Starity

Nosztalgia: Ezek voltak a popkultúra legemlékezetesebb eseményei 20 évvel ezelőtt!

2024. szeptember 05. 09:09   |   Szerző: LexiCobain

Ezúttal a két évtizeddel ezelőtti múltba, 2004-be kalauzolunk vissza titeket és felelevenítjük, mi minden történt akkor. Tartsatok velünk!

hirdetés

Az év legtöbb bevételt hozó filmje az Egyesült Államokban a Shrek második része volt. A filmet 150 millió dollárból (~ 51.5 milliárd Forint) készítették el, világszerte pedig összesen 932 millió dollárnyi (~ 320.2 milliárd Forint) bevételt hozott. Bevételek tekintetében olyan nagy riválisokat utasított maga mögé, mint a Pókember 2. vagy a Harry Potter és az azkabani fogoly.

Fotók: DreamWorks Pictures ; Sony Pictures ; Warner Bros. Pictures

A MySpace volt a legnépszerűbb közösségi platform – év elejére lett meg az egymilliomodik aktív felhasználója. Eközben Mark Zuckerberg elindította a Facebookot a Harvard Egyetemen.

A Google bemutatta új termékét a Gmailt – egyelőre béta formában –, de sokan azt hitték, áprilisi tréfa csupán, mivel pont a bolondok napján, április 1-jén került bejelentésre az indulás.

Fotó: AFP

A Motorola piacra dobta méltán népszerű készülékét a Razrt, ami akkoriban igen drágának bizonyult a maga 499 dolláros (~ 171.400 Forint) árával.

Izgalmas évnek bizonyult 2004 a hordozható videójátékok tekintetében: a Nintendo megörvendeztette a gamereket a Nintendo DS-sel, a Sony pedig elkezdte a PSP-k árulását Japánban.

A gyerekek körében az egyik legnépszerűbb játéknak a Bratz babák bizonyultak.

Az Apple megkezdte az iPod Minik árusítását és mindenki, szó szerint MINDENKI meg volt őrülve a különböző színekben kapható hordozható zenelejátszókért. Ugyanebben az évben jelent meg az iPod Photo, ami az első olyan készülék volt, aminek színes képernyőt készítettek a gyártói.

Virágkorukat élték a Livestrong- és az ahhoz hasonló gumikarkötők. Szinte mindenkinek ott volt legalább egy ilyen a csuklóján.

Az év szeptemberében debütált a népszerű The Sims videójáték második része.

Fotó: Electronic Arts ; Maxis

Noha az Ugg lábbelijei már amúgy is népszerűek voltak, valamiért a korábbinál is többen kezdték viselni a márka ikonikus hótaposóit.

Ekkoriban követhettük nyomon Paris Hilton és Nicole Richie kalandjait a The Simple Life című reality műsor keretein belül. A show végül 5 évadot élt meg és 2007-ben került le a képernyőről.

Fotó: E!

Dan Brown A Da Vinci-kód című regénye második évét töltötte a New York-i bestsellerlisták élén. Két év múlva, 2006-ban került a mozikba a regény adaptációja olyan neves sztárok főszereplésével, mint Tom Hanks és Audrey Tautou.

Jude Law-t kiáltotta ki a People magazin a legszexibb élő férfinak, aki 2004-ben nem kevesebb, mint 7 filmben játszott vagy szinkronizált.

Ebben az évben jelent meg az óriási botrányt okozó Super Size Me címre keresztelt lejárató film, ami a McDonald's gyorséttermi láncot vette célba. A „Meki” le is állt a szupernagy adagok árusításával, bár úgy nyilatkoztak a fejesek, hogy e döntés hátterében nem a fent említett film és annak negatív hatása állt.

Fotó: Samuel Goldwyn Films

Ekkoriban kezdett egyre népszerűbbé válni az egészséges, szénhidrátszegény étkezés és a rendszeres testmozgás, melynek hazánkban a Schobert házaspár, Schobert Norbi és Rubint Réka, valamint Béres Alexandra voltak az élharcosai.

Először jelent meg DVD-n az eredeti Star Wars-trilógia, amit akkora érdeklődés övezett, hogy a megjelenésének napján több, mint 100 millió dollárt (~ 34.4 milliárd Forint) hozott a konyhára.

Fotó: Getty Images I Bryan Beder

Elindult hódító útjára a World of Warcraft és rövid időn belül a világ legtöbb példányszámban eladott PC játékává vált – több, mint 14 millió lemezt adtak el belőle.

Fotó: eBay

Ashlee Simpson csúnyán lebukott, hogy playbackelni szeretett volna a Saturday Night Live adásában. Magabiztossága egy másodperc töredéke alatt a múlté lett, de vicces táncával próbálta menteni a menthetőt.

Janet Jackson volt a Super Bowl félideji sztárfellépője és ekkor került sor arra a nem mindennapi közjátékra Justin Timberlake-kel, melynek láttán sokónkat a mai napig elfog a szekunder szégyenérzet.

A Grammy-gálán Beyoncé tarolt: 5 díjat vihetett haza debütáló albumának, a Dangerously In Love-nak köszönhetően, ami igazolta, hogy a Destiny's Childon kívül is van számára hely a zeneiparban.

Ami a Destiny's Childot illeti, a formáció az év novemberében jelentette meg ötödik és egyben utolsó, Destiny Fulfilled címre keresztelt stúdióalbumát, melyen olyan slágerek sorakoztak, mint a Lose My Breath, a T.I.-jal és Lil Wayne-nel közös Soldier, a Girl és a Carter 2 U.

Az Egyesült Államokban a The Outcast Hey Ya! című dala volt a tuti sláger – óránként adták le hazánkban is a zenetévék.

Usher Lil Jonnal és Ludacrisszel közös szerzeménye a Yeah! volt az egyik legnépszerűbb nóta, emellett Usher Confessions címre keresztelt lemeze kelt el a legtöbb példányszámban 2004-ben. A két előadó a következő évben megrendezésre került Grammy-gálán megnyerte a Yeah! című dallal a legjobb együttműködésért járó díjat.

A The Killers megragadta a Somebody Told Me sikerét és újra kiadta a Mr. Brightside-ot. A dalhoz két videoklip készült: az első egy alacsony költségvetésű felvétel volt, melyet Staten Islanden forgattak, de miután látták, hogy az újra kiadott kislemez egyre nagyobb figyelmet kap, készítettek egy újat Los Angelesben – ez utóbbi az, amit széles körben ismernek a rajongók.

cj

Gwen Stefani gondolt egy merészet, félretéve a No Doubtot szólókarrierbe kezdett és piacra dobta bemutatkozó önálló lemezét a Love. Angel. Music. Baby.-t, melyen olyan nótákat helyezett el, mint a What You Waiting For?, a Rich Girl, a Cool és a Hollaback Girl.

10 évaddal a háta mögött véget ért a Jóbarátok. A finálét több, mint 52 millióan nézték, ezzel pedig a Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matthew Perry, David Schwimmer és Matt LeBlanc főszereplésével készült szitkom lett a 2000-es évek legnézettebb műsora.

Egy korszak ért véget a Jóbarátokkal I Fotó: NBC

Ekkor ért véget a nagy népszerűségnek örvendő Szex és New York is a hatodik évaddal. A fináléról a Saturday Night Live-ban is megemlékeztek: Christina Aguilera űzött gúnyt Samantha Jones karakteréből.

Elbúcsúztunk Charlotte-tól, Samanthától, Carrie-től és Mirandától is I Fotó: HBO

Elindult a Lost – Eltűntek, ami hamar beszippantotta a nézőket és mindenki arra volt kíváncsi, mi is történhet még a szigeten.

Ekkor indult a Lost-mánia I Fotó: ABC

Ebben az évben mutatta be az ABC a Született feleségek című sorozatát, ami az első epizódtól kezdve hatalmas népszerűségnek örvendett a tévénézők körében.

A Lila Akác közben sosem volt unalmas az élet I Fotó: ABC

Az Ausztriából származó Arnold Schwarzenegger Kalifornia állam kormányzójává vált.

Karl Lagerfeld vált az első designerré, aki együttműködött a H&M-mel. Ezzel megváltoztatta a divatipart, arra inspirálva a nagyobb tervezőket, hogy ne féljenek kapcsolatba lépni és közösen dolgozni az alacsonyabb árakon dolgozó kiskereskedőkkel.

2004-ben a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat Charlize Theron vitte haza A rém című bűnügyi thrillerben nyújtott alakításáért; a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrocskát pedig Sean Penn kapta a Titokzatos folyó című misztikus drámában játszott szerepéért. A legjobb női mellékszereplő Renée Zellweger (Hideghegy), a legjobb férfi mellékszereplő pedig Tim Robbins (Titokzatos folyó) lett.

Peter Jackson rendező három Oscart vitt haza A Gyűrűk Ura: A király visszatér című filmért. A nagyszabású produkciónak ítélték oda a legjobb rendezőnek, a legjobb filmnek és a legjobban adaptált forgatókönyvnek járó díjat is.

Britney Spears hozzáment Kevin Federline-hoz. A párnak később két fia született: Sean Preston 2005-ben, Jayden James 2006-ban. Két hónappal második gyermekük világrajötte után szakítottak a szerelmesek, Britney pedig kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva beadta a válókeresetet. Válásukat 2007-ben mondta ki a bíróság.

Januárban felbontotta az eljegyzését (az elsőt) Jennifer Lopez és Ben Affleck. A színész-énekesnő még abban az évben összejött későbbi férjével, gyermekei apjával, Marc Anthonyval. Jen az év júliusában hozzáment Marchoz, alig öt hónappal azután, hogy szakított Bennel.

A mozikba került a Szerelünk lapjai Nicholas Sparks-adaptáció Rachel McAdams és Ryan Gosling főszereplésével és szinte minden jelentős díjat bezsebelt a Teen Choice Awardson.

Imádtuk Allie és Noah történetét I Fotó: New Line Cinema

2004-ben Rachel McAdams egy másik, azóta klasszikussá vált filmben is feltűnt, a Bajos csajokban Lindsay Lohan mellett, ami olyan további sztárok karrierjét indította be, mint Amanda Seyfried és Lacey Chabert.

A Bajos csajok volt a legnépszerűbb tinivígjáték I Fotó: Paramount Pictures

Rachel mellett Anne Hathaway volt az, aki biztosan jó forgatókönyvekre mondott igent: elbűvölte a nézőket az Elátkozott Ellában és ismét brillírozott Mia Thermopolis szerepében a Neveletlen hercegnő 2: Eljegyzés a palotában című vígjátékfilmben.

Anne és Chris emlékezetes alakítást nyújtottak I Fotó: Walt Disney Pictures

floMartha Stewart 5 hónapra börtönbe került, miután hazudott a szövetségieknek a tőzsdén kereskedett részvényeladásaival kapcsolatban.

Az év augusztusában újra látogathatóvá vált a Szabadság-szobor New Yorkban, mintegy három évvel a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után.

Kanye West piacra dobta bemutatkozó lemezét, a The College Dropoutot, amivel megnyerte a legjobb rapalbumnak járó Grammy-díjat.

A Wayans-fivérek, Marlon és Shawn mindenkit megnevettettek a Feketék fehéren című vígjátékfilm keretein belül. A produkcióban Terry Crews is hatalmas alakítást nyújtott, egyszerűen nem lehetett kacagás nélkül kibírni, ahogy az A Thousand Miles elnevezésú szerzeményt énekli.

Imádtuk Wayansékat! I Fotó: Columbia Pictures

2004 áprilisában a NASA sikeresen elküldte a B gravitációs szondát Albert Einstein relativitáselméletének bizonyítására. A kísérlet igazolta, hogy valóban a gravitáció a felelős az idő változásaiért. Einsteinnek igaza volt – jóval megelőzte a korát.

Britney Spears három kislemezt is piacra dobott: januárban a Toxic-kal, májusban az Everytime-mal, júliusban pedig az Outrageousszel kedveskedett rajongóinak. Az év novemberében megjelent a Greatest Hits: My Prerogative című válogatáslemez, melyet a My Prerogative-vel népszerűsített az énekesnő.

Minden tinilány beleszeretett a Chad Michael Murray által életre keltett Austinbe a Los Angeles-i tündérmesét látva. Nagyon drukkoltunk, hogy a fiú felismerje és megszeresse a Hilary Duff alakította Samet, Fiona (Jennifer Coolidge) és lányai, Gabriella (Andrea Avery Ray) és Brianna (Madeline Zima) pedig megkapják méltó büntetésüket.

Nagyon szurkoltunk Samnek és Austinnek I Fotó: Warner Bros. Pictures

Adam Sandler levett minden nőneműt a lábáról azzal, ahogyan újra és újra meghódította Drew Barrymore-t Az 50 első randi című film képkockáin. Egyszerre nevettünk és sírtunk ezen a filmen.

A helyszín, a szerelpők, a történet – minden összeállt I Fotó: Columbia Pictures

Ha ti is épp 2004-ben voltatok tinédzserek, akkor biztosan ti is tudtatok azonosulni a kis Jenna Rinkkel (Christa B. Allen, Jennifer Garner), aki egy félresikerült szülinapi buli után azt kívánta, bárcsak „viruló, szexi, 30-as” lenne. Velünk ellentétben neki már akkor bejött és még az álompasi (Sean Marquette, Mark Ruffalo) is az övé lett.

Ez volt az a happy end, amire vágytunk I Fotó: Columbia Pictures

Avril Lavigne minden idők egyik legjobban sikerült visszatérését produkálta: 2002-es nagy sikerű bemutatkozó lemeze után 2004-ben jelent meg a nem kevésbé jó folytatás, az Under My Skin. Don't Tell Me, My Happy Ending, He Wasn't, Fall to Pieces – aki ekkoriban szakítás utáni depresszióban szenvedett, az biztosan Avril lemezét hallgatta „rongyosra”.

Sokakat megdöbbentett a hír, hogy az akkoriban 24 éves Wilmer Valderrama a 18 éves Lindsay Lohannek csapta a szelet. Hatalmas botrány is lett, mert LiLo azt hitte, Ashlee Simpson lenyúlta a pasiját. Ashlee a Boyfriend című szereményével tudatta: szó sincs róla. 14 évvel később, 2018-ban beismerte, hogy a dal Lindsay-ről és Wilmerről szól és mivel ő előbb találkozgatott a színésszel, esze ágában sem volt lenyúlni őt, mivel nem érdeklődött a férfi iránt.

Ellen DeGeneres szakított Alexandra Hedison fotográfussal és összejött Portia de Rossi színésznővel, akivel egyébként azóta is boldog kapcsolatban él. A pár 2008-ban kötött házasságot Beverly Hillsben.

2004-ben vesztettük el többek között Marlon Brandót, Ray Charlest, Johnny Ramone-t és Dimebag Darrellt.

Prince és Beyoncé együtt adták elő a Purple Rain című szerzeményt a Grammy-gálán.

Megjelent a My Chemical Romance második nagylemeze, a Three Cheers for Sweet Revenge, rajta olyan slágerekkel, mint az I'm Not Okay (I Promise), a Helena, a Thank You for the Venom és a The Ghost of You.

A legnépszerűbb internetes böngésző még az Internet Explorer volt, a Google pedig a legkedveltebb keresőmotornak bizonyult már akkor is.

Fotó: AI

Megjelent a Barbie – A hercegnő és koldus című mesefilm, melyet Mark Twain 1881-es regénye, a Koldus és Királyfi inspirált.

Fotó: Universal Pictures Video

95 éves korában elhunyt Estée Lauder a neves amerikai kozmetikaipari vállalkozó.

Fotó: Getty Images

Reneszánszát élte a Green Day és sikert sikerre halmozott az American Idiot címre keresztelt lemezzel, melynek legnépszerűbb dalai a Boulevard of Broken Dreams, a Holiday és a Wake Me Up When September Ends voltak.

Az év legjobb új előadójának járó Grammy-díjat az Amy Lee vezette Evanescence nyerte.

Ebben az évben a legtöbben Britney Spears, Paris Hilton, Janet Jackson, Oprah Winfrey, Usher, Harry Potter, Pamela Anderson, Jessica Simpson és Orlando Bloom nevére kerestek rá az interneten.

2004-ben a hazai fiatalok egyik kedvenc délutáni időtöltésének a Csacska angyal című sorozat nyomon követése számított.

Floricienta volt a mi Hannah Montanánk

via Wikipedia, iMDb, Yahoo! Life, LiveNowFox, Mr. Pop Culture, Avclub, HobbyLark

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek