Starity

Megjelent a Hősök legújabb albuma

2011. március 14. 14:02   |   Szerző: Rap4ever8

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Március 11-én megjelent a Hősök legújabb albuma, a Négy évszak. A 20 állomásból álló lemezmegmutató turné Veszprémben kezdődött.

hirdetés
Megjelent a Hősök legújabb albuma

Három év telt el a Hősök legutóbbi korongja, a Klasszik megjelenése óta, ezért éppen itt volt az ideje, hogy új anyaggal jelentkezzen a nagy népszerűségnek örvendő hip-hop-formáció. Március 11-én jelent meg a Hősök negyedik albuma Négy évszak címmel. A kiadvány mellé egy különleges, 48 oldalas kiskönyv is jár ajándékba, ami eddig soha nem látott fotókat, érdekes sztorikat és szövegkönyvet is tartalmaz. 

Eckü, a formáció tagja és egyben menedzsere a következőképp nyilatkozott az albumról, és büszkén mesélt a zenekar másokkal való közreműködéséről is: „Minden szempontból az eddigi 10 éves pályafutásunk legfontosabb állomása a Négy évszak. A szerzői kiadásban megjelent 14 nótát rejtő lemezen közel egy évet dolgoztunk. A megszokott hip-hop-alapok mellett kísérőzenekarunk, a Zhe Band jóvoltából élő zenei alapok is találhatóak a CD-n, amelyen több neves vendégelőadó is hallható, akik nem mellesleg a barátaink. A Pannonia Allstars Ska Orchestrából KRSA, az Irie Maffiából Busa Pista nyomja a szöveget, de Siska, Deego és az NKS is feltűnik. A borítóért pedig a szakma egyik örökérvényű képviselője, az Idő uraiból ismert Rapa felel, aki manapság gafikusként dolgozik, s örömmel bólintott rá a megkeresésünkre. A Brainsszel készített nótánk már megjelent, de az Irie Maffiával, a Superbuttal és az Insane-nel is tervben van az együttműködés. Ez is egyfajta elismerése a munkánknak, ráadásul szakmai vonalról, ami külön öröm.” 

Amikor a banda kitalálta az album címét, rögtön jött az ötlet, hogy legyenek rajta az évszakok nevével fémjelzett hangulatfestő zenék. Szöveget nem akartak rá írni. Inkább megkérték Joekert, hogy készítsen négy teljesen különböző, az évszakokhoz passzoló instrut. Ez neki kisujjból jött, s kicsit olyanok ezek a trackek, mintha négy intróféle lenne, vagy legalábbis hangulati felvezetője van az anyagnak. Újdonság a lemezen, hogy a csapat tagjai szólókat is írtak a korongra. A srácok felelevenítették a régi Hősök-vonalat is, hiszen előző korongjuknál sokan hiányolták a Szóhisztéria és a Nyelvtan (az első két Hősök-lemez – a szerk.) hangulatát.

Tracklista:

1. Tavasz
A tavasz vidám, megmozdulsz rá, terebélyes a dob, van kedved megmozdulni és kimozdulni utána. 

2. Kezdjük újra
A zenét Brash írta, és a zenekar basszerosa, Kolos is játszott még rá. A szám a régi Hősök-vonalat követi: zongora, kis melankolikus hangulat, lassabb alap, fülbemászó refrén. Ez a szerzemény Eckü egyik személyes kedvence lett. A varázst az egyszerűségében és az őszinteségében érzi nagyon.

3. Szó fel 2. közr. Deego & Siska Finuccsi  
Két olyan ember vendégeskedik a számban, akiknek sokat köszönhetett a banda a 2000-es évek elején. Deego a dal első részében is szerepelt. Battle-rap, kis ego, rímek, túlzások, szurkálódás, van itt minden. Kicsit ez is Szóhisztéria és Nyelvtan hangulatát idézi.

4. Oooh
Az album első szólója Ecküé. Sok-sok rapalap közül végül Brash a szó pozitív értelmében vett primitív szerzeményére esett a választása. Eckü röviden, de tartalmasan elmondja a véleményét pár dologról, szurkálódik picit és van akit elküld melegebb éghajlatra. 

5. Kell
Az alapot Mihalik Bence szolgáltatta. Ebben a számban Mentha csak a refrénben hallható. A dal végén Dj Nice Norbától szkreccsel be egy szövegrészletet. A szám nagyon impulzív és kellemes, ezért Eckü titkos kedvence lett, és reméli, hogy a hallgatók is szeretni fogják.

6. Nyár 
Sokak kedvenc évszaka. Az együttes számára Balaton, fesztiválok, kismedence az udvarban, utazás, kerti partik, grillezés, AC Tábor, Balatonalmádi, kirándulás, vízpart, lángos, hekk, hideg sörök és pálinkák. Joeker ezt próbálta átadni bő másfél percben egy vidám muzsikával. 

7. Hallo közr. KRSA (PASO) 
Kc Da Rokkee és Mystic Dan Buffalo Soldier átirata a csapat nagy kedvence. Joeker készítette a zenét. A stúdiófelvételek Sanyinál (DJ Nice) zajlottak, aki az egész album felvétele mellett a szkreccseket is szállította a lemezre. 

8. Lóbadzsit  
Ezt a számot vették fel először, de eredetileg nem Joeker, hanem Brash zenéjére ment volna. A szöveg az önerőről meg az önmegvalósításról szól, valamint arról, hogy nem olyan könnyű mindig az egyről a kettőre lépés. Alig van benne kiállás, monoton a beat, de már meg is álmodtak hozzá egy fekete-fehér videóklipet – lowbudget költségvetéssel, de nagy ötlettel stílszerűen. 

9. Rakenroll közr. NKS & Busa Pista  
A leghosszabb dal a lemezen, és talán a legszókimondóbb is. 6 MC közös munkáját alapul véve pedig a legsokoldalúbb is. Piálás, fejelhagyás, rendszerkritika. Van itt minden, mint a búcsúban. A zenét Sima írta. Fellépéseken valószínűleg sikervárományos trekk lesz.

10. Aki velünk
Tavaly júniusban készült hozzá videoklip. Eckü közepes dalnak tekinti, de az embereknek nagyon bejött. Az alapot szintén Sima jegyzi. A srácok a szám albumverzióját feldobták azzal, hogy a tavaly augusztusi OSG-n rögzített felvétel refrénjét berakták a végére.

11. Ősz
Szeszélyes, esős, komor zenét álmodott rá Joeker. Érdekesség, hogy nincs benne dob, csak zörejek meg mindenféle fura vagy kevésbé fura hang. 

12. Félelem 
Ez Mentha szólója. Kicsit a Tűréshatárhoz hasonló, amit nagyon szerettek a hallgatók. Bomba a refrén, hideg és karcos a szöveg, Diaz zenéje kiváló, a végén szkreccs, igazi rap cucc. 

13. Szótár 
Ez pár embernél biztosan kicsapja majd a biztosítékot. Msytification Norbi írt egy eléggé gyors és modern alapot. Brash kitalálta a címet, de a szöveg megírását a végsőkig halogatták. Ez a szám készült el utoljára. Ebben a dalban abszolút a rímek és a sorok közti kis csavarokra van kiélezve minden. Van benne poénos és megbotránkoztató fordulat egyaránt, illetve a graffiti is szóba kerül mind a refrénben, mind a szövegben.

14. Ikon
Ez egy Ákos-feldolgozás. Tavaly nyáron a banda fellépett az MTV Iconon. Mentha Ákos dalcíméből írt egy verzét, Brash átírta a szöveget, Eckü pedig írt egy harmadikat hozzá. A dal hangos sikert aratott Siófokon. 

15. Tél
Feszes és hideg, kicsit zord az a zene, ahogy Joeker a telet ki akarta fejezni. 

16. Mesél az erdő
Ez a szám szintén Eckü egyik személyes kedvence. Az egyetlen dal, amiben Joeker is rappel, de mind témában, mind összképben az egyik legerősebb darab. Természet- és állatvédelem, globalizáció, gyönyörű képfestés (Brash verze). Okos, figyelemfelkeltő és őszinte dal. A szomorú véletlen, hogy a veszprémi csapat három nappal a tavaly őszi vörösiszap-katasztrófa előtt vette fel a tracket. 

17. Nem a tiéd
Brash szólója, a zene a sajátja. A csapat gitárosa, Kolos játszotta fel a basszust. Kicsit melankolikus hangvételű szám, de a zseniális szövegnek köszönhetően biztosan sokak kedvence lesz majd.

18. Szeretném
A zenét Diaz írta, a refrént Mészáros Zsuzsanna dúdolta, a végén pedig Blaski Bálint gitározik. E/1-ben megírta mindenki, mi jut eszébe a szóról. A formáció ehhez a számhoz készítette el legújabb klipjét.

A banda az elmúlt 10 évben körbeturnézta az egész országot, és mindenhol több száz főből álló tömeget mozgattak meg. A csapat a nyári fesztiválok állandó fellépője lett. Tavaly a Balaton Sound kivételével minden jelentősebb szabadtéri bulin láthatóak voltak. A népszerűséget komoly szponzorok is felismerték, a fiatalos ruha- és óramárkától kezdve a telefonszolgáltatón át az energiaitalokig terjed a patronálók skálája, sőt, a Right Guard is komoly fantáziát lát a fiúkban, és nemrég csatlakozott a támogatóik táborába. 

A Hősök 20 állomásos, hivatalosan lemezmegmutató turnénak keresztelt körútja március 11-én kezdődött Veszprémben, az Expresszóban. A turné további állomásai itt tekinthetőek meg.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek