Idézet (joe_r @ 2011.11.04. 10:46)
végre valaki használja a fejét is.
Egyébként írtam erről egy hosszú gondolatmenetet az F1 topikba is.
Köszi.
Igen épp most olvastam, kiváló gondolatmenet, tervezem is, hogy írok rá választ, mert megemlítettél egy-két érdekességet, olyanokat is, ami szerintem elég nagy szégyen, hogy felmerül egy Formula 1-ben.
Előerbocsátom, hogy nem Hamilton a kedvenc versenyzőm, mióta a Formula 1-be került, talán pont azóta kezdtem valamennyire megkedvelni, mióta idén a "tisztelt" sportfelügyelők égre-földre szívatták. éppen az billentett arra, az oldalra, hogy mellé álljak, hogy túl sok okos megmondó ember van az F1 környékén, akik általában csak ártanak, mint használnak.
Sportfelügyelőkkel én sem vagyok kibékülve, de már évek óta. Olyanokért büntetéseket osztanak, ami tényleg, minimum nevetséges. Pl. a 2008-as Japán nagydíj ilyen téren a kedvencem. Massa kitorpedózta hátulról egy az egyben Hamilton-t, oké, ez jogos büntetés mert szándékosan nem fékezett, de még közvetlen a rajt után, Hamilton nem tudott befordulni az első kanyarba, elmérte, ami valljuk, a rajt hevében, bárkivel előfordulhat. Kimi mellett volt már ekkor, aki emiatt szintén nem tudott befordulni, de össze sem értek, semmi, csak kicsit mindketten kiszélesítették a pályát. Most, ha ilyenért büntetést tudtak adni, akkor már kb bármit el tudok képzelni. Az a baj, hogy túl sokat szólnak bele, azok, akiknek nem kéne. Versenybaleseteket, és nulla eseményeket is szankcionálnak, befolyásolják a futamokat így, és emiatt már nem az igazi.
Azt hiszem a hivatalos indok az volt, hogy azért kapta a büntetést, mert "kiszorította a pályáról". De nem csak azért gondolom nevetségesnek, mert Hamiltont büntették meg úgy, akkoriban, bárki más jár így, ugyanez lenne a véleményem.
Ilyen ugyebár Lauda, Mansell, Prost, és időnként Jackie Stewart is, pedíg ő többnyire racionálisan gondolkodik, és következetes is.
Én leginkább Lauda nyilatkozatain lepődök meg a legtöbbször. Olyan szavakat tud használni, amivel szerintem megsérti az aktuális pilótákat. És javítsatok ki, ha tévedek, de attól, mert Ő 3x világbajnok, nincs feljogosítva arra, hogy egyes pilótákat őrültnek nevezzen, mások tehetségét pedig kritizálja.
Jómagam bevallom, csak az eredményei miatt tisztelem, semmi másért sem. Szerintem meg sem közelíti, a sportág olyan legendás alakjait (akik már sajnos nincsenek köztünk
), mint Jim Clark vagy Graham Hill.
Ami az indiai nagydíjon történt, az sokak, - és szerintem is - 50-50% mindkettőnek. Felmenteném Massa-t, mert köztudott, hiszen maguk a versenyzők elmondták már nem is egyszer, hogy a tükrök mindenre alkalmasak, csak éppen a megfelelő funkció maradéktalan ellátására nem. Kvázi halvány fogalma nem volt, hogy éppen mennyire van mellette Hamilton.
Hát igen, de akkor ugyanez igaz Hamilton-ra is a Japán nagydíjon, ott hasonló szituáció volt, csak Lewis volt elől, nem láthatta Massa-t, mégis Felipe kissé ott is kikelt magából.
De Őt is megértem, elég rossz éve van, tavalyihoz képest is sokkal rosszabb, miközben a csapattársa sorra gyűjti a dobogókat, értékes pontokat. Per pillanat óriási különbség van a Ferrari házán belül, és nem is valószínű, hogy jövőre ez másképp lenne. Őszintén szólva, egyszerűen, Alonso jobb versenyző. Lehet, jobban bánik a gumikkal, vagy a kocsival, esetleg jobban be is tudja állítani azt, igazából bármire lehet fogni Massa részről, a lényegen mit sem változtat. 129 pont van a két pilóta között, az óriási különbség.
És ugyanígy felmenteném Hamiltont is, ő csak a szokásos agresszív stílusában versenyzett, bár meglátásom szerint a hétvége nem volt jó számára, balesettől függetlenül. Csak vánszorgott a pályán. És az ütközés elkerülhetetlen volt, köszönhetően annak a pormennyiségnek, ami a pályát borította, még egy 600 kg-os autó sem képes ~200 környékéről egy pillanat alatt majdnem állóra fékezni magát.
Igen, valahogy én is így látom, miután megkapta a büntetését, nem volt az igazi, az időmérőn bár jó köröket rakott össze, de ugye ott volt a +3 hely, ami bár nem vészes, de azért nem mindegy, hogy a második helyről, vagy az ötödikről indulok. Gondolom, hasonlóképpen volt vele Ő is. És a rajt sem sikerült túl jól. Igazából a McLaren-esek legnagyobb gondja, hogy a RedBull, és leginkább Vettel (mert Webber-t meg tudnák fogni) ennyire a mezőny fölé nőtt. Jó példa erre a Koreai Nagydíj, Lewis az élről indult, de (hát nincs mit szépíteni rajta) sajnos a győzelemhez nem is volt köze, egy pillanatig sem.