Starity

23 éve hunyt el Aaliyah – Mi okozta a tragikus replőbalesetet?

2024. augusztus 26. 20:08   |   Szerző: LexiCobain

A lehengerlő szépségű énekesnő mindössze 22 éves volt, amikor repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette.

hirdetés

Aaliyah olyan páratlan tehetség volt, amilyen nem születik minden évszázadban – fiatal volt, szép és tehetséges, ám sajnos túl korán ragadta őt el a halál. Hangzásvilágával megváltoztatta az R&B zenei színteret és az 1990-es évek egyik legkedveltebb előadója lett.

Aaliyah Dana Haughton alig 11 évesen kezdte meg zenei karrierjét, amikor öt éjszakán át énekelt Las Vegasban a nagynénje, Gladys Knight társaságában. Valószínűleg ekkor szeretett bele végérvényesen az énekesi karrierbe. Bemutatkozó albumát 30 évvel ezelőtt, 1994-ben Age Ain't Nothing But a Number címmel dobta piacra – ekkor 14 éves volt. A lemez rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert, több díjjal is megjutalmazták érte és Aaliyah egyik napról a másikra a legnagyobb sztárok között találta magát.

Második korongja két évvel később, 1996-ban One in a Million címmel került a lemezboltok polcaira és dupla platina minősítést szerzett az eladott példányszámok után. Utolsó nagylemeze már hosszabban váratott magára: 2001-ben jelent meg és az énekesnő saját magáról, Aaliyah-nak nevezte el, ami már a megjelenésekor a Billboard sikerlistájának második helyén nyitott. Sajnálatos módon Aaliyah-nak nem sok ideje maradt kiélvezni a sikert, ugyanis két hónnappal az album megjelenése után fatális repülőgép-szerencsétlenséget szenvedett és 22 éves korában elhunyt.

Halála után három posztumusz Grammy-jelölést ítéltek meg neki, valamint dicsérő szavakkal méltatták A kárhozottak királynője címre keresztelt, 2002-ben bemutatott horrorfilmben nyújtott alakításáért.

Hogyan halt meg Aaliyah?

Aaliyah 2001. augusztus 25-én, a Bahamákon vesztette életét repülőgép-balesetben, amikor az őt szállító kis kétmotoros Cessna 402B lezuhant röviddel a felszállást követően. A New York Times szerint a bérelt gépen az énekesnőn kívül további nyolc személy utazott – köztük az énekesnő fodrásza, testőre, az őt alkalmazó lemezcég egyik munkatársa, valamint a jármű pilótája is. A becsapódáskor a gép szárnyai megsemmisültek, a hajtó- és futómű leszakadt. Aaliyah és öt másik utas azonnal életüket vesztették, hárman pedig a kórházban haltak bele sérüléseikbe a balesetet követő napon.

A CBS News úgy tudja, Aaliyah halálának okaként súlyos égési sérüléseket és a fejét ért ütést nevezte meg a halottkémi jelentésben a boncolást végző patológus. A patológus továbbá azt is elárulta, hogy a repülőgép pilótájának, Luis Antonio Moralesnek a szervezetében kokain- és alkoholfogyasztásra utaló nyomokat találtak, ráadásul nem volt engedélye az általa irányított légi jármű vezetésére – alig néhány nappal a katasztrófa bekövetkezése előtt szerződtették az útra, két nappal azután, hogy kokainbirtoklás miatti letartóztatásából szabadlábra helyezték.

Állítólag a repülést megelőző napokban több hiba és probléma is felmerült: a túlsúlyos rakományt nem a megfelelő szigetre szállították és többször próbálta a chartertársaság átszervezni az utat, mivel nem bizonyult könnyen kivitelezhető feladatnak az énekesnő, a legénység és a hatalmas rakomány a Bahamákról az Egyesült Államokba való hazaszállítása. (Érdemes megjegyezni, hogy a csapat Aaliyah Rock the Boat című videoklipjének forgatása miatt érkezett a szigetre.)

A katasztrófa okainak kivizsgálásakor a szakemberek arra a megállapodásra jutottak, hogy a kisrepülőgép mintegy 315 kilóval volt túlterhelve, amikor felszállt a bahamai Abaco-sziget repteréről.

Fotó: AP

Mikor halt meg Aaliyah?

2001. augusztus 25-én (szombaton), délutén 18 óra 45 perc körül hunyt el az énekesnő. Miután befejezték a videoklip forgatását, Aaliyah és csapata azt tervezték, hogy még aznap hazarepülnek. A New York Times adatai szerint a repülőtársaság még az utolsó pillanatban is hozott változtatásokat: csökkentette a repülőgép teherbírását.

A pilóta és a tízüléses kisgép a megbeszéltekkel ellentétben kétórás késéssel érkezett meg a helyszínre, és a szövetségi előírásokkal szembemenve nem lett ellenőrizve az utasok és a poggyász súlya. A szakértők később a vizsgálatok során úgy ítélték meg, ez hatalmas hiba volt, ugyanis a rakomány súlya nem egyenletesen volt elosztva.

Egy szemtanú arról számolt be, hogy miután a gép 18:45-kor felszállt, a jármű balra dőlt, majd ijesztő sebességgel a földre zuhant – elmondása szerint az egész baleset mintegy egy percig tartott. Ahogy azt említettük, az énekesnő és öt másik utas rögtön meghalt, a többiek másnap vesztették életüket súlyos sérüléseikből fakadóan.

Hol halt meg Aaliyah?

Aaliyah a bahamai Abaco-szigeten, a Marsh Harbour repülőtéren vesztette életét, a Cessna 402B kifutópályájától néhány méternyire. A gép és annak utasai Miami felé tartottak, miután két napot töltöttek a szigeten a Rock the Boat videoklipjének forgatása miatt. A felvétel posztomusz jelent meg, az énekesnő halála után.

Milyen perek indultak a katasztrófa bekövetkezése után?

A baleset után Aaliyah szülei, Diane és Michael Haughton beperelte az Instinct Productions nevű társaságot, ami a videoklip forgatását és a csapat szállítását szervezte. Két évvel később, 2003-ban a felek nem titkolt megállapodásra jutottak az ügyben. Még ugyanebben az évben született megállapodás a lányukat gyászoló Haughtonék és a gépet kölcsönző Blackhawk, valamint az Atlantic Flight Group repülésközvetítő társaság között, akiket gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták. A Billboard szerint az Aaliyah csapatához tartozó Eric Forman és Anthony Dodd családja is pert indított az Instinct, a Blackhawk, a Virgin Records & Blackground ellen.

Hogyan reagált a közvélemény a baleset hírére?

Az Aaliyah halálát követő napokban a rajongók Amerika-szerte megemlékezéseket tartottak, kollégái és tisztelői pedig megható szavakkal méltatták az énekesnő tehetségét, szépségét és imádnivaló személyiségét. Két nappal a tragédia után több százan gyűltek össze Aaliyah detroiti középiskolája közelében, ahol gyertyafényes virrasztást tartottak a barna hajú szépség tiszteletére.

Tehetséges, ízléses, melegszívű, gyönyörű, jószívű és alázatos – ezek a szavak írják le legjobban az Aaliyahról őrzött emlékeimet, aki egy olyan két lábbal a földön járó húg volt a számomra, akinek energiája bárkit a felhők közé repített volna

– írta közleményében DMX, aki együtt játszott Aaliyah-val az Öld meg Rómeót! című filmben.

Megvolt köztünk a kémia. Kreativitásom fele vele együtt veszett el. A zenén túl zseniális ember volt és a legkülönlegesebb személy, akivel valaha találkoztam

– méltatta az énekesnőt Timbaland zenei producer, aki az Are You That Somebody? címre keresztelt dalban működött közre a 22 évesen elhunyt tehetséggel.

via People

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek