Starity

Borospincék és a másnaposság

Tegnapelőtt, 04:17   |   

A nyár a fesztiválok ideje. Az összegyűlt tömegben zajló közös bulizásokat aztán a nyár végével együtt felváltják a csendesebb, borospincékhez kötődő programok. Ezek általában a borkóstolás írott és íratlan szabályai mentén haladnak, tehát keretek között zajló, mértékletes italfogyasztást jelentenek, azonban mégis előfordulhat, hogy a következő nap a másnaposság tüneteivel érkezik el. Lássuk, mit tehetünk ellene!

hirdetés
Borospincék és a másnaposság

A borkultúráról

Ha a borospincék látogatása kerül szóba, nem mehetünk el amellett, hogy tisztázzuk, mit is jelent a borkultúra és a minőségi borfogyasztás, hiszen a borkóstoláshoz kapcsolódó programokat ezek a fogalmak hívták életre. Egy kóstolón meghatározott borsort kínálnak, gyakran étkezéssel egybekötve, tehát úgy ihatunk egy ilyen rendezvényen, hogy a másnaposság tüneteit jó eséllyel elkerülhetjük.

De mitől is függ, hogy másnaposak leszünk-e vagy sem? Nagy szerepet játszik benne az alkoholfogyasztás minősége. Mivel egy boresten legtöbbször a kulturált italfogyasztás népszerűsítése is a cél, így ezeken a rendezvényeken általában adva vannak hozzá a körülmények. Így tehát a házigazda gondoskodik harapnivalóról és a megfelelő vízfogyasztásról is. Valamint nem a mennyiségen, hanem sokkal inkább az elfogyasztott bor minőségén van a hangsúly. 

Mi okozza a másnaposságot?

Ha mégis úgy sikerülne a borospince látogatása, hogy egy kicsit többet ittunk a kelleténél, akkor számolnunk kell vele, hogy a másnap reggel nehezen indul majd. 

A másnaposságot az alkohol lebontása során keletkező acetaldehid okozza, ami egy mérgező vegyület. Ahhoz, hogy a máj le tudja bontani az acetaldehidet, sok-sok tápanyagra van szüksége, ezek közül is elsősorban ciszteinre.

A szervezet az alkohol elfogyasztása után rögtön működésbe lép, azonban ez még így is egy viszonylag hosszú folyamat. Először ugyanis a máj és a gyomor kezdi meg az alkohol lebontását, aminek során az acetaldehid keletkezik. Mivel azonban ez egy mérgező vegyület, ennek a további bontásáról is gondoskodni kell, ami már leginkább csak a máj feladata. Ekkor az acetaldehidből ecetsav keletkezik, ami már hasznos a szervezet számára, mert “üzemanyagként” tud hasznosulni. 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy fogyasszunk sok alkoholos italt, mert a végeredmény egy, a szervezet számára hasznos vegyület. Erről szó sincs! Az alkohol lebontása rendkívüli módon megviseli a szervezetet, ezért lenne fontos, hogy mindig mértékkel igyunk. Az acetaldehid, amíg jelen van a szervezetben, elég komoly károkat tud okozni, hiszen romboló hatással van a szervekre, a sejtekre és a DNS-re is. 

Hogyan támogassuk szervezetünket?

Megfelelő összetételű étrend-kiegészítők használata mellett a májunk megfelelő támogatást kap, biztosítjuk számára az acetaldehid elbontásához szükséges tápanyagokat a megfelelő mennyiségben és összetételben, így hozzájárulunk a hatékony működéséhez, melyet mi is érezni fogunk.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek