Starity

Egyszerűbb lesz a jövőben a „nagykategóriás jogsi” letétele egy új szabálynak köszönhetően

2024. július 10. 16:04   |   

Egyre nagyobb problémát jelent hazánkban a sofőrök hiánya. Ebben közrejátszhat a jogosítvány megszerzésének nehézsége is. Szerencsére, most leegyszerűsödik ennek folyamata, így remélhetőleg a munkaerőhiány is enyhülni fog.

hirdetés
Egyszerűbb lesz a jövőben a „nagykategóriás jogsi” letétele egy új szabálynak köszönhetően

A jó hír az, ha valaki ilyen típusú jogsival rendelkezik, szinte biztos, hogy talál munkát. Például a Sofőr állás weboldal a C+E jogosítvány meglétéhez kapcsolódó munkákat is kínál, külföldi és belföldi lehetőségek egyaránt megtalálhatók, érdemes tehát szétnézni és tájékozódni a lehetőségekről.

Szükség lenne a fiatal utánpótlásra

A már meglévő adatok vizsgálata azt mutatja, hogy a szakma kezd „kiöregedni”, tehát az elkövetkező években szükség lenne, minimum 10-15 ezer fiatal sofőrre. A statisztikákból az derül ki, hogy évente mindössze ezer 25 év alatti fiatallal bővül a szakma.

Az ifjú nemzedék számára nem vonzó a sofőrködés mint munka, ennek oka az, hogy több hétig távol kell maradni az otthonuktól. Ezen a magyar átlagnál jóval magasabb nettó fizetés sem változtat.

A jogsi megszerzése sem egyszerű

Jelenleg moduláris felépítésben van lehetőség a „nagykategóriás jogsi” megszerzésére. Első körben a C kategóriás jogosítvány szükséges, ezzel a 3,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsi vezetése lehetséges. A következő fokozat a C+E-s jogsi, mellyel a nehézpótkocsis szerelvények és a kamionok vezetése is lehetővé válik. Ennek a két típusnak az egymás utáni elvégzése hosszadalmas és költséges.

Az új rendelet szerint már egyben is alkalom nyílik a C és C+E kategóriás jogosítvány megvalósítására, ezzel időt és pénzt megtakarítva. A lényeg, hogy egy teljes körű képzés után, egyetlen sikeres vizsga meglétével már jogosult leszel a nehéz pótkocsis járművek és kamionok vezetésére.

Felére csökkenhet így a tanfolyam ideje

Jelenleg a C és C+E jogsi megszerzéséhez szükséges idő, akár egy év is lehet, a jövőben úgy fest majd, hogy négy-öt hónapra is lerövidülhet a folyamat. Így remélhetőleg bátrabban vágnak majd bele a fiatalok a tanfolyam elvégzésébe.

Sajnos ettől olcsóbb nem lesz a jogosítvány, de ha jobban belegondolsz, szinte egy havi fizetéssel megkeresed a befektetett pénzt. Ezáltal vonzóbbá válhat a pályakezdők számára is a sofőrállás.

Mit várnak a cégek ezzel a könnyítéssel?

A sofőrhiánnyal küzdő fuvarozó cégek abban bíznak, hogy a fiatalok kedvet kapnak ehhez a munkához, mivel a munka elvégzéséhez szükséges jogosítvány letétele leegyszerűsödik. Bár olcsóbb nem lesz, azért mégsem egy évig kell munka nélkül tanulni, sokkal hamarabb megtérülnek a költségek.

Valójában óriási lehetőség egy pályakezdő fiatal számára, hiszen már a húszas évei elején egy jól fizető szakmával a kezében indul útnak. Bízzunk abban, hogy ezzel a friss hazai rendelettel egy kicsit átformálódik az ifjú generáció nézőpontja és merészebben vágnak bele a szakma elsajátításába.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek