már maga volt a fõszereplõje.

Tupac Shakur (25)
Tupac Sakur szintén elsõsorban rapperként vált ismertté. De az 1997-es, Az utolsó belövés címû filmje méltán érdemelte ki a „kultikus” jelzõt. A 2Pac mûvésznéven alkotó, színes bõrû amerikai sztárt 1996. szeptember 16-án lõtték le, feltételezhetõen egy bandaháború következményeként…

James Dean (24)
Talán õ volt az elsõ „macsó”, bár akkor még nem biztos, hogy tudták, mit is jelent ez a kifejezés Az amerikai mozik ifjú csillaga igazán bohém életet élt. Autók, nõk, bulik töltötték ki mindennapjait. No és persze irdatlan mennyiségû munka. Mert bár alig 24 esztendõs volt, amikor autóbalesetben, 1955. szeptember 30-án elhunyt, 33 különbözõ televíziós és mozis szerepet hagyott hátra. Ezek közül a legismertebb az Édentõl keletre.

River Phoenix (23)
River Phoenix azon sztárok sorát bõvíti, aki nehezen dolgozta fel a hirtelen jött népszerûséget. Elõbb alkohollal, majd drogokkal próbált úrrá lenni saját depresszióján. Végül halálához a drogtúladagolás vezetett. 1993. október 31-én találták holtan egy Los Angelesi motelban. Olyan filmszerepeket hagyott hátra, mint az Otthonom, Idaho, vagy a Komputerkémek. Öccse, Joaquin Phoenix továbbvitte a családi örökséget, ragyogó pályát futott be. A nyughatatlan címû filmben oly hitelesen alakította Johnny Cash-t, hogy Golden Globe díjjal jutalmazták. Emellett az Oscar- és a BAFTA-jelölést is a magáénak tudhatta 2006-ban.

Brandon Lee (28)
A mozi történet talán legbizarrabb halálesete volt Brandon Lee-é. Bruce Lee fiát ugyanis A holló címû film forgatásán érte a halál. A mai napig teljesen nem tisztázott körülmények között hunyt el. Tragédiáját egy véletlenül (vagy szándékosan?) elcserélt golyó okozta. A holló zárójelenetében ugyanis rálõttek a fõszerepet alakító Lee-re, ám vaktöltény helyett éles lõszert tettek a „filmes kellékbe”. A stáb elõbb szinte „tapsolt” örömében, hogy a színész milyen ragyogóan alakítja szerepét, majd a megdöbbenéstõl megszólalni sem tudtak, amikor lassan felfogták, miért nem mozog még mindig a fiatal színész… Életét az öt óráig tartó mûtét ellenére sem tudták megmenteni, így alig két hónappal 28. születésnapját követõen, 1993. március 31-én elhunyt.

Bruce Lee (32)
A sors különös kegyetlensége, hogy ahogy fia, Bruce Lee is tragikus hirtelenséggel hunyt el. igaz, neki nem adatott meg az a „dicsõség”, hogy szinte a „színpadról” távozzék. Bruce Lee 1973. július 20-án hunyt el, alig 32 évvel azután, hogy San Francisco kínai negyedében megszületett a legenda. A „Sárkányként” becézett sztár a legalsó fokokról küzdte fel magát a világhírnévig, elõször profi harcmûvészként, táncosként tevékenykedett, majd a hatvanas évektõl találta meg õt a filmek világa. A hetvenes évek elejére Hong Kongba költözik, ahol végül a fentebb már említett napon utoléri õt a halál.

Halálának pontos oka a mai napig tisztázatlan. Állítólag még azon a napos is beszélt ügyvédjével, és terveit egyeztette vele, majd az esti órákra vacsorát beszéltek meg, ám napközben fejfájásra hivatkozva gyógyszert kért, majd lefeküdt pihenni néhány órára, ám sajnos már soha többé nem kelt fel. Öt nappal késõbbi temetésén, július 25-én mintegy 25 ezer gyászoló rajongó vett részt.

Lee utolsó otthona azóta is zarándokhely, pedig nem õrzik épp méltóképp emlékét, jelenleg kuplerájként üzemel. Ezért Hong Kong elöljárói szeretnék a házat kisajátítani, majd egy felújítást követõen múzeumot létrehozni az épületben.

Elvis Presley (42)
Minden idõk talán egyik legnagyobb sztárja. Mind énekesként, mind színészként hatalmas rajongótáborra tett szert. Számtalan film, aranylemez, legendás dalok õrzik emléket. Sokak meggyõzõdése, hogy 1977. Augusztus 16.-án, „természeteses okokból” bekövetkezett halála hátterében fõleg a drokok álltak. Sõt, Presley orvosára is vetült némi gyanú. Mindmáig sokan nyomoznak halála valódi oka iránt.

Halálának hírére hisztérikus jelenetekre került sor memphisi háza elõtt, majd a temetésén is. A Presley lemezek forgalma minden korábbi csúcsot megdöntött, úgyhogy az RCA képtelen volt kielégíteni az igényeket.
A Presley-kultusz a mûvész halála után is töretlen maradt. Könyvek, újságcikkek, dokumentumfilmek és tévémûsorok sora emlékezik az énekesre.

Natasha Richardson (45)
A 45 éves színésznõ 2009. március 18-án vesztette életét, miután néhány nappal korábban síbalesetet szenvedett. A fejsérülése elõször nem tûnt súlyosnak, ám Liam Neeson neje egy órával késõbb rosszul lett, a kórházba szállítását követõen kómába is esett, ahol két nap után elhunyt.

A Tony-díjas színésznõ fõként a színházi világban ért el sikereket. Filmes munkái közé tartozott a Nell, a remetelány - amelynek forgatásán megismerte férjét -, az Apád-anyád idejöjjön és Koltai Lajos filmdrámája, az Este, amelyben édesanyjával, Vanessa Redgrave-vel játszott együtt.

John Belushi (33)
Sajnos õ is azon fiatal sztárok sorába tartozik, akinek halálát a drog és az alkohol okozta. Az amerikai színészre 33 évesen, 1982. március 25-én találtak rá holtan. Többek között A Blues Brothers címû filmben láthattuk õt, valamint a Szomszédok címû ausztrál sorozatban.

Marilyn Monroe (36)
Bár mindössze 36 év adatott meg neki, és lassan fél évszázada már, hogy nincs közöttünk, mégis napjainkig generációk ismerik a nevét. Mindezt pont talán ellentmondásos figurájával érte el. Hisz filmjei, szerepei révén milliók kedvelték meg. Ugyanakkor, szerelmi ügyei már inkább a bulvárlapoknak adott témát. Leghíresebb filmje talán a Van, aki forrón szereti.

Álmatlan, depressziós, kórházas idõszakot jelentettek Marilyn utolsó hónapja, amelybõl az emelte ki hangulatilag, hogy felkérték: születésnapi partiján köszöntse Kennedy elnököt. Új szerepet is kapott, de elvették tõle, amiért beperelte a filmgyárat. New Yorkban A vágy villamosát játszotta színpadon, és nyugtatón élt. Utolsó estéjén, 1962. augusztus 5-én Los Angelesben Robert Kennedyvel, az elnök öccsével volt egy összejövetelen. Másnap reggel holtan találták. Halála is olyan talányos, mint egész élete: lehet, hogy a baloldali író volt feleségével akarták hírbe hozni a Kennedy-testvért, vagy egy miatta elkövetett öngyilkossággal zsarolni? A vizsgálat sok kérdést nyitva hagyott.

Lee Strasberg a sírjánál azt mondta: ½Más is akadt, aki gyönyörû szép volt, mint õ, ám benne volt valami más is, amit az emberek megláttak és amivel azonosultak. Sugárzása volt, sóvárgás és vágy áradt belõle, ettõl volt más, mint a többi ember, ebbõl a sugárzásból akart részesülni mindenki, aki ismerte, gyermeki naivitásából, amely csupa félénkség volt, de csupa elektromos feszültség is½.

R.I.P.