Starity

Az akkumulátorok élettartamának optimalizálása

2024. július 13. 17:05   |   

Jelenleg a lítium-akkumulátorok jelentik a modern energiatárolást a hétköznapokban. Ezek a termékek hosszú élettartammal, megbízható működéssel és nagy kapacitással rendelkeznek. Ahhoz, hogy élettartamuk a lehető leghosszabb legyen, és a legkisebb kapacitás-veszteséggel kelljen számolni, érdemes betartani néhány szabályt a töltésre, a tárolásra és a használatra vonatkozóan.

hirdetés
Az akkumulátorok élettartamának optimalizálása

Az Akku-Elemnél lítium elemek széles választéka áll a vásárlók rendelkezésére, csakis magas minőségű, megbízható termékekből.

Ne spóroljon a minőségen!

Ez egy általános érvényű igazság, ami szinte minden helyzetben megállja a helyét. Ugyanakkor különösen fontos lehet ez az akkumulátorok terén, hiszen a silány minőségű termékeket gyakrabban kell cserélni, kárt tehetnek az eszközben, aminek az energiaellátásáról gondoskodnak, illetve akár balesetveszélyes is lehet egy nem megfelelő akku. Mindezekből az következik, hogy hiába spórolna egy olcsóbb akkumulátor megvásárlásával, az már középhosszú távon is többszörös veszteséggel járhat.

Amennyiben kicsit is környezettudatos, azt is érdemes figyelembe vennie, hogy a rövid élettartamú akkukkal rengeteg veszélyes hulladékot termel, aminek kezeléséről gondoskodni kell.

Háromlépcsős töltési módszer a hosszú élettartamért

A háromlépcsős töltési módszer egy elterjedt technológia a lítium-akkumulátorok töltése esetében. Lényege, hogy három szakaszból áll, ezek pedig mind segítenek a hatékony és kíméletes töltésben.

Az egyes töltési fázisokat angol mozaikszavakkal jelölik.

CC szakasz: az első a CC, vagyis constant charging. Ennek a lényege, hogy ezalatt a töltő áramkorlátos, állandó árammal tölt, egészen addig, amíg az akkumulátor el nem éri a 2,9 voltos töltöttségi szintet. Az ebben a szakaszban alkalmazott áramerősség függ az akkutól, a töltőtől és a konfigurációtól is.

CV: amikor az akkumulátor feszültsége eléri a kívánt szintet, a töltőáram csökken, de a feszültség állandó marad. Az akku töltődik állandó feszültséggel és folyamatosan csökkenő áramerősséggel, amíg el nem éri a teljes kapacitást.

TC: ez az utolsó, levezető szakasz. Magyarul csepptöltésnek lehet fordítani. Lényege, hogy alacsonyabb áramerősség és feszültség mellett, szinten tartja a már teljesen feltöltött akkumulátort. Nem áll fenn a túltöltés kockázata, viszont bármikor teljes töltöttségi szinttel használatba vehető.

Hatékony és megbízható töltők

Fontos, hogy a minőségi akkumulátorok mellé az azokhoz passzoló, modern töltőt is beszerezzük. A korszerű készülékek már rendelkeznek a háromlépcsős töltési technológiával, amit automatikusan használnak is, ezzel megőrizve az akkumulátor „egészségét”.

Ezek a termékek képesek különböző méretű és típusú akkuk töltésére, biztonsági funkciókkal vannak ellátva, valamint sok modellen található LED-kijelző, ami minden lényeges információt megjelenít a felhasználó számára, ezzel pedig kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi a töltési folyamatot.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek