Starity

Hollywood a Broadway színpadán

2016. július 07. 11:11   |   Szerző: Psyché

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha Hollywood, akkor filmgyártás és Oscar-díj. De mi a helyzet azokkal a színészekkel, akik a kamerákon túl többre is képesek?

hirdetés
Hollywood a Broadway színpadán
Fotó: BroadwayWorld

Hollywood és az álomgyár napi szinten hoz ki újabb és újabb filmeket és sorozatokat. A színészeknek mindössze annyi a dolguk, hogy a kamerák előtt magukra öltsék a szerepüket. Ha a felvétel nem sikerül, lehetőségük van újra és újra felvenni az adott részt – de mi a helyzet azokkal a színészekkel, akik mindezt élesben, a színpadon is bevállalják?

New York a világ kulturális központja, ezért nem lep meg senkit, ha a Broadway nagyszabású, közel 500 fős színpadján olyan szemkápráztató előadásokat láthatunk, amelyeket szinte azonnal Tony-díjjal jutalmaznak. Az előadásokban azonban nemcsak egyetemről kikerült, színművészeti akadémiáról érkezett, kevésbé ismert alakokat láthatunk, hanem Hollywood néhány nagyágyúja is megfordult már a világ leghíresebb színpadán. 

Sokszor csak a sorozat- és filmbeli alakításaik alapján ítéljük meg kedvenceinket, azonban sokan közülük úgy gondolják: az igazi művészet a színház. Cikkünkben néhány Hollywoodban megismert színészt és színésznőt mutatunk be, akik már New York leghíresebb művészeti intézményét, a Broadway színpadát is meghódították már!

Neil Patrick Harris 

Valahányszor meghallja az ember Neil Patrick Harris nevét, mindenkinek az Így jártam anyátokkal szívtiprója, Barney Stinson jut az eszébe. Neil hatalmas hírnevét valóban ennek a karakternek köszönheti, azoban a művész úr nem csak a kamerák előtt képes maradandót alkotni. 

Broadway-en való szerepléseinek sora folyamatosan bővül. Első szereplése 1995-re tehető az off-Broadway színpadán. Lester Price szerepében tündökölt a Luck, Pluck and Virtue című darabban. Az út innentől egyenesen a Cabaret című előadáshoz vezetett 1998-ban, bár, való igaz, Neil beugróként teljesített. Színpadi szerepléseinek sorozata itt kezdődött el igazán: 2000-ben szintén az Off-Broadway színpadán, a Sweeney Toddban alakította Tobias Ragg ipari tanuló szerepét.

Szintén beugró volt a Pulitzer díjas alapokon nyugvó Proof című előadásban, Hal karakterét formálta meg. 2004-ben végül az Assassins című musicalben kettős szerepben tündökölt: ő volt Balladeer, illetve Lee Harvey Oswaldként is látható volt a Broadway színpadán. 

Nagyobb, több éves szünet után azoban Neil Patrick Harris visszatért – nem is akárhogy! A Hedwig and the Angry Inch-ben megkapta a főszerepet Hedwig személyében, aki nem más, mint egy transzvesztita glam-rock énekes. Harris itt nem csak színészi tudását, hanem kiváló énekhangját is megmutatta a nagyközönségnek. A musicalt 2014-ben kezdték el játszani New Yorkban (korábban több ország fővárosában is bemutatásra került – a szerk.), Neil pedig izgatottan látott neki a szövegkönyv megtanulásának. 

Szeretem a zenét és annak figyelemreméltó bonyolultságát. Izgatott vagyok az átalakulási folyamatok miatt

– nyilatkozta debütálása előtt. Na és, hogyan készült egy ilyen neves színész egy ilyen komplex karakter megformálására? Íme a válasz:

A koreográfus látta rajtam, mennyire kényelmetlenül mozgok. Próbáljuk úgy csinálni, hogy kényelmesen mozogjak, egy szabadabb darab legyen. Robosztus és veszélyes, és azt hiszem, ez az izgalmas a Broadway-ben

Neil ezentúl nem csak színészként tevékenykedik a Broadway és a színházak táján: a Tony Awards többszörös házigazdájaként is alakított már, illetve, színpadi teljesítményéért megkapta magát, a Tony-díjat is, mint a legjobb színész egy musicalben. Legutóbb is eme neves rendezvényen mutatkozott, új szerepéhez méltóan és a rajongók döbbenetére, kopasz fejjel.

Jim Parsons

Ha Agymenők, akkor mindenkinek a bogaras fizikus, Dr. Sheldon Cooper jut az eszébe. A sorozat húzószerepét nem más, mint James Joseph Parsons alakítja. A színész nemcsak a kamerákon keresztül képes elképszető mennyiségű, bonyolult szöveget előadni egyedi módon, hanem a színpadon is képes felülmúlni önmagát!

Bár Jim Broadway karrierje újkeletű, annál nagyobb hangot adnak neki, valahányszor színpadra lép. Kezdeti zsengéjének számít 2002-ben az Off-Broadwayn előadott Castle című darab, melyben Jeremiah szerepét formálta meg. 

A The Normal Heart című produkció némi kihagyás után, 2011-ben került terítékre a Broadway-darabok színes skáláján. Jim Tommy Boatwright, újságíró-aktivista karakterét öltötte magára. Érdekesség, hogy a 2014-ben megjelent filmváltozatban Parsons ugyanezt a jellemet alakítja kitűnő pontossággal. 


2012-ben újabb munkálatokba kezdett, ezúttal a Harvey című komédiában. A főszereplőt, Elwood P. Dowd-t alakította. A The New York Times cikke alapján Parsons a lehető legviccesebb és legtermészetesebb performanszát láthatták a nézők.

Végül, de nem utolsó sorban, nemcsak Neil, de Jim is büszkélkedhet egy saját színdarabbal, méghozzá nem is akármilyen főszerepben tündökölhet: magát, Istent alakította, az An Act of God című humoros hangulatú darabban.

Parsons korábbi interjúi során elárulta, hogy a produckiót csupán nyári projektnek szánta, de hozzátette: annál nincs jobb, amikor színészként dolgozhatsz New Yorkban. Hihetetlenül izgalmas. Olyan érzés, mint egy áramütes. És persze az, hogy a Broadwayen lehetek, egy valóra vált álom. A Vanity Fair által közölt cikkben azt is megemlíti a szereppel kapcsolatban, hogy sokkal több szöveget kellett tanulnia Istenként, mint Sheldon Cooper bőrébe bújva. 

Az Agymenők folytatása végett, a még most is futó An Act of God darab főszerepét azóta több színész is átvette, miután Parsons otthagyni kényszerült, ám az előadást mai napig megtekinthetik a kíváncsi tekintetek a Broadway színpadán. 

Aki azonban továbbra is Parsons alakítását nézné meg, az alábbi videó ad egy kis ízelítőt az előadásból.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek