Starity

Ma lenne 30 éves Amy Winehouse

2013. szeptember 14. 15:03   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amy Winehouse-t valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen a 27 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt énekesnő az egész világot elbűvölte különleges tehetségével.

hirdetés
Ma lenne 30 éves Amy Winehouse

Amy Winehouse tagadhatatlanul a zeneipar egyik legnagyobb tehetséggel megáldott énekesnője volt, amellett, hogy egyedi stílusával mindig is kilógott kicsit napjaink popsztárjainak sorából. Sokat gondolták róla, hogy rossz korba született és jobban illett volna Janis Joplin, vagy épp Jimi Hendrix társaságába és sajnos manapság épp az ő köreikben tartják őt számon, hiszen korai halálával beírta magát a történelembe, így csatlakozva a híres-hírhedt 27-esek klubjához.

Amy zenész családba született, ám az idill nem tartott sokáig, ugyanis édesapja beleszeretett egy kolléganőjébe, ezért később elhagyta a családot és ez mélyen megviselte az akkoriban kiskamasz Amyt, ugyanis nagyon apás volt. Énekesnői tehetségére nagymamája figyelt fel, ő javasolta a szülőknek, hogy írassák a lányt zeneiskolába, hogy szakmai képzésben részesülhessen. Stílusát a soul, az R&B és a jazz határozta meg.

Debütáló albuma, a Frank 2003-ban jelent meg, ám Amy nem érezte a magáénak a lemezt, ugyanis kiadója arra kötelezte, hogy általa kevésbé kedvelt nótákat is elhelyezzenek rajta.

A Frank folytatása, a Back To Black 3 évvel később, 2006-ban került az üzletek polcaira és hamar közkedvelt lett, elsősorban a Rehab című szerzeménynek hála. Ekkoriban a lapok figyelmét főként nem mindennapi megjelenésével, étkezési zavaraival, drog- és alkoholproblémáival, valamint a testét borító számtalan tetoválásával hívta fel, mindemellett pedig több díjra is jelölték.

27 rövid éve alatt összesen 24 díjat zsebelhetett be, melyet gyönyörű hangjának köszönhetett, így hazavihetett 2 Brit Awards-, 6 Grammy-, 2 Echo Music Awards-, 1 Elle Style Awards-, 3 Ivor Novello-, 1 Meteor Music Awards-, 1 MOBO Awards-, 1 MOJO Awards-, 1 MTV Europe Music Awards-, 2 NME Awards-, 1 Popjustice £20 Music Prize-, 1 Q Awards-, 1 Urban Music Awards-, 1 Vodafone Live Music Awards- és 1 World Music Awards-díjat, mindemellett pedig a VH1 zenei csatorna beválasztotta minden idők legnagyagyobb 100 énekesnője közé, ahol a 26. helyezést sikerült elérnie. Érdekesség, hogy a fent említett díjak mellett további 61 jelölést kapott, ám ezeket sajnos nem sikerült díjra váltania.

Rövid pályafutása során 2 stúdióalbuma, 3 posztumusz albuma, 15 kislemeze, 5 koncertlemeze, 1 DVD koncertfelvétele és 12 videoklipje jelent meg az évek alatt. Zenei karrierjére többek között olyan előadók voltak hatással, mint Ray Charles, Frank Sinatra, Nina Simone, Sarah Vaughan, Charles Mingus, Nat King Cole, Donny Hathaway, Dinah Washington vagy Thelonius Monk. Dalait saját érzései inspirálták, a csúcsra pedig legutolsó, Back To Black névre keresztelt albuma emelte.

Magánélete sosem volt egyszerű és tündérmesébe illő, ugyanis rengeteg problémával és betegségekkel is küzdött. 2004-ben találkozott későbbi férjével, Blake Fielder-Civillel, életüket pedig nem csak a szerelem, hanem kölcsönös tudatmódosító szerekkel szembeni függőségük is összekötötte. Többen hívták őket a modern Sid & Nancy-nek – a tragikus körülmények között elhunyt punk-szerelmespárra asszociálva. Rövidebb-hosszabb együtt járás után Blake elhagyta Amyt és visszament előző párjához, ám 2007-ben végül mégis az énekesnőt vette feleségül, így nem is csoda, hogy Amy Back To Black című albuma is kapcsolatukról szól.

Sajnos a szerelem és ezzel együtt a házasság sem tartott örökké számukra, ugyanis 2009-ben Blake beadta a válókeresetet arra hivatkozva, hogy felesége hűtlen volt hozzá. Blake épp börtönbüntetését töltötte, amikor értesült arról, hogy Amy 2011. július 23-án feltehetően kábítószer-túladagolás következtében életét vesztette. A férfi nem szégyellt hangosan zokogni és már-már sokkos állapotba került amiatt, hogy ex-felesége elhunyt. Amy utolsó szerelme, Reg Traviss nem sokkal a lány halála előtt vetett véget kapcsolatuknak, így vélhetően ez momentum is szerepet játszott abban, hogy Amyt felemésztette mániás depressziója.

Bizonyos orvosi vélekedések szerint Amy rettenetesen káros életmódja hamar rányomta bélyegét egészségi állapotára, így szervezete már 25 éves kora óta nem működött rendesen. A halál békés körülmények között, az ágyában érte utol a fiatal tehetséget londoni lakásában. Idegenkezűségnek nem volt nyoma, így a gyilkosság, mint lehetőség teljességgel ki volt zárva.

Utolsó kislemeze 28. születésnapján, 2011. szeptember 14-én debütált volna, de sajnos az énekesnő ezt már nem élhette meg. Nyugodj békében Amy, emléked örökké él majd!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek