Magyarországon minden negyedik fiatal gyújt rá rendszeresen, ezzel teljes mértékben fittyet hányva saját egészségi állapotára.
A teljes cikkhez kattints ide!
Füstölgő fiatalok
2011. szeptember 05. 07:06
2011. szeptember 05. 07:41
Reggel fél nyolckor hozzászólni egy ilyen cikkhez nagyon kellemes lehet, ajánlom mindenkinek.
Egyébként tényleg elképeszt néha, hogy a mai fiatalok milyen felelőtlenek. Olyat is láttam már, hogy általánosban szabályosan a tanár előtt gyújtott rá a gyerek. Ami még hagyján, de a tanár rá sem szólt.
De ugyanez az alkoholizálás. Tizenegy évesek írják ki Fészbúkra, milyen jó volt az este és mennyit piáltak. WTF?!
Azért valamilyen módon szerintem is rendet kellene tenni, felhívni rá a szülők figyelmét, hogy ne hanyagolják el annyira a kölkeiket, fegyelmezzék őket, és véssék a fejükbe, hogy a dohányzás és az alkoholizálás hosszútávon halált okozhat. Szerintem ha egy szülő képes a megfelelő hangnemben beszélni erről a gyerekével (ergó nem leb*ssza ha kipróbálja, mert akkor már csak azért is rá fog szokni a gyerek), akkor a probléma részben megoldva. De sok szülő még a minimumot sem képes kihozni magából, ha ilyen témákról van szó..
Egyébként tényleg elképeszt néha, hogy a mai fiatalok milyen felelőtlenek. Olyat is láttam már, hogy általánosban szabályosan a tanár előtt gyújtott rá a gyerek. Ami még hagyján, de a tanár rá sem szólt.
De ugyanez az alkoholizálás. Tizenegy évesek írják ki Fészbúkra, milyen jó volt az este és mennyit piáltak. WTF?!
Azért valamilyen módon szerintem is rendet kellene tenni, felhívni rá a szülők figyelmét, hogy ne hanyagolják el annyira a kölkeiket, fegyelmezzék őket, és véssék a fejükbe, hogy a dohányzás és az alkoholizálás hosszútávon halált okozhat. Szerintem ha egy szülő képes a megfelelő hangnemben beszélni erről a gyerekével (ergó nem leb*ssza ha kipróbálja, mert akkor már csak azért is rá fog szokni a gyerek), akkor a probléma részben megoldva. De sok szülő még a minimumot sem képes kihozni magából, ha ilyen témákról van szó..
14 felhasználónak tetszik:
ophely88,
Bogszics,
adry1415,
UnhappyMeals,
WhiteRosee,
An_d_a,
dóóra,
thunderbird,
a7xforever,
Nashine,
Lisa Veronicas,
Musegirl,
Black Hearth2,
Szandi0820
2011. szeptember 05. 07:46
ophely88time lady |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.08.08. Hozzászólás: 7455 Csatolások: 0 Azonosító: 157806 offline |
Egyértelműen divatból csinálják és neveltetés kérdése az egész. Van, hogy a szülő ad a saját gyerekének meg annak barátainak pénzt cigire vagy osztozkodnak egy doboz cigin.
A problémára szerintem nincs megoldás. Hiába 18-as korhatár, egyrészt sok helyen lehet ettől függetlenül gyerekként vásárolni, ha meg nem engedik, odacibálnak valakit, ami elmúlt 18 és megveszi nekik. A boltoknak mondjuk megéri vállalni a kockázatot, sok bejön nekik a cigiből. Cigi és pia, ez nagyon megy minden boltban. Lebuknak, bezárják őket x hónapra vagy fizetnek y összeget, de azt röhögve kiperkálják és folytatják tovább.
A problémára szerintem nincs megoldás. Hiába 18-as korhatár, egyrészt sok helyen lehet ettől függetlenül gyerekként vásárolni, ha meg nem engedik, odacibálnak valakit, ami elmúlt 18 és megveszi nekik. A boltoknak mondjuk megéri vállalni a kockázatot, sok bejön nekik a cigiből. Cigi és pia, ez nagyon megy minden boltban. Lebuknak, bezárják őket x hónapra vagy fizetnek y összeget, de azt röhögve kiperkálják és folytatják tovább.
11 felhasználónak tetszik:
Sally Sparrow,
Bogszics,
UnhappyMeals,
WhiteRosee,
An_d_a,
dóóra,
thunderbird,
a7xforever,
Lisa Veronicas,
Black Hearth2,
Szandi0820
2011. szeptember 05. 08:31
Ellie Andrews*homo sensorium* |
Csoport: Moderátor Csatlakozott: 10.08.18. Hozzászólás: 6949 Csatolások: 3304 Azonosító: 133484 offline |
Nagy többségében azért kezdenek el cigarettázni, mert minél hamarabb fel akarnak nőni, minél menőbbnek, nagyobbnak akarnak látszani. Ez biztos. Nem egy 12-13 év körüli kisfiút láttam már, nagy buzgón, szakavatott mozdulatokkal szívni a cigit az utcán. Látszik rajtuk, hogy az rohadtul nem az első szál. Ettől menőbbek, mint ahogy attól is menőnek érzik magukat, ha ocsmány módon beszélnek, minden második szavuk valami káromkodás és ugyanez sajnos a lányokra is igaz. Annak idején a gimiben az én osztálytársaim is dohányoztak, de én csak az utolsó évben szoktam rá. Divatból. Nem azért, mert a többiek csinálták, hanem azért, mert addigra kialakult egy stílusom, amihez én - hülye fejjel - úgy gondoltam, dukál egy szép nőies szipka egy szép nőies cigarettával. Először csak osztálykiránduláson, meg bulikon gyújtottam rá. Főleg ha énekeltem. Később persze nagyon rászoktam és sokáig küszködtem azzal, hogy végre nemet tudjak mondani rá. Volt olyan is, hogy másfél évig egyáltalán nem dohányoztam, aztán megint vettem egy dobozzal. Egészen tavaly májusig elő-előfordult, hogy vettem cigit. De most már eljutottam odáig, hogy nem is vágyok rá. Nem kell. Nehéz menet volt, de nekem sikerült. Viszont sokaknak nem. Azért kezdik el, mert menő, mert utálják, hogy gyerekek és meg akarják mutatni a világnak, hogy ők tojták a spanyol viaszt. Aztán amikor felnőtt fejjel rájönnek, hogy hiba volt, addigra már késő, mert a legtöbben képtelenek leszokni. Mondogatják, hogy köhögnek éjszaka, meg nem megy már úgy a levegővétel, de a cigi lóg a szájukból. Az se segít ám, hogy a szülő sok esetben bort iszik és vizet prédikál. Úgy nem lehet elmagyarázni a gyereknek, hogy nem egészséges a dohányzás, ha közben apunak-anyunak is lóg a szájából a bláz. Úgy persze, hogy köpni fog a gyerek az intelmekre. Nagyon sokszor látok olyat is, hogy az anyuka az egészen pici, 2-3 éves gyereke mellett is vidáman pöfékel. Gusztustalan. Ha gyereke van, végképp ne dohányozzon egy nő! Ez se jár elő jó példával, az is biztos. Én nem vagyok megszállott dohányzás ellenes, nem akarom kitaszítani a dohányosokat a társadalomból, de úgy gondolom, gyilkol már bennünket elég sok minden ebben az életben, legalább mi ne gyilkoljuk önmagunkat.
10 felhasználónak tetszik:
goldman,
Bogszics,
WhiteRosee,
UnhappyMeals,
An_d_a,
thunderbird,
Pandus,
Nashine,
_ToTo_,
Black Hearth2
2011. szeptember 05. 08:35
N.k[tau'ri] |
Csoport: Tag Csatlakozott: 08.10.22. Hozzászólás: 3344 Csatolások: 111 Azonosító: 74720 offline |
Ilyenkor a fiatalok úgy sem fogják megváltoztatni az életüket,csak mert valaki cikkben írja le vagy ehhez hasonlók.Sajnos én is tini vagyok még (igaz a nem dohányzók közül) és teljesen átlátom hogy mi folyik.A jobbik esetben a szülő tud a gyerek káros szokásairól.De valahol még ennél is rosszabb a dolog,mivel eltitkolják előlük.(nem tudom hogy tudják).Majd ha nagy lesz a baj,akkor mindenki idegbajosan fog szaladgálni és a fejét fogja verni a falba,de én akkor majd jót fogok röhögni rajtuk,ha ilyen hülyék voltak anno.Más ugy sem tehetek,főlrg ha még a barátaikra sem mindig hallgatnak.
2011. szeptember 05. 09:07
Vampire Ladykiss me or kill me. |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.07.21. Hozzászólás: 2397 Csatolások: 151 Azonosító: 156029 offline |
jó cikk!pl tavaly a 11 éves,LÁNY!! osztánytársam a többi 13éves lányokkal a suli háta mögött cigiztek!Normálos ez?!
2011. szeptember 05. 09:08
Dzsulszúj tag |
Csoport: Tag Csatlakozott: 07.12.21. Hozzászólás: 71 Csatolások: 0 Azonosító: 46955 offline |
hát nem tudom, manapság mi viszi rá a gyerekeket a dohányzásra. én először 14 éves koromban gyújtottam rá, akkor az említett "baráti" társaságba való beilleszkedés miatt. 16 éves koromig havonta egyszer fordult kb elő, hogy cigi lett volna a kezemben. aztán akkor elkezdtem sokkal többet bagózni, amit meg is éreztem fizikailag. sajnos négy év kellett ahhoz, hogy rájöjjek, hogy mekkora barom voltam, így -nem kis erőfeszítések, kitartás és küzdelem után- sikerült végleg letennem a cigit. bár ez még csak 2 hónapja van így, az elhatározás és az, hogy érzem az illatokat és az ízeket, illetve hogy normálisan kapok levegőt, tesz annyira határozottá, hogy ne gyújtsak rá egyszer sem... bocs hogy így leírtam a saját kis dolgaimat, csak azért, hogy tessék látni, hogy igenis le lehet tenni a cigit akár egyik napról a másikra is!! én kb napi 16-17 szálat szívtam és ma már nem is kívánom, sőt...
2011. szeptember 05. 09:10
Janiedreamer ^^ |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.01.02. Hozzászólás: 6051 Csatolások: 43 Azonosító: 142376 offline |
Büszkén jelentem ki, hogy én nem dohányzom! És ettől még nem vagyok cikisebb vagy "nem annyira menő". Le a cigivel!
7 felhasználónak tetszik:
Sally Sparrow,
WhiteRosee,
nicol bellox,
thunderbird,
Lisa Veronicas,
Black Hearth2,
Szandi0820
2011. szeptember 05. 09:26
_ToTo_Cinikus kritikus |
Csoport: Moderátor Csatlakozott: 05.03.01. Hozzászólás: 12526 Csatolások: 11645 Azonosító: 4133 offline |
Szerintem nem csak a közhelyes okok miatt szoknak rá, mint felnötté válás, menőzés vagy a társaságba való beilleszkedés. Egyszerűen nem tudják mivel lekötni magukat valami hasznossal vagy szórakoztatóval. Én szerencsére soha bele sem szívtam egy szál cigibe sem. Sőt még azoknak is beszóltam, hogy húzzon arréb a francba aki mellettem akart füstölni. Legyen az barát, ismerős vagy rokon.
ophely88,
Bogszics,
Sally Sparrow,
WhiteRosee,
An_d_a,
thunderbird,
a7xforever,
Lisa Veronicas,
Black Hearth2,
Szandi0820
2011. szeptember 05. 09:50
dolores2visszatérő vendég |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.07.11. Hozzászólás: 162 Csatolások: 0 Azonosító: 155126 offline |
Hát én úgy gondolom,hogy ezt a " cigizős" korszakot nem lehet sem szülői szigorral, sem szájbarágós órákkal megszüntetni. Aki akar az cigizni fog, vagy divatból vagy a baráti hatására teljesen mindegy...viszont az én tapasztalatom,hogy ezeknek a cigizős fiataloknak a nagy része az idő előrehaladtával leszokik, mivel jobbára megjön az eszük és rájönnek,hogy ezzel tönkre teszik saját magukat!! Sajnos én is cigiztem általános iskolában 2 évig, aztán ahogy gimibe mentem abbahagytam!!
2011. szeptember 05. 09:51
ophely88time lady |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.08.08. Hozzászólás: 7455 Csatolások: 0 Azonosító: 157806 offline |
Idézet (_ToTo_ @ 2011.09.05. 09:26)
Szerintem nem csak a közhelyes okok miatt szoknak rá, mint felnötté válás, menőzés vagy vagy társaságba való beilleszkedés. Egyszerűen nem tudják mivel lekötni magukat valami hasznossal vagy szórakoztatóval. Én szerencsére soha bele sem szívtam egy szál cigibe sem. Sőt még azoknak is beszóltam, hogy húzzon arréb a francba aki mellettem akart füstölni. Legyen az barát, ismerős vagy rokon.
És odébb húztak? Mert errefelé akadnak pofátlan kölykök, akiknek ha szólsz, hogy menjenek odébb, belefújnak a pofádba, hogy maradj csöndben meg menj odébb, ha nem tetszik valami. Fogd be és ne rinyálj. Ilyeneket gyakran hallani
2 felhasználónak tetszik:
UnhappyMeals,
thunderbird
2011. szeptember 05. 10:02
wendy0402visszatérő vendég |
Csoport: Tag Csatlakozott: 10.11.14. Hozzászólás: 280 Csatolások: 0 Azonosító: 138664 offline |
Én sem cigizek,és egész életemben egyetlen szálat se szívtam el.Szerencse a szüleim se cigiznek. Az anyai nagymamám cigizett régen,de sosem elötttünk,már leszokott.Az apai nagypapám cigizett,de ő se előttünk,ő már meghalt,de nem amiatt halt meg ,mert cigizett.
Osztálytársaim a gimiben elég sokan cigiztek,mivel az iskola környékén tilos volt,nem nagyon láttam őket.Osztálykirándulásokon se nagyon cigiztek,mert az ofő. nem tűrte.Főleg osztálybulikon cigiztek,akkor elég sokan,de valaki csak azért ,mert ő parti dohányos.Rólam mindenk tudta,hogy én nem cigizek.
Az egyetemen még rosszabb a helyzet,van olyan,aki eddig nem cigizett rendszeresen,de rászokott,a társaság miatt.Jóval kevesebben vannak,azok akik nem cigiznek.
Az elég ellntmondásos,ha egy szülő,azt mondja a gyerekének,hogy ne dohányozz,miközben ott lóg a cigi a szájában.
Osztálytársaim a gimiben elég sokan cigiztek,mivel az iskola környékén tilos volt,nem nagyon láttam őket.Osztálykirándulásokon se nagyon cigiztek,mert az ofő. nem tűrte.Főleg osztálybulikon cigiztek,akkor elég sokan,de valaki csak azért ,mert ő parti dohányos.Rólam mindenk tudta,hogy én nem cigizek.
Az egyetemen még rosszabb a helyzet,van olyan,aki eddig nem cigizett rendszeresen,de rászokott,a társaság miatt.Jóval kevesebben vannak,azok akik nem cigiznek.
Az elég ellntmondásos,ha egy szülő,azt mondja a gyerekének,hogy ne dohányozz,miközben ott lóg a cigi a szájában.
2011. szeptember 05. 10:51
Leírni sem tudom, mennyire gyűlölöm a cigarettát!! Életeket tesz tönkre (már találkoztam olyan családdal, ahol a cigi miatt váltak el a szülők), az égvilágon semmi, de semmi haszna nincs, mégis hatalmas népszerűségnek örvend világszerte. Az én társasági körömben is cigizik mindenki, engem és egy srácot kivéve. Belefáradtam már, hogy folyton a "Te miért nem cigizel?" kérdésre kelljen válaszolgatnom...A válaszom pedig rendszerint a következő: "Azért nem dohányzom, mert mindenki más azt teszi, én pedig szeretek különcködni!" És ez így is van. Mindig is lenéztem azokat a fiatalokat, akik vagánynak gondolják a füstölést. Ezúton is közlöm minden 10 és 18 év közti tinivel, hogy cigizni nem csak, hogy nem menő dolog, de hatalmas nagy baromság! Legyél jobb, mint a többiek, emelkedj föléjük úgy, hogy nemet mondasz a dohányzásra! Na akkor leszel menő!
ophely88,
Bogszics,
WhiteRosee,
UnhappyMeals,
An_d_a,
thunderbird,
Lisa Veronicas,
Christinna,
Black Hearth2,
Szandi0820
2011. szeptember 05. 11:22
Gordonvisszatérő vendég |
Csoport: Tag Csatlakozott: 04.10.21. Hozzászólás: 200 Csatolások: 11 Azonosító: 485 offline |
Aza probléma,hogy leeht tiltani meg minden ,de aki akar úgyis ráfog gyújtani. Ez egyéni felelősség,és döntés kérdése. Szüleim szívják mai napig,én pl nem dohányzom. Soha nem tiltották,akárcsak az alkoholt. 16 évesen pár hónapig úgy ahogy szívtam..kipróbáltam,de szar volt,illetve nem láttam értelmét. Büdös a kezed,a szád,a ruhád,tüdődet is tönkrevágja. Kevés volt az idő,hogy rászokjak,de nem is akartam,inkább ez a helyes. Az akkori haverok nagyrésze továbbra is szívta. Ha pl valakitől megkérdem miért szívod nem tudja megmondani..megnyugtat..persze a nikotin hiánya,illetve a benne levő anyagok okoznak függőséget,és ezáltal késztetést,hogy rágyújts. Ezért nyugszol meg,nem pedig az alapfeszültséget csökkented vele. Ezt sokan nem veszik vigyelembe,és bemagyarázzák maguknak,hogy megnyugszanak.
Ha én megpróbálom valakinek elmaygarázni hoyg lekéne szokni,akkor minek..meg az ő élete,ne szóljak bele. Volt bnőm is szívta,azt mondta leszokik a kedvemért,de előbb lett vége a kapcsolatnak. Jelenlegi ugyanúgy útálja mint én,és nem is iszik ,szóval ez így jó Drága,büdös,és káros! Semmi nem szól mellette,ne attól legyen valaki felnőtt,hogy füstölög!!
Ha én megpróbálom valakinek elmaygarázni hoyg lekéne szokni,akkor minek..meg az ő élete,ne szóljak bele. Volt bnőm is szívta,azt mondta leszokik a kedvemért,de előbb lett vége a kapcsolatnak. Jelenlegi ugyanúgy útálja mint én,és nem is iszik ,szóval ez így jó Drága,büdös,és káros! Semmi nem szól mellette,ne attól legyen valaki felnőtt,hogy füstölög!!
2011. szeptember 05. 11:29
Sally SparrowLondonb*zi chenoista |
Csoport: Moderátor Csatlakozott: 10.05.26. Hozzászólás: 10970 Csatolások: 8081 Azonosító: 128114 offline |
Soha nem szívtam el egyetlen szál cigarettát sem és nem is áll szándékomban. Nem értem, egyáltalán mi vonzó van benne.
2011. szeptember 05. 11:50
vampiregirl18visszatérő vendég |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.08.11. Hozzászólás: 183 Csatolások: 0 Azonosító: 158067 offline |
A dohányzás 1 nagyon csúnya szokás, éppen ezért nem szabad elkezdeni és folytatni. Személy szerint én még soha nem gyújtottam rá és nem is szándékozok megtenni. Éppen eléggé sok más káros behatás éri az embert nap mint nap; nem kell még cigizni se ahhoz, h vki beteg legyen. A baráti kör meg 1 nagyon jó kifogás arra, h ha vki rágyújt; ha én nem akarom akkor nem teszem meg, ennyi.
2011. szeptember 05. 12:25
Soha nem cigiztem,de nem is akarok.Azt még megértem,ha valaki egy szálat elszív csak azért,hogy kipróbálja,de ha passzív dohányos,az már nem jelenthet jót.A nénikém is szokott cigizni,de rajta még nem jöttek ki tünetek...nem köhög..igazából semmi baja...
Emma Stone leborotválta a haját
Emma Stone leborotválta a haját
Borotvált fejjel debütált egy SNL partin.
Selena Gomez: "Nem érdekel, hogy nem nézek ki piszkafának"
Selena Gomez: "Nem érdekel, hogy nem nézek ki piszkafának"
Kiosztotta a kommentelőket.
Újabb nyomot találtak Liam Payne halálának ügyében
Újabb nyomot találtak Liam Payne halálának ügyében
Újabb fejlemények történtek.
Ezért árulta el Shawn Mendes, hogy majdnem apa lett
Ezért árulta el Shawn Mendes, hogy majdnem apa lett
Elmesélte, miért árulta el.
Itt a hivatalos toxikológiai jelentés Liam Payne haláláról
Itt a hivatalos toxikológiai jelentés Liam Payne haláláról
Közleményt adtak Liam Payne haláláról.