Starity

Figyelj a folyadékbevitelre, kerüld el a kiszáradást!

2013. július 08. 21:09   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Itt a nyár, a 40 fokos meleg és sajnos sokan elfeledkeznek arról, hogy milyen jelentőséggel is bír a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel szervezetünk működésének szempontjából.

hirdetés
Figyelj a folyadékbevitelre, kerüld el a kiszáradást!

Mint tudjuk, egy egészséges felnőtt napi folyadékigénye megközelítően 2 liter víz. Nagyon fontos tudni, hogy a víz semmilyen üdítővel, teával, kávéval és más cukrozott löttyel nem pótolható, hiszen ezek – hiába finomak – többet ártanak, mint használnak. Ha valami másra vágynál, igyál nyugodtan tejet, hiszen ez a fehér ital amellett, hogy rengeteg kálciumot tartalmaz, még erősíti a csontokat és a fogakat is! Ha pedig gyümölcslére vágynál, válaszd a házilag, otthon elkészült változatokat, hiszen csak ekkor tudhatod biztosan, hogy tudat alatt nem-e tömöd magad szervezeted számára felesleges kalóriákkal, nem mellesleg pedig tartósítókkal, ízfokozókkal és mesterséges színezőanyagokkal.

Lássuk, mi az, amit megelőzhetsz a helyes folyadékbevitellel, hiszen mindannyiunk számára az a legfontosabb, hogy egészségesek maradjunk, pláne, ha nem szeretnénk a nyarat a kórházban tölteni!

A kiszáradás típusai, tünetei, kezelésének módjai

A kiszáradás avagy dehidratáció leggyakrabban egy hányással, hasmenéssel vagy magas lázzal kiváltott megbetegedés, melynek súlyossága a só- és vízvesztés mértékétől függ. A kiszáradás egyénenként változó lehet, illetve mértékét tekintve beszélhetünk enyhe és súlyos kiszáradásról is. Lássuk ezek jellemzőit és kezelésüknek módját!

Az enyhe kiszáradás szinte lappangó, sokan alig vagy egyáltalán nem veszik észre, ugyanis általános tünetei a kimerültség, a szédülés, fej- és izomfájás, de jelentkezhet a végtagok ólmos elnehezülése, székrekedés vagy levertség is. Ebben az esetben az a teendő, hogy pótoljuk a szervezetünk számára fontos folyadékmennyiséget és hamarosan jobban leszünk!

A kiszáradás azonban komolyra is fordulhat, ha nem vesszük észre a jeleket és ebben az esetben sokszor orvosi konzultációra, esetenként kórházi ellátásra lesz szükségünk. A súlyos kiszáradás tünetei lehetnek a vizelet sötétebb sárgára való elszíneződése – esetleges elmaradása –, szemszárazság, bőr- és szájszárazság, verejtékezés elmaradása, a legsúlyosabb esetben eszméletvesztés. Ebben az esetben igyekezzük pótolni a szükséges folyadékmennyiséget, de mindenképpen keressünk fel egy szakembert a bővebb kivizsgálás végett!

A folyadék mellett a szervezetünk számára nélkülözhetetlenek az ásványi anyagok, vitaminok, így nem csak télen, de nyáron is ajánlott ezek bevitele. Igyunk sok ásványvizet, fogyasszunk gyümölcsöket, zölségeket vagy ezeknek frissen elkészített leveit! Sokkal többet teszünk egészségünk megőrzése érdekében, ha ezeket az ivóleveket otthon, házilag készítjük el. Adunk néhány egyszerű, de nagyszerű recepttippet ezekhez, hogy megkönnyítsük a dolgotokat és feldobjuk a folyadékfogyasztást némi vitaminbombával!

Sokan szeretik a Kubuhoz hasonló zöldség- és gyümölcsleveket, melyeket nem nagy ördöngösség elkészíteni és amellett, hogy nagyon finomak, még rengeteg vitamint is tartalmaznak, de hogy a fogyókúrázók is élvezni tudják: cukormentesen is elkészíthetőek!

Narancs-alma-répa juice

Hozzávalók:

  • 2 narancs
  • 2 alma
  • 2 répa
  • ízlés szerint lehet fűszerezni gyömbérrel, fahéjjal illetve cukorral

Elkészítése:

Mossuk meg jól a gyümölcsöket és a répát, majd hámozzuk meg őket. Öblítsük le újra őket, majd magozzuk ki az almát, ezt követően préseljük át gyümölcs centrifugán, turmixoljuk össze, öntsük poharakba és ízlés szerint ízesítve máris tálalható!

A másik közkedvelt ital a paradicsomlé, mely szintén egy hatalmas vitaminbomba lehet ezeken a forró napokon. Természetesen ez a hűsítő is készülhet cukor nélkül!

Paradicsomlé

Hozzávalók:

  • paradicsom
  • ízlés szerint fűszerek (bors, majoránna, bazsalikom, menta, cukor)

Elkészítése:

Hámozzuk meg, majd kockázzuk fel a paradicsomot, ezt követően pedig egy turmixgép vagy botmixer segítségével pépessé passzírozzuk. Ha elkészültünk, öntsük poharakba és ízesítsük tetszés szerint!

Amint láthatjuk, igazán nem nagy dolog odafigyelni egészségünkre és vitaminokban gazdag italokkal is feldobni a folyadékfogyasztásunkat. Igyunk sok vizet, étkezzünk egészségesen, változatosan, mozogjunk sokat és így könnyebben megőrízhetjük az egészségünket!

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek