Starity

Hdtv

4 oldal 1 2 3 4
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!
2005. július 09. 01:32 #1
KáZé
KáZé
HDTV Specialist
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.10.25.
Hozzászólás: 1753
Csatolások: 674
Azonosító: 635
Offline offline
Sokan kérdezték, hogy mi is az a HDTV. Nos itt aki amit tud róla el lehet mesélni, vagy fel lehet tenni kérdéseiteket!


Forrás: http://www.csucsnet.hu/~karthago/hdtv1.html

Ha tömören össze kívánnák foglalni azt, hogy mi is az HDTV, akkor körülbelül így hangzana: Az olyan televíziós rendszert, amely a hagyományos TV-kép, mint vízszintes, mind függőleges felbontásának legalább kétszerese, HDTV-nek (Hight Definition TeleVision) nevezzük. Ami európai rendszerek esetén tehát legalább 1250 soros felbontást jelent.

A HDTV gondolata nem új keletű elképzelés, már egészen régre a televíziózás elterjedésével egyidejűleg felmerültek olyan elképzelések, hogy a sugárzott televízióképet hogyan lehetne szebbé, élesebbé varázsolni. Az idén 60 éves NTSC amerikai rendszerben használt 525 soros felbontás rengeteg kompromisszum eredményeképpen jött létre. Az 1962 megalkotott PAL rendszer sokat javított a képminőségen, de a mai követelmények már messze túlhaladták. A technika fejlődése mellett némileg lemaradt a televíziós képminőség fejlődése. Hazánkban a helyzet különösen komplikáltan alakult. Gondoljunk csak a SECAM-PAL váltás nehézségeire, a keleti hangnormák okozta áthangolási vesződésekre, vagy arra, hogy hány évet kellett várni a sztereó kísérőhang megvalósítására.

Már 1946-ban sikerült előállítani 1000 soros felbontású televíziós képet. Az ezt követő kísérletek egyértelműen bizonyították, hogy a jövő rendszerének legalább 1000 sor felbontásúnak és lehetőleg az emberi látás-érzet mechanizmushoz jobban illeszkedő 16/9-es képarányúnak kell lennie. Ennek alapján jött létre később az új 1125 soros 60 félképes (30, majd később a 60 egész képes) amerikai és japán rendszer, illetve az 1250 soros 50 félképes (25 egész képes) európai rendszer. Sajnos azonban egyáltalán nem egységesen. A dolog egyik jelentős hátráltatója volt az, hogy a kilencvenes évekig szinte lehetetlen volt 16/9-es képarányú képcső készítése. Mára a dolog annyiban változott csak, hogy ugyan már nagy mennyiségben tudnak ilyen képcsöveket előállítani, de áruk még igen csak borsosnak tekinthető. A hagyományos képcsőnek van még egy hátrányos tulajdonsága: mégpedig az, hogy nem lehet egy bizonyos méretnél nagyobbat készíteni belőle, vagy pedig olyan súlyú, hogy egy kisebb focicsapat kell a megmozdításához. Az otthoni mozizás élményét pedig jórészt a megjelenítő eszköz képátmérője határozza meg. A viszonylag kis képátlójú TV-készülékek hihetetlen mértékű elterjedésének köszönhető talán, hogy a szélesebb társadalmi rétegek egyszerűen nem igénylik a nagyobb felbontású TV-rendszereket. Mondván, minek fizessenek többszörös árat egy tévékészülékért, ha a megszokott műsorait látva úgysem lát lényeges változást. Ha belegondolunk sok igazság van az ilyen és ehhez hasonló véleményekben. Ugyanis a szemünk tökéletlensége folytán egy bizonyos távolság után a képen látható sorok összeolvadnak, egységes képet alkotva. TV-nézés során a készülék előtti távolságot a függőleges képtávolság hatszorosának szokták tanácsolni. Azonban az így látott képméretet a legnagyobb jóindulattal sem lehet a házimozizáshoz optimálisnak nevezni. A megoldás kézenfekvő: üljünk közelebb a készülékhez. Ekkor válik nélkülözhetetlenné a nagy felbontású TV-kép, és a megnövelt képfrissítési frekvencia. Tehát, egyrészt ha a kép villogását jelentős mértékben csökkenteni akarjuk, akkor legalább 100 Hz-es félkép frissítési frekvenciára van szükség, illetve célszerű a váltott soros rendszerről a számítástechnikában is használt folyamatos letapogatású képfelépítést alkalmazni.

