A Dél Királynője főszereplője Kate del Castillo. A gyönyörű színésznőről talán kevesen tudják, hogy 21 éve van a tévéképernyőn, eddigi pályafutása alatt számos telenovellában (Muchachitas, Imperio de Cristal, La Mentira, stb.) és filmben (Julia, Down For Life, Lime Salted Love, American Visa, stb.) is feltűnt már. A Dél Királynőjében Teresa Mendosa-t alakító Kate-ről ezért összegyűjtöttünk néhány érdekességet a telenovella kedvelői számára:

1. A színésznőnek már van gyakorlata a gonosz, kétes karakterek megformálásában: a Dél Királynőjében alakított Teresa Mendosa nem az első szerepe, amiben mexikói bűnözőt alakít. Korábban a nagy sikerű Nancy ül a fűben című sorozatban is feltűnt, ahol öt epizód erejéig egy kegyetlen karakter, Pilra Zuazo bőrében láthattuk őt , aki Nancy (Marie-Louise Parker) családját fenyegette.

2. Kate otthonosan mozog a szappanoperák világában: a nagy áttörést 1991-ben a Muchachitas című telenovella jelentette számára, ezen kívül 9 szappanoperában kapott szerepet, amiket 100 országban sugároztak.

3. A színésznőnek volt kitől örökölnie a színészi vénát: édesapja, Eric del Castillo egy nagyon népszerű mexikói telenovella sztár, hazájában egykori férfiideál. Kate az első szerepét is neki köszönheti, hiszen kislányként apja mellett kapta meg első lehetőségét és már hat évesen színészkedett. Sőt, második férje, Aaron Diaz is színész.
A Dél Királynője sztárja bár többször alakított sötét karaktert egy-egy sorozatban, de a való életben egy igazi jótét lélek. Kate tehetségére és szépségére már Hollywoodban is felfigyeltek a producerek és több filmszerepet kapott az utóbbi időben.

4. Noha hitelesen alakítja a sötét, kétes karaktereket, ez csakis profi színészi képességeinek tudható be, hiszen Kate igazából egy tüneményes, aranyszívű nő, aki minden alkalmat megragad, hogy segítsen a hányatott sorsú embereken: 2009-ben a Mexikói Országos Emberi Jogi Bizottság nagykövetévé választották, emellett az emberkereskedelem elleni harcban is komoly szerepet vállal.

5. Kate több világhírű magazin címlapján szerepelt már, ráadásul egy szavazáson beválasztották az 50 legszebb nő közé - mégsem gondolja magát egy tipikus bombázónak. A színésznő hét éve él Los Angelesben, egy interjúban azonban elárulta, hogy a hollywood-i szépségideálokat túl soványnak tartja, ezért úgy gondolja, soha nem lesz amolyan sztárszépség a filmgyártás fellegvárában.

6. A színésznő már 21 éve van a szakmában, ráadásul azon kevés szappanopera sztárok egyike, akire Hollywoodban is felfigyeltek. Már több szerepajánlattal keresték meg az ottani producerek. Egy független filmben a K-11-ben például a vészhelyzet egykori dokijával, Goran Visnjic-kel és a számos sorozatból ismerős DB Sweeney-vel forgat, emellett a Down for Life című drámában is szerepelt Danny Gloverrel és a most készülő Without man-ben láthatjuk majd őt Eva Longoria és Christian Slater társaságában.

7. A színésznő régi nagy álma egy színpadi szerep, emiatt még most is gondolkodik azon, hogy visszatér Mexikóba, ahol állítólag már meg is találták a neki való darabot.