Starity

Chester Bennington özvegye a lelki sérültek ügyéért küzd

2018. július 26. 23:11   |   Szerző: Éowyn

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Talinda Bennington, a Linkin Park vezető énekesének özvegye azért kampányol, hogy az emberek törődjenek a lelki egészségükkel is.

hirdetés
Chester Bennington özvegye a lelki sérültek ügyéért küzd
Fotó: ChangeDirection.org

Július 20-án volt egy éve annak, hogy Chester Bennington önkezűleg véget vetett az életének. Özvegye, Talinda az évforduló napját csendben töltötte családja és barátai körében. De az év többi napján a lelki egészségre, depresszióra, függőségre való odafigyelés szószólója.

Elindította a 320ChangesDirection elnevezésű kampányt – a 3.20. Chester születésnapja -, a ChangeDirection.org nemzetközi csoport részeként, amelyet többek között Michelle Obama és Harry herceg is támogat. A cél, hogy a mentális egészség fontosságára irányítsa az emberek figyelmét és megváltoztassa a hozzáállásukat.

Ha nem törődünk a lelki egészségünkkel, akkor betegek leszünk. Ugyanúgy, mint amikor nem törődünk a testi egészségünkkel, akkor is betegek leszünk

- fejtette ki a FOX 11 News-nak adott interjúban.

Talinda azt kívánja elérni, hogy megváltozzon, ahogyan az emberek a lelki egészségüket látják. Azért küzd, hogy a mentális betegekről lekerüljön a stigma és a szégyenérzet. Ha valaki depressziós, nem szabad félnie orvoshoz menni, segítséget kérni – a megfelelő segítség hiányában az illető megbetegedhet és egy rossz pillanatban irracionális döntéseket hozhat.

[Kezdetben] nem értettem a szégyent, amit Chester érzett, amikor hazajött a terapeutától, aki azt mondta neki, hogy klinikai depressziótól szenved. Vagy amikor gyógyszert kellett szednie.

Szerinte az énekesnek minden oka megvolt arra, hogy éljen, hiszen izgatott volt az új albuma megjelenése, a turnék miatt, és nemrég vásárolt a család egy új házat is. Chester a múltban már többször is megkísérelt öngyilkosságot, de ez nem egy olyan időszak volt, amikor számított volna rá a család. Már gyerekként is depressziós volt, mert több trauma is érte, ami után nem kezelték.

Talinda szerint, amikor ők ketten találkoztak, az énekes már készen állt egy egészségesebb életre.

Minden csodálatos volt, nagyszerű volt a kapcsolatunk. Ő volt a legjobb barátom.

Chester volt a legjobb apa, barát és férj. [...] Állandóan azt mondogatta nekem, hogy mennyire szeret és értékel engem. 

- írja le kapcsolatukat Talinda a Kerrang! magazin július végi különszámában.

Attól a naptól fogva, hogy találkoztam Chesterrel, elválaszthatatlanok voltunk. [...] 12 és fél évig voltunk együtt, és mindketten fejlődtünk. Függőséggel és depresszióval küzdött. Két olyan dologgal, amivel én soha. Bár nekem is megvoltak a magam démonjai, de máshogy kezeltem őket. Szóval ezt a helyzetet először nem vettem figyelembe, de az évek során megtanultam, hogy a lelki egészséggel törődni éppen olyan fontos, mint a testivel

 - mondta egy év eleji interjúban.

Miután Chester eltávozott, nem tudtam aludni, a Twittert böngésztem. Láttam azt a sok embert, aki fájdalommal tele próbált meg elérni engem. Néhányan közülük azt írták, hogy ártani akarnak maguknak, vagy nem akarnak többé velünk maradni. És ez mélyen megérintett

- nyilatkozta azzal kapcsolatban, hogy miért indította el a kampányát.

Twitterén "I am the change", azaz "én vagyok a változás" felirattal a tenyerén posztolt fényképet magáról, és mindenkit erre buzdított. Szerinte minden az egyes emberekkel kezdődik. Jelen esetben a megértéssel, a részvéttel, egymás segítésével, segítségkéréssel, és az előjelek észrevételével. Nincs semmi szégyellnivaló abban, ha valaki kezelést kap, a változás csak általunk következhet be, rajtunk múlik.

A szelfizéshez sokan csatlakoztak, köztük hírességek is. A Linkin Park tagjain kívül (Mike Shinoda és felesége, Anna Hillinger írónő, Dave Farrell, Joe Hahn) többek között Steve Aoki és Dan Reynolds, az Imagine Dragons szintén depresszióval küzdő frontembere.

Meg kell mutatni az embereknek, hogy bár normálisnak tűnhetünk kívülről, mintha minden rendben lenne, de közben nem vagyunk jól. Egy pillanat leforgása alatt megváltozhat minden.

Talinda elárulta, hogy a családnál van Chester mikrofonja, amit a színpadon használt az elmúlt 9-10 évben:

Tele van az energiájával. Fogd a kezedbe, érzed a bizsergést. [...] A gyerekeim sokszor beszélnek bele, amikor szólni akarnak az édesapjukhoz, vagy közel akarják érezni magukat hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy miként magyarázta meg a történteket a gyerekeiknek, Talinda a következőket mondta:

A lányoknak úgy magyaráztam meg, hogy apa azért vesztette életét, mert beteg volt az agya.

Az FOX-interjú során a 12 éves Tyler Lee Bennington is megszólalt édesapjával kapcsolatban. Az énekes fiát néhány évvel ezelőtt szintén depresszióval diagnosztizálták. Iskolájában az öngyilkosság megelőzésére szervezett napon beszédet is mondott diáktársainak.

Nincs semmi gond azzal, ha rosszul érzed magad, vagy nem jól mennek a dolgok. Csak mondd el valakinek! Ne rejtsd el az érzéseidet, hanem fejezd ki őket, ahogyan csak tudod. És ha nem tudsz beszélni róla egy barátodnak, vagy egy felnőttnek, akkor próbálj találni egy terapeutát. Vagy valakit, akiben megbízol.

- mondta a fiú a riporternek.

Talinda szerint az is nagyon fontos, hogy a szülők a gyerekeiknek is megtanítsák, hogyan birkózzanak meg az érzéseikkel.

Arról is beszélt, hogy Chester miként érzett a rajongók iránt:

Nagyon szerette a rajongóit, és érdekelte, hogy mit gondolnak. Olyan zenét akart alkotni, ami jelentett valamit a számukra. És szerette a családját. Teljes valójával szeretett.

Még egy személyes történetet is megosztott az énekes özvegye a nyakában viselt medálnak látszó tárggyal kapcsolatban:

Nem sokkal azelőtt, hogy Chester eltávozott, ezt a dögcédulát kapta egy veterántól. Az áll rajta, hogy: "Bátorság nélkül a bölcsesség nem terem gyümölcsöt." Ezt a halála után találtam meg. [...] Azt kívánom, hogy legyen meg mindnyájatokban a bátorság ahhoz, hogy törődjetek magatokkal.

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelki elsősegély számot!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek