Starity

Könyvek a mozivásznon — II. rész

2013. március 12. 17:05   |   Szerző: Fanni00

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikksorozatunk második részében újra olyan regények sorakoznak, melyekből készültek filmadaptációk.

hirdetés
Könyvek a mozivásznon — II. rész

Az első részben olyan könyvekről és azok filmváltozatairól volt szó, mint a Vágy és vezeklés, az Alkonyat-sorozat, a Szerelmünk lapjai, a második részben szintén nyolc olyan produkciót mutatunk be, melyek forgatókönyve már megírt regényen vagy novellán alapszik.

Ken Kesey: Száll a Kakukk fészkére (One Flew Over The Cuckoo's Nest)

Ken Kesey legelső regénye, a Száll a Kakukk fészkére 1962-ben jelent meg. Izgalmas cselekménybonyolítás és hiteles emberábrázolás jellemzi az elmegyógyintézetben játszódó művet. McMurphy, aki a börtön helyett került oda, rájön, hogy a többi ember nem csupán tettetésből van itt, és semmivel sem őrültebbek a világban élő társaiknál.

Miloš Forman rendezésében 13 év múlva megjelent a filmadaptáció is, főszerepben Jack Nicholsonnal. A film olyan nagy sikereket ért el, hogy a 70-es években több BAFTA-, Oscar- és Golden Globe-díjat is bezsebelt.

Nicholas Sparks: Utolsó Dal (The Last Song)

A romantikus bestsellerjeiről híres amerikai író Utolsó dal című regénye 2010-ben került a könyvespolcokra. A történet szerint Ronnie, aki most éli kamaszkorát, öccsével együtt az elvált szüleik egyikéhez, édesapjukhoz költöznek a nyárra. A lány életébe az apjával folytatott folytonos viták mellett belecsöppen a nem várt szerelem is Will személyében. A már-már idillinek tűnő kapcsolatuk mellé párosul egy eddig ki nem derült titok is,így a szálak egyre csak bonyolódnak,és egyre több a feszültség.

A film (2010) hatalmas sikereket ért el, nem csak a romantikus drámák kedvelői között. A forgatókönyvet maga Sparks írta, a rendezés pedig egy hölgy, Julie Anne Robinson nevéhez fűződik. A főszerepben az egykori Disney-csillag, Miley Cyrus, Greg Kinnear és Az éhezők viadala sztárja, Liam Hemsworth áll.

Paulo Coelho: Veronika meg akar halni (Veronika decides to die)

A brazil származású Paulo Coelho napjaink egyik legnagyobb írója. A 90-es években szerzett ismertségét mai napig kamatoztatja. 1998-ban megjelent könyvével, a Veronika meg akar halnival sem okozott csalódást. Egy fiatal lány történetét mutatja be, aki látszólag tökéletes életének akar véget vetni, a terve azonban nem jól alakul, így később egy szanatóriumban tér magához. Az ott töltött idő alatt jön rá, mi is az élet értelme, de talán már nincs lehetősége arra, hogy újrakezdhesse azt.

A rendezés Emily Young nevéhez fűződik, a főszerepben pedig Az Átok filmben is megismert Sarah Michelle Gellar áll. A film 2011-ben jelent meg.

Stephen King: A remény rabjai

Stephen King első kisregényes kötetében található meg a mű, megjelenése 1982-höz köthető. A történet szerint egy Andy Dufresne nevű férfit kettős gyilkosságért börtönre ítélnek, bár ő szentül hisz ártatlanságában- Természetesen a jómódú bankár még hírből sem ismeri a börtönéletet, így most egyszerre kell megbirkóznia néhány meleg társával, a kőkemény kétkezi munkával és néhány szadista börtönőrrel. S bár a helyzet nagyon nehéz, Andy nem adja fel.

Az 1994-ben megfilmesített történet középpontjában az Oscar-díjas Tim Robbins és a szintén Oscar-díjas Morgan Freeman áll. A rendező és egyben forgatókönyvíró Frank Darabont. A film több Oscar-jelölést is kapott, de egyet sem vitt el.

Stieg Larsson: A tetovált lány

A 2005-ben megjelent történet a Millennium-trilógia (A tetovált lány; A lány, aki a tűzzel játszik; A kártyavár összedől) része. A történet szerint egy nem várt eltűnés után nyomoz egy, a család által megbízott újságíró és az ő segítőtársa, a „tetovált lány”. A keresés során számos, eddig még csak nem is sejtett titokra is fény derül. A regény szerzője még a könyv megjelenése előtt elhunyt.

A könyv olyan nagy sikereknek örvendett, hogy két feldolgozást is készítettek. Az eredeti svéd verzió 2009-ben jelent meg Niels Andel Oprev rendezésében, míg az amerikai 2011-ben, a Harcosok klubja című film rendezője, David Fincher jóvoltából.

Sarah Blakley-Cartwright & David Leslie Jonshon: A lány és a farkas

Ki gondolta volna, hogy 2011 egyik filmes nagy dobása könyv formájában is kapható? 2009-ben Leonardo DiCaprio megírta a forgatókönyvet, ami Sarah-Blakley Cartwrightnak olyannyira tetszett, hogy úgy gondolta, megírja a könyvváltozatot. A történet a sokak által kedvelt Piroska és a farkas mese modernizált változata.

A rendezés Catherine Hardwicke nevéhez fűződik, a film főszerepét pedig a Mamma Mia! sztárja, Amanda Seyfried kapta. A horrorként emlegetett – persze horrori elemeket alig tartalmazó – filmes változathoz olyan színészek adták még a nevüket, mint például Gary Oldman vagy Max Irons.

Emily Brontë: Üvöltő szelek

1847-re nyúlik vissza e könyv megjelenése, mely a Bronte nővérek középső tagjának a nevéhez fűződik. Emily Bronte egyetlen regénye, melynek megírása után egy évvel elhunyt. Az angol irodalom egyik klasszikusa és a világirodalom egyik legkülönösebb szerelmi regénye. A mű középpontjában egy pár áll és az ő szerelemmel és egyben viszállyal teli kapcsolatuk.

A regény olyan nagy sikereket ért el, hogy nem csupán egy feldolgozása készült. Legelsőként 1939-ben próbálták megfilmesíteni a történetet, a rendezés William Wyler nevéhez fűződik. A legutóbbi filmfeldolgozás 2011-ben történt, a rendezői szerep Andrea Arnoldhoz fűződik. Olyan színészek és színésznők vállaltak szerepet, mint például Timothy Dalton (Üvöltő szelek, 1970), Tom Hardy (Üvöltő szelek, 2009), Juliette Binoche (Üvöltő szelek, 1992), Orla Brady (Üvöltő szelek, 1998), az 54-es mexikói feldolgozásban pedig a két főszerepet Irasema Dilián és Jorge Mistral kapták.

Bret Easton Ellis: Amerikai pszicho

Bret Easton Ellis talán egyik legismertebb regénye 1991-ben jelent meg. A történet szerint a jómódú Patrick Bateman olyannyira megunja életét, hogy „hobbiként” elkezdi kiélni legmélyebb és legdurvább álmait. Az író perverz és szadista gondolatai nem egyszer átlépik az emberi felfogóképesség és az erkölcs határait.

A könyv az emberek körében persze nagy sikereknek örvendezett, így nem is volt kérdéses, hogy készüljön-e adaptáció. Mary Harron elkészítette 2000-ben a filmes feldolgozást, melyben Patrickot a Tökéletes trükk egyik főszereplője, Christian Bale alakítja. A filmnek két évvel később újabb része is készült, melyben Patrick bőrébe Michael Kremko bújt, és szerepet kapott Mila Kunis is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek