Starity

20 érdekesség a ma 20 éves Szerelmünk lapjai című filmről

2024. június 25. 17:05   |   Szerző: LexiCobain

Éppen 20 évvel ezelőtt, 2004. június 25-én került a mozikba a Nicholas Sparks regényén nyugvó filmdráma. Cikkünkben elhoztunk 20 izgalmas érdekességet a forgatásról.

hirdetés

1. A Szerelmünk lapjai a legsikeresebb Nicholas Sparks-adaptáció

A Box Office Mojo szerint a film több, mint 116 millió dolláros (~ 41.3 milliárd Forint) bevételt hozott világszerte – csak a nyitóhétvégén 13 millió dollár (~ 4.6 milliárd Forint) folyt be az Egyesült Államokban.

2. A könyvváltozatnak van folytatása

Az 1996-ban megjelent Szerelmünk lapjainak van folytatása: 2003-ban került a könyvesboltok polcaira a második rész, eredeti nyelven The Wedding a címe, hazánkban azonban Eltékozolt évek címmel jelent meg. Ez a könyv Allie és Noah lányának a történetét meséli el, azt, hogy miképp szeretett bele Wilsonba.

3. A Szerelmünk lapjai az író első kiadott regénye

A Biography szerint Nicholas már a főiskolai évei alatt elkezdett írni, ám egyetlen kiadó sem volt kíváncsi az első két regényére, melyek azóta sem jelentek meg.

4. A filmadaptáció főszereplői elnyerték a Legjobb csókért járó díjat az MTV Awardson

Az a bizonyos esőn ázós csókjelenet olyan jól sikerült, hogy Rachel McAdams és Ryan Gosling egy szobrocskával gazdagabban távozhattak az MTV díjkiosztó gálaünnepségéről. Amikor átvették a díjukat, újraalkották a csókot a színpadon és ez azóta hagyománnyá vált – amikor egy szereplőpáros elnyeri a Legjobb csók-díjat, általában el szokott csattanni köztük egy csók.

Fotó: New Line Cinema

5. Allie nagyobb szerepet kapott a filmben, mint a könyvben

Mivel a könyv elősorban Noah szemszögén keresztül mutatja be az események sorát, így nagy változás volt az, hogy a filmben Allie legalább ugyanannyi képernyőidőt kapott, mint ő. Erre azért volt szükség, hogy a nézők mindkét fél életébe és döntéseinek miértjeibe belelássanak, mivel a készítők célja mindkét karakter megkedveltetése volt.

6. Valós pár szerelmén nyugszik a történet

A történet megírására volt felesége nagyszülei inspirálták Sparksot. Exfeleségének, Cathynek a nagyszülei ugyanis 60 évig voltak házasok és a nő nagyon közel állt hozzájuk – olyannyira, hogy az idős rokonok már nem voltak képesek arra, hogy részt vegyenek a szerelmesek esküvőjén, ezért Nicholas és Cathy a ceremónia utáni napon magukra öltötték esküvői ruháikat, hogy meglepjék őket és az ő jelenlétükben is tartottak még egy szertartást. Az író ezen a napon hallotta először az ő szerelmük történetét, ami később a Szerelmünk lapjai megírására inspirálta őt.

Fotó: New Line Cinema

7. Kis híján Tom Cruise lett a befutó Noah szerepére

1996-ban, miután a New Line Cinema megvásárolta a regény megfilmesítésének jogát, Steven Spielberg rendező bejelentkezett a stúdiónál és közölte, hogy szívesen vászonra vinné a történetet. Ő a Top Gun sztárjára kívánta rábízni Noah karakterét, de végül semmi nem lett a közös munkából, mivel ütemezési akadályokba ütköztek, ezért még néhány évig a fiókban maradt a történet és az adaptáció filmrevitele el lett halasztva.

8. Rachelnek kevesebb, mint egy napja volt felkészülni a meghallgatásra

A színésznő a meghallgatás előtti estén vette kezébe a film forgatókönyvét, amikor egy másik film premierjére volt hivatalos, így nem sok ideje jutott a készülésre. Ennek ellenére fantasztikus munkát végzett és olyan kolléganői elől happolta el Allie szerepét, mint Reese Witherspoon és Jessica Biel.

Fotó: New Line Cinema

9. Tévésorozatot akartak csinálni a történetből

Az Entertainment Weekly 2015-ben beharangozta, hogy a The CW csatorna televíziós sorozatot készít a Szerelmünk lapjaiból, ami az 1940-es években, a háború sújtotta Észak-Karolinában játszódott volna. A terv végül nem valósult meg, mert mint kiderült, a The CW vezetősége nem talált megfelelő forgatókönyvírót a produkcióhoz.

10. Nick Cassavetes rendező választása azért esett Ryanre, mert véleménye szerint a színész nem volt jóképű

A direktor célja az volt, hogy egy teljesen átlagos fickóra bízza Noah szerepét, akivel könnyű azonosulni és aki egy közülünk.

Azért akarom, hogy te játszd el ezt a szerepet, mert te nem olyan vagy, mint a többi fiatal színész Hollywoodban. Se jóképű, se menő nem vagy, csak egy átlagos pasi, aki kicsit túl lelkesnek tűnik

– mondta akkoriban a rendező Goslingnak.

Fotó: New Line Cinema

11. Rachel és Ryan nem igazán jöttek ki egymással eleinte

A két sztár olyannyira nem kedvelte egymást, hogy Ryan azért lobbizott a készítőknél, hogy cseréljék le a kolléganőjét, mert ők ketten összeférhetetlenek egymással.

Ryan odajött hozzám, miközben épp 150 ember állt egy jelenetben és azt mondta nekem: Nick, gyere ide! Megtennéd, hogy kiviszed őt innen és hozol helyette egy másik színésznőt, akivel olvasópróbát tarthatnánk?. Azt kérdeztem, Micsoda?, mire ő Nem megy. Vele nem megy. Ebből nem lesz így semmi!

– mesélte a rendező.

Ironikus módon Ryan és Rachel idővel egymásba szerettek és egy párt alkottak 2005 és 2007 között. A szakításuk után 2008-ban újabb esélyt adtak a kapcsolatuknak, de végül mégis különváltak egymástól.

Fotó: New Line Cinema

12. Ryannek okkal kellett barna kontaktlencsét viselnie

A színész híres gyönyörű kék szemeiről, a filmben azonban mégis színes lencséket kellett viselnie, melynek hátterében egyszerű magyarázat áll: az idősebbik Noah-t alakító James Garner barna szemekkel rendelkezik, így Ryan bevállalta, hogy eltakarja kék pillantását és barna lesz miatta.

13. A jeleneteket fordított sorrendben vették fel

A film végével kezdték a forgatást és úgy haladtak az eleje felé, amire azért volt szükség, mert Ryannek le kellett dobnia 9 kilónyi izmot magáról, hogy hitelesebben alakítsa a fiatal Noah szerepét. Ráadásul erre a karácsonyi vakációja során kellett sort kerítenie, ami minden bizonnyal nem volt könnyű feladat az ünnepi ételek sokaságával körülvéve. 

Fotó: New Line Cinema

14. Az idősebb Allie-t a rendező édesanyja formálta meg

Bizony, Nick Cassavetes rendezőnek valahogy sikerült rávennie édesanyját, Gena Rowlandset, hogy ugorjon be a szettbe és keltse életre az idősödő Alie-t, aminek a színésznő örömmel tett eleget és minden elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy remek munkát végzett.

15. A híres csónakos jelenet majdnem meg sem történt

A New Line Cinema producerei közölték a rendezővel, hogy el kell engednie a jelenet ötletének még a lehetőségét is, ugyanis képtelen lesz a kacsákat a tavon tartani, míg forognak a kamerák, Nick azonban ragaszkodott az elképzeléséhez. Olyannyira elkötelezett volt a megvalósítása mellett, hogy maga nevelte fel a madarakat fióka koruktól kezdve, hogy azok komfortosan érezzék magukat minden körülmények között.

Fotó: New Line Cinema

16. Eredetileg Justin Timberlake és Britney Spears alakította volna a két főszereplőt

Mivel akkoriban hatalmas hype övezte a popkultúra két híres alakját, nagy esély volt arra, hogy Justin alakítja Noah-t, Britney pedig Allie-t, ez azonban nem valósult meg. Már csak azért sem, mert valószínűleg a szakításuk után aligha akartak volna szerelmeseket alakítani, pláne a filmvásznon.

17. Jessica Biel talpig vérben érkezett a meghallgatására

A színésznő éppen A texasi láncfűrészes című horrorfilm forgatásáról ugrott be a meghallgatására, hogy Ryannel együtt adhasson elő egy jelenetet, hátha meg tudja győzni a készítőket.

Olyan szerep volt ez, amit borzasztóan akartam

– vallotta az ELLE-nek adott interjújában Biel.

Fotó: New Line Cinema

18. Ryan Gosling maga készítette a vacsorajelenetnél látható asztalt

A színész annyira elkötelezett volt Noah szerepe iránt, hogy két hónapig úgy élt, mint a karakter: leköltözött a dél-karolinai Charlestonba és bútorok eszkáblásával töltötte az idejét, hogy minél jobban átérezze a szerepét. Rachel is hasonlóan járt el: ő etikettleckéket vett, valamint balettozni tanult, hogy könnyebben azonosuljon Allie-vel.

19. Allie és Noah szexjelenetét lazábbra vették, hogy beleférjen a film a korhatárbesorolásba

Az eredeti jelenet sokkal pikánsabbra sikerült, ám a készítők inkább kevesebbet mutattak belőle a film kész változatában, mert nem akarták, hogy magasabb korhatárhoz legyen kötve a produkció.

Nem akartam, hogy a gyerekek olyat lássanak, amit nem szabad látniuk. Át akartam adni a nézőknek a karakterek közti szexuális izgalmat, de nem akartunk mocskos jelenetet. Erkölcsös vagyok. Nem hiszem, hogy mutogatni kellene mások intim részeit

– vallotta a direktor.

Fotó: New Line Cinema

20. Kobe Bryant megszerezte Allie kék ruháját és Valentin-napi ajándékba adta azt a feleségének, Vanessa Bryantnek

2020-ban a néhai kosárlabdázó memoárjában Vanessa mesélt a történetről, miszerint Kobe  „hegyeket mozgatott meg” azért, hogy megszerezze neki a Rachel által viselt kék ruhát.

Amikor megkérdeztem tőle, hogy miért éppen a kék ruhára esett a választása, Kobe azt mondta, azért, mert Allie ezt abban a jelenetben viselte, amelyikben visszatér Noah-hoz. Azt reméltük, mi is együtt öregszünk majd meg, mint ők a filmben

– elevenítette fel Vanessa, aki 2020 januárjában, repülőgép-szerencsétlenségben veszítette el imádott férjét, valamint közös lányukat, Gigit.

Fotó: Instagram / Vanessa Bryant (screenshot)

via Seventeen, E! Online

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek