Starity

Feltörték a hd-dvd és a blu-ray másolásvédelmét

Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!
2007. január 27. 11:44 #1
_ToTo_
_ToTo_
Cinikus kritikus
 
StátuszMár több, mint 19 éve...
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 05.03.01.
Hozzászólás: 12489
Csatolások: 11645
Azonosító: 4133
Offline offline
Feltörték a hd-dvd és a blu-ray másolásvédelmét

2007. január 26., péntek 14:41

A nagyfelbontású optikai adattárolók másolásvédelméért felelõs szervezet, az AACS licenhatósága beismerte, amit egy hekker már tavaly év végén bejelentett: sikerült feltörni a hd-dvd és a blu-ray másolásvédelmét. A módszer egyelõre nem minden lemeznél mûködik, de így is óriási veszteséget okozhat a stagnáló dvd-iparnak.

A nagyfelbontású dvd-ket támogató konzorcium, az AACS licenchatósága csütörtökön elismerte, hogy egy hekkernek valóban sikerült feltörnie a hd-dvd és a blu-ray másolásvédelmét. A muslix64 néven ismeretes hekker tavaly év végén jelentette be, hogy sikerült kijátszania mindkét konkurens adattárolási szabvány másolásvédelmét, és az illetékesek most megerõsítették, hogy a törés valóban mûködik – legalábbis egyes kiadványok esetében.

A hekkert nem magát az AACS-t (Advanced Access Content System, kb. fejlett hozzáférésû tartalomrendszer) támadta meg, hanem azokhoz a kódokhoz fért hozzá, amelyeket a lemez és a lejátszó küld egymásnak. Ezeknek a titkosított szoftverkulcsoknak a birtokában másolhatók az adott dvd-k, amelyeknek listáját a hekker közzé is tette a neten.

Bár a szervezet elismeri, hogy a törés mindkét formátum védelmét kijátssza, a licenchatóság szerint csak korlátozott számú film másolására használható – azt viszont nem árulja el, pontosan melyik filmekrõl van szó, és arról sem nyilatkozott még, visszavonja-e a törés miatt az AACS licencet.

Bár a fájlok nagy mérete és az írható hd- és bluray-lemezek magas ára miatt a másolás egyelõre nem feltétlenül kifizetõdõ, a törés nagy mértékû elterjedése mindenképpen árthat az évi 24 milliárd dolláros dvd-piacnak, amely az utóbbi idõben tapasztalhat stagnálás után éppen a nagyfelbontású adattárolóktól várta az üzlet élénkülését, írta a Cnet.

Dühbõl tört
A Slyck médiaszájtnak szerdán sikerült interjút készítenie a hekkerrel: muslix64 elmondta, õ nem hivatásos, csak egy felháborodott vásárló, akit feldühített, hogy speciális csatlakozó híján nem tudta monitoron megnézni a boltban megvásárolt hd-dvd-t. A kérdésre, hogy a törés az egész AACS védelmi rendszert érinti-e, vagy csak néhány filmet, a hekker azt válaszolta: "Erre nem könnyû válaszolni, de szerintem az AACS-nek teljesen vége. Úgy látom, az egyetlen módszer arra, hogy megelõzzék a törést, amit leírtam, az, ha minden egyes lemezre más-más kulcsot tesznek. Ez egy vagyonba kerül a gyártónak, úgyhogy nem vagyok benne biztos, hogy ebbe az irányba mennek majd."

forrás: index.hu
2007. február 14. 21:14 #2
_ToTo_
_ToTo_
Cinikus kritikus
 
StátuszMár több, mint 19 éve...
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 05.03.01.
Hozzászólás: 12489
Csatolások: 11645
Azonosító: 4133
Offline offline
Megtalálták a minden HD DVD és Blu-ray filmet dekódoló kulcsot

Gyakorlatilag feleslegesen ölik a pénzt a másolásvédelmek kifejlesztésébe a gyártók és a kiadók: a Doom9 fórumán olvasható visszajelzések szerint megtalálták az elsõ olyan "univerzális" kulcsot, mely a ma piacon kapható összes HD DVD és Blu-ray filmet "kinyitja", tehát azokról másolat készíthetõ a számítógépek merevlemezére.

Az elsõ ilyen kulcsokat egy máig tisztázatlan módszerrel szerezték meg körülbelül 2 hónappal ezelõtt, mely után a "hacker társadalom" tagjai örömmel vetették magukat a kéklézeres, HD-filmeket tartalmazó lemezek "kibontásának" munkájába. A dekódolást lehetõvé tévõ programok gyorsan megszülettek, melyek használatához már csak azokra a bizonyos kulcsokra volt szükség, melyek minden egyes kiadvány esetén mások és mások voltak.

A most felfedezett kulcs viszont valóban más, hiszen nem csak egy adott filmet, egy adott lemezsorozatot lehet vele dekódolni, hanem az eddigi tapasztalatok szerint gyakorlatilag bármilyen ma boltban kapható HD DVD és Blu-ray kiadvány tartalmáról másolatot lehet készíteni általa. Ez a napvilágra került univerzális kulcs jelenleg igen komoly arculcsapása a kiadók másolás elleni erõfeszítéseinek, az állománycserélõ hálózatokat valószínûleg hamarosan elárasztják majd a hatalmas méretû, 20-25 gigabájtos lemezmásolatok.

A kéklézeres lemezeket az AACS-kódolás védi elsõsorban az illegális másolástól és bár az "univerzális kulcspár" felfedezése gyakorlatilag kiiktatja ezt a védelmet, az AACS feltörésérõl továbbra sem beszélhetünk. A jelenlegi Blu-ray lemezeken még nem használják a külön licencelhetõ, BD+ jelöléssel ellátott extra védelmet, a második védõbástyát, úgy tûnik azonban, el kell gondolkozniuk lassan a kiadóknak.

forrás: hwsw.hu
2007. február 14. 23:28 #3
alien4
alien4
új tag
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.12.15.
Hozzászólás: 21
Csatolások: 0
Azonosító: 2181
Offline offline
meg is érdemlik... vegyek 88 dolgot egy HDért... pff.. biggrin.gif
vicc... igaza van h feltörte.. megédemlik a kis pénzsóvárok...
2007. február 15. 08:38 #4
Luki
Luki
Volt Repost Checker™ v2.0
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.10.12.
Hozzászólás: 5702
Csatolások: 3363
Azonosító: 194
Offline offline
Azért elképesztõ, vagy inkább elszomorító, hogy a még a szaksajtó is mennyire nincsen tisztában a hacker és a cracker fogalmak közötti különbségekkel. reklamalo.gif grrr.gif Nem csoda, hogy ezek után ilyen gyöngyszemek születnek: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hacker Na, ezen széjjel röhögtem magam, bár lehet, inkább sírni kéne rajta.
Inkább olvassátok az angol szócikkeket, ha az igazságra vagyok kíváncsiak: http://en.wikipedia.org/wiki/Hacker és http://en.wikipedia.org/wiki/Cracker

És, hogy ne legyek (nagyon) OT:
Azt hiszem ez várható volt.
Idézet(alien4 @ 2007. February 15. - 00:28)
meg is érdemlik... vegyek 88 dolgot egy HDért... pff.. biggrin.gif
vicc... igaza van h feltörte.. megédemlik a kis pénzsóvárok...

Ezzel viszont nem értek egyet. Mármint nem az elsõ felével, mert az igaz, hanem a másodikkal. Nyilván üzleti vállalkozás keretében készülnek a filmek, lejátszók, stb., tehát nem várható el, hogy ingyen osztogassák. Csak hát, nem mindegy, hogy mennyiért. Én speciel nem vagyok hajlandó 5-6 000 Ft-ot kiadni egy CD/DVD-ért. Mondjuk, a DVD-piacon elindult egy kedvezõ folyamat a hiperekben kapható 990 Ft-os filmekkel, meg a kettõt fizet hármat kap akciókkal.
Egyébként ez az egész HD DVD/Blu-ray dolog a témában érintett cégek által gerjesztett vásárlói "igény", vagy hogy is szokták mondani. A lényeg, hogy igazából nincs is rá szükséged, de megveszed, mert most ez a "trendi" (brrr, ettõl hideglelésem van), ez a legújabb technológia, meg hát a szomszédnak is ilyenje, nehogy már nekem ne legyen, stb. Ráadásul ha veszel egy dolgot, akkor le kell cserélned még 88 másikat, ahogy alien4 is írta. Na, ez az ami nem okés. Ha valaki komolyan gondolkodik ilyen dolgok vásárlásán, elõtte olvassa el ezt: http://index.hu/tech/hardver/knjv061109/
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!