Starity

A divatvilág színfoltjai – Andreja Pejić

2015. június 14. 16:04   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Andreja Pejić neve sokaknak ismerősen csenghet, hiszen a kezdetben nőként és férfiként is modellkedő hölgy egyik pillanatról a másikra tört be a divatiparba.

hirdetés
A divatvilág színfoltjai – Andreja Pejić

Cikksorozatunk előző részében Chantelle Winnie-t ismerhettétek meg, aki egyik különös tulajdonságából kovácsolt előnyt a divatiparban. Ami a modellt a középiskolában céltáblává tette, az felnőttként éppenséggel a Desigual arcává.

A 23 éves Andreja Pejić sincs ezzel másként – ő is egyedülálló kinézete miatt vált a divatvilág egyik kedvencévé. Mind férfi, mind női modellként karriert futott be, nemátalakító műtéte óta viszont már kizárólag nőként dolgozik. Története nem mindennapi, hiszen elképesztően ritka, hogy valaki ilyen fiatalon, rövid idő alatt világszerte ismertté váljon.

Bár a modell Bosznia-Hercegovinában látta meg a napvilágot, a családja a háború miatt rövidesen Ausztráliába költözött. Andrej itt járt iskolába is: Azt hiszem, ez mélyvíz volt. Egy teljes évbe telt, mire megtanultam angolul – emlékezik vissza.

Nőies arcvonásai, magassága és vékonysága miatt mindig figyelem övezte, de sokszor nem pozitív értelemben. A modell ugyanis androgün: ez azt jelenti, hogy külsején egyaránt felfedezhetők nőies és férfias jegyek. 14 évesen úgy döntött, kihasználva adottságait egyik nem átlagkinézetét sem fogja magára ölteni. A kinézetem nagyon személyes dolog számomra. Mikor kísérletezni kezdtem vele, azért tettem, mert addig boldogtalan voltam. Nem figyelmet akartam kiharcolni.

A férfi modellek közt legvékonyabbnak tartott Andrejt ironikus módon egy McDonald’sban fedezték fel, teljesen véletlenül. Az ügynöke később úgy emlékezett vissza, amint meglátta, tudta, hogy sztárt kell csinálnia a magas, vékony pénztáros srácból. Andrej egy későbbi interjúban elmondta: fogalma sincs, ügynöke akkor nőnek vagy férfinak nézte-e, mindenesetre később habozás nélkül szerződést ajánlottak neki.

Az ügynökség tehát látta a fiú különleges adottságait, de eleinte bizonytalan volt abban, mihez is kezdjen velük. Az elején inkább férfi modellnek szántak. Maszkulinabb megjelenésre vártak, szóval arra gondoltak, elküldenek edzeni. Ez persze rossz ötlet volt, mert úgy női modellként már nem dolgozhattam volna.

2011-ben került reflektorfénybe: egy Jean Paul Gaultier-divatbemutatón ugyanis női és férfiruhában is végigvonult a kifutón. Ettől fogva aktívan modellkedett nőként is, sőt, nem sokkal később az amerikai FHM lapjain a száz legszexibb hölgy egyikeként szerepelt.

Ezt követően nagyobbnál nagyobb nevekkel dolgozott együtt és egyre több divattervező ruháiban léphetett kifutóra. Andrej tökéletes »vállfa«. A ruhák mindig a magas, vékony, nyúlánk alkaton állnak a legjobban – vélekedett ekkor Clare Coulson, a Harper's Bazaar munkatársa, de a Vogue is elismerte a fiatal, furcsa modellt: Hihetetlenül gyönyörű, egy feltűnő, fotogén arccal.

A különféle magazinok sorra interjúvoltál meg Andrejt, így a világ egyre többet tudhatott meg a furcsa tehetségről. Elárulta, bár mindig érdekelte a divatvilág, ha annak idején nem fedezik fel, valószínűleg nem kerül kapcsolatba vele. A családom nem élt túl jó körülmények között, így a legnagyobb lehetőség számomra a tanulás volt. Az iskolában jelen volt egyfajta kényszer, ott úgy álltak a dolgokhoz, hogy ha a végzettséged nem jogi vagy orvosi, akkor inkább menj és mosogass.

Azt is kifejtette, hogy az újságíróktól leggyakrabban megkapott kérdést nagyon nehéznek találta. Az újságírók mindig azt akarják, hogy egyetlen szóval jellemezzem magam. Ezt nagyon gátlónak érzem, nem is próbálkozom ilyesmivel.

Nagy rajongója az orosz irodalomnak, a divatiparra pedig úgy gondol, mint az egyik legelfogadóbb világra. Sok modell nem klasszikus szépség, mégis van valami érdekes a kinézetükben, a divatiparban pedig ünneplik őket. A divat nagyon liberális, lehetsz önmagad. Csak túlsúlyos nem.

Andrej múlt júliusi bejelentése meglepte a rajongókat: tavaly ugyanis nemátlalakító műtéten esett át. Támogatóinak az Instagramon köszönte meg a bátorítást, később pedig interjút is adott a témában. Elmondta, már 13 évesen tudta, rossz testbe született, de nem beszélt róla senkinek, mert nagyon tartott környezete elutasításától. Az andorgün, két nem között ingázó imázs megvédte ettől. Valójában mindig is terveztem a műtétet. Most, 22 évesen éreztem magam elég felkészültnek hozzá.

Az ügynöksége is támogató volt, mikor közölte velük döntését. Ma kizárólag női divatanyagokat vállal, immár Andreja Pejićként. Megváltoztattam a nevem, pedig szerintem az Andreja név nem is létezik. Ám az Andrej ortodox keresztény eredetű, abban a vallásban pedig egyértelműen férfinév. Andreja a transznemű közösség aktív támogatója, és többek között Bruce Jennernek is sok szerencsét kívánt, aki a közelmúltban esett át nemátalakító műtétjén

A hihetetlen gyorsasággal sztárrá vált modell még csak 23 éves, de karrierje töretlenül ível felfelé. És hogy mik a tervei a jövőre nézve? Nem tudom. Addig akarom ezt csinálni, amíg csak lehet. Utána talán visszaülök az iskolapadba, ki tudja? Lehet, hogy egy farmon kötök ki – tette hozzá nevetve.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek