Matt Damon igazi átváltozómûvész. A Bourne-filmek kedvéért acélos izmokat, Az informátor!-ért jókora pocakot és mókás bajszot növesztett: egy-egy szerep érdekében a legváratlanabb átalakulásokon megy keresztül.



De azért neki is megvannak a maga határai: legújabb figurája hiteles megformálásához húsz centit kellett volna nõnie. Clint Eastwood rendezésében, az Invictus – A legyõzhetetlen (Invictus, hazai bemutató: 2010. március 4.) címû filmben ugyanis élõ személyt kell eljátszania: a Dél-Afrikai Köztársaság világbajnok rögbicsapatának kapitányát, Francois Pienaart.

Amikor az elsõ megbeszélésük alkalmával szóba került, hogy a színész jóval alacsonyabb, mint modellje, a rendezõ csak ennyit mondott: „mindent mást bízz rám, én elintézem a problémákat. De hogy hogyan leszel magasabb, azt már oldd meg te.”
Damon hat hónapot kapott Eastwoodtól, hogy felkészüljön a profi rögbijátékos szerepére: a színész alaposan fel is turbózta az izmait, elsajátította a Dél-Afrikában dívó különleges akcentust, és beleásta magát a sportoló világába. De amikor elõször találkozott az igazi Francois Pienarral, csak ennyit tudott mondani:
– Nincs semmi baj. Filmen nagyobbnak látszom, mint az életben.