Starity

11 ikonikus filmjelenet, amit nem terveztek el előre

2016. július 29. 12:12   |   Szerző: léda00

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Természetesen minden filmben akadnak apró változtatások, amik eltérhetnek a forgatókönyvtől – ezeknek felülírása történhet rendezői utasítás vagy későbbi észrevétel alapján. Ugyanakkor néha az is előfordul, hogy maguk a színészek rögtönöznek és alakítanak át egy adott jelenetet. Ez utóbbiakból szemezgettünk most nektek.

hirdetés

1. Micsoda nő!

Kezdjük talán az egyik legismertebb ilyen jelenettel, amikor Edward rácsapja Vivian kezére a nyakék dobozának tetejét. Nem megtervezett jelenet volt, mindössze Richard Gere érezte magát játékos kedvében. Julia Roberts nevetése azonban annyira őszintére sikeredett, és annyira megragadta a készítőket, hogy belerakták a filmbe is.

2. A sötét lovag

Emlékezzünk meg Heath Ledger páratlan színészi tehetségéről is, ami az alább látható jelenetben – és természetesen az egész filmben – megmutatkozott.  Amikor a filmben Gordont kinevezik rendőrkapitánnyá, Joker váratlanul tapsolni kezd, amit szintén nem írtak bele a forgatókönyvbe a készítők. Heath fejéből pattant ki az ötlet, és ezzel a remek rögtönzéssel sikerült egy felejthetetlen Joker-pillanatot csempésznie a filmbe.

3. Az elveszett frigyláda fosztogatói

Harrison Ford ételmérgezésének köszönhető a lent látható jelenet, ugyanis eredetileg Indiana Jonesnak karddal kellett volna megvívnia az ellenséggel. Mr. Ford viszont túl gyengének érezte magát a párbajhoz, így az ő javaslatára egyszerűen csak lelőtte a rosszfiút.

4. Star Wars V. – A Birodalom visszavág

Ha már Harrison Fordnál tartunk, akkor kihagyhatatlan a Star Wars azon jelenete, amiben Leila hercegnő szerelmet vall Han Solónak. Eredetileg a válasz a „Szeretlek”-re az lett volna, hogy „Én is szeretlek”, de valószínűleg a színész nem érezte magát túl romantikus hangulatban, így annyit bökött oda, hogy „Tudom”.

5. Ragyogás

Jack Nicholson egész színészi játéka vérfagyasztó volt a Ragyogásban, azonban az a bizonyos „Itt van Johnny!” mondat még rémisztőbbé tette a fürdőszobás jelenetet. Tudtátok, hogy nem is szerepelt eredetileg a forgatókönyvben? Nicholson fejéből pattant ki az egész.

6. A bárányok hallgatnak

Az a bizonyos hang, ami Hannibal Lecter szájából elhangzik Anthony Hopkins ötlete volt arra, hogy a szünetben halálra rémissze kolléganőjét, Jodie Fostert. Végül olyan meggyőzőre sikeredett, hogy a rendezőnek is megtetszett, így belerakták a filmbe.

7. A keresztapa

Aki igazán ért a filmekhez, bizonyára emlékszik arra a bizonyos jelenetre, amikor Don Vito egy, az ölében ülő macskát simogat. Az állat eredetileg nem szerepelt a sztoriban, bár a pontos információ a mai napig nincs arról, hogyan keveredett Marlon Brando ölébe. Egyesek szerint Coppola tette oda még a forgatás megkezdése előtt, de olyat is lehetett hallani, hogy Brando találta az állatot a helyszínen. Mindenesetre ami biztos, hogy az utána következő jelenetben Marlon Brando hatalmasat alakít.

8. Good Will Hunting

Aki látta a filmet, annak minden bizonnyal az agyába égett a jelenet, amikor Sean McGuire Willnek mesél a feleségéről. Ez az egész monológ Robin Williams színészi és improvizációs képességeit dicséri, ugyanis ő találta ki az egészet.

9. A John Malkovich menet

Amikor John Malkovich találkozik Craig Schwartz-cal egy arra járó autóból kihajol valaki, és jól fejbedobja Mr. Malkovichot miközben azt kiabálja „Hé Malkovich! Gondolkodj gyorsan!”. Ezt valamelyik őrült statiszta vihette véghez, mivel se a dobálás, se Malkovich reakciója nem volt benne a forgatókönyvben. Valószínűleg eléggé fájhatott neki, a rendező mégis úgy döntött benne hagyja a filmben.

10. Annie Hall

Miután Alvy Singer tüsszent a kokainnak hitt fehér portól, őszinte nevetés elevenedik meg a képernyőn, ami nem véletlenül olyan őszinte, amilyen, ugyanis eredetileg ez sem volt betervezve a filmbe.

11. Casablanca

És végül említsük meg a filmtörténelem egyik híres alkotásának leghíresebb mondatát „Fel a fejjel, kölyök!” Ki gondolta volna, hogy ez is az improvizáció műve volt?

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek