Starity

David Garrett a rajongóival ünnepelt

2019. június 09. 00:12   |   Szerző: Éowyn

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hegedűsztár koncertsorozattal ünnepelte meg, hogy tíz évvel ezelőtt berobbant a poplistákra is.

hirdetés

David Garrett, világhírű német-amerikai hegedűvirtuóz Unlimited – Greatest Hits Live 2019 elnevezésű turnéjával ünnepelte crossover, azaz műfajkeresztező jubileumát.

A május 4-én Chemnitzben indult koncertkörút, amelynek németországi állomásai között a svájci Zürich is sorra került, Bécsben ért véget május 31-én. Így a művész az együttesével és a Frankfurti Új Filharmonikusokkal együtt, alig egy hónap alatt 19 koncertet adott.

Ez a turné nagyon különleges a számomra. Tíz éve vagyok úton az együttesemmel szerte a világon, és ezt a jubileumot veletek együtt szeretném ma este megünnepelni

- mondta David a közönségnek Kölnben.

A koncerteken az eddigi legnagyobb sikerei voltak hallhatóak , többek között a Metallica, az AC/DC, a Nirvana, a Coldplay, David Guetta, Phil Collins, Michael Jackson és a Queen számainak hegedűre és zenekarra átírt, és klasszikus zenei dallamokkal gazdagított változatai. Ezenkívül felcsendültek Beethoven, Debussy és Bach művei is – dobszóval és elektromos gitárral megfűszerezve.

David Garrett négyéves korában kezdett hegedülni, csodagyereknek tartották. Tizenhárom éves volt, amikor a Deutsche Grammophon szerződést ajánlott neki, így ő lett a komolyzenei kiadó történetének legfiatalabb szólistája. A világhírű Yehudi Menuhin hegedűművész pedig "generációja legnagyobb hegedűsének" nevezte, és a klasszikus zenei világ egyik legnagyobb tehetségeként tartják számon.

Gyerekként sokat dolgozott, a világ leghíresebb karmestereivel és zenekaraival lépett fel, és magántanuló volt éveken keresztül. 17 évesen állami iskolába került, és osztálytársainak köszönhetően más zenei irányzatokkal is megismerkedett: a rock-, a metal-, a popzenével, a hip hoppal.

Az első nem klasszikus zenei CD-je a Queen A Night at the Opera című albuma volt, és csodálkozott, hogy a rockbanda hogyan vegyíti bele a dalokba a klasszikus zenei elemeket. Megszerette a könnyűzenét is, és hegedűjén új tónusokat felfedezve megpróbálta eljátszani a kedvenc számait.

A neves New York-i Juilliard School-ban hegedű és zeneszerzés szakon szerzett diplomát, ezután éveken keresztül próbálkozott, hogy a crossover ötletével érvényesülhessen. Kitartásának és a kemény munkának hála, 2009-re végérvényesen befutott, albumai pedig többszörös arany- és platina-minősítést érnek el azóta is.

A ma már rocksztárként ünnepelt hegedűművész nem titkolt szándéka, hogy műfajkeverő műsoraival a fiatal generációk számára egy kis betekintést nyújtson a klasszikus zene világába is, amelyet az otthonának tekint, és ahonnan a crossover csupán egy kis kirándulást jelent a számára.

Ősszel tovább folytatódik majd az ünnepi koncertsorozat; Davidet az együttese kíséri majd el Olaszországba, Törökországba, Izraelbe, Csehországba, Fehéroroszországba, Lengyelországba, Észtországba, Lettországba és Litvániába – az eddig meghirdetett helyszínek alapján.

Grúziában promóciós céllal először lép majd fel, ahogyan 2018. október 10-én Budapesten is első alkalommal adott koncertet a Papp László Budapest Sportarénában. Az óriási sikernek köszönhetően talán jövőre a magyar rajongók hazai pályán is együtt ünnepelhetnek a művésszel.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek