Starity

50 éves lett Criss Angel

2017. december 25. 17:05   |   Szerző: Éowyn

Criss Angel december 19-én ünnepelte 50. születésnapját. Az évszázad bűvésze címmel is rendelkező sokoldalú művész eddigi karrierje során sorra döntötte meg világhírű elődei rekordjait, és milliókat nyűgözött le hihetetlen trükkjeivel.

hirdetés
50 éves lett Criss Angel
Fotó: Jerry Metellus

A görög származású illuzionista Christopher Nicholas Sarantakos néven született 1967. december 19-én a New York állambeli East Meadow-ban. Két bátyjával együtt zenélni tanult; előbb harmonikázott, majd a dobok mögé ült a családi zenekarban.

Mindössze hét éves volt, amikor felkeltette az érdeklődését Stella nagynénje egyik kártyatrükkje, és attól kezdve megszállottan gyakorolt iskola után. Megtervezte leendő műsorait, kellékeket gyártott hozzájuk, és sok időt töltött a könyvtárban, hogy a bűvészet történetének minden egyes mozzanatát megismerje.

Tinédzserként minden alkalmat megragadott arra, hogy közönsége legyen: akár ingyen is fellépett különböző party-kon, hogy megismerhesse az emberek reakcióit, emellett belekóstolt a színészmesterségbe, a zsonglőrködésbe, a modellkedésbe is, hogy minél profibban tudjon mozogni és viselkedni, ha a figyelem középpontjába kerül. Harcművészetekben is jártasságot szerzett, táncot és gimnasztikát is tanult. 18 éves korában még a pirotechnikusi vizsgát is letette.

hirdetés

Meg akarta reformálni a bűvészetet: nem akart olyan előadó lenni, aki nyulakat húz ki kalapokból és nőket rak dobozokba. Mivel a zene iránti szenvedélye sem múlt el, elhatározta, hogy valamilyen formában kombinálni fogja a zenét a bűvészmutatványokkal.

Énekelni is tanult és megalapította a Criss Angel Band nevű együttest, amellyel helyi klubokban lépett fel. 1995-ben már a szintén saját alapítású Angeldust nevű banda élén énekelt, ám egy családi tragédia miatt egy kis időre félretette az álmait: édesapját gyomorrákkal diagnosztizálták, de csodával határos módon három évig még küzdött a betegséggel szemben. Criss-re óriási hatást gyakorolt édesapja akaratereje, és a halála után még elszántabb volt, mint azelőtt. Arra sarkallta, hogy szembeszálljon a saját félelmeivel.

Ha az elme, a test és a lélek összhangban van, bármi lehetséges!

1998-ban a New York-i Madison Square Garden halloweeni rendezvénysorozatán a World of Illusion című műsorával lépett fel, amely hatalmas sikert aratott: 12 nap alatt több, mint 80 ezer néző látta. A 14 perces műsor zenéjét kiadták Musical Conjurings From World of Illusion címmel. Criss Angel névvel három albuma jelent meg ebben az időszakban, közülük a 2000-ben kijött System 1 in the Trilogy lemezen hallható a Darkest Day (JS) című dal, amelyet Criss az édesapjának írt.

Azt szeretném elérni, hogy a közönség minden pillanathoz érzelmileg kapcsolódni tudjon, és hogy a valóság és az illúzió közti határvonalak elhomályosodjanak.

Fotó: CrissAngel.com

Mivel pénzre volt szüksége az új műsorához, jelzálogot vett fel a családja házára. A 65 perces Mindfreak előadás 2001-ben, halloweenkor debütált a Broadway és a Nyugati 43. utca sarkán lévő World Underground Theatre nevű színházban. A látványos illúziókat és bűvésztrükköket tartalmazó műsor hatalmas sikert aratott. Ezután a színpadról ismét az utcára akarta kivinni az illúziókat, és olyan nagyszabású mutatványokat akart megkísérelni, mint amilyeneket előtte még soha senki.

Sok dolog, amit csinálok, igaz. A többi illúzió. Döntse el a közönség, hogy melyik melyik.

2002 februárjában a Times Square közepén, rekordnak számító közel 6 órán keresztül lógott a bőrénél fogva 8 húskampóra akasztva. A 2007 áprilisában megjelent könyvében, a rögtön Los Angeles Times bestsellerré vált Criss Angel MINDFREAK: Secret Revelations from the Master of Surreality című önéletrajzi írásában elárulta, hogy semmilyen trükköt nem használt, valódi fájdalmakat élt át:

Gyerekként, amikor orvoshoz mentem és vért vettek tőlem, elájultam. [...] A testfelfüggesztés egy tökéletes demonstráció arra, hogyan képes az elmém uralni a testemben lévő fájdalmat. Az évek alatt, amíg képeztem az elmém, a testem és a lelkem azért, hogy összhangban működjenek, különböző módszereket fejlesztettem ki arra, hogy felülkerekedjek a félelem minden formáján, a fájdalmon és az aggodalmon. Néhány kultúrában a test ilyen fajta átlyukasztása és felfüggesztése a gyerekkorból a felnőttkorba való átkelés szertartása.

2002. augusztus 26-án megláncolták 4 és fél kilónyi lánccal, és 24 órára bezárták egy vízzel teli, telefonfülke nagyságú tartályba. Kizárólag levegőt juttattak be neki egy csövön keresztül. A családja, az éppen arra járók és az összesereglett rajongók szeme láttára nagy példaképe, a híres Harry Houdini előtti tisztelgésből saját maga szabadult ki, minden maradék erejét összeszedve. A sajtó kérdéseire válaszolt, majd összeesett - kórházba kellett vinni kiszáradás miatt.

Fotó: CrissAngel.com

2005. július 20-án indult el a szintén MINDFREAK című tévésorozat hódító útjára, amelyet nagyrészt Las Vegasban forgattak. Az első évadban volt látható többek között a testfelfüggesztés egy extrém, nagyon veszélyes változata; az élve eltemetéses szabadulás; valamint az a mutatvány is, amely során Criss az édesanyja 70. születésnapja alkalmából felgyújtotta magát.

2006-ban forgatott második évad nagy szenzációja volt egy látványos lebegés illúzió. A 2007 nyarán induló harmadik szezon idején Criss beköltözött a Luxor hotelba. Ekkor hajtotta végre egyik leglátványosabb illúzióját: a piramis alakú épület tetején lévő 800 ℃-fokos fénycsóvában lebegett, édesapja emlékének adózva. Rá egy évre újabb évad örvendeztette meg egyre növekvő rajongótáborát világszerte - a Mead tavon való sétálással ejtette ámulatba a nézőket, majd Floridából közvetítették élő adásban, ahogyan egy felrobbanó régi szállodából szabadult ki. Csak a helyszínen 50 000 ember látta, ami a weboldalak és a tévéképernyők előtt ülőket nem számítva is rekordot jelentett.

2009. augusztus 12-én indult a Mindfreak sorozat ötödik évada, amelyben élve eltemették, ezúttal hó alá; aknamezőn sétált; egy csarnoknyi embert hipnotizált és jópárat lebegtetett is. A hatodik, egyben utolsó szezon 2010. augusztus 4-én kezdődött. Láthatóak voltak benne olyan látványos illúziók, mint a Luxor oldalán való felsétálás; rizikós mutatványok, mint a Havasu-tóból való szabadulás, vagy a Grand Canyon halálugrás; és egy Guinness rekordkísérlet, amelynek során egyszerre 100 embert tüntetett el. 

A Mindfreak a televíziózás történetének legsikeresebb bűvészműsora lett. Criss Angel ekkorra többet bűvészkedett a televízióban, mint bármely más bűvész a történelemben. Több, mint 100 millióan nézték őt évadról-évadra a tévében, több, mint 90 országban.

Azt akartam, hogy minden új, egyedülálló és más legyen. Nem akartam olyat, amit már megvalósítottak előttem. Ez volt az álmom, a 15 évvel ezelőtti művem, amikor még egy lyukas garasom sem volt, és senki nem szakított volna rám időt.

Élete nagy álmát valósította meg, amikor egy 10 évre és 4600 előadásra szóló, 100 millió dolláros szerződést kötött a világhírű társulattal, a Cirque du Soleil-jel. 2008. október 31-én, azaz ismét halloweenkor volt a gála premier egy hosszú, bonyodalmakkal és kitartó munkával teli próbaszakasz után. A BeLIEve névre keresztelt előadás útnak indult a Luxor színházában. A jegyeladási adatok alapján a világ legsikeresebb bűvészműsorává vált, és a teljes átalakítás és mindennapos munka eredményeképpen Criss elérte, hogy a legnagyszerűbb show-nak tartsák a világon, nemcsak a közönség, hanem a kritikusok is. Megszállottan dolgozott, napi 3 órákat aludt.

A Luxor Hotel Las Vegasban | Fotó: flickr.com/gTarded

Sok szándékos tudatalatti üzenet rejtőzik a show-imban. Azért teszem, mert azt akarom, hogy úgy menj haza, hogy tudod, hogy jobb lehet a te életed is. Hé, ha én túlélem azt, hogy élve eltemetnek, vagy 24 órára bezárnak egy vízzel teli tartályba, akkor te is tudod kezelni a munkatársad, vagy a főnököd, aki megnehezíti a munkádat, vagy le tudod győzni a félelmed és be tudsz szállni abba a liftbe.

2013 októberében indult el a szintén BeLIEve című tévésorozata, amelyben a nézők betekintést nyerhettek a mutatványok megtervezésébe és kivitelezésébe. Elsőként minden más bűvészműsor közül, Criss felfedte a kreatív folyamatot a varázslat mögött, miközben a néző zárt ajtók mögé nézhetett be, láthatta az illúziók kiötlését.

Fotó: CrissAngel.com

2016 nyarán startolt a Mindfreak Live nevű, több, mint 50 illúziót tartalmazó előadás, amely leváltotta a BeLIEve-et a Luxor színháztermében. Óriási kritikai és közönségsikert aratott. Criss egy új, minden képzeletet felülmúló lebegés-illúziót épített be a műsorba. A show a legmodernebb NASA-technológiát is segítségül hívta, valamint a Freelusion nevű magyar csapat készítette a videós részeket.

Az emberek most eljöhetnek és láthatják a show-t és azt is, hogy amit a tévében csinálok, nem különbözik attól, amit élőben a színpadon meg tudok tenni.

Olyan módon fogok lebegni, ahogyan még egyetlen bűvész, egyetlen emberi lény nem lebegett élőben a színpadon, soha, pont. [...]Ez egyszerűen egészen szabadon lesz, normál fényviszonyok között, nem színházi megvilágításban, semmi függöny, semmi. Olyan, mintha látnál az utcán és látnál egy valódi környezetben. Nem megrendezettben, nem ügyeskedve, hanem úgy látnál engem, ahogyan még senkit, képes leszek felrepülni, oldalra repülni, meglódulni, orsóforgást csinálni, és szó szerint néhány lebegés csupán 5 lábnyira (másfél m) történik a közönségtől.

Október 12-én került adásba TRICK'D up című tévés különkiadása, amelyben olyan hírességek is felbukkantak, mint a színészóriás Gary Oldman, akit büszkén mondhat jó barátjának, és Michael Jackson lánya, Paris.

Nem különbözöm a többi embertől. Nem vagyok különleges. Ha van egy álmod, meg is tudod élni, ha hiszel benne és hajlandó vagy kidolgozni a beledet érte. Én vagyok rá az élő bizonyíték. 

Eddigi karrierje során, egyedülálló módon 6 alkalommal lett az év bűvésze; 2009-ben az International Magicians Society (IMS) nemzetközi bűvészszövetség az Évtized Bűvésze Merlin-díjat ítélte oda neki. 2010-ben az Innovention az Évtized Újítója díjjal tüntette ki, és az Academy of Magicians Greece (AMG) nevű görög szervezet az Évszázad Bűvésze díjat ítélte neki.

2011-ben ben az IMS Elit Gyémánt Merlin-díjjal tüntette ki, valamint ő lett a legfiatalabb bűvész, aki bekerült a Hírességek Csarnokába. A 2011-es World Magic Seminar bűvészszemináriumon Élő Legenda Díjat kapott.

2017. május 12-én a világ legnagyobb és legrangosabb bűvészszövetsége, az International Brotherhood of Magicians neki ítélte a világ legjobb bűvészműsorának járó díjat. Az InVegas magazin szerint 2013-tól 2016-ig minden évben az ő műsora volt a győztes a Legjobb Bűvészműsor kategóriában.

Amellett, hogy halhatatlanná tették a Madame Tussaud's viaszmúzeumban (Las Vegas, 2009.), 2017. július 20-án megkapta csillagát a hollywoodi Hírességek Sétányán.

Fotók: CrissAngel.com | Facebook / Mindfreak Live

Vendégszereplőként volt látható néhány sorozatban: saját magát alakította a Las Vegas és az Egy kapcsolat szabályai egy-egy epizódjában; a New York-i helyszínelőkben, a Grandfathered-ben és a Dice-ban pedig szerepeket játszott.

Az igazi varázslat mosolyt csalni egy haldokló gyerek arcára.

2007 decemberében kapta meg a Make-A-Wish gyermekalapítvány Chris Greicius-díját, amelyet jótékony munkájával érdemelt ki. Számára a legfontosabb kitüntetés az Év Varázslatos Kívánságteljesítője díj volt.

2015 őszén került napvilágra, hogy Criss akkor kétéves Johnny Crisstopher nevű kisfia leukémiás. 2016. szeptember 12-én rengeteg híresség fogott össze, hogy Criss frissen létrehozott alapítványának H.E.L.P. nevű jótékonysági gáláján minél több pénz gyűljön össze a gyermekkori rákban szenvedők megsegítésére és kutatásra.

Criss Angel az állatokat is nagyon szereti, menhelyről fogadott örökbe kutyákat és macskákat. Jelenleg négy kutyája van Serenity nevű, Las Vegas melletti birtokán.

Fotó: Christopher Ameruoso | CrissAngel.com

A legfrissebb hírek szerint 2018 januárjától indul útnak új, RAW - Mindfreak unplugged nevű show-ja Amerikában.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés


Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek