Starity

Boldog születésnapot, Diane Kruger!

2011. július 15. 21:09   |   Szerző: duracell

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egykor Szép Helénaként ismertté vált Diane Kruger ma ünnepli 35. születésnapját. A nemzet aranya és a Becstelen Brigantyk sztárja hosszú utat tett meg ennyi év alatt.

hirdetés
Boldog születésnapot, Diane Kruger!

Diane Heidkrüger néven született 1976. július 15-én Algermissenben, egy kis német faluban. Édesanyja bankárként, édesapja pedig komputerspecialistaként dolgozott. Apja súlyos alkoholproblémákkal küzdött, így szülei elváltak. Egy fiatalabb fiútestvére van, Stefan.

A gyermek Diane imádott balettozni, és ügyes is volt, így felvették a londoni Royal Ballett Schoolba – ám egy térdsérülés kettétörte a világot jelentő deszkákról szőtt álmait. 15 évesen az akkori barátja küldte be fotóját egy helyi modellversenyre, melyen első helyezést ért el. Nem sokkal ezután Párizsba költözött. Modellként rengeteg helyen megfordult, mígnem karrierje csúcspontján rájött, hogy valójában nem a modellkedés az, amire vágyott. Így 21 évesen otthagyta akkori lakhelyét, New Yorkot, és Franciaországba utazott. A saját maga által megkeresett pénzből beiratkozott egy párizsi színiiskolába.

Az iskola elvégzése után eleinte csak francia filmekben tűnt fel: elsőként a Fegyverek dallama címűben, majd ezt követték a Bálványom, a Se ördög, se angyal, illetve a Fék nélkül – Michel Vaillant című filmek. A nagy áttörésre azonban csak 2004-ben került sor, amikor is a szintén német származású Wolfgang Petersen kiválasztotta a Trója Szép Helénájának szerepére. Még ugyanebben az évben jelent meg két másik filmje is, a Wicker Park és a Nemzet aranya.

2005-ben a Frankie című drámában egy kiégett modellt alakított, aki nem tudja elfogadni sorsát. Ugyanebben az évben operaénekesnőként tűnt fel egy megtörtént eset alapján készült történelmi filmben, a Fegyverszünet karácsonyában, melyben akkori férje, a szintén színész Guillaume Canet is játszott. A pár még 2001-ben házasodott össze, majd a filmet követő évben, 2006-ban váltak el.

2006-ban előbb az orosz herceg lázadó, anarchista feleségeként tűnt fel a Tigris brigád című filmben, majd a Beethoven árnyékban kapta meg a híres zeneszerző egykori múzsája, Anna Holtz szerepét. A 2007-es év igencsak zsúfolt volt karrierje szempontjából, hiszen négy filmje is ebben az évben jelent meg. A L'Âge des ténèbres című francia film mellett feltűnt a Goodbye Bafana című műben, melyben Joseph Fiennes feleségét alakította.

Szintén ebben az évben került bemutatásra A nemzet aranya 2. – Titkok könyve is, melyben Abigail Chase-ként ismét kincsek után kutatott a megszokott színészgárda oldalán. Ezután egy Boszniában játszódó film, a Rókavadászat kövtkezett Richard Gere oldalán. 2008-ban ismét egy francia filmben, a Pour Elle-ben játszott.

2009-ben Jared Leto igaz szerelmét alakította Jaco van Dormael drámájában, a Mr. Nobodyban, majd kémnőként szerepelt Quentin Tarantino filmjében, a Becstelen Brigantykban. Diane addigra már olyan szépen beszélt angolul, hogy Tarantino először nem akarta neki adni a német Bridget von Hammersmark szerepét, mondván, csak anyanyelvű színészeket keres a filmbe.

A színésznő tavaly sem tétlenkedett. Aggódó anyukát alakított az Inhale-ben, majd barátja (akivel 2006 óta járnak együtt), Joshua Jackson sorozatában, a Rejtély második évadjában kapott egy epizódszerepet. Az év végén Ludivine Sagnier mellett játszott főszerepet a Mezítlábban. A francia filmet nálunk csak idén, a Titanic Filmfesztivál keretében mutatták be.

Az idei év ismért filmpremierrel indult Diane számára, hiszen Liam Neeson partnereként jelent meg az Ismeretlen férfiben. Legújabb filmje, a Special Forces őszre várható. A filmben egy újságírónőt alakít majd, akit elrabolnak. Jelenleg is Franciaországban forgat: a Les adieux à la reine című francia történelmi filmben Marie Antoinette szerepében tűnik majd fel.

A színésznő filmes karrierje mellett a modellkedéssel sem hagyott fel: egyike a L'Oréal európai nagyköveteinek, valamint ő a svájci Jaeger LeCoultre-karórák arca is. Emellett részt vett a Stand up 2 Cancer és a Hear the World kampányokban. Ő inspirálta a Calvin Klein tavaly megjelent parfümjét, a Beautyt, melynek reklámarca is ő lett.

Rendkívüli sikerei ellenére ugyanaz a falusi lány, aki egykor Németországból indult, és ma már a világ legszebb és legjobban öltözött hírességeinek listáin tűnik fel. Nos, 35. születésnapja alkalmából mi is szeretnénk további sikereket és egyben boldog születésnapot is kívánni Diane-nak!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek