Starity

Ezek a Within Temptation legjobbnak titulált dalai

2018. október 01. 19:07   |   Szerző: TarjaNightwish

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hamarosan megjelenik a holland metálzenekar vadonatúj nagylemeze, melynek jelképéül egy oldal összegyűjtötte a csapat legjobbnak vélt dalait, mely által tökéletes tükrözést kapunk a formáció stílusának változásairól.

hirdetés

10. Mother Earth (Mother Earth, 2000)

A dal a csapat második nagylemezének névadója, mely számhoz kisfilm is készült. Érdekesség, hogy a korong egyes országokban 2000. december 24-én került a boltok polcaira - tehát idén,  hivatalosan is  „nagykorú" lesz -, más országokban azonban csak egy évvel később került megjelenésre. Sharon den Adel egy későbbi interjúban elemsélte, hogy első lemezük megjelenése után már vágytak a változásra, s ezért számos dolgot kellett újragondolniuk.

A Mother Earth kicsit idősebb és ismertebb volt a várt hangzástól. Persze felnőttünk, és ezáltal jobb képet mutatunk arról, hogy milyen hagzást is szerettünk volna. Többé már nem szerettünk volna hörgést használni a dalainkba. Akkoriban nagy hatással volt ránk a Braveheart című film, ami nagyon kelta volt, így az albumunk is kelta stílusú lett, mivel nagyon szerettük a film betétdalát. Annyira inspiráló volt, hogy végül megszületett az albumunk. A dalokat általában egy nap alatt írtuk meg, több idő kellett volna, hogy a végén jobban kitudjuk dolgozni a hangzást.

– mesélte.

9. Ice Queen (Mother Earth, 2000)

A dalok elkészülését tekintve, és hogy a csapat már nem úgy vélekedik az albumról, ahogyan azt a rajongók elvránák, kicsit sincs ok panaszra, hiszen a zenekar számos himnusz-szerű nótát felpakolt a számlistára. Ezek egyike az Ice Queen, amihez kisfilmet is forgattak. Mint ismeretes, a korai években Sharon szoprán hangterjedelmét helyezte előtérbe, így ehhez hűen tökéletesen játszadozott annak kombinációival,- ami végül tökéletesen beilleszkedett a kemény riffek, valamint a szimfonikus betétek tengerébe.

8. Stand My Ground (The Silent Force, 2004)

A harmadik albumon helyet kapott dal máig ez egyik legnépszerűbb nótája a hollandoknak. E dalnak köszönhetően további népszerűségre tettek szert, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a Stand My Ground lett a Vér és Csokoládé című film betétdala. Az új lemez egyébként a dalszerzés szempontjából is sokkal tökéletesebb lett - vallják a kritikusok.

A szerzemények némelyike a múlttal és a belső démonokkal folyó harcról szól, amit drámai kórusok egészítenek ki. A szóban forgó dal kisfilmje is hasonló, hiszen egy árvíz által tönkretett világot mutat be, a túlélés pedig egy ősi könyv hasábjain bújik meg.

7. Angels (The Silent Force, 2004)

A dal hatalmas kedvence lett a célközönségnek, így ehhez hűen a fellépéseken is folyamatosan elhangzik. Sharonék több okból is büszkék lehetnek a nótára, melyek egyike az alapkőként szolgáló angyalok, ami a számhoz készült kisfilmben is kibontakozásra jut. Az énekesnőt egyébként nem véletlenül nevezik a metálzene angyalának, hiszen hangja tökéletesen szimbolizálja őket, rádaásul videóban ő és társai is egyaránt szárnyat bontanak a gonosz elűzésének céljából.

6. The Howling (The Heart Of Everything, 2007)

A 2007-es megjelenésű kiadványuk az összes addig megjelent WT-korongot felülmúlta, hiszen a dalok igen megynyerőek voltak a világ számára. Évekkel később olyanok is megismerkedhettek az 1996-ban alakult csapattal, akik korábban azt sem tudták, hogy léteznek; mindez annak volt köszönhető, hogy All I Need című daluk aláfestőként szolgált a Vámpírnaplók című sikersorozatban. Az ominózus jelent az első évadban látható.

Az újfent stílust váltó zenekar a The Howling című daluk által kívánta közölni keményebb vonalukat. A nótház két kisfilm is készült, melyek egyike egy rémálmot mutat be, amiben mesebeli lények is szerepet kaptak. Egyesek elmondása szerint, a szám tökéletes darabkája lehetett volna az egyik Underworld-filmnek.

5. Faster (The Unforgiving, 2011)

A csapat hatalmas időugrást vitt véghez, hiszen négy évet vártak új lemezük debütálásával. A várakozás miértjére pedig hamar válasz érkezett: Sharonék egy teljesen új stílust kívántak képviselni. A The Unforgiving elnevezésű lemez ugyanis a popzenéből merített ihletett, ami számos nótában előtérbe kerül.

Terméseztesen keményebb nóták is akadnak, mind hangzásban, mind szövegileg egyaránt. Erre egy tökéletes példa Faster című dal, amiben Sharon hatalmas hangokat enged szabaddá, maga a szerzemény pedig hatalmas népszerűségre tett szert.

4. Iron (The Unforgiving, 2011)

Hamár hatalmas hangoknál és kemény hangzásnál tartunk, akkor ez a dal minden bizonnyal a legjobb példa e tények kombinációjára. A nóta minden szükséges érzést magába foglal: feszültség, erő, dráma, a refrén határozott üzenete pedig csak hab a tortán.

Maga a tétel mintegy útmutatóként szolgál; biztosít, hogy a rossz dolgok után újra talpra állni, tanácsot ad a hogyan továbbal kapcsolatban, megtanít küzdeni, továbbá azt is tökéletesen közli, hogy néha igen is játszani kell a tűzzel, hisz' az megtanít túlélni, ráadásul határtalan erővel is felruház.

3. Sinéad (The Unforgiving, 2011)

Mint azt már említettük, a Within Temptation 2011-ben kezdett el pop elemeket építeni szerzeményeibe, melyek egyik legnevesebb képviselője a Sinéad című szám. A dal videoklip formájában is elérhető, ami egy bulin játszódik.

Érdekesség, hogy a zenekar az albummal azonos néven egy képregényt is megjelentetett, ám elsődleges tervük teljesen más volt:

Minden pénzünket egy film elkészülésére szerettük volna fordítani. Volt egy bizonyos költségvetésünk, majd választanunk kellett. Amikor a videókat készítettük, azt mondták, hogy nem használhatunk sem vért, sem pedig fegyvereket... mi azonban mindent használni akartunk : vért, fegyvereket.... mindent!

– árulkodott az énekesnő.

2. Paradise (What About Us? ft. Tarja Turunen) (Hydra, 2014)

Bár a zenekar számos mérföldkövet elért, és rajongók millióit hódítótták meg, Hydra nevezetű lemezükkel sikerüket mégis sikerült újabb szintre emelniük. A 2014-es megjelenésű korong újabb adagot merített a popzenéből, ráaádsul vendégek is közreműködtek rajta: Howard Jones a Dangerous című dalban, Dave Pirner és Piotr Rogucki külön-külön a Whole World Is Watchingban, az amerikai rapper, Xzibit pedig az And We Runban.

A kiadvány ékessége azonban mégis a Nightwish énekesnőjével felvett Paradise (What About Us?) lett. A két zenekar rajongótábora ugyanis végre pipát tehett bakancslistáján azon vágy mellé, ami nem más volt, mint az, hogy Tarja Turunen és Sharon den Adel egymás oldalán ragadjon mikrofont. A szám élőben is többször elhagzott, ráaádsul Tarja 2016-os, The Brightest Void - The Prequel nevezetű albumán is helyet kapott.

1. The Reckoning (Resist, 2018)

Sharonék újabb négy évet töltöttek pihenéssel, ami alatt számos dolgot kellett áttárgyalniuk. Többek között kiderült, hogy a zenekar története egy igen nehéz, és válságos időszakhoz ért, sőt, szinte a szakadék széléről kellett döntésre jutniuk. A holland dalos pacsirta elmondta, hogy nem volt biztos abban, hogy folytatni szeretné karrierjét a formáció énekesnőjeként, ha mindez nem volna elég, azt is elcsiripelte, hogy nem sok kellett ahhoz, hogy a Within Temptation hivatalosan is bejelentse feloszlását.

A problémákat szerencsére sikerült orvosolni, Sharon pedig - mintegy terápiaként - megjelentette első szólóalbumát, a My Indigót. Néhány napja azonban megérkezett a várva várt hír, miszerint a csapat december 14-én küldi a lemezboltok polcaira Resist nevezetű újdonságukat. A hetedik korong egyébként sokkal jobban magán viseli a modern zene jegyeit, mely által az együttes egy teljesen új stílust kíván megalkotni, sikerüket pedig íly módon fokozni. A Resist előfutáraként a The Reckoning című szám szolgált, amit Jacoby Shaddix-szel rögzítettek, és amihez napokon belül kisfilm is érkezik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek