Starity

Baranya megye legszebb látnivalói

2018. március 12. 18:06   |   Szerző: Freeze

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A címben Baranya megye legszebb látnivalóit írtuk, de írhattuk volna Pécs legszebb látnivalóit is, mert szinte kizárólag Pécs büszkeségei találhatóak a listán. Azon a listán melyet a TripAdvisor készített el, és melyen rangsorolta Magyarország összes megyéjének a legfontosabb nevezetességeit, köztük Baranya megyét is.

hirdetés

5. Sauska (Villány)

A Sauska Magyarország egyik vezető borászata. A villányi birtokon gyönyörű táj, előzetes bejelentkezés alapján borkóstoló, dűlő- és pincetúra is várja az érdeklődőket. A villányi birtokközpont modern épületkomplexuma az újvilági modernitás és Villány természetes anyagainak szimbiózisából született.

Jellemző borfajták: Kadarka, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Portugieser, Kékfrankos.

A Sauska-birtok népszerű esküvői- és rendezvényhelyszín is.

4. Zsolnay Múzeum (Pécs)

A Janus Pannonius  Múzeum Zsolnay gyűjteményét bemutató állandó kiállítás, amely 2007-ben, egy az egész épületre kiterjedő műemléki rekonstrukciót követően nyílt meg. A kiállítás része a Zsolnay-emlékszoba, amely a Zsolnay család bútorait, berendezési és dísztárgyait, valamint a családtagokról készült festményeket, rajzokat és fényképfelvételeket mutatja be. A kiállításon nagy érdeklődésre tarthat számot a Steindl Imre-féle máriafalvi neogótikus oltár, a Maróti Géza által tervezett Kacsás kút, vagy a festőien dekorált falburkolólapokból összeállított válogatás.

3. Zsolnay Kulturális Negyed (Pécs)

Itt élt és alkotott a porcelángyártásról ismert Zsolnay család a XIX-XX. században. Világhírű kerámiagyáruk területén új tartalommal, méltó módon él tovább a Zsolnay örökség egy gyönyörűen felújított, 5 hektáros területen. A Negyed minden apró négyzetmétere megannyi látnivalót rejt magában, nem beszélve a hangulatos kávézókról, kézműves boltokról és magas minőségű éttermekről. A múlt megőrzése mellett a jelen bemutatása és a kortárs művészet is nagy szerepet kap, ezt szolgálja az m21 Galéria és a népszerű E78 koncertterem, ahol könnyűzenei és színházi előadásokon szórakozhatnak az érdeklődők.  

2. Széchenyi Tér (Pécs)

A pécsi belváros közigazgatási, kereskedelmi és idegenforgalmi központja. A tér főbb látványosságai a Gázi Kászim pasa dzsámija, a Városháza, a Megyeháza, a Nádor szálló, a Zsolnay-kút, az Irgalmasrendi templom, a Szentháromság-szobor és Hunyadi János bronz lovas szobra. Itt tartják minden év szeptemberében a Pécsi napok alkalmával a Szőlő és Bor Ünnepét, kirakodóvásárral, szüreti felvonulással és a híres pécsi, villányi és siklósi borok kóstolójával és itt állítják fel karácsonykor a város karácsonyfáját.

1. Pécsi Székesegyház

A pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház a város egyik jellegzetes épülete. Mai formáját a 19. századi átépítés eredményeként nyerte el, de újjáépítve is megőrizte a középkori katedrális varázsát. Belépve diadalív által kettéosztott hatalmas belső tér tárul föl, amelynek hatását a sátoros főoltár fokozza. A 12. századi, nagy alapterületű, keresztboltozatos, öthajós altemplomban régészeti ásatások során megtalálták, majd újratemették Janus Pannonius pécsi püspök és humanista földi maradványait. Tiszteletére ugyanott szobrot állítottak. 

Legegyszerűbben autóval lehet eljutni ezen helyszínekre. Ha nincs autód, az autókölcsönzés ma már egyszerű, és nem drága, pl. az Autotmost.hu autóbérlés oldala segítségével.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek