Starity

Miként függ össze a társadalmi elszigeteltség, az étkezési szokások és a mentális egészség?

2024. július 08. 14:02   |   

Társadalmi elszigeteltség – mit is jelent ez a kifejezés, amit gyakran magányként emlegetnek? A magány egy szubjektív állapot, és nem törvényszerű, hogy függjön a társas kapcsolatok mennyiségétől.

hirdetés
Miként függ össze a társadalmi elszigeteltség, az étkezési szokások és a mentális egészség?

A magány olyan jelenség, ami hatással lehet az egészségre

A magány olyan kockázati tényező, ami befolyásolja a jóllétet és szerepe lehet a krónikus betegségek kialakulásában és a korai halálozásban. A COVID-19 járvány rámutatott az egészséggel kapcsolatos problémákra, köztük azokra is amelyek a társadalmi elszigeteltséggel együtt jelentkeztek. Például megfigyelhető volt az elhízás növekedése, az egészségtelen étkezési szokások elterjedése, a fizikai és pszichológiai rendellenességek kialakulása, valamint a kognitív hanyatlás.

LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzésén számos olyan téma felmerül, ami kapcsolatba hozható az egészségtelen életmód következményeivel, illetve azok elkerülésével. 

A magány nem csak az egyedüllét érzete

A társadalmi elszigeteltség sokkal mélyebb hatást gyakorolhat az egészségre, mint azt eddig gondoltuk, írja egy 2024-es tanulmány. A magány ugyanis jelentős agyi változásokkal jár és befolyásolja az alapértelmezett üzemmódú, a végrehajtó-ellenőrzési, a vizuális figyelem és a jutalmazási hálózatokban. Ennek eredményeképpen a magány megnövelheti az elhízás kockázatát, tovább ronthatja az egyébként is helytelen étkezési szokásokat és rendellenességeket, ami elsősorban a cukorbevitel növekedésével és a cukros italok iránti vágyakozás emelkedésével jár. 

A társadalmi elszigeteltséghez gyakran társul mozgásszegény életmód, ami tovább ront a helyzeten: jelentkezhet depresszió, szorongás, öngyilkossági gondolatok, személyiségzavarok és pszichózis. Aki magányos, az fokozott figyelmi torzítást és érzelmi feldolgozást mutat a negatív társas jelekre, miközben csökkent érzelmi reakcióikat ad a pozitív társas interakciókra.

A társadalmi elszigeteltség és a mentális egészség között összetett kapcsolat van

A mentális egészségi zavarok hatással vannak az érzelmi jóllét önszabályozására, így az átélt negatív érzelmek elleni megküzdési mechanizmusként megjelennek a falásrohamok.

Zhang X és munkatársai Los Angeles-ben toboroztak 2021. szeptember 7. és 2023. február 27. között premenopauzális nőket egy vizsgálat elvégzéséhez.

A vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy a szociális elszigeteltség összefügg a DMN, a VAN és az ECN hálózati régiókban az élelmiszerek által generált ingerek megváltozott agyi feldolgozásával. Ennek az összefüggésnek az a magyarázata, hogy a magányos emberek agya sokkal érzékenyebben reagál az éhségérzetre és az ételek látványára, miközben ezzel egyidejűleg nehezebben képesek irányítani az étkezési szokásaikat.

Ezek az agyi változások jelentős szerepet kapnak abban, hogy a társadalmi elszigeteltség miként vezethet elhízáshoz, egészségtelen étkezési szokásokhoz, valamint rosszabb mentális egészséghez.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek