színes, magyarul beszélő, svéd-francia-norvég-német-dán filmdráma, 125 perc

rendező: Ole Bornedal
író: Herbjorg Wassmo
forgatókönyvíró: Ole Bornedal, Jonas Cornell
zeneszerző: Marco Beltrami
operatőr: Dan Laustsen
díszlettervező: Billy Johansson
jelmeztervező: Dominique Borg
producer: Paulo Branco, Per Holst, Axel Helgeland
látványtervező: Steffen Aarfing, Marie í Dali
vágó: Thomas Krag, Molly Marlene Stensgaard

A szereplők:

Maria Bonnevie (Dina)
Gérard Depardieu (Jacob)
Christopher Eccleston (Leo Zhukovsky)
Pernilla August (Hjertrud, Dina anyja)
Bjorn Floberg (Edvard, Dina apja)
Hans Matheson (Tomas)
Amanda Jean Kvakland (Dina gyerekként)
Anette Hoff (Dagny)
Mads Mikkelsen (Niels)

A történetről:

"Észak-Norvégia, az 1860-as évek. A vidéki kastély mosóházában a kis Dina önkéntelenül egy rettenetes balesetet okoz és lélegzetvételnyi idő alatt veszíti el édesanyját, valamint apja szeretetét. Fájdalmától sújtva, Dina apja még leánya jelenlétét sem tűr, így a kis Dinát a cselédség gondozza rejtegetve. A kislányból engedetlen, vad teremtmény lesz, aki nem hajlandó beszélni, olvasni sem tud. Egyetlen játszótársa Tomas, az istállófiú, de ő nem társa a makacsságban a félelmet nem ismerő Dinának.

Az évek múlásával Dina gyönyörű fiatal nővé válik. Akaratos és furcsa marad, de Jákobot, apja barátját elbűvöli. Feleségül veszi a lányt, Reinsnesbe, a tengermenti kereskedelmi állomásra viszi, amelyet ő vezet mostohaanyjával és két mostohafivérével. Bizonytalan kezdet után, Jákob felfedezi, hogy ifjú felesége telhetetlensége egyre nő minden iránt, amit az élet kínál.

Dinának jó feje van a számokhoz és fokozatosan átveszi Reinsnes könyvelését. Jákob nevet üzletfelei megbotránkozásán, hogy fiatal felesége cigarettázik és keményen beszél a tárgyalóasztalnál; ugyanakkor megrázza Dina ragaszkodása ahhoz, hogy megálljanak útközben végignézni egy akasztást. A tömegből egy arc megragadja Dinát, a titokzatos Leo arca, aki a későbbiekben megjelenik Dina életének minden drámai pillanatában, hogy egyszer és mindenkorra megváltoztassa azt."


Forrás: port.hu