Másrészt viszont a képarányváltás és a képfelbontás növelése igen komoly információtöbbletet jelentett. Tehát nagyobb sávszélességű csatornát klett biztosítani a jelek továbbításához. Ezt földi sugárzással nem lehet gazdaságosan megvalósítani. Szerencsére a 60-as évektől mind jobban elterjedő műholdas sugárzás lehetőséget teremtett a nagyobb sávszélesség használatára. Lényegi változás azonban nem történt. Maradtak a hagyományos analóg TV-rendszerek.




Talán Japán volt az egyetlen kivétel. Itt az 1968-tól kezdődő intenzív kutatások eredményeként kidolgoztak egy analóg HDTV rendszert, amelynek az első kísérleti adását 1985-ben tartották. Az ezt követő európai és amerikai bemutatókon az ottani mérnököknek enyhén szólva is "leesett az álluk". Ezt követően az első dolguk az volt, hogy megakadályozzák ,hogy a japán rendszert, mint világszabvány elfogadják. Ezek után mind az európai mind az amerikai mérnökök pánikszerű gyorsasággal nekiláttak a saját HDTV rendszerük kidolgozásához. Számos problémát kellet leküzdeniük, amelyek között az első talán az volt, hogy a létrejövő HDTV adás beleférjen a hagyományos 6 MHz-es televízió sávba. Ehhez kapóra jött a 80-as évek végén mind jobban elterjedő digitális technika. Végül is rendkívül hosszas viták után, 1996. december 23-án elfogadták Amerika digitális HDTV szabványát. Természetesen a HD-MAC rendszerű európai és a MUSE nevű japán rendszerrel való mindenfajta kompatibilitás nélkül.

Az amerikai rendszer elfogadásakor a japán rendszer már a tizedik születésnapját ünnepelte. A televíziózáson kívül használják az oktatásban, orvoslásban, filmgyártásban, de még HDTV-s múzeumi bemutatótermek is léteznek. A felhasználási lehetőségek szinte korlátlanok.




A világnak ezen a felén némileg más mentalitás uralkodik. A stúdiók véleménye az, hogy minek sugározzanak HDTV-s műsort, amíg nincsenek megfelelő TV-készülékek. A TV-gyártók pedig azzal érvelnek, hogy minek gyártsanak HDTV készülékeket, amíg nincsen HDTV műsor. Bízom benne, hogy a dolgot a holdpontról a nagyfelbontású kivetítők és a plazmaképernyők fogják kimozdítani.

A HDTV-nek van még egy hátráltató tényezője . Nevezetesen az, hogy a hollywoodi film gyártók nem látnak szívesen egy olyan televíziós szabványt. ami ilyen nagy felbontású.(Lényegen nagyobb, mint például a DVD.) Amíg tehát nem születik egy olyan másolásvédelmi eljárás, amely minden filmforgalmazót tökéletesen megnyugtat, addig bizony nem sok esélye van a digitális HDTV elterjedésének.

A csoda tehát még jócskán várat magára. Hogy mi az, ami mégis előre viszi a HDTV-t? Talán az, hogy akik látták azoknak nagyon tetszett, és szentül hiszik, hogy ha mások is látnák, nekik is tetszene.


Harsányi Norbert

Digitális Házimozi - 2001. május
2005. július 09. 01:35 #2
KáZé
KáZé
HDTV Specialist
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.10.25.
Hozzászólás: 1753
Csatolások: 674
Azonosító: 635
Offline offline

forrás: http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=27222&count15=1


Robbanásszerű fejlődés előtt áll az európai HDTV-piac
írta: Ady Krisztián , idő: 12:03


Az angol Intex Management Services Ltd. piackutató vállalat legújabb felmérése szerint robbanásszerű fejlődés előtt áll az európai nagyfelbontású televíziózás. A legújabb előrejelzés szerint 2009-re, azaz alig 5 év múlva már az európai háztartások 7 százalékában HDTV-készüléken nézik majd a nagyfelbontású televízióadásokat. Az IMS előrejelezése szerint 8 millió HDTV talál majd gazdára 2009-ben Európában, mely az összes eladott mennyiség 17 százalékát adja majd.

A nagyfelbontású televíziózás európai bevezetése jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt hónapokban az IMS alelnöke, Ian Weightman szerint. "Előrejelzésünk szerint a digitális televíziózásban részt vevő európai otthonok száma a jelenlegi 47 millióról 108 millióra nő majd 2009-re. Ekkor a digitális televíziózásban részvevők közül 14 millióan foghatnak majd HD [nagyfelbontású] TV-adást, mely az összes európai, TV-vel rendelkező háztartások 7 százalékát teszi majd ki."

"A közelmúltig az európai HDTV-piac jövője igen sivárnak mutatkozott. Az EU-támogatások megvonása lényegében megölte az ezzel kapcsolatos terveket, az európai kábelszolgáltatók fejlesztések helyett csupán a túlélésért küzdöttek. Az elmúlt hónapokban jelentősen megváltozott a helyzet, köszönhetően az első európai HDTV-csatorna sikerének (Euro1080), melyet az Astra műholdról sugároznak" -- tette hozzá.

Az európai előfizetős műsorszolgáltatók közül a német Premiere, a francia TPS és a brit BSkyB jelentette be hivatalosan, hogy várhatóan 2005-2006-ban megkezdi nagyfelbontású, HDTV műsorszórását. A British Broadcasting Corporation már felvételei egy részét nagyfelbontású formában rögzíti, de várhatóan 2010-től minden műsorát ilyen formában készíti majd el.

Digitális földfelszíni műsorsugárzás -- a HDTV előszele?

A HDTV terjedésének újabb lendületet adhat a 2003-tól villámgyorsan terjedő, nemrég hazánkban is hivatalosan elindított, digitális földfelszíni műsorsugárzás (DVB-T, DTT) is. Míg Európa egyes területein, országaiban az elmúlt években megkezdődtek a kereskedelmi szolgáltatások, itthon az országos lefedettség eléréséhez és a teljesértékű csomagok megjelenésére valószínűleg 2006-2007-ig kell várni.

Az analóg műsosugárzásnál használt frekvenciákra ültetett digitális technológia lehetővé teszi a HDTV-adások sugárzását is, mely korábban csak műholdakon keresztül volt kivitelezhető. Egy jelenleg használt analóg csatornán 5-6 normál felbontású digitális TV-adás, vagy egyetlen HDTV-adás továbbítható. A DVB-T technológia ráadásul költséghatékonyabb minden korábbi digitális műsorterjesztési megoldásnál, hiszen a már használt analóg infrastruktúra egyes elemei a digitális továbbításhoz is felhasználhatók.
2005. július 09. 03:13 #3
PHILIP
PHILIP
    Csoport: Kitiltott
Csatlakozott: 04.10.06.
Hozzászólás: 1089
Csatolások: 193
Azonosító: 3
Offline offline
Már én is akartam egy ilyen témát nyitni, mert nekem is feltűnt, hogy nem mindenkinek világos, hogy mi is ez a HDTV pontosan.

Szóval jó, hogy van ez a topic. beer.gif
2005. július 09. 14:10 #4
Robin
Robin
사랑해 한국
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.10.27.
Hozzászólás: 1831
Csatolások: 978
Azonosító: 736
Offline offline
Kosz az erdekes infokat! beer.gif Es legyen mar hdtv nalunk is, grr!
2005. július 11. 17:26 #5
KáZé
KáZé
HDTV Specialist
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.10.25.
Hozzászólás: 1753
Csatolások: 674
Azonosító: 635
Offline offline
Idézet(DWz @ 2005, July 9. - 13:10)
Kosz az erdekes infokat! beer.gif Es legyen mar hdtv nalunk is, grr!
[right][/right]

Elméletileg (és gyakorlatilag is) műholdvevővel semmi nehézség nélkül vehető a HD1.
Idézet( Balage25 (DVDcenter fórum))
Aki a Határ úti metró megálló környékén jár, ugorjon be az Europarkban levő fukar mindenit áruházba, élőben megy a HD1 (Euro1080) elég sok megjelenítőn, köztük egy Sony 5 millás plazmán is. 
Elsőre ledöbbentem a képminőségtől, de közelről megnézve a Sony plazmán a színátmenetek elég durvák. 
Kérdeztem az eladót hogy mivel veszik az adást, azt válaszolta hogy dvdről megy  . Mondtam hogy fusson neki mégegyszer , erre rájött hogy itt voltak a németek a múlt héten, és valami digitális műhold csatornát lőttek össze és lehet hogy arról megy, de több felvilágosítást nem tud adni, mert ők ezt a készüléket nem árulják.
2005. július 11. 17:29 #6
KáZé
KáZé
HDTV Specialist
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.10.25.
Hozzászólás: 1753
Csatolások: 674
Azonosító: 635
Offline offline
forrás: http://www.hificity.hu/cikk.php?ident=3576


PREMIERE HDTV SET-TOP BOX A PHILIPSTŐL
2005-06-08



- A Premiere műholdas fizetős TV csatorna szerencsés német és osztrák nézői már HDTV minőségben élvezhetik 2006-os a németországi foci VB mérkőzéseit, s ehhez a Philips szállítja a set-top box vevőket.
- A Premiere idén novemberben kezdi el műholdas HDTV műsorának sugárzását és az adás vételére engedélyezett set-top box vevőket kínál majd a Philips Németországban és Ausztriában. A DSR 9005 típusjelű set-top box vevő ISO kompatibilis MPEG4 szabványú videó tömörítést kezel és HDMI csatlakozón keresztül is képes lesz kiadni az összehasonlíthatatlanul nagyobb képélményt garantáló nagyfelbontású videojelet.

- A televíziózás technológiai megújításában és ezen belül a HDTV műszaki fejlődésében, elterjesztésében jelentős szereper játszó Philips nyilvánvalóan megérdemelten nyerte el a lehetőséget, hogy a Premiere HDTV set-top box vevőit szállíthassa. E mellett a két cég kapcsolata marketingszempontból is telitalálat a jövő évi labdarúgó világbajnokság miatt. A Premiere fogja ugyanis először a VB-k története során HDTV minőségben közvetíteni a többek között a Philips mint hivatalos szponzor által támogatott FIFA Football World Cup 2006 mérkőzéseit.

- Mi kell ennél több egy szórakoztatóelektronikai készülékeket előállító márka számára, mint hogy a gyártmányaikkal veszik a lehető legjobb minőségű műsorjelet, amiben a meccsek alatt fel-fel tűnik a márka logoja? Talán csak az, hogy a nagyfelbontású adás képét hűen visszaadó (HD-ready) plazma LCD TV vagy más képmegjelenítő készülék is tőlük származzon.

- Mivel a Premiere fizetős adásai legálisan idehaza nem foghatóak, ezért mi csak abban reménykedhetünk, hogy jövő nyáron lesz néhány német és osztrák lakókocsis turista, akik magukkal hozzák a HDTV adás vételére alkalmas készülékeiket – őket az utazó nyaralójuk tetején lévő műholdvevő tányérokról ismerhetjük fel - és megengedik, hogy mi is megnézhessünk egy-egy mérkőzést HDTV-minőségben. Akik látták így az idei BL döntőt HDTV-ben, azok tudják milyen élmény.
2005. július 12. 14:36 #7
eldiaz
eldiaz
új tag
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.10.12.
Hozzászólás: 83
Csatolások: 0
Azonosító: 192
Offline offline
Yo lenne ha már nálunk is mozogna ez ügyben vlmi wink.gif
2005. július 12. 18:29 #8
Robin
Robin
사랑해 한국
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.10.27.
Hozzászólás: 1831
Csatolások: 978
Azonosító: 736
Offline offline
Idézet(KáZé @ 2005, July 11. - 17:26)
Elméletileg (és gyakorlatilag is) műholdvevővel semmi nehézség nélkül vehető a HD1.


Rohogni fogsz, de budapesten lakom egy panelbe, es a panelnek sajat antennaja van, amivel ilyen szuper csatornak foghatok, hogy rtlklub, tv2, mtv1-2, es par kulfoldi, es kesz is. Muholdvevot a haz meg nem is latott. Akartak fejlesztest, csak az itt lako oreg banyak leszavaztak, mert nekik elegek az alap szarok.
2005. július 12. 21:58 #9
KáZé
KáZé
HDTV Specialist
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.10.25.
Hozzászólás: 1753
Csatolások: 674
Azonosító: 635
Offline offline
Idézet(DWz @ 2005, July 12. - 17:29)
Rohogni fogsz, de budapesten lakom egy panelbe, es a panelnek sajat antennaja van, amivel ilyen szuper csatornak foghatok, hogy rtlklub, tv2, mtv1-2, es par kulfoldi, es kesz is. Muholdvevot a haz meg nem is latott. Akartak fejlesztest, csak az itt lako oreg banyak leszavaztak, mert nekik elegek az alap szarok.
[right][/right]

ez nem központi műholdvevő biggrin.gif Ez saját. Ha akarsz veszel, ha akarsz nem biggrin.gif
szerintem....
2005. július 13. 12:44 #10
Robin
Robin
사랑해 한국
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.10.27.
Hozzászólás: 1831
Csatolások: 978
Azonosító: 736
Offline offline
Ja, csak a haz nem engedi muholdvevo felrakasat, mert az szerintuk 'csufitja a hazat.' Bar ezen nem tudom, hogy mit van csufitani, hisz egy nagy szurke kocka az egesz.
2005. július 13. 12:56 #11
hokuszpok
hokuszpok
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.10.09.
Hozzászólás: 1400
Csatolások: 2610
Azonosító: 47
Offline offline
Nyugi pár milliós beruházással mindenki nézheti nálunk is.
Persze ha a német társaság hajlandó előfizetést kötni havi pár 10ezer forintért magyar előfizetővel.
2005. július 13. 14:39 #12
ViC
ViC
CAP-tain
    Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 04.10.07.
Hozzászólás: 5588
Csatolások: 96
Azonosító: 11
Offline offline
Idézet(hokuszpok @ 2005, July 13. - 11:56)
Nyugi pár milliós beruházással mindenki nézheti nálunk is.
Persze ha a német társaság hajlandó előfizetést kötni havi pár 10ezer forintért magyar előfizetővel.
[right][/right]


Hát az upc direct drágább mint a premiere. szal ha bejön akkor az ár még kedvezőbb is lesz mint az egyetlen itthoni műholdas szolgáltató
2005. július 20. 18:44 #13
Mister
Mister
 
StátuszAlszom
  Csoport: Tag
Csatlakozott: 05.05.16.
Hozzászólás: 694
Csatolások: 0
Azonosító: 6221
Offline offline
haveromnál nagyon akadoznak a hdtv file-ok, amik wmv-ben vannak, mondjuk innen szedtem le őket, a klippek smile.gif
szóval win xp sp2 - media player10 + frissítések ( akad a kép, de jó a hang )
vagy vlc player ( ezzel jó a kép, de nincs hang )
powerdvd5 nem akarja vinni

gép p4 3.0 northwood, 1 giga ram, x800pro

mi lehet a gond?
vagy mivel játszuk le?
2005. július 24. 15:24 #14
voight
voight
visszatérő vendég
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.12.07.
Hozzászólás: 335
Csatolások: 0
Azonosító: 2015
Offline offline
Jó kis cikk. Köszi Kázé.
2005. július 25. 00:38 #15
KáZé
KáZé
HDTV Specialist
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.10.25.
Hozzászólás: 1753
Csatolások: 674
Azonosító: 635
Offline offline
Idézet(Mister @ 2005, July 20. - 17:44)
haveromnál nagyon akadoznak a hdtv file-ok, amik wmv-ben vannak, mondjuk innen szedtem le őket, a klippek smile.gif
szóval win xp sp2 - media player10 + frissítések ( akad a kép, de jó a hang )
vagy vlc player ( ezzel jó a kép, de nincs hang )
powerdvd5 nem akarja vinni

gép p4 3.0 northwood, 1 giga ram, x800pro

mi lehet a gond?
vagy mivel játszuk le?
[right][/right]

hdtv, és wmv?! hmmmm unsure.gif Hdtv mpg-be van szerintem, nah mind1 smile.gif Én kipróbálnám a moonlight playert-t, én minden MPG-t ezzel jáccok le. Sajna Power DVD már nekem se viszi a HDTVket, meg szvsz senkinek sem (az újakra gondolok wink.gif ) beer.gif

edit: jah és nem árt bekapcsolni a hardware-es támogatást! thumbsup.gif
2005. július 25. 09:42 #16
ViC
ViC
CAP-tain
    Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 04.10.07.
Hozzászólás: 5588
Csatolások: 96
Azonosító: 11
Offline offline
Szerintem a hdwmv re gondolt.
Nekem abban van meg a starwars ep2.
alig 6gb és ütős de nagyon.
erről jut eszembe valakinek odaigértem smile.gif
2005. július 25. 12:26 #17
Mister
Mister
 
StátuszAlszom
  Csoport: Tag
Csatlakozott: 05.05.16.
Hozzászólás: 694
Csatolások: 0
Azonosító: 6221
Offline offline
persze persze, mpg-re gondoltam smile.gif

hardveres támogatást ha bekapcsolja, akkor totál rossz lesz a kép, bazi nagy kék zöld pixelek rohangásznak sad.gif
2005. július 25. 19:44 #18
Robin
Robin
사랑해 한국
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.10.27.
Hozzászólás: 1831
Csatolások: 978
Azonosító: 736
Offline offline
Probald powerdvd 6ossal, vagy media player classiccal.
2005. július 26. 10:45 #19
carmody
carmody
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.12.14.
Hozzászólás: 610
Csatolások: 54
Azonosító: 2165
Offline offline
Szerintem a Playstation 3 és az Xbox360 megjelenése igencsak meg fogja dobni a HDTV vásárlási kedvet.. biggrin.gif
2005. július 26. 16:36 #20
KáZé
KáZé
HDTV Specialist
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.10.25.
Hozzászólás: 1753
Csatolások: 674
Azonosító: 635
Offline offline
Idézet(carmody @ 2005, July 26. - 09:45)
Szerintem a Playstation 3 és az Xbox360 megjelenése igencsak meg fogja dobni a HDTV vásárlási kedvet.. biggrin.gif
[right][/right]

hiába jön meg a kedved, ha nem tudod megvenni sad.gif Mert nagyon még nem elérhető itt MO-on, ha igen akkor meg egy átlag polgárnak megfizethetetlen.
4 oldal 1 2 3 4
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!