Starity

Válassz kényelmes, jól használható kádat a fürdőszobába!

2023. március 13. 15:03   |   

Bár a zuhanyzás jobban illik a rohanós hétköznapokhoz, sokan szeretik a kádban fürdés élményét is a ráérős hétvégéken, amikor van idő élvezni a meleg víz testet és lelket felüdítő, áldásos hatását.

hirdetés
Válassz kényelmes, jól használható kádat a fürdőszobába!

Kisebb fürdőszobákban gondot okozhat a kád elhelyezése, azonban normál vagy nagyméretű helyiségekben akár egy zuhany mellett is kényelmesen elfér. A kád kiválasztása megterhelő lehet, hiszen a választék óriási, és különféle szempontokat kell mérlegelni. Rövid útmutatónk segíthet a legfőbb tényezők alapján az irány kiválasztásában, amit persze még rengeteg böngészés és helyszíni szemle kell kövessen, mire rátalálsz a megfelelőre.

Hogyan válassz fürdőkádat?

Mielőtt elkezdenél nézelődni, jó, ha tisztában vagy azzal, mennyit tudsz rászánni. Különféle méretű, anyagú és formájú kádak közül választhatsz, az egyszerű modellektől a SPA élményt kínáló hidromasszázs vagy szabadonálló kádakig, ami az árakban is megmutatkozik. 

Jobban el lehet képzelni a majdani berendezést, ha méretarányos alaprajzot készítesz a fürdőről, és az egyes szanitereket, bútorokat és a fix tárgyakat méretarányosan bejelölöd. Ezek alapján könnyebben látható, pontosan mekkora és milyen típusú fürdőkádra van szükséged. 

A hagyományos, beépített kádak mellett sarokkádat, illetve különböző formájú, akár helytakarékos aszimmetrikus kádakat, valamint divatos térbe állítható kádakat is választhatsz. Utóbbiaknál számolni kell a kényelmes körbejárhatósággal, illetve azzal, hogy ez szabadonálló kádtöltőt igényel. 

Milyen anyagú fürdőkád az ideális?

A fürdőkád anyagának kiválasztásakor tartsd szem előtt, hogy mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai! A kád élettartama a választott anyag és a karbantartás függvénye. Az egyes anyagok tartóssága, kopásállósága, vegyszerekkel szembeni ellenállósága különböző. 

A szaniterek, így a kádak is alapvetően porcelánból készülnek, amely vízálló, kemény, tartós, ellenálló és a tisztítása is könnyű. A zománcozott acél kádak is elterjedtek, azonban felületük sérülékeny, elszíneződésre hajlamos, hideg érzetű. 

Kedvező tulajdonságaiknak köszönhetően napjainkban divatba jöttek a műanyag akril kádak is, amely közül a dupla falúak különösen tartósak, stabilak, szemben a szimpla falúakkal, amelyek könnyen meghajlanak, főleg, ha a beépítés sem tökéletes. Az akril különösen tartós, és bár karcolódhat, könnyen javítható, továbbá taszítja a penészt. 

Egyéb kritériumok

A család fürdési, fürdőhasználati szokásai jelentősen befolyásolják a szaniterek típusainak kiválasztását. 

Kisebb fürdőszobákban, illetve ahol gyerekek is használják a kádat, a széles peremű változatok tökéletesen alkalmasak kozmetikumok, játékok tárolására, de használhatóak a kényelmes zuhanyozást lehetővé tevő kádparavánok is. 

Különféle kiegészítőkkel, megoldásokkal növelhető a kádak komfortja, például a középen elhelyezett lefolyóval, beépített ülőkével vagy ergonomikus támaszokkal, de fejtámlák és kapaszkodók is vásárolhatók hozzájuk.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek