Starity

Teleszkóp vásárlási útmutató: Árak, típusok és kiegészítők

2023. október 09. 13:01   |   

Az éjszakai égbolt rejtett csodáit a csillagászat segítségével fedezhetjük fel. Ha elhatároztuk, hogy belemerülünk ebbe a csodálatos világba, akkor egy jó minőségű teleszkóp beszerzése nélkülözhetetlen lépés. Ennek segítségével a csillagokat, a bolygókat, a különféle objektumokat mind megfigyelhetjük. A vásárlás azonban egy összetett folyamat, hiszen ismernünk kell az árakat, a típusokat és a különböző kiegészítőket is. Minden esetben az igényeinknek és a költségvetésünknek megfelelően kell a döntést meghoznunk.

hirdetés
Teleszkóp vásárlási útmutató: Árak, típusok és kiegészítők

Teleszkópok típusai

  • Refraktor teleszkóp: egy lencséből áll, amelyek általában könnyedén hordozhatók és jó minőségű képeket biztosítanak. A Hold és a különféle bolygók megfigyelésére tökéletesek. Hátrányuk, hogy valamivel drágábbak lehetnek, ha nagyobb lencsével szeretnénk megvásárolni.

  • Reflektor teleszkóp: Egy fő- és egy segédtükörből áll. áll és általában nagyobb a mérete, viszont emiatt alkalmas a mélyűri-objektumok megfigyelésére is. Ár-érték arányban jó választásnak bizonyulhat.

  • Katadioptrikus teleszkóp: A lencséket és a tükröket kombinálják benne, így kompakt méretben is jó megoldást kínálhat. A Schmidt-Cassegrain vagy egy Maksutov-Cassegrain népszerű típusok ebben a kategóriában.

  • Dobson teleszkóp: Reflektor, ami Dobson állványon nyugszik. és nagyon könnyen kezelhető. Emiatt nagyon jó választás lehet még a kezdők számára is. A tekintélyesebb távcsőméretekkel is könnyen kezelhető, valamint szállítható.

Árkategóriák

Árak tekintetében igen nagy a szórás, hiszen függhet a típustól, a mérettől és a minőségtől is. Pár tízezer forinttól egészen a milliós értékhatárig is választhatunk a szaküzletek kínálatából. Általánosságban ezek a kategóriák figyelhetők meg:

  • Kezdő teleszkópok, amelyek kisebb méretűek és egyszerűbb működésűek 30 000 – 200 000 Forintig.

  • Középkategóriás teleszkópok, távcső ár, amelyek már jobb minőségűek és mélyűri objektumok megfigyelésére is alkalmasak 200 000 - 400 000 Forint között érhetők el.

  • Felső kategóriás teleszkópok, ha professzionális színtű terméket szeretnénk vásárolni. 400 000 Forinttól a csillagos égig találhatunk árfekvés szempontjából, de ennek fejében kiváló minőséget és teljesítményt nyújtanak. Ebben a kategóriában már a nagyobb méretű és speciális termékek is elérhetők.

A kiegészítők lehetnek pl.: okulár, Barlow lencse, szűrő, okostelefon adapter, hordtáska stb.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek