Starity

Íme a metálvilág 20 legjobbnak titulált balladája

2016. augusztus 19. 08:08   |   Szerző: TarjaNightwish

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Teamrock.com ezúttal a metálvilág húsz legjobbnak vélt balladáit gyűjtötte össze, melyeket most mi is bemutatunk nektek.

hirdetés

Nemrégiben már bemutattuk néhány ország tíz legjobbnak vélt metalzenekarát, ezúttal viszont a metálvilág húsz legjobbnak vélt balladáját tűztük tollvégre, mely az öreg nagyágyúktól kezdődően egészen a fiatal rocksztárokig terítékre kerültek a jobbnál-jobb szerzemények.

1. Metallica – Fade To Black

E szerzemény a zenekar második, 1984-ben megjelent nagysikerű Ride the Lightning című albumán kapott helyet olyan híres dalok mellett, mint a For Whom The Bell Tolls, vagy a The Call of Ktul. A Metallica esetében egyébként még olyan dalokat érdemes megemlíteni, mint a Welcome Home (Sanitarium), és a One, amelyek ugyancsak megilletik az első helyet a balladák soraiban.

2. Avenged Sevenfold – I Won't See You Tonight (Part 1)

Az amerikai heavy metalt játszó zenekar 2003-ban dobta piacra második stúdióalbumát, amelyen helyet kapott a már fent említett I Won't See You Tonight című kétrészes szerzemény. A dalt egyébként maga a zenekar is a legmeghatározóbb balladájának kiáltotta ki – nem hiába. 

3. Iron Maiden – The Thin Line Between Love & Hate

A dal a csapat tizenkettedik, Brave New World elnevezésű stúdiólemezén kapott helyet, olyan dalok mellett, mint maga a névadó dal, vagy a The Wicker Man. A Bruce Dickinson vezette formáció egyébként ezzel a lemezzel koronázta meg a nagy visszatérést, miután 1998-óta nem hallattak magukról – egészen az imént említett korong 2000-es megjelenéséig.

4. Pantera – Cemetery Gates

Az amerikai együttes 1990-ben jelentette meg legmeghatározóbb lemezét, amely a Cowboys from Hell elnevezést kapta. Az albumon egyébként olyan nagysikerű dalok lettek még elhelyezve, mint a Heresy vagy a Shattered.

5. Killswitch Engage – The End Of Heartache

Az egykoron Howard Jones vezette metalcore stílusban zenélő együttes 2004-ben adta ki The End of Heartache névre hallgató harmadik nagylemezét, melynek névadó dalát méltán nevezik a csapat legsikeresebb metal-balladájának.

6. Anthrax – Safe Home

A dal a John Bush vezette zenekar kilencedik albumán került elhelyezésre, amely 2003-ban került a lemezboltok polcaira, We’ve Come for You All címmel. Ekkor olyan slágerek is bemutatásra kerültek, mint a Black Dahlia, a Superhero, vagy a Crash.

7. Ozzy Osbourne – Mama, I'm Coming Home

A Black Sabbath egykori frontembere 1991-ben dobta piacra hatodik önálló korongját, melyen végül helyet kapott az imént említett szerzemény is – töbek között. Már a dal címáből is érezhető, hogy miért is tűnik ki annyira Ozzy dalai közül, és miért tartozik a legmeghatározóbb balladák közzé.

8. Slipknot – Snuff

A balladák között a maszkos bandák is jeleskednek számos meghatárózó tétellel – így a Slipknotnak is szép számmal akadnak lazább hangvételű nótái. A Snuff egyébként a Corey Taylor vezette formáció All Hope Is Gone nevezetű albumán kapott helyet 2008-ban. A csapat munkásságát tekintve említésre méltók még a Vermillion, valamint a  Dead Memories című szerzemények is.

9. Cradle Of Filth – Nymphetamine

A Dani Filth vezette zenekar hatalmas sikereket ért el világszerte Nymphetamine című albumával, amely 2004-ben került a lemezboltokba. A névadó dal pedig egy duettet takar, ám a csapat két énekesnővel is elkészítette azt. Az eredeti változatban a Leaves' Eyes egykori frontasszonya, Liv Krsitine hallható, majd később Sarah Jezebel Deva énekesnő is felénekelte a dalt.

10. Dragonforce – Starfire

A legendás brit zenekar is bőven jeleskedik szebbnél-szebb balladákkal, annak ellenére, hogy gyors és egyben hosszú gitrjátékukkal tudták belopni magukat a nagyérdemű szívébe. A Starfire egyébként a csapat első albumán, a Valley of the Damned-en kapott helyet 2003-ban. A jelenleg Marc Hudson vezette együttes egyébként még olyan balladákkal is büszkélkedhet, mint a Seasons akusztikus változata vagy a legutóbbi albumra felkerülő Your Not Alone.

11. Iced Earth – A Question Of Heaven

Az alábbi dal a zenekar ötödik stúdióalbumán, a The Dark Sagán kapott helyet, amely azért is különleges, mivel a csapat immáron egy harmadik énekessel rögzítette a lemezt Matt Barlow személyében.

12. Megadeth – A Tout Le Monde

Dave Mustaine és társai 2007-ben rögzítették az United Abominations című korongjukat, amelyre felkerült az imént említett A Tout Le Monde nevezetű szerzemény, amely tulajdonképpen egy duett a Lacuna Coil énekesnőjével, Cristina Scabbiával a fedélzeten.

13. Judas Priest – Beyond The Realms Of Death

A Judas Priestről sokaknak talán a Breaking The Law nevezetű dal jut eszébe, ám a zenekar ezen kívül még számos sikeres nóta tulajdonosa. Rob Halford csapata 1978-ban jelentette meg Stained Class című albumát, melynek számlistáján fellelhető a Beyond The Realm Of Death is, mely a maga módján az egyik legkiemelkedőbb balladák egyike.

14. Manowar – Kingdom Come

Köztudott, hogy a Manowar 32 éves pályafutása alatt valósággal ódákat zengett a hősökről, így okkal nevezhetőek a harcos metal képviselőinek. A zenekar egyébként 1988-ban jelenítette meg a Kings of Metal névre keresztelt korongot, melyre felkerült a Kingdom Come című szerzemény is olyan dalok mellé, mint a Hail and Kill, a The Warriors Prayer, vagy a Blood of the Kings.

15. Nevermore – Believe In Nothing

A dal a 2003-mas megjelenésű Dead Heart in a Dead World nevezetű albumon kapott helyet – ezzel erősítve a lemez sikerét világszerte. Érdekesség, hogy a zenekar egyik gitárosa Vörös Attila (ex-Leander Rising) volt, aki 2010 és 2011 között erősítette a csapatot.

16. Parkway Drive – A Deathless Song

Az ausztrál metalcore banda említett dala legutóbbi lmezükön, a 2015-ös Ire-ön kapott helyet, a legutolsó szerzeményként. A Winston McCall vezette együttes egyébként igen sikeres utat járt be a lemezzel, ugyanis hazájukban listavezető lett, de más országokban is igen előkelő helyen szerepelt a ranglistán.

17. Queensryche – Silent Lucidity

A zenekar 1991-ben dobta piacra Empire névre keresztelt stúdiólemezét, melyen a Silent Lucidity című dal is elhelyezésre került – ami végül nemcsak az album fénypontja lett, de a kritikusok szemében is igen kiemelkedő titulust kapott. Érdekesség, hogy az együttes ezzel a dallal elnyerte az MTV Viewer's Choice-díjat.

18. Steel Panther – Community Property

A zenekar igen nagy kihagyásokkal jelentetett meg albumot az évek során, ám a 2009-es Feel the Steel lemezre a srácok igazán büszkék lehetnek. A fent említett dal is eme korong keretein belül jelent meg, és valljuk be: nem kis sikerrel. A csapat egyébként olyan nevekkel készített duetteket, mint M. Shadows, Corey Taylor és Justin Hawkins.

19. Trivium – This World Can't Tear Us Apart

A thrash metalt játszó zenekar 2006-ban adta ki The Crusade című albumát, amelyen megtalálható a This World Can't Tear Us Apart című dal is, és méltán nevezhető a csapat kiemelkedő balladájának.

20. Twisted Sister – The Price

Ha Twisted Sister, akkor minden bizonnyal a We're Not Gonna Take It című nóta csenghet mindenkinek ismerősen. A  Dee Snider vezette együttes természetesen számos egetrengetően sikeres dalt tudhat magáénak, melyek közül nem képez kivételt a The Price sem, amely ugyan az utolsó helyen végzett listánkon, de joggal elismerhetjük, hogy a sikere még mindig töretlen. A dal egyébként a formáció harmadik lemezén, az 1984-ben boltokba került Stay Hungryn foglal helyet.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

zene lista metál
hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek