Starity

Színészek, akik maradandót alkottak II.

2015. május 16. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rengeteg olyan színész van a filmtörténelemben, akinek karrierje során volt szerencséjük eljátszani egy olyan karaktert, ami aztán végül legjellemzőbb szerepükké nőtte ki magát.

hirdetés
Színészek, akik maradandót alkottak II.

Ha annyit mondunk, Louis de Funès, akkor nyilvánvalóan máris Lütyő felügyelőre asszociál mindenki, igaz? Esetleg Bud Spencer? Egyértelműen Piedone jut eszünkbe róla. Ahogy cikksorozatunk előző részében, úgy most is néhány halhatatlan párost mutatunk be.

Louis de Funès – Lütyő őrmester, Paul Juve felügyelő, Jákob rabbi és Blaireau

A francia színészóriásnak 1946-ban kezdődött karrierje. Első filmjében lévő jelenetét mégis kivágták, aztán végül rá egy évre kezdett el komolyabban színészkedni. Nyilvánvalóan több ikonikus szerepe is van, hisz legendás személyről beszélünk: a francia filmtörténelem egyik legmeghatározóbb alakjáról.

Ki ne emlékezne például A Saint Tropez-i csendőr vagy a Fantomas filmszériákra? Aztán ott van az ál-rabbi, Jákob szerepe is, de ne hagyjuk ki a csalafinta horgászt sem, Blaireau-t.

Jim Carrey – Ace Ventura

Vigyázat, állatira nyomozok – hangzott el a mondat, melyet a mai napig nem felejtünk, és minden bizonnyal a Shikakát sem. Miből is idéztünk? Igen, az Ace Venturából. Jim Carrey mai napig talán egyik legjellemzőbb szerepévé nőtte ki magát, hiába bújt Stanley Ipkiss bőrébe, valamint játszotta el az egyik dilibogyót. Ace Ventura lett a kultkaraktere a gumiarcú színésznek.

Bud Spencer – Piedone

A mai napig is hihetetlenül aktív olasz színész neve mára már egybeforrt Piedonéval. Eredeti nevén Carlo Pedersoli, 1937-ben kezdte színészi pályáját és már hosszú karrier áll mögötte. Elhíresült pofonjain nőttünk fel és imádtuk, hiszen őt nem lehetett nem szeretni. Ha pedig felmerül a neve, azonnal rávágjuk, Piedone.

Terence Hill – Lucky Luke

Az imént említett színészóriás hű társa a filmvásznon, máig elválaszthatatlan párosnak számítanak. Így ahogyan Spencernek, úgy Terence-nek is van kultkaraktere, ami nem más, mint a vadnyugati hős, Lucky Luke. Az 1991-es filmet a sikernek köszönhetően rá egy évre sorozat is követte. Rajongtunk Luke-ért pimasz stílusa és persze hű lova, a beszédes és vicces Johnny Jumper miatt is.

Rowan Atkinson – Mr. Bean

Egy szó nélkül képes nevettetni a fent említett angol úriember. És igazából nem is kell róla többet mondani, mert a nevéről azonnal a csendes figura jut eszünkbe, aki saját magának megcsinálja a fogát, miután véletlenül leszúrja a fogorvosát az altató injekcióval vagy lefejeli az angol királynét. De ez persze még mind semmi, órákig sorolhatnánk Mr. Bean baklövéseit.

Heath Ledger – Joker

A filmtörténelemben több színész is megfordult Joker szerepében: például 1966-ban Cesar Romeo vagy emlékezzünk csak Jack Nicholson alakítására. Utóbbi játéka is elég rémisztőre sikeredett, azonban a 2008-as A sötét lovag-beli Joker mindent vitt. Heath Ledger őrületes alakítást nyújtott: egy egészen más, jóval fenyegetőbb, kiszámíthatatlanabb Jokert láthattunk a filmvásznon. Azóta pedig neve egybeforrt Jokerével, ám tragikus halála miatt sajnos az ő előadásában már nem fogjuk többet látni ezt a karaktert.

Harrison Ford – Han Solo és Indiana Jones

A ma már 72, igen 72 éves, ám még mindig jóképű színészóriásnak is pár kollégájához hasonlóan két jellemző szerep jutott karrierje során. Az egyik A csillagok háborújából jól ismert kulcsfigura, Han Solo, aki megmenti a bajba jutott Leia hercegnőt és boldogan repülnek az univerzumban a kis szőrössel. Aztán ott van a szintén George Lucas által megálmodott régészprofesszor, Indiana Jones is. Mindkét szerep telitalálat volt Fordnak.

Brandon Lee – A holló

Heath Ledgerhöz hasonlóan már ő sincs köztünk és halála előtt ő is maradandót alkotott. Mindenki Bruce Lee fiaként ismeri, aztán pedig eszünkbe jut a sápadt bosszúálló, Eric Draven, alias a Holló. A színész és harcművész legemlékezetesebb szerepe volt ez.

A Holló forgatása alatt az egyik jelenetben Ericnek be kellett sétálnia a lakásába és ott az egyik negatív karaktert alakító Michael Massee színésznek rá kellett lőnie. A pisztolyba tisztázatlan körülmények között vaktöltény helyett éles töltény került, így a lövés okozta a színész halálát. Érdekesség még, hogy a film forgatása 1993-ban, pont a születésnapján kezdődött.

Robert Downey Jr. – Vasember

Én vagyok a vasember! – hangzott el a mondat 2008-ban az első Vasember-film végén. Robert Downey Jr. rendkívül tehetséges és termékeny színész, de ahogyan megkapta a Vasember szerepét, össze is nőtt a karakterrel. A lehető legjobb választás volt, hiszen valljuk csak be, hogy roppant szexi ebben a szerepben, ezt pedig az érte rajongó hölgyek hada is bizonyítja.

James Van Der Beek – Dawson Leery

A csinos színésznek egyébként is tipikus szomszéd fiús kinézete van, de az 1998-tól 2003-ig sugárzott sorozat a Dawson és a haverok főszereplőjének bőrében ez nem is volt baj. Mindenki szívébe belopta magát: imádtuk az esetlen fiút, aki próbálgatta szárnyait a középiskolában, majd a valóéletben is.

Sarah Michelle Gellar – Buffy

A dögös vámpírvadász hölgyike 1997-ben csöppent bele a televízió világába, ahol egészen 2003-ig élvezhettük alakítását. Kétség sem fér hozzá, hogy Mrs Prinze Jr-nak ez volt a leghíresebb szerepe.

Miley Cyrus – Hannah Montana

Ma már teljesen eltűnt Miley-ból Hannah Montana, ez érthető is, hisz felnőtt. A sorozattal vált ismertté, majd megcsillantotta tudását a színpadon és híres lett. Sokat köszönhet Miley Hannah Montánának és igazából kultkaraktert teremtett a tinik körében.

Sharon Stone – Catherine Tramell

Ő talán az egyetlen olyan színész, akihez jelenet köthető inkább nem pedig karakter. Az 1992-es Elemi ösztön című film kihallgatós jelenetével Sharon mindent vitt. Gyönyörű volt, szexi, kacér és ez az, ami bekerült a filmtörténelem nagykönyvébe.

Jennifer Grey – Baby

Babyt senki nem ültetheti a sarokba! – mondta ezt Patrick Swayze, alias Johnny Castle az 1987-es Dirty Dancing című filmben. Ez a színésznő legemlékezetesebb szerepe, hisz azóta nem igazán sikerült hozzá hasonló karaktert és alakítást felmutatnia, inkább a mértéktelen plasztikával próbál kitűnni.

Jennifer Beals – Alex Owens

A műfaj maradt, hisz a Flashdance is táncos film, ami egy hegesztőként dolgozó nő és táncos ambícióiról, álmairól szól. Jennifer Beals nem hibázott, mikor rábólintott a szerepre, hiszen a mai napig imádjuk és szívünkbe zártuk a kis hegesztőlányt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek