Starity

Ősszel érkezik a Three Days Grace albuma

2014. június 27. 18:06   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Artist Direct nemrégiben készített exkluzív interjút a kanadai Three Days Grace gitárosával, Brad Walsttal, aki a csapat új énekeséről és közelgő nagylemezükről is mesélt.

hirdetés
Ősszel érkezik a Three Days Grace albuma
Fotó: Facebook

A fennállásának 22. évét ünneplő zenekar tavaly igen nagy megpróbáltatással találta szemben magát, amikor is Adam Gontier frontember bejelentette: távozik a zenekar éléről. Idén márciusban vette át helyét a gitáros Brad Walst öccse, a My Darkest Days frontembere, Matt Walst.

Az új felállású zenekar első szerzeménye, a Painkiller hamar meghódította magának a slágerlistákat és a kritikusok is kitörő lelkesedéssel fogadták a dalt. Az Artist Record az új frontember és a készülőben lévő nagylemez kapcsán faggatta Bradet.

- Milyen történet van a Painkiller mögött? Az embernek az az érzése támad a dallal kapcsolatban, hogy sarkalatos momentumát emeli ki a zenekarnak.

- Határozottan így van. Szóval, visszatekintettünk a dolgainkra és hihetetlen belegondolni, hogy már húsz listaelső slágerünk van. Másfél évvel ezelőtt, ha azt mondtad volna nekem, hogy az új dal egy új énekessel listavezető lesz, azt mondtam volna, hogy őrült vagy. (nevet) Hihetetlen. Ez is azt mutatja, hogy milyen remek támogatással vagyunk körülvéve a rádióktól kezdve a rajongókon át mindenkiig. Ez igazán szívmelengető és szürreális. Nincsenek szavak, amik leírhatnák az érzést.


Fotó: Nicole Zinn

- Hogy hoztátok össze a dalt? Egy gitárriffel kezdődött? Vagy egy ötleteddel indult, hogy szétcsapjatok magatok körül?

- Ez az egyik első dal, amit Matt-tel együtt írtunk. Igazából az ő ötlete volt. Azt hiszem, benne már megszületett akkor a Painkiller és a gitárriffek egy része is. Mi azt mondtuk 'Ez nagyon ütős! Dolgozhatnánk rajta!'. Ebből építettük fel. Az első lemezünk producerével, Gavin Brownnal dolgozunk az új anyagon. Ő egy torontói producer. Mi írjuk a dalokat, ő segít létrehozni őket. Van egy határozott elképzelése a Three Days Grace hangzásvilágával kapcsolatban, és ez működik, nagyon jól passzol hozzánk. A Painkiller az egyetlen szerzemény, amelyre egyből rákattant. Mi meg csak annyit mondtunk 'Fantasztikus. Folytassuk ezzel!'. Szóval folytatjuk az írást és egész jól haladunk.

- Mit jelent mindez számodra?

- Ha szétnézel a mai társadalomban, olyan, mintha mindenki függne valamitől. Vajon a gyógykezeléstől helyrejössz vagy jobban érzed magad? Vegyük példának a drogokat, azok merednek az emberekre. Azok visznek bűnbe vagy kísértenek téged. Ez egyfajta gúnyolódás, szarkazmus a kábszerek részéről. Ez egy másik perspektíva és teljesen eltérő elképzelés. Az emberek annyi különböző dologtól válhatnak függővé, de vajon ezektől jobbak lesznek vagy rosszabbak? Természetesen bárki kapcsolódhat ehhez a gondolatmenethez.

- Milyen előszele van az új albumnak?

- Az új zene irányvonala remek. Igazából jó kis ütős lesz. Szeretném azt mondani, hogy olyan kemény lesz, mint az első lemez és a One-X volt.Ugyanazt a hangulatot hozzuk el. Ehhez arra volt szükségünk, hogy visszamenjünk az old school hangzáshoz. Visszatérünk a gyökereinkhez és emlékezünk arra, milyen is volt akkoriban. Az, hogy új srác van a csapatban, teljesen új energiákat mozgat meg. Ez király és zökkenőmentes. Az, hogy Gavin Brownt is a magunkénak tudhatjuk, megint egy klassz dolog. Megvan a maga elképzelése a Three Days Grace-szel kapcsolatban és ezt ki is mutatja. Van tíz nagyon mély dal, amit már rögzítettünk és ezek rólunk szólnak. Már nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy elkészüljünk, és ez csodálatos érzés. Ütős. Sötét. Klasszikus Three Days Grace hangzás. Nagyon izgatottak vagyunk és várjuk, hogy nyilvánosságra hozhassuk.

- Mit hozott Matt a zenekarba?

- Őt teljesen más energiák uralják. Ez az egész arról szól, hogy összeülünk együtt akusztikázni. A legutóbbi albumunkra csempésztünk némi akusztikus hangzást, de ez az egész átment egy kicsit szintis világba. Kicsit elektronikusabb volt néhol. Ezen az új lemezen visszatérünk ehhez. Itt ülök a próbatermünkben most és itt van öt összecsukható szék, egy asztal, néhány akusztikus gitár és ennyi az egész. Matt nem elég erős ehhez. Ő a testvérem, együtt nőttünk fel akusztikus gitárokkal a tábortűz körül. Tökéletesen illik a csapatba. Ő egy nagyon érzelmes srác. Rengeteg érzelmes dalszövege van. Nagyon jól működik ez. Fantasztikusan jól.


Fotó: Nicole Zinn

- Elképzelted valaha is, hogy Mattel egyszer egy bandában zenéltek?

- Tudod, mi mindig beszélgettünk erről. Ő a My Darkest Days-zel foglakozott hosszú éveken keresztül. Sosem volt elég alkalmam arra, hogy lássam, hogyan is csinálja. Mindeddig azzal viccelődtünk, hogy ha ő végez az ő dolgával, én az enyémmel, akkor csinálunk egy közös zenekart. És amikor erre lehetőség adódott, olyan volt, mint valami szerencse dolog. Ő épp szünetelt és egyszer csak megtörtént. Most így visszagondolva, nagyon vicces, és láss csodát: egy zenekarban vagyunk. Klassz érzés együtt lenni a színpadon. Hatalmas energia. Matt néhány évvel fiatalabb tőlünk. [...] Nagyon izgatott, hogy itt lehet és ezt képes ki is mutatni. [...]

- Honnan jött az ötlet, hogy feldolgozzátok a Limp Bizkit Break Stuffját?

- Az egy másik véletlenszerű mázli volt. A helyettes turnémenedzserünk hatalmas Limp Bizkit-rajongó. Egy rap metal zenekara volt korábban Texasban. Mi csak elkezdtük játszani azt a riffet, ő meg odajött és elkezdett rá rappelni. Mi meg arra jutottunk, hogy ezt meg kéne csinálni. Ez egyike volt azon dolgoknak, melyek az ember elevenébe találnak. Beszéltünk arról, hogy egy másik dalt kéne választani vagy lecserélni a Limp Bizkit Nookie-jára vagy valamire. Ez rajongói kedvenc. Ő [a helyettes turnémenedzser] feltűnt, tarolt és ez egy király pillanata volt a beállásnak.



Fotók: Nicole Zinn

- Mit szoktál hallgatni szabadidőben?

- Sokat vezetek. Két órányira lakom Torontótól, ahol a próbatermünk és a stúdió van. Állandóan rádiózok közben. Az iPodom is véletlenszerű lejátszásra van állítva. Próbálok új zenéket hallgatni, és a fülem 'nyitva hagyni' az újdonságok számára. Próbálok új előadókat felfedezni. Van néhány baró feltörekvő zenekar, de természetesen hallgatok a Soundgardenhez fogható klasszikusokat is. Kikapcsolódásként hallgatok zenét. Körül vagyok véve dübörgő dobhangzással a Radioheadnek, a Nine Inch Nailsnek és a Massive Attacknek köszönhetően.

- Az album keményebb hagzása visszahozza némileg az első lemezzel kapcsolatos érzéseket?

- Naná, határozottan feleleveníti a régi emlékeket. Gavinnek van egy régi előhívott filmtekercse – asszem ez elég öregesen hanzik, basszus. (nevet) Talált egy eldobható kamerát és előhívta a tekercset. Ezeken a képeken az első albumunk felvétele közben vagyunk láthatóak a stúdióban vele. Az ő észak-massachusettsi istállójában volt berendezve. Természetes, hogy ez visszahozza a régi emlékeket, de ez most egy teljesen új érzés és energia, amivel dolgozunk. Volt egy kis noztalgiázás, de Matt-tel egy teljesen új dolog kezdődik.

- Most hogyan tovább?

- Oda-vissza mászkálunk az otthonunk és a torontói stúdió között. Van néhány fellépésünk közben. Fesztiválok, ahová el kell repülnünk. Reményeink szerint az új album ősszel már az üzletek polcaira kerül, vagy legkésőbb jövő év elején. Remélhetőleg előbb, mint utóbb.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek