Starity

Elhunyt Tahi Tóth László

2018. február 23. 10:10   |   Szerző: Alysia

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész halálhírét a Vígszínház osztotta meg a nyilvánossággal Facebook-oldalukon.

hirdetés

Tahi Tóth László 2017 január végén lett rosszul egyik színházi előadása közben. Ugyan végigjátszotta a darabot, utána azonnal kórházba szállították, ahol agyműtéte volt. A műtét utáni felépülése fél évig tartott és közel kilenc hónapos kihagyás után 2017. október 3-án visszatért a színpadra.

Színész akartam maradni, és egy színész színház nélkül nem színész. Van, aki egy ilyen élethelyzetet felhasznál a visszavonulásra, mert a színművészet valóban kimerítő pálya. Folyamatos szellemtorna. A nyugdíjba vonulás gondolata bennem is felmerült, de bizonyítani akartam magamnak, hogy még bírom.

mondta októberben a Vasárnapi Blikknek.

Tahi Tóth László 1944. január 23-án született Budapesten. 1966-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, azóta a Vígszínház társulatának tagja volt. A színdarabok mellett számos filmben és tévéjátékban szerepelt. Többek között olyan alkotásokban játszott, mint az Aranysárkány, az Egri csillagok, az Imposztorok, az Emberrablás magyar módra, a Kakuk Marci, az Ártatlan gyilkosok, a Kérők, a Dada, a Barbárok, a Halál sekély vízben, a Fej vagy írás és az Ötvenéves találkozó.

Színpadi és filmszerepei mellett számtalanszor kölcsönözte a hangját magyar és és külföldi produkciók szereplőinek, így hallhattuk egyebek mellett a Kukori és Kotkodában, a Vízipók-csodapókban, a Krisztofóróban, az Esőemberben, az Idétlen időkigben, A gömbben és a Harry Potter-filmekben is.

Pályafutása során Hegedűs Gyula-emlékgyűrűvel, Jászai Mari-díjjal, Ajtay Andor-emlékdíjjal, Érdemes és Kiváló művész címmel tüntették ki. Tavaly pedig megkapta a Kossuth-díjat is.

Nyugodjon békében!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek