Starity

Őszi–téli divathetek: New York

2012. március 06. 10:10   |   Szerző: Coco Selly

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Íme a nyolcnapos New York-i divathét néhány kiemelkedő bemutatójának pár soros összefoglalója.

hirdetés
Őszi–téli divathetek: New York

Mint minden év elején, idén is megnyitották kapuikat a divat fővárosok legnívósabb helyszínei. A bemutatóknak elsőként Berlin adott otthont, ezt követően az örökké nyüzsgő amerikai nagyváros, New York szolgált házigazdául. Következő cikkünkben a Nagy Alma show-iról olvashattok bővebben.

A csodálatos kreációkat nyolc egymást követő napon prezentálták a híresebbnél-híresebb tengerentúli mogulok – köztük Alexander Wang, Rodarte, Michael Kors, Oscar de la Renta, Marchesa, Ralph Lauren, Donna Karan, Marc Jacobs. A kifutókat a Lincoln Centerben építették fel, a hatalmas épület előnye, hogy párhuzamosan több divatbemutatót is képesek lebonyolítani a szervezők. A New York Fashion Week az év egyik legbefolyásosabb rendezvényévé nőtte ki magát az évtizedek során, így modellek százai mellett sztárokban sem szűkölködött a Mercedes-Benz-divathét.

A kollekciók legtöbbjét a colour blocking, a nőies motívumok és a 20-as évek eleganciája határozza meg.

Alexander Wang
A tervező az előző szezonban sportosabb ruhákkal és feltűnőbb mintákkal próbálkozott, őszre viszont visszatért gyökereihez, és egy jóval egyszerűbb, letisztultabb kollekcióval kápráztatta el a nagyérdeműt. Bőrkabátjaiban, kötött pulóvereiben, bundáiban olyan modellek vonultak végig a Pier 94-ben, mint Gisele Bündchen, Anja Rubik, Abbey Lee vagy Frida Gustavsson.

Rodarte
Laura és Kate Mullavey-t ebben a szezonban egyértelműen a retro inspirálta. Terveiket nagyobb részt burgundi és testszínű anyagokból váltották valóra, a kritikusok véleményei azonban megoszlanak a végeredményt illetően: egyik fele úgy gondolja, ezek a darabok maximum egy második világháborút megélt öreg hölgy gardróbjába illenek bele, másoknak viszont kifejezetten tetszenek a pilóták kabátjára hajazó (bárány)bőrdarabok.

Michael Kors
A márka atyja a következő hideg időszakra is divatba hozza – vagy inkább hagyja – a szőrmés darabokat, amelyeket szabadon kombinálhatunk bodyszerű kötött ruhákkal vagy prémekkel. Kollekciójában ezenkívül bőrnadrágokkal, tweedkabátokkal, kockás- és csíkos mintákkal egyaránt találkozhatunk. Estélyi ruhái pedig a két világháború közötti időszakot idézi.

Oscar de la Renta
A luxus érezete jövő télen sem vész el a hideg következtében – a divatház hol selymet, hol csipkét, hol kasmírt és sifont, hol pedig egyszerű szőrmét használt fel ruhái megalkotásához. Mindezek ellenére azonban a kész szettek egy First Lady ruhatárába is tökéletesen beilleszthetők, hiszen az elegancia és nőiesség mellé konzervatív szabásvonalak társulnak. Kedvenc színeik ezekben az évszakokban mindenképpen a halvány rózsaszín, a világoskék, a szürke és a fekete.

Marchesa
A tüllről és csipkéről elhíresült páros idén is nőies darabokkal kecsegtet, amelyek sok apró részletben – akár a tüllre nyomott minta, akár a színek – hasonlítanak Alexander McQueen ruháihoz. A sztárok egyik nagy kedvencévé vált, Georgina Chapman és Keren Craig tulajdonában lévő divatház abroncsos estélyiket, rövid szabású koktélruhákat, marabutollas szoknyákat, lágy esésű, könnyed darabokat kínál törzsvásárlóinak. A kollekciót William Adolphe Bourguerau festménye, az A Soul Brought to Heaven ihlette.

Ralph Lauren
Nemzetközileg elismert kritikusok a hordható jelzővel illették Ralph Lauren legújabb kollekcióját, amiben a klasszikus angol összeállításokat figyelhetjük meg, különböző minták keveredése mellett: kockás és párduc mintás darabok, csíkos és egyszerűbb mintás darabok, Burlington-kockás zoknik. Estélyi ruhái leggyakrabban feketéből és aranyból készültek el, amelyeket flitterekkel és tollakkal ékesített, a végeredmény pedig a glamúr és a vintage szerelmeseinek kedvez.

Donna Karan és DKNY
A művésznő idén is a férfiasabb ruhákat kedvelő hölgyeket részesíti előnyben. A kollekcióban a testet követő szabásvonalak, a gyönyörű kalapok, a dupla gombsoros kabátok, a térdig érő szoknyák; valamint a piros, fekete és szürke színek dominálnak. Estélyik terén viszont a bodycon koktélruhák nyerték el a szakma nagyjainak tetszését.

A DKNY-divatház szintén a New York-i tervezőnő büszkesége. Donna második divatházának legújabb darabjai nagyrészt feketék, amiket leopárdmintával, bőrövekkel, álló gallérokkal kombinált. A gyász színe mellett feltűnt a kifutón egy-egy virágmintás kosztüm; kék és halvány rózsaszín ruhák, valamint egy bordó bunda is, mely drámaivá emelte a sárga taxis díszlettel rendelkező show színvonalát.

Marc Jacobs és Marc by Marc Jacobs
Marc Jacobs alig egy héttel kollekciójának bemutatása előtt változtatott a show díszletén, mely végül egy melankólikus téli tájra emlékeztette az est résztvevőit. A kivitelezésben Rachel Feinstein volt segítségére, aki papírból készített düledező romokat és barlangokat. A kifutón felvonult modellek Mary Poppinst idézték (Marc az Alice in Wonderlandből, a Mary Poppinsból és a Dr. Seussból merített ihletet): óriási, szőrös kalapok; térdnél redőzött háromnegyedes nadrágok; hatalmas méretű kabátok és sálak; szőrmék. A Paisley-minta mellett fekete és rózsaszín csillogó anyagokat is felhasznált a siker érdekében, de a megítélésen ezeknek sem sikerült maradéktalanul változtatni: a szakma csak nevetett a mogul munkáin, és furcsának titulálták alkotásait.

Jacobs második irányvonala az 50-es évek divatja és a klasszikus szabásvonalak mellett tette le voksát. A kifutón térdig érő rakott szoknyás lányok vonultak végig, excentrikus mintákkal ellátott ingekben (virág- és indaminta, sakktábla), katonai stílust idéző koktélruhákban és lapos talpú cipőkben. Színek terén a piros, a fekete és a kék a meghatározó, kiegészítők terén pedig a 20-as éveket felidéző apró füles táskák.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek