Starity

A világ legnagyobb és legkisebb rovarja

2022. február 17. 10:10   |   

A rovarok osztálya a legnépesebb osztály az állatok rendszertanában. Vannak kisebb és nagyobb képviselői, szárnyas és szárnyatlan tagja, lényegében elmondható, hogy egy meglehetősen fajgazdag és változatos osztályról van szó. Rekorderek természetesen itt is vannak.

hirdetés
A világ legnagyobb és legkisebb rovarja

Noha sokan ma már rovarokkal is táplálkoznak, Beyoncéról pedig bögölyfajtát neveztek el, ha a legnagyobb rovarra gondolunk, akkor nekünk, magyaroknak a szarvasbogár ugrik be, ha pedig egy kicsit tájékozottabbak vagyunk, akkor a herkulesbogár. Utálatosnak tartjuk a csótányokat is, bár azok mérete nem kiemelkedő, ha viszont nagyon zavarnak minket, akkor kérjük az eurokartevoirtas.hu csótányirtás szolgáltatását.

Az említetteken felül vannak nagyobb rovarok, a rekordot tartó faj pedig akár a 70 grammos súlyt is túlszárnyalhatja.

A legkisebb rovarok ritkán jutnak eszünkbe, hiszen annyira aprók, hogy a milliméteres méretet sem érik el. Azt gondolhatnánk, hogy a legkisebb rovar egy parazita faj, pedig valójában egy nem parazita rovarról van szó.

Természetesen nagyon apró és gigászi méretű képviselői bőven akadnak ennek az állattani osztálynak is, de a legapróbb és legnagyobb rovar díját csak egy-egy faj nyerheti el. De melyek is ezek a fajok, és mit lehet róluk tudni?

Új-Zélandról származik a világ legnagyobb rovarja

A legtekintélyesebb méretetekkel megáldott rovar az új-zélandi Little Barrier szigeten került elő, olvasható a 24.hu írásában, megtalálása pedig Mark Moffett természetbúvár nevéhez köthető. A gigászi méretű ízeltlábú egy Deinacrida heteracantha, vagyis egy Wetta szöcske, mely a weták családjába tartozik.

A súlya 71 gramm, a szárny fesztávolsága pedig eléri a 18 cm-t, ám ezzel az óriási szárny és testmérettel képtelen repülni. Tücsökszerűek, erős állkapcsuk van, meglehetősen hátborzongató kinézettel bírnak. A wetták közé összesen 11 óriása fajt sorolnak, melyek a legnagyobb rovaroknak számítanak a Földön.

A legnagyobb rovar rekordját tartó állat, melyet Mark Moffett fedezett fel, visszakerült a természetbe, ám előtte a megtalálója még egy répával is megkínálta, bár ragadozó fajról van szó. A természettudós úgy nyilatkozott, hogy hátborzongató külseje és hatalmas méretei ellenére barátságos lényről van szó, dokumentálás után vissza is engedték a természetbe, konkrétan a megtalálási helyén engedték el. A wetta szöcske egy veszélyeztetett faj, elsősorban csak Új-Zélandon fordul elő.

Rovaróriások a világ minden tájáról

A wetta fajokkal méret tekintetében nehéz felvenni a versenyt, ugyanakkor nem ők az egyetlen, óriási méretekkel megáldott rovarok a világon. Elég csak a hazai szarvasbogárra gondolni, mely Magyarország legnagyobb rovarának számít. Dél-Amerikában a legnagyobbnak viszont a Titanus giganteus nevű óriáscincér számít az átlagos 15 cm-ével, de dokumentáltak már 16,7 cm-es példányt is, legalább is a VadonRege blog szerzője szerint. A legnagyobb rovarok versenyében megtaláljuk a már említett Hercules bogarat, a Dynastes herculest is.

Afrikában minden bizonnyal a Goliathus regius, vagyis a góliátbogár a legnagyobb, mely akár fel is vehetné a versenyt a wetta szöcskékkel, ugyanis szintén óriási méretekkel rendelkezik. A faj a ganajtúrófélék családjába tartozik, és egy kifejlett hím példány akár a 80-110 milliméteres méretet is elérheti. Ez tekintélyes méret, így sokan okkal gondolják a világ legnagyobb rovarjának, ám a cím egyelőre még a Wetta szöcskét illeti meg.

A két millimétert is alig éri el a világ legkisebb rovarja

Ha van legnagyobb, akkor kell lennie legkisebbnek is. A rovarok esetében a gigászi méret természetesen sokkal meglepőbb, mint az, hogy egy rovar picike. Amikor kicsi rovarokra gondolunk, akkor a párnákban lévő atkákra, netán ágyi poloskára vagy mondjuk, a kutyákon is élősködő bolhákra gondolunk, hiszen őket is alig látjuk szabad szemmel.

Nem csoda, ha a világ legkisebb rovarja pont az élősködők közül kerül ki. A legkisebb parazita cím elnyerésére is elég nagy a verseny. Nagyon sokáig a szinte a világ minden táján megtalálható Megaphragma mymaripenne fajt tartották a legkisebbnek, amelynek méret alig 2 mikrométer. 1997-ben azonban elvette tőle a címet a Megaphragma caribea, amely 0,171 milliméteres adottságával akkor a legkisebbnek tűnt.

A rekordot jelenleg azonban egy másik faj tartja, mégpedig a Dicopomorpha echmepterygis, amely egészen hihetetlen, de 0,139 milliméter, tehát a másfél mikronos méretet sem éri el. A Földön élő összes rovarfaj közül ő számít a legkisebbnek.

A legapróbb, nem parazita rovarokról

A parazita rovarok aprócska méretét nehéz felülmúlni, de a nem élősködő rovarfajok között is találunk apróságokat. A legkisebb, nem parazita rovar a Scydosella musawasensis, vagyis a paránybogár. Alekszej Polilov, a moszkvai Lomonoszov Állami Egyetem kutatója foglalkozott a témával, a Zookeys folyóiratban publikált tanulmánya szerint pedig a Scydosella musawasensis a legkisebb rovarfaj a világon.

Az általa dokumentált legkisebb egyed mindössze 0,325 milliméteres, vagyis 325 mikrométeres volt. Érdekesség, hogy a fajt nem Polilov vizsgálta először, ugyanis már 1999-ben dokumentálták.

Akkoriban 300 mikrométeresnek mérték, ám az elavult eszközök miatt ez a mérés nem volt teljesen pontos Polilov szerint. A tényeken persze a 25 mikrométeres eltérés sem változtat, és a paránybogár a ma élő, nem parazita rovarfajok közül a legkisebb.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek