Starity

Christopher Walken 70 éves lett

2013. március 31. 20:08   |   Szerző: duracell

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szarvasvadász, A holtsáv, a Batman visszatér, a Ponyvaregény, Az Álmosvölgy legendája, a Kapj el, ha tudsz és A hét pszichopata és a si-cu Oscar-díjas sztárja ma ünnepli hetvenedik születésnapját. A Saturday Night Live gyakori exházigazdája több mint 100 filmes produkcióban vett részt élete során.

hirdetés
Christopher Walken 70 éves lett

Ronald Walken 1943. március 31-én született Astoriában, az Amerikai Egyesült Államokban. Nevét Ronald Colman színész után kapta. Édesanyja glasgow-i skót bevándorló volt, édesapja testvéreivel költözött Németországból az államokba.

Édesanyja sztárságról szőtt álmait követve ő és testvérei, Kenneth és Glenn az 1950-es évektől gyerekszínészkedtek a televízióban. Tinédzserként oroszlán-szelidítőként dolgozott egy cirkuszban. A Hofstra Universityt egy év után otthagyta, mert szerepet kapott egy darabban, melyben Liza Minnellivel játszot együtt. Christopher eredetileg táncosként végzett a Washington Dance Studióban, mielőtt drámaibb szerepekre váltott volna a színházban, később pedig a filmiparban.

Kezdeti munkáiban Ronnie Walken néven tüntették fel, mígnem 1964-ben a névváltoztatás mellett döntött. A Christopher nevet egy barátja tanácsára vette fel, aki szerint sokkal jobban passzol a személyiségéhez, mint a Ronald, melyet szüleitől eredetileg kapott. Ő maga egyébként jobban szereti a Christ, mint a Christophert.

Filmes debütálására egy kis szerep formájában került sor, az viszont egyből Sean Connery oldalán, méghozzá az 1971-es Az Anderson-magnószalagok című filmben. Ezután olyan, kritikailag is elismert filmek következtek, mint a Következő megálló: Freenwich Village vagy az Annie Hall. Az igazi áttörést azonban A szarvasvadász hozta meg számára, melyért Oscar-díjat kapott Legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Állítólag ő volt George Lucas második jelöltje Han Solo szerepére a Star Warsban, melyet végül Harrison Ford játszott el.

A 80-as években olyan filmekben szerepelt, mint A mennyország kapuja vagy a Filléreső, melyet a kritikusok is pozitívan fogadtak. Az Agyhalálban még felesége is feltűnt, Stephen King A holtsávjában pedig főszerepet játszott. 1985-ben belépett James Bond ellenségei közé: a 007 – Halálvágta kedvéért még egy hajfestést is bevállalt. Feltűnt még a Halálzónában, A milagrói babháborúban, a Biloxi Bluesban és az Idegenek áldozatában is.

A 90-es éveket Helen Mirren oldalán nyitotta az Idegenek Velencében című filmmel, majd drogdílert alakított a New York királyában. A Batman visszatérben ezúttal egy szuperhős ellenségeként láthattuk. Ezután két filmben is együtt dolgozott Quentin Tarantino rendezővel: a Tiszta románcban olyan színészek tűntek fel, mint Gary Oldman, Danny DeVito, Brad Pitt vagy Samuel L. Jackson. A Ponyvaregényben ugyan csak öt percre futotta szerepléséből, ám ennyi idő is elég volt számára ahhoz, hogy jelenete igazi kultusszá váljon.

Nevéhez fűződik ebből az időszakból a Menekülés a pokolból, a Vad oldal, a Kutass és rombolj, a Leszámolás Denverben, az Angyalok háborúja, a Celluloid és Holtidő is. Egérirtót alakított az Egértanyában, lökött tudóst a Csapás a múltból című filmben. Az Álmosvölgy legendájában ő alakította a fej nélküli lovast.

A 2000-es évek elején szerepelt a Kapj el, ha tudsz! című filmben, Leonardo DiCaprio és Tom Hanks oldalán. Alakításáért 23 év után ismét Oscar-díjra jelölték a Legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, ám a díjat végül más vitte haza. Ő volt a tökéletes Glenn Close férje A stepfordi feleségekben, de feltűnt a Tűzben edzett férfi, az Ünneprontók ünnepe, a Távkapcs és a Hajlakk című filmekben is. Legutóbb A hét pszichopata és a si-cu, illetve a Született gengszterek című filmekben láthattuk. Két filmje bemutatásra vár, három pedig készülőben van.

Chris magánélete sem unalmas, bár távol áll a kalandos vagy botrányos jelzőktől. 1969-ben vette feleségül Georgianne Thont, akivel azóta is boldog házasságban él. Egy gyermekük sem született, Chris szerint ennek köszönhető termékeny filmes karrierje. Van azonban egy Bowtie nevű cicájuk, illetve gyakran járnak pihenni Rhode Island-i nyalaralójukba.

Boldog Születésnapot a zseniális Chris Walkennek!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek