Starity

Szupermodellek nyomában: A párductestű Naomi Campbell

2018. június 16. 14:02   |   Szerző: koroleva

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Híres-hírhedt manökenek életét és karrierjét mutatjuk be ebben a sorozatunkban.

hirdetés
Szupermodellek nyomában: A párductestű Naomi Campbell
Fotó: Google

Naomi Elaine Campbell – legtöbben az első afro-amerikai szupermodellként tartják számon, mások szerint pedig még az elején véget kellett volna vetni a manöken botrányos magánélettel fűszerezett karrierjének. 

Londonban született, 1970. május 22-én, Valerie Morris jamaikai táncősnő egyetlen gyermekeként, vérszerinti apjával sohasem találkozott édesanyja akaratából. Féltestvére, Pierre, 1985-ben született.

A nő az egész világon turnézott, ezért Rómába költöztek, és Naomi itt töltötte gyermekkora nagy részét. Campbell hároméves korától a Barbara Speake Színiiskola (Barbara Speake Stage School) diákja volt, majd tízévesen felvételt nyert az Italia Conti Színművészeti Akadémiára (Italia Conti Academy of Theatre Arts), ahol balettet tanult. Mindig is táncosnő szeretett volna lenni, amíg meg nem történt a nagy felfedezés: épp a Covent Gardenben nézelődött, amikor felfedezte a Synchro modellügynökség feje, Beth Boldt. Karrierje hamar beindult – áprilisban, éppen tizenhatodik születésnapja előtt már a brit Elle magazin címlapján szerepelt. 

A címlap

Az elkövetkező évek során Campbell sikere rohamosan nőtt: olyan divattervezők bemutatóin rótta a kifutót, mint Gianni Versace, Azzedine Alaia és Isaac Mizrahi. Számos fotós kaphatta lencsevégre, többek között Peter Lindbergh, Herb Ritts és Bruce Weber is. A '80-as évek végén Campbell Christy Turlingtonnal és Linda Evangelistával alkotta a „Szentháromságként” ismert triót, mivel ők hárman koruk legkeresettebb modelljeivé váltak.

Amikor később Campbell diszkriminációval szembesült, barátaitól kapott segítséget; Turlington és Evangelista közölte a Dolce & Gabbana divatcéggel:

Ha Naomit nem alkalmazzátok, akkor minket sem fogtok!

1987 decemberében szerepelt a brit Vogue divatlap címlapján, ami mérföldkőnek számított, hiszen ő volt a magazin első fekete címlaplánya 1966 óta. 1988 augusztusában ő lehetett az első fekete bőrű modell, aki megjelent a francia Vogue címlapján, mivel barátja, mentora és divattervezője, Yves St. Laurent megfenyegette a magazint – közölte, hogy visszavonja közreműködését a lapnál, ha az továbbra is visszautasítja a fekete címlapmodelleket. Az ezt követő évben Naomi megjelent az amerikai Vogue címlapján. Ekkor nyerhette el először fekete modell a szeptemberi szám főszerepét, mely köztudottan az év egyik legnagyobb eladott példányszámot produkáló és legfontosabb száma.

1993-ban Campbell kétszer is szerepelt az amerikai Vogue címlapján; először áprilisban, Christy Turlingtonnal, Claudia Schifferrel, Stephanie Seymourral és Helena Christensennel közösen, majd legközelebb júniusban, akkor már szólóban. Híressé vált esése a kifutón Vivienne Westwood magastalpú platformcipőiben, melyeket később a londoni Victoria and Albert Museumban állítottak ki. Sikerei ellenére az Elite Model Management, amely 1987 óta képviselte, szeptemberben kirúgta Campbellt. A kirúgás hátterében, a menedzsment indoklását idézve, ez állt:

(...) nincs az a pénz vagy presztízs, amely tovább igazolhatná ezt a bánásmódot (...)

– mind a személyzettel, mind az ügyfelekkel szemben. Az Elite Management alapítója, John Casablancas Campbellt „manipulatív, cselszövő, durva és lehetetlen” személyiségként jellemezte.

Barátnőivel
George Michael és Naomi a Freedom! 90 forgatásán
Naomi és legjobb barátja, Gianni Versace

A 90-es évek közepén Campbell a szórakoztatóipar egyéb területein is próbát tett. Swan című regénye, ami egy megzsarolt szupermodellről szól, 1994-ben jelent meg. A könyv kedvezőtlen kritikákat kapott. Eredeti szerzője Caroline Upcher volt, melyet Campbell ezekkel a szavakkal magyarázott:

egyszerűen nem volt időm, hogy leüljek, és írjak egy könyvet.

Ugyanabban az évben Campbell megjelentette Babywoman című albumát. Az album címe Campbell beceneve, melyet Rifat Ozbek divattervezőtől kapott. A lemez kritikai és kereskedelmi kudarc volt; a Love and Tears című dal a brit listák negyvenedik helyéig jutott. 1995-ben Campbell, Claudia Schiffer és Elle Macpherson kérészéletű étteremlánc alapításába fogott, melynek a Fashion Cafe nevet adták. Campbell a színészkarrierrel is megpróbálkozott: kisebb szerepeket kapott a Miami Rhapsodyban és Spike Lee Girl 6-ében, valamint visszatérő szerepe volt a New York Undercover második évadában.

1998-ban a Time magazin bejelentette a szupermodell korszak végét. Ezután Campbell többnyire távol maradt a kifutó világától, de a nyomtatott sajtóban továbbra is szerepelt. 1999-ben aláírta első kozmetikai szerződését a Wella részét képező Cosmopolitan Cosmeticsszel. A cégen keresztül számos névre szóló illatot dobott piacra. 1999 novemberében tizenkét másik topmodellel együtt pózolt az amerikai Vogue millenniumi számának címlapján, ami a „Modern Múzsák” ("Modern Muses") címet viselte. A fotót Annie Leibovitz készítette. Decemberben a Playboy borítóján szerepelt egy fehér pántos bikiniben és szőrmében. 2001 októberében a brit Vogue címlapján jelent meg Sean "Puff Daddy" Combsszal.

A modellvilágban töltött több mint két évtized ellenére Campbell továbbra is keresett maradt. 2007-ben a Dior hatvanadik évfordulójára rendezett versailles-i bemutatón szerepelt a kifutón. 2008 júliusában az olasz Vogue magazin kihajtható borítóján jelent meg több fekete modellel; Liya Kebede-vel, Sessilee Lopezzel és Jourdan Dunn-nal. A fotó Steven Meisel munkája. 2008 szeptemberében Campbell újra együtt dolgozott Christy Turlingtonnal, Linda Evangelistával, Cindy Crawforddal, Claudia Schifferrel és Stephanie Seymourral: a Vanity Fair magazin a szupermodellek örökségéről megjelent írásához készült kiegészítésként a "Páratlan Szövetség" ("A League of Their Own") című fotósorozat.

2011-ben Campbell Liya Kebede-vel és Imannal szerepelt az Essence magazin negyvenedik évfordulós számának borítóján. A Duran Duran Girl Panic! című videójában a zenekar frontemberét, Simon Le Bont alakította, míg Cindy Crawford, Helena Christensen, Eva Herzigova és Yasmin Le Bon játszotta a banda többi tagját. A klippel és a közreműködéssel kapcsolatban a brit Harper's Bazaar novemberi számában vezércikk jelent meg.

A 2012-es Olimpiai Játékok záróceremóniájának keretében Campbell együtt lépett fel Kate Moss és más szupermodellek társasában. A fellépés során haute couture darabokat mutattak be, amelyek a brit divatot voltak hivatottak képviselni. Campbell egy Alexander McQueen darabot viselt - egy ferde szabású, uszályos köntössel kiegészített, aranyozott ruhát. 2013-ban edzőként és zsűritagként tűnt fel az Oxygen tévécsatorna The Face című modellverseny reality showjában, amelyben együtt dolgozott Karolina Kurkovával és Coco Rochával. A műsort Nigel Barker fotós vezette.

Naomi az idén megrendezésre kerülő vintage Versace show-n. A modell volt a márka legnagyobb múzsája
Campbell több mint 70 alkalommal szerepelt a magazin címlapján
Donatella Versacéval

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek