Starity

Adam Lambert

Adam Lambert Adam Lambert nemzetisége 45. 5353rajongó 952vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 94%
 • stílus: 89%
 • szimpátia: 89%
 • Születési név
 • Adam Mitchel Lambert
 • Becenév
 • Ad, BB
 • Születési idő
 • 1982. január 29.
 • Születési hely
 • Indianapolis, USA
 • Foglalkozás
 • énekes, dalszerzõ, színész
 • Családi állapot
 • nőtlen
 • Magasság
 • 185 cm
 • Eredeti hajszín
 • vörös
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Vízöntő
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Brian May Roger Taylor Steve Aoki Iggy Azalea Guy Sebastian Nile Rodgers Tove Lo Isaiah Firebrace

Adam Lambert életrajza


A szöveget részleteiben a wikipedia.hu is használja. Minden jog fenntartva.

KORAI ÉVEK (1982-2003)

Adam Lambert 1982. január 29-én született meg Indianapolis, Indiana államában. Szülei Eber Lambert és Leila,akikkel egy évvel a születése után San Diegóba költöztek. Testvére, Neil, 1985-ben született meg. Adam 1988-ban kezdte meg általános iskolai tanulmányait, és 1992-ben íratták be első színházas óráira, mivel hiperaktív volt és így szerették volna kicsit lefoglalni.

Adam 1993-ban kezdte el a gimnáziumot Mesa Verde-ben, ami közben szintén aktívan színészkedett, tehetsége egyre jobban kimutatkozott. 1996-ban iratkozott be Mt. Carmelbe, ahol az iskolai kórusba is bekerült. Lambert lassan rájött, hogy nem egészen olyan, mint a többi fiú, amit szégyellt, így takargatni próbálta a titkát. Az iskolában úgy viselkedett, mint mindenki más, igyekezett beolvadni és nem vonni magára a figyelmet, ezáltal elkerülte a cikizéseket és bántó szavakat. A színházi légkört egyre jobban élvezte, kiteljesedett és csak önmaga lehetett. Számára ez egy nyugalmi zóna volt, ami olyan hatással volt rá, hogy elhatározta, ha felnő, Broadway sztár lesz.

Időközben édesanyja elvitte őt egy színházi darabra, amely arról szólt, hogy egy fiút kitagadta a családja, mert meleg volt. Leila az autóban elmondta Adamnek, hogy ők soha nem tennének ilyet, majd felhozta, hogy »szeretnél-e barátnőt?« - Lambert erre azt felelte, hogy nem biztos benne. A következő kérdés, miszerint »szeretnél-e barátot«, már adta magát, mire Adam végre kimondta, hogy igen, azt hiszi. Leila felhívta Ebert, hogy végre bevallotta, és a családjában senkit nem lepett meg, hogy a saját neméhez vonzódik.

2000 júniusában leérettségizett, és elénekelte a szalagavatóján "It’s So Hard To Say Goodbye To Yesterday" dalt, amelynek felvételét megtaláljátok a YouTube-on. Ezután beiratkozott egy főiskolába, viszont nem tudta összeegyeztetni a színházi próbáit a tanulmányaival, így szűk egy hónap után kilépett és főállásban a színészkedésre koncentrált, amelyből nem élt meg, így volt eladó a Starbucks-ban, de kisebb éttermekben és boltokban is vállalt alkalmi munkákat, hogy fent tartsa magát.

2001-ben végül Észak-Hollywoodba költözik, és egy csótányokkal és bogarakkal teli lakásban él pár barátjávalegyütt. "Egy rémesen lepusztult lakást tudtam bérelni, egy elég szörnyű környéken." - emlékezett vissza.

Még mindig abban reménykedett, hogy Broadway sztár lesz. Eber, az édesapja így nyilatkozott az MTV-nek: "Megérkeztünk egy rossz, lepukkant környékre. Amikor ajtót nyitott, csótányok ezrei szaladgáltak a lakásban, de komolyan több ezer, mint egy Stephen King könyvben. Mi meg csak álltunk a küszöbön, elképedve. Rémes volt."

Leila is megszólalt: "Egész haza felé úton sírtam. Nem akartam elhinni, hogy ilyen körülmények között kell élnie és nem engedi, hogy segítsek. Adam egyfolytában azt mondogatta, ne izguljak, nagyon jól elvan így. Szóval próbált nyugtatni, de hiába. Kérte, várjuk ki a végét, minden rendben lesz."

Nemsokkal később munkát kap egy luxushajón, ahol pincérkedik és énekléssel szórakoztatja az utasokat. A hajón Adam egyre több, magához hasonló embert ismert meg, és elkezdte felfedezni a szexualitását. A nagy áttörést és "kivirágzását" viszont a 2003-as, hírhedt Hair-turné hozta meg, amellyel beutazta egész Európát, ahol az emberek sokkal nyitottabbak voltak, mint Amerikában. Az első letörése a gátlásainak a meztelen finálé volt: "A próbák során szörnyen zavarban voltam. »Úristen, most le kell vetkőznöm?« - kérdezgettem. Annyira izgultam. Szégyelltem a testem, kínos volt. Ezt az érzést tinédzserkorom óta nem tudtam legyőzni."

ZODIAC, THE CITIZEIN VEIN (2004-2007)

Ám végül szembe nézett félelmeivel, és legyőzte a gátlásait. Adam természetes, vörös haját dögös feketére festette, elkezdte sminkelni magát és belevetette magát az éjszakai életbe. "Megfogott a '60-as évek világa, amelyet a Hairben idéztünk fel. Elhatároztam, hogy hippi leszek és így akarok élni. Európában kialakítottam ezt az életstílust, amit a színpadon játszottam el."

2003 decemberében véget ért a turné, és teljesen új emberként tért vissza Los Angelesbe. Bulizni járt, fura cipőkben, kisminkelve és szokatlan göncökben.

Jó barátnője, Scarlett Cherry így nyilatkozott: "Fantasztikus volt látni Adam átalakulását. Befestette a haját feketére, ékszereket kezdett hordani, a ruhái egyre extravagánsabbak és csillogóbbak lettek. Előtört az igazi énje. Csodálatos volt."

Ugyanebben az évben szólózott a Tízparancsolat c. musicalben az 'Is Anybody Listening' c. számmal, amely egy vallásos darab volt. Adamnek itt szembesülnie kellett azzal, hogy kicsapongó életvitele nem mindenkinek tetszik: "A próbákra olyan ruhákban jártam, amilyen kedvem volt. Lakkozott köröm, az előző éjszakáról megmaradt smink, fekete ruha, tiszta rock 'n roll. És a végén megszóltak engem! Odajöttek, és mondták, Joshua nem így nézne ki. Úgy éreztem, ez egy diszkrimináció. Hiányzott belőlük a nyitott gondolkodásmód, és ez bosszantott."

Ekkor rájött, hogy nem a színház az, ahová igazán tartozik. Így megalapította a The Citizein Vein-t, amellyel megismerte későbbi pártfogóját, gitárosát, Monte Pittman-t.

Rendszeres fellépő volt a Zodiac Show-ban, ahol előadta a Glambertök körében legendásnak számító "A ChangeIs Gonna Come"-t full sminkben, drag queenként. Úgy érezte, meg kell mutatnia a benne rejlő, lázadó, elnyomott művészt. "Ez egy nagy fordulópont volt az életében és gyönyörű, meghatározó időszak volt" - mondta Scarlett.

Az ő idejében a Zodiac Show nagy lehetőség volt, olyan hírességek működtették, mint a Pussycat Dolls lányai. A Zodiac Show hatására lassan, de biztosan új életpálya kezdett kialakulni lelki szemei előtt.

A The Citizen Veinnel dalokat kezdtek rögzíteni egy független kiadónál, amelynek a publikálását az utolsó pillanatban elutasították (s miután Adam befutott, kiadták azt. A pereskedés nemrégiben zárult le). Adam így jellemezte a Los Angeles-i zenei ipart: "Gonosz, számító, s haszonleső. Ember legyen a talpán, aki évekig bírja az örökös mókuskerék effektust. Keményen kell dolgozni, és én tényleg nagyon próbálkoztam. De ahhoz, hogy valakiből rock sztár legyen, nem elég a szenvedély. Nehéz meggyőzni egy középkorú lemezkiadó producert, hogy egy 27 éves, kisminkelt meleg srácból közkedvelt popsztár lehet. Nem passzoltam a képbe."

2005-ben részt vett az első Burning Man fesztiválján, amely hatalmas hatást gyakorolt. 2006-ban és 2007-ben szintén visszatért ide, és időközben már teljesen tudta ki ő és mit akar az élettől.

Időközben a The Citizen Vein-nel garázsokban lépett fel és éttermek nyitóbuliján, azonban az áttörés elmaradt. Adam ezzel ellenben megismert pár befolyásosabb embert a szakmából. 

AMERICAN IDOL (2008-2009)

Monte és felesége 2007-ben, győzködték, hogy jelentkezzen az American Idol meghallgatására. Adam akkor kapásból elutasította az ötletet, azt mondta, kizárt, hogy pont ő kerüljön be, Simon egyszerűen nevetségesnek és furcsának fogja találni. "A Burning Man-en, ugyanebben az évben rájöttem, hogy hiába várom a sült galambot, soha nem fog eljönni. Ha énekes akarok lenni, mindent meg kell tennem. A legjobb formámat kell az embereknek mutatnom, és meg kell győznöm őket, hogy meg tudom csinálni. Rájöttem, hogy a sorsomat nekem kell irányítanom."

Így amikor a barátai szóba hozták 2008-ban ismét az American Idolt, nem habozott. 2008. július 16-án fogta a cuccát és San Francisco-ba utazott az Idol 17-i meghallgatására, ahol előadta a "Rock With You"-t (Michael Jackson) és a "Bohemian Rhapsody"-t (Queen). A bandával a fináléban előadták a "We Are The Champions" c. dalukat Kris Allennel, de Brian May későbbi interjúkban elmondta, csak amiatt fogadta el az Idol felkérését, mert találkozni akartak Adam Lamberttel.

Töretlenül aratott minden héten, azonban az embereket és Simon-t is a  "születési év dalai" héten - Top 8 - nyerte meg magának. Adam kristálytiszta hanggal adta elő, ülve a "Mad World"-öt, amely után Simon 8 évad során először és utoljára álló tapssal jutalmazott.

"A "Mad World" szívfacsaró produkció volt, és teljesen váratlanul jött. Felfedte a sérülékeny oldalát, új részletet mutatott meg magából. A művészi interpretációja pedig egyszerűen zseniális volt." - mondta a műsor egyik producere.


Lambert az A Change Is Gonna Come-ot énekli az American Idol döntőjében (2009)

Azonban hírnévvel megtapasztalta az elismertség árnyoldalát is. Kiszivárogtatták a Burning Manes profiljáról a képeket, amelyeken ex-barátjával (Cheeks) csókolózik. Az emberekben megfogalmazódott a kérdés, hogy meleg-e - de abban biztos voltak, hogy minimum biszexuális. "Kiborultam. Nem akartam, hogy az egész ország a személyes képeimen csámcsogjon. Annó, mikor feltettem őket, soha nem problémáztam rajta. Mármint, nem gondoltam olyanokra, hogy »Jaj, mi lesz, ha híres leszek?« Sosem hittem igazán, hogy az leszek. A műsorban megkérdezték tőlem, mit akarok most csinálni, akarok-e róla beszélni nyilvánosan. Nem akartam. Úgy gondoltam, most a zenéről kell, hogy szóljon - kit érdekel a nemi hovatartozásom? Így végül annyit adtunk ki sajtóközleményben, hogy »Nincs semmi rejtegetni valóm. Vagyok, aki vagyok.«"

Azonban ez a visszájára sült el és még nagyobb hírverést kapott. A fórumokon elkezdődött a találgatás, hogy vajon Amerika kész-e arra, hogy egy meleg Idolt válasszon meg a kedvencének. A választ a döntőben megkaptuk.

Ezután még jobban megpróbálta »meglovagolni« az American Idol által nyújtotta lehetőséget, sokkolni akart ésbebizonyítani, hogy megállja a helyét. "Azt hiszem, ez az egész azért működött nálam, mert tudtam ki vagyok és milyen előadó. Teljesen "kész" voltam, mikor már jelentkeztem. Volt egy elképzelésem, amelyről adásra-adásra betekintést engedtem nyerni. Tudtam, mit akarok."

Az ellenzék ellenére a rajongói tábor sokkal nagyobb volt. Teljesen megnyerte magának az embereket, a valaha színpadra lépett legnépszerűbb Idol lett. Fekete hajával, szemceruzájával és körmével olyan címkét kapott, hogy a "következő Freddie Mercury", a glamrocker. Így nevezték el őt Glambert-Lambert-nek (ebből ered a "Glamberts" vagy épp a "Glambertség").

Katy Perry már a műsor alatt kiszúrta magának a srácot, amikor fellépett a Top 3-ban, "Adam Lambert" feliratú köpenyt viselt.

A döntőbe végül Kris Allennel került be. Az eltérés kiéleződött Kris és Adam között, amit az Idol még jobban kihasznált. A hétköznapi, szomszédsrác és a kisminkelt, rocksztár harcaként hirdette a finálét, amely minden nézettségi rekordot megdöntött. A döntő előtt viszot Adam az Entertainment Weekly címlapján köszöntött vissza, amelynek cikkében a tehetségét dicsérték és a legizgalmasabb Idol versenyzőnek titulálták. Mindennek ellenére Adam nem nyert. A mai napig jelennek meg bundára utaló cikkek - felesleges. Hiszen bár a trófeát nem vitte haza, megkapta az ugródeszkát és erősebb lett mint valaha.

FOR YOUR ENTERTAINMENT (2009-2011)

Elmondta, hogy a műsor kapukat nyitott meg előtte, s rögtön a show után gőzerővel nekiállt új albumjának, amelyen olyan hírességek működtek közre vele, mint Lady Gaga, P!nk, Muse és Kara Dioguardi. Emellett Adam címlapot kapott a Rolling Stone-on is - rögtön a show után. Ebben az interjúban vallotta be, hogy meleg és gondolja, ez nem lep meg senkit. "Azért a Rolling Stone-t választottam a »bejelentésre«, mert szerettem volna elmondani a saját nézőpontom. Hogy én mit gondolok erről az egészről, és ehhez esélyt kellett kapnom."

Az első önálló fellépése az American Music Awardson nem hozott osztatlan sikert, az év botrányának számított, az azóta ikonikussá vált, meleg-csókja a gitárosával, Tommy Joe Ratliffel. Az első kislemeze, a For Your Entertainment, így bukásra volt ítélve, és Adamnek újra kellett ütemeznie a nagylemezének promótálását. Az első sikeres kiadott dal így a második, Max Martin szerzemény lett, a Whataya Want From Me, ami heteken át uralta a toplistákat.

Adam első nagylemeze, a For Your Entarteniment, mindennek ellenére, verte az összes Idolos nagylemezét fölényesen, az amazon.com-on s az iTunes top 100 listáján első helyezést ért el, a Billboard top 200-as listáján pedig a 3. helyre jutott. Olyan slágereket gyártott, mint a Whataya Want from Me és az If I Had You. Ráadásul első héten 180 ezer darab kelt el belőle fizikai formában az USA-ban, mára pedig elére a 4 milliós eladási számot.

Az albumról rajongói kedvenc lett az "Aftermath", amelynek szövege rengeteg embert segített át a nehézségeken, és természetesen a "Fever", az élőben előadott tüzessége miatt.

A "For Your Entertainment" album keretein belül világ körüli turnéra indult, amely a “Glam Nation Tour” nevet kapta. A turnét hivatalosan 2010. április 28-án jelentették be Adam honlapján. Szavaival így tudta leírni az elképzelését: "Remélem, hogy a közönség képes lesz pár órára kikapcsolódni, és a világ csillogni fog, drámai lesz és izgatott. Biztos vagyok benne, hogy a show többet fog adni a jegy áránál. Kapcsolatot fogok keresni a rajongóimmal szerte a Földön."

 2011. március 22-én, a koncertsorozat végén bejelentették, hogy a "Glam Nation Tour"-t kiadják CD-n és DVD-n is. Az összbevétele 2,857,055$ volt, ami átszámítva kb. 628 552 100 millió forint.

Több mint 150 telt házas show után 2010 decemberében a "Whataya Want From Me" dalával Grammy-jelölést kapott a “Legjobb Pop Szóló” kategóriában.

A Glam Nation turné alatt megismerte a finn Big Brother győztest, Sauli Koskinent , akivel két és fél év együttlét után 2013. április 5-én hivatalosan is elváltak az útjaik. Adam azt mondta, barátokként váltak el, minden dráma nélkül.  

TRESPASSING (2012-2013)

A Glam Nation után egy éves aktív szünet következett. Adam új albumán dolgozott, amely felett teljesen szabad kezet kapott a kiadójától. Hosszú csend után 2011 augusztusában, a moszkvai Maxidrom fesztiválon előadta az "Outlaws Of Love" balladát, amely így az első ismert dal lett a közelgő lemezről. Novemberben, a Twitteren keresztül bejelentették, hogy a 2. nagylemez címe "Trespassing" lesz, míg az első kislemez a "Better Than I Know Myself" c. dal lesz.

A közösségi oldalon megosztotta, hogy a Trespassing 2012 elején jön, a "Better Than I Know Myself" pedig decemberben. A kislemez pozitív fogadtatást kapott, az MTV a "Whataya Want From Me" erőteljesebb változatának tartotta. A single legjobb helyezése az iTuneson a 17. hely volt. A kisfilm február 3-án érkezett hozzá, amelyben Adam megmutatta sötét és világos oldalát, és így a videoklip elővezette a Trespassing nagylemezt, amely szintén az énekes "két oldalára" épül fel. Az album első megjelenési dátuma március 15-e volt, azonban ezt egy hónappal a kiadás után megváltoztatta Adam április/május környékére. A végleges dátumot végül a Sony Music erősítette meg, a lemezt május 20-ra tolták ki.

A Trespassing lemezzel levetkőzte a glam stílusirányt, és legfőképpen a lázadó, szemceruza mentes rocker szerepét vette fel, ami talán közelebb áll hozzá, mint bármi más. Adam lélekben és stílusban is megnyugodott, megtalálta a maga "nirvánáját".

A Trespassing összességében remek kritikát kapott minden fontosabb zenei oldaltól, a Billboard Hot 200 listáján pedig első helyezettként nyitott. Adam Lambert ezzel történelmet írt a zenei életben, hiszen ő az első nyíltan meleg előadó, aki ezt elérte.


Lambert a Trespassinget adta elő a NewNowNext Awardson, 2012-ben

A második kislemez a "Never Close Our Eyes" (írta: Bruno Mars) lett, amelyhez a futurisztikus klip május 29-én debütált a VEVO-n.

Szintén 2012-ben felvette Freddie Mercury súlyos cipőit, és a 2011-es EMA fellépést követte nyári, európai turné aQueen rockbandával. Az alkalmi banda hat showt adott, amely érintett egy kijevi, egy moszkvai, egy wrockaw-i és három londoni dátumot.

A koncertsorozat sikeres volt, mindenhol telt házzal zárhatták a showkat.


Adam Lambert és Brian May a Queen + Adam Lambert londoni nyitóesten, 2012. július 11-én

Szeptemberben bejelentették, hogy a "Trespassing" a harmadik és egyben utolsó kislemez az albumról, amelyhez egy hivatalos dalszöveges videó érkezett.

Az újévet Adam azzal a bejelentéssel kezdte, hogy tele van kreatív energiákkal, és a "Trespassing" után egy teljesen új felfedezésre invitálja a rajongókat.

Továbbá 2013 új menedzsmentcéget hozott: otthagyta a 19 Recordingsot átszerződött a Direct Management Grouphoz, amelynél Katy Perry van.

Január 31-én a We Are Family gálán kitüntették az egyenjogúság melletti munkájáért. Az eseményen Lambert egy minikoncertet is adott, ahol megszólalt a "Shady" különleges élőverziója Nile Rodgersszel és Sam Sparro-val.

Adam február 17-én egy miniturnéra indult, amelynek állomásai főként Európát tartalmazták. A "We Are Glamily" fantázianévre hallgató show Seoul-ban kezdődött, ahol felcsendült Rihanna - 'Stay' dalának feldolgozása, amelyegyöntetűen pozitív kritikát kapott a nagyobb lapoktól.

A rövid, két hónapos turnézást két kellemetlenebb eset kísérte: Szingapúrban az egyház tiltakozott Adam Lambert ellen a szexualitása miatt. Itt elmondta, az ő műsora a "szerelmet, elfogadást, zenét, szórakozást és divatot" népszerűsíti. Belaruszban a tervezettnél rövidebb műsort adott a banda, hiszen az amerikai nagykövetség tudomást szerzett néhány "anti-homoszexuális" gárda bombafenyegetéséről.

A "We Are Glamily" turné március 22-én zárult Finnországban, ahol több, mint 18 ezer ember előtt lépett fel Adam és a bandája.

Lambert nemsokkal később megnyerte a 17. "Kínai Zenei Díjátadón" a "Kedvenc Nemzetközi Előadó" címet. A díjátadón két dalával fel is lépett. Itt még nem ért véget a kínai promó, szereplése volt a "Chinese Idolban" és a "80's TalkShow"-ban is.

Május 11-én a 24. "GLAAD Media Awards"-on kitüntették az egyenjogúsági munkájáért, és szintén ezen a díjátadón megnyerte "Kiemelkedő Zenei Művész" címet.

Május 16-án visszatért az American Idol színpadára, ahol Angie Millerrel előadta a "Titanium" c. slágert David Guettától. A The Hollywood Reporter az est "kiemelkedő pillanatának" titulálta.

Lambert május 24-én Bécsbe érkezett, hogy 25-én "Ali Baba"-ként megnyissa a LifeBall-t, amely Európa legnagyobb AIDS/HIV adománygyűjtő rendezvénye. Az "opening show"-n mintegy 60 ezer ember vett részt, és itt debütált a "Love Wins Over Glamour" c. dal Adamtől, amely erre a rendezvényre lett írva. A "LifeBall" idei témája az "1001" éjszaka volt.

GLEE, QUEEN (2013-2014)

Június 23-án visszatért meglepetésvendégként a Broadway színpadára, és a "Broadway Bares" darabban előadta az amerikai nemzeti Himnuszt, a The Star-Spangled Banner. Adam Lambertöt júniusban a városházán "Los Angeles Reménységévé" tüntették ki. A polgármester, Antonio Villaraigos, azt mondta az énekesről beszédében, hogy "országszerte megannyi fiatal példaképe és reménysége lehet, hiszen komoly határokat bontott le a zenei életben és megmutatta, semmi sem lehetetlen".

Július 10-én Ryan Murphy, a Glee írója, bejelentette, hogy Adam csatlakozik hozzájuk az ötödik évadra. 2012-ben ezt a sorozat volt a "legnagyobb pénzcsináló". Lambert november 7-én debütált, az 5. évad 4. részében, mint Elliott "Starchild" Gilbert. A "Marry The Night" feldolgozása jelenleg a 4. legnépszerűbb Glee videó a YouTube-on.

Július 12-én Adam a The Hollywood Reportnernek egy hivatalos levél keretein belül bejelentette, hogy otthagyta a kiadóját, az RCA-t, "nézeteltérések miatt a kreatív munkában". Lambert továbbá hozzátette, hogy kész tervei vannak a harmadik lemezével kapcsolatban. Pár nappal később Ryan Seacrest rádiósműsorában elárulta, hogy az új irány a "rock 'n roll" lesz.

A Queen + Adam Lambert páros részt vett az amerikai iHeartRadio fesztiválon, Las Vegasban, a MGM Grand arénában, szeptember 22-én, amelyre a jegyek 3 percen belül keltek el. A The Hollywood Reporter és a Rolling Stone is egyaránt az est fénypontjának titulálta az előadást, miszerint Lambert és a Queen ellopták az egész showt.

Adam és a csapata bejelentette, hogy már gőzerővel készítik a 3. stúdióalbumát, amely 2014-ben fog megjelenni.

A Forbes 2014-es listája szerint Adam Lambert a 3. legjobban kereső American Idol, Kelly Clarkson és Carrie Underwood után. Lambert 2013-ban 5 millió dollárt, azaz csaknem 1,3 milliárd dollárt keresett.

Lambert 2014 februárjában három jelentősebb TV-showban vett részt. Visszatért az American Idolba, mint egy vendégmentor, Randy Jackson két estés edzőtáborába, az Idol Workshopba, ahol néhány versenyzőt készített fel az estére. A következő héten, 24-én, zsűritag volt a RuPaul's Drage Race-ben, ami népszerű show a Logo TV-n. Glee tavaszi premierje a három hetes szünet után február 25-én volt, a Frenemies epizóddal, amelyben Lambert feldolgozott Chris Colferrel egy ikonikus rock dalt, az I Believe in a Thing Called Love-ot. Egy hét múlva, március 5-én, ismét feltűnt a sorozatban, a Trio epizódban, ahol hét dalból négyben közreműködött. Elliott utolsó epizódja a New New York volt, miután három hónapos jóga-visszavonulásra ment. A producerek és maga Lambert is nyitva hagyta azt a lehetőséget, hogy viszont láthatjuk karakterét a 6. évadban.


Elliott 'Starchild' Gilbert az A Katy or A Gaga epizódban

Lambert Roger Taylorral és Brian Mayjel az oldalán "hatalmas" bejelentést tett a Good Morning America műsorban: Queen + Adam Lambert végre beveszi Észak-Amerikát egy rég várt nyári turné keretein belül. A turné támogatója a LiveNation.

A Queen + Adam Lambert turnéját több kritikus az idei év legnagyobb durranásnak nevezte, és úgy jellemezték, hogy Lambert visszahozta az életet a bandába. A Classic Rock külön cikkben elemezte, miért tökéletes frontember a Queen számára a fiatal, feltörekvő énekes: "(...) A fiatalabb rajongók számára is, akik sosem láthatták Freddie-t élőben, olyan ikonikus pozícióba emelték az énekest, hogy “helyettesítése” olyan abszurdumnak tűnik, mintha Hendrix-et vagy Cobaint akarnánk leváltani. Az idősebb rajongók számára pedig felfoghatatlan a gondolat, hogy valami fiatal “jött-ment” énekes versenybe szállhat a szeretett zenekarukról dédelgetett emlékeikkel. Szerintem ez az oka annak, hogy néhányan azt gondolják, a Queennek újra Paul Rodgerssel kéne összeállnia. Ő egy tisztességes rocker, megfelelő tapasztalattal, ezt hajtogatják. A megfelelő generációból való és az idősebb rajongók nem érzik olyan kényelmetlenül magukat, amiért egy sokkal fiatalabb énekes áll a színpadon. Végülis kit érdekel, hogy Rodgers sosem érezte otthon magát a Queen díszes stílusával körülvéve, nem tudnánk elképzelni, egy királyi díványon fetrengve énekli a Killer Queen-t, mint ahogy Lambert csinálja. Mikor Freddie énekelte a banda legnagyobb rock slágereit, ő is hasonlóan szemtelenül viselkedett a színpadon – és pedig ez ugyanaz a viselkedési forma, mint amit Adam csinál. Aki nem utánozza Mercury-t, egyszerűen csak ő is ilyen, ugyanazon a pályán keringenek. (...)  Nem gondolhattok úgy magatokra, mint a zenekar örökségének őreire és sose gondoljátok, hogy jogotok van, ahhoz, hogy megszabjátok ezeknek a zenészeknek, mit csináljanak. A banda nem demokrácia, ez egy királyság, és megtalálták az örököst. Éljen soká a Királynő."


Jól elkapott pillanat a Madison Square Gardenből, 2014. július 17-én. Lambert a Who Wants To Live Forever balladát adja elő

A három hónapos turnénak szeptemberben lezajlott az utolsó showja, ami végül kiterjedt Japánra, Koreára, Ausztráliára és Új-Zélandra is. A koncertsorozat 35 telt házas aréna showt foglalt magába, és olyan legendás helyeken léphetett fel az együttes, mint a Los Angeles-i The Forum vagy éppen a New York-i Madison Square Garden. A körutazás egy-két állomása bekerült a Billboard legtöbb bevételt hozó listájába is, a Madison Square Garden például az 15. helyet foglalta el, és csak az a show 4 millió dollárt hozott.

A turné végeztével Adam visszatért Los Angelesbe, hogy befejezze harmadik stúdióalbumát, amit év elején, márciusban, Svédországban kezdett el rögzíteni. A Billboard beszámolt róla, hogy a lemez producere Max Martin és a csapata, akinek olyan slágereket köszönhetünk, mint a Whataya Want From Me vagy éppen az If I Had You.

Szeptembe vége továbbá kedvezett az európai rajongóknak is, hiszen a Queen + Adam Lambert formáció sajtóközleményben bejelentette, hogy 2015 elején elhozzák a körutazást ide is. Magyarországhoz a legközelebb Bécsben és Prágában lépnek fel, de ellátogatnak olyan ikonikus arénákba is, mint a londoni O2 vagy a milánói Forum. A turné 22 dátumot tartogat összesen, 7-et a UK-ben és 15-öt európai további részein. 2015. január 13-án veszi kezdetét New Castle-ben, és február 19-én ér véget Zürichben.

THE ORIGINAL HIGH (2015-2016)

Három év aktív alkotói szünet után Adam Lambert 2015. január 15-én bejelentést tett a harmadik albumával kapcsolatban. 2013-ban felbontotta szerződését az RCA Recordsszal, így sokan azt gondolhatták, hogy szabadúszóként rögzíti a lemezét. Ellenben, a Billboard exkluzív cikkéből kiderült, hogy az új kiadója, a Warner Bros. Records szinte azonnal lecsapott rá, mint az új előadójukra. "Miután megjelent a közlemény, hogy otthagyom az RCA-t, nem tudtam, hogy lesz tovább. Azonban, másnap, a Warner Bros. felkeresett minket, amit nagyszerűnek és egyben megnyugtatónak találtam" - kezdi Lambert. "Ijesztő volt megosztani a világgal a hírt az egykori kiadómmal kapcsolatban."

Az énekes további apróbb, de annál fontosabb részleteket is elárult a készülő projektjével kapcsolatban. "Találkozót egyeztettünk Max Martinnal és Shellbackkel. Beszélgettünk az életről, politikáról, divatról, és egyéb apróságokról. Azt mondták, »másnak tűnsz, Adam«. Azt feleltem, hogy »másképp is érzem magam«. Majd megkértem, hogy segítsenek. (...)  Jó emlékek fűznek hozzájuk. Egyszerű, alázatos és egyenhullám van közöttünk, amikor a stúdióban vagyunk, és ez az, amit keresek és amire vágyom. Lejátszottam nekik a dalokat, ami felspannolta őket. Hallhatták a személyes fejlődésemet, mind hangzás, mind dalszöveg terén, azt, amiket nem tudok szavakkal elmondani. Hosszú sztori, de a lényeg az, hogy felajánlottak nekem egy szerződést, miszerint producálnák ők a teljes lemezemet, amit hatalmas előrelépésnek éreztem."

A kiadó vezérigazgatója, Cameron Strang is megszólalt. "Úgy gondolom, ő potenciálisan egy globális szupersztár. Rajongói vannak az egész világon. A világ egyik legnagyszerűbb hangját birtokolja a torkában, és abszolút őszinte, mint ember és mint férfi. Elfogadta magát és a művészi látásmódját, és azt hiszem, ez bizalmat és szabadságot eredményez arra, hogy több, mint egy felvételt készítsünk. (...) Zene nélkül jött hozzánk. A felvételt együtt készítettük el, és most 90%-nál állunk. A terv, hogy az első kislemezeket tavasszal adjuk ki, míg az albumot kora nyáron" - árulta el.


Adam Lambert a The Original High turnén, Londonban, 2016. április 10-én

Adam a születésnapján most megajándékozta a rajongóit és nagy bejelentéssel készült nekik pontban délután négykor, január 29-én. Lambert elárulta, hogy harmadik stúdióalbumának címe a THE ORIGINAL HIGH, és az első kislemez áprilisban érkezik majd.

A Ghost Town április 21-én jelent meg, aminek dalszöveges videót öt napon belül több, mint 1 millióan tekintették meg. A videoklip április 28-án debütált a VEVO-n, Lambert pedig 30-án fellépett Ellen DeGeneres műsorában.

A megjelenés előtt Lambert hetente adott ki dalokat a The Original High albumról, amelyeknek a premierje az iTuneson, majd a YouTube-profilján volt. A Ghost Town-t követte az Underground, Evil In the Night és az Another Lonely Night felvétel, amik új színfoltot fedtek fel a lemez hangzásából.

A The Original High 2015. június 12-én kerül a boltok polcaira. Lambert második kislemeze az Another Lonely Night lett, azonban a Ghost Town továbbra is legfelkapottabb dal lett az albumról – Spotify-on év végére elérte a 100 milliós hallgatottságot.

Lambert 2016 januárjában indult turnéra a lemezzel, amivel Európa és Észak-Amerika számos városába ellátogat, és karrierjének történetében először, Dubai-ban is fellépett.

Az énekes az albumtól függetlenül jelentette meg harmadik kislemezét, a Welcome To The Show-t, amelyben közreműködött a svéd énekesnő, Laleh. Sokan úgy tartják, hogy a felvétel nem is annyira single volt, inkább a világ körüli turnéjának himnusza. 

THE X FACTOR AUSTRALIA (2016)

Lambert 2016 májusában bejelentette, hogy zsűrizni fog az ausztrál X Factor tehetségkutatóban, Iggy Azalea és Guy Sebastian mellett. A felvételek júniusban megkezdődtek Sydney-ben (ahová szeptembertől költözik), rögtön azután, hogy befejezte világkörüli turnéját a The Original High nagylemezével, amelyről az utolsó kislemez a Welcome To The Show lett – bár a dal nem kapott helyet a lemezen.

A szórás végeztével Lambert visszarepült Los Angelesbe, ahol volt némi ideje a pihenésre. Emellett bejelentette, hogy elkezdett dolgozni negyedik stúdiólemezén, melyet ismételten Max Martin fog producálni, és a Warner Bros. gondozása alatt jelenik majd meg. A lemez feltehetőleg 2017 közepén fog érkezni.

Az X Factor forgatása szeptemberben újrakezdődik, így vissza kell térnie Ausztráliába, ahol a műsor végéig lakni fog kollégáival.

Az eddigi közönség és résztvevők elmondták, hogy Lambert az őszinte, de kedves tag, míg Iggy a szarkasztikus, Guy pedig a realista. A zsűritagokhoz csatlakozott Mel B, aki az úgynevezett underdog kategóriát mentorálta.

Lambert kapta a 21 év alattiakat, ahová Natalia Ong, Isaiah Firebrace és Amalia Foy került be. Natalia az első héten kiesett, mivel rögtön 4 versenyzőtől kellett megválniuk a nézőknek (minden kategóriából egy). Amalia és Isaiah azonban minden akadályt legyőzve, párbaj nélkül menetelt előre a fináléig: Amalia a harmadik helyezést zsebelte be, míg Isaiah Lambert mentorálásával megnyerte a versenyt. Az énekes első kislemeze It's Gotta Be You címen jelent meg.

QUEEN (2017-2019)

Adam már az X-Faktor zsűrizése alatt elkezdte rögzíteni negyedik stúdióalbumát, egyelőre két helyszínen: Londonban és Los Angelesben. A ET Online-nak azt nyilatkozt az anyagról, hogy még egyelőre nagyon nyers, s szeretne visszatérni a hangszerek világához: „Ha tetszeni fog az embereknek, akkor király”

A Queen + Adam Lambert formáció pedig 2017 januárjában bejelentette, hogy visszatér Észak-Amerikába a sikeres 2014-es turné után: június 23-án Phoenixben kezdenek, majd augusztus 5-én Houstonban zárnak. A turné összesen 25 állomást tartogat.

Április 18-án bejelentették a turné európai dátumait. A Queen 31 év után visszatért, míg Adam Lambert legelőször járt Budapesten. A formáció november 4-én adott koncertet a Budapest Arénában a Broadway.hu szervezésével. 2018-ban tovább folytatják az útjukat: év elején újabb európai dátumokat jelentett be a Queen + Adam Lambert, illetve egy exkluzív Las Vegas-i rezidenciát is meghirdettek az év őszére.

Lambert eközben Twitteren árulta el, hogy fantasztikus producerekkel sodorta össze az élet, és az új albuma hamarosan elkészül.

Az Amerikai Filmakadémia bejelentette, hogy 2019. február 24-én a Queen + Adam Lambert fellép a 91. Oscar-gálán.

VELVET + QUEEN (2019-)

Májusban megjelent a New Eyes című dala, ami az első kislemez volt az érkező Velvet lemezről. Az új érát a 70-es évek inspirálta. Ezt a Comin In Hot követte, majd a Superpowerrel megjelent a Velvet EP szeptemberben. Ez az első fele a teljes nagylemeznek. Decemberben kiadta a Cher – Believe dalát feldolgozásként.

2020-ban jelölték a GLAAD-díjátadón.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TURNÉK

» American Idol turné (2009)
» Glam Nation turné (2010)
» Queen + Adam Lambert Európa (2012)
» We Are Glamily (2013)
» Queen + Adam Lambert Észak-Amerika (2014)
» Queen + Adam Lambert Európa (2015)
» The Original High turné (2016)
» Queen + Adam Lambert: Don't Stop Them Now – Európa (2016)
» Queen + Adam Lambert Észak-Amerika II (2017)
» Queen + Adam Lambert Európa (2017)
» Queen + Adam Lambert: One More Around the Block (2018)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MŰVÉSZET

HANGI ADOTTSÁGOK

A kritikusok, celebek és munkatársai sorra dicsérik Lambert vokális képességét. Kathie Bretches-Urban, a társalapítója a Metropolitan Educational Theatre Network-nek, ahol Adam kiskorában fellépett, a következőket mondta róla: “Adam Lambert az egész életét a zenének és fellépéseknek szenteli… Egyszerűen csak feljött a színpadra, és odatette magát”. 2009-ben, Bernard Telsey, aki visszahívta őt az Idol meghallgatására, így nyilatkozott: “Oh, Istenem, ez a srác lesz a legnagyobb mind közül”. Rob Cavallo, zenei producer szerint, Lambert hangja korlátlan tartományban dolgozik.

David Stroud énektanár készítette fel Adamet a Glam Nation turnéra, ahol 113 showt nyomott végig bármilyen vokális nehézség nélkül. Stroud mondja: “Adamnek olyan tehetsége van a zenében, amelyről a legtöbb mai énekes valószínűleg csak álmodozik”.

A Trespassing munkálatai során együtt dolgozott Pharrell Williamsszel, aki egy 2012-es BBC interjúban így nyilatkozott: “Ennek a kölyöknek olyan hangja van, mint egy szirénnek – Nincs még egy, aki Steve Winwood-Peter Cetera cetera tartományában énekelne, kivétel ő.”

A vokális tartománya a tenor, amely több mint három és fél oktávot fog át: B2-B5.

A magas és a mély hangokat is képes rezegtetés nélkül, több mint 20 másodpercig kitartani. A középszintje két végeltre bomlik: a szilárd (mint a Whataya Want From Me-nél) és puhább, lágyabb (A Loaded Smile).

Az alsó tartománya zord, szilárd, majd átvált kissé nyerssé (Runnin’).

A magas hangnál (betling-skála) üti az ötödik oktávot, amely a Music Again dalában tetőződik ki, de a Sleepwalker némely élőverziójában is előjön. Az ötödik oktávot nem sok énekes tudja képezni, azonban Adam itt mozog a legotthonosabban, élőben ezek jönnek ki nála a legtermészetesebben.

2012 októberében egy brit lap, Sunday Mirror, bejelentette, hogy Adam 48 millió dollárra biztosította a hangját, azzal indokolva, hogy számára ez a kenyérkereső eszköz.

ZENE

Adam, elmondása szerint, utálja megcímkézni a zenét, és számára egyáltalán nem fontos a stílus. Albumain mindig próbál különböző évekből és irányzítokból inspirációt meríteni, miközben valami újat alkot, ami hű a stílusához és a hangjához.

Adam Lambert 10 éves kora tanul énekelni. A kezdetekben operával kezdte az énekleckéket, majd áttért a színházi musicalre, garázsbandára, báréneklésre, ahol leginkább jazzt nyomatott. Az American Idolban a kihívó glamrockerként címkézték meg, és olyan jelzőket kapott, mint a következő Freddie Mercury. A 2009-es For Your Entertainment hozta az akkoriban népszerű, glamrock, pop és diszkó vonalat, még az őt követi Trespassing megalapozott olyan mostani slágereket, mint a Get Lucky és a Happy. Hangzása a ’90-es évek rockjának és diszkójának felújított, üdítő változata volt, és mindeközben olyan feldolgozásokba nyúlt, mint a reggae-isten Bob Marley-dala, és korunk ikonjáé, Rihannáé.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STÍLUS

MEGJELENÉS


Lambert stílusevolúciója 2009-től napjainkig

Lambert legnagyobb inspirációforrása a színházi világ, ’70-es ’80-as évek, glam és rock. 2010-ben legjobban a túldíszített glameseített cuccok jellemezték, sok csillámmal, szegeccsel és bőrrel. Akkoriban a divatlapok a szégyentelen, magabiztos választásai miatt Lady Gagához hasonlították.

2012-ben Tommy Hilfiger tervező a következőket nyilatkozta Lambertről, aki lassan, de biztosan divatikonná nőtte ki magát a saját stílusában: “Úgy gondolom, Adam Lambertnek hihetetlen imázsa van. Ő megértette, miről is szól a divat világa”. Szintén 2012-ben címlapot kapott az amerikai FAULT divatmagazinnál, ahol a fotósorozat mellett egy interjút is készítettek vele: “Szeretem a kortárs divatot. Szemmel követem az új kollekciókat, cikkeket, és ami megtetszik, azt megveszem. Ennek ellenére, általában a hangulatomhoz megfelelően öltözködök”.

Adam ruhatára mindig vita tárgya, holott ő nem veszi magát komolyan, elmondása szerint csak játszik, a divatot szórakoztatónak gondolja. 2012 szeptemberében részt vett a New York-i divathéten, akit az extravagáns választásai ellenére a legjobban öltözött sztárnak címkézett több, nagyobb fashion-blog.

2012 végén Adam újabb címlapot kapott, ezúttal az angol Fiasco divatmagazinnál. A fotósorozatnál előtérbe helyezték a minimalista stílust, visszavettek a provokálásból és Lambert egészen új oldalát mutatták be. A glam irányt végleg levetkőzve, Adam az interjú közben beszélt az örök “meleg-heteró” kérdésről: “Szerintem ez nem függ össze a szexualitásommal. Nehéz esetnek számítanék az emberek szemében. Nem átlagosnak nézek ki (…) Szerintem van egy kemény kettősség – a nőknek sokkal nagyobb szabadságuk van az tekintetben, hogyan öltözködnek, fejezik ki magukat vagy hogy látják a világot. De sokkal kevesebb dolgot fogadnak el a férfiaktól. Ha az átlag közönséget kérdezed, rám néznek, és azt mondják ‘err, ez meleg’, de ha megkérdezel egy tucatnyi meleg srácot, ők azt fogják válaszolni ‘én ezt sosem venném fel’. A feltűnőség nem feltétlenül meleg vonás, csak szimplán feltűnő. Ha visszanézünk a 70-es, 80-as években, rengeteg olyan férfi előadó volt, aki fel volt cicomázva pedig heterók voltak.”

Napjainkban leginkább a visszafogottabb, hétköznapibb megjelenést részesíti előnyben, de öltözködésében még mindig megtalálható a rock hatása. Elmondása szerint a Trespassing lemezzel végleg lezárta a “glam”-korszakot.

INSPIRÁCIÓ


Lambert-inspirálói; balról-jobbra: David Bowie, Freddie Mercury, Madonna, Michael Jackson & Skingraft

Lambert divatikonjai a 70-es évekből valók. Élteti Madonna, David Bowie, Michael Jackson, a Queen, Aerosmith, és a Led Zeppelin stílusát.

Lambert a király és királynőként mindig Michael Jacksont és Madonnát emlegeti, merész választásaik, inspiráló zenéjük és sokatmondó videoklipjeik miatt. A brit zenéből kedvencei közé tartozik Freddie Mercury, David Bowie és Robert Plan. David Bowie-ról a következőt nyilatkozta: “Teljesen új szintre emelte a glam-rock korszakot. A zenéje lenyűgöző, a dalszövegei pedig nagyon intelligensek”.

2013-ban cikket írt az OUT magazinnak, amelyben David Bowie előtt tisztelgett. Ebben beszámolt arról, Bowie hogyan segített felfedezni a stílusát: “Teljesen ki voltam égve akkoriban. Nem akartam DragQueennek öltözni, nem akartam úgy kinézni, mint egy nő, de ki szerettem volna fejezni a bennem élő művészt, és az identitásomat másképp, mint a mai mainstream. Így Bowie nőtte ki magát a legnagyobb divatpéldaképemmé. Az egész megjelenése annyira androgün keverék volt, mégis a rock egyik legnagyobb csillagává nőtte ki. Ekkor bevillant, hogy a szexualitás nem fekete fehér, sokkal inkább felfedezés”.

Lambertre különböző zenei stílusok gyakoroltak hatást, így nem szereti magát “pop” vagy éppen “rock” énekesnek címkézni. Zenéjében ösztönösen, és profin ötvözi a musicalek, klasszikus rock, disco, elektronikus, glam-rock és dubstep elemeket.

TETOVÁLÁSOK

1. Hórusz-szem: American Idol alatt varratta magára, abból a célból, hogy mindig kísérje őt figyelemmel és védje a bajtól.
2. Végtelen jel: a tehetségkutató után, jelképezve a zene iránti örök elkötelezettségét.
3. Kulcs: az első kettő felett helyezkedik el: nem tulajdonít neki jelentőséget, a házában van egy hasonló festmény és megtetszett neki a minta.
4. OOFTA: közös szerzemény a párjával, közvetlenül a finnországi balhéjuk után választották ezt az amerikai szlenget, figyelmeztetésül. Körbeírása: meglepettség, kimerültség, felkiáltás.
5. Musica Delenit Bestiam Feram: jelentése: “a zene megszelídíti a fenevadat”.

6. Vízköpő – Az asztrológiai ábrázolásokat vette elő: pogány, buddhizmus és görög-római archetípusok, amelyek mind összekapcsolódnak a kiegyensúlyozott életciklushoz.
Mi az az aszcendens? Az aszcendens horoszkópban a születés pillanatában felkelő jegyet mutatja. A külvilág felé mutatott arcunkról ad képet. Azért meghatározó, mert a környezetünk e horoszkóp szerint ismer minket kívülről.
Mi az a holdhoroszkóp? A holdjegy elárulja a jellemet, érzelmeket, viselkedést és motivációt. Útmutatást ad a mindennapokhoz és szerelmi élethez.  
7. Lusus Naturae – természet szörnyszülöttje
8. 'Slave' - édenkert / másik kéz: asztrológiai alkotás 
9. Q betű a Queen logójából (kép)
10. félhold

Elhelyezkedés:
♫ 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9: /Hórusz-szem, végtelen jel, kulcs, OOFTA, vízköpő, “Lusus Naturae”, slave, Q/ – jobb kar
♫ 5. /Musica Delenit Bestiam Feram/, 8. asztrológiai alkotás, 10. félhold – bal kar

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ELÉRHETŐSÉG

» Hivatalos oldal: adamofficial.com
» Twitter: @AdamLambert
» Facebook: Adam Lambert
» YouTube: AdamLambert
» Google+: Adam Lambert
» Instagram: @AdamLambert
» Keek: Adam Lambert
» MySpace: Adam Lambert
» Tumblr: RealAdamLambert
» Snapchat: AdamLambert

FANMAIL-cím

Adam Lambert
8332 Melrose Avenue
2nd Floor
Los Angeles, CA 90069

Direct Managment Group | Edge Publicity

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÉRDEKESSÉGEK

BECENEVEK (magyarázat)

- Glambert
Az Idol alatt ragadt rá. Egyik rajongó Adamen a Glam-rock stíluselemeit fedezte fel, így Glam+(lam)Bert=Glambert. Twitteren először nem Adam Lambert, hanem "The Real Glambert" néven csiripelt.

- BB
A basszusgitárosától, Tommy Joe Ratlifftól kapta. Adam egyik nap így köszönt neki: "Hello, Glam boy!" Mire Tommy: "Hello, Baby Boy!" A csapat szerint annyira illik Adamre a Baby Boy kifejezés kisfiús bája miatt, hogy rajtaragadt a rövidített változata, a BB.

- Dang-Dang
Kínából ered, a kínai rajongók nevezték el így. Az ok szerintük egyszerű, s aranyos, de a tévhittel ellentétben nem a harang szóból ered. Adam kínai nevének megfelelője: 亚当 兰伯特 (yadang lanbote). A "Dang" utórag nagyon jól hangzik kimondva, így megduplázódott.

ADAM ÉS MAGYARORSZÁG

Adam Magyarországon masszív rajongói bázisnak örvend, aminek híre természetesen már hozzá is eljutott. Az ország legnagyobb rajongói oldala az AdamFans.net és Adam Lambert Hungary, ahol a szerkesztők mindent megtesznek, hogy reprezentálják hazánkat.

- 2010 decembere: Adam megköszönte facebookon és Twitteren a magyar rajongóknak, hogy az “If I had You” első lett a MAHASZ összesített rádiós lejátszáson: „Hey HunGlamberts! ‘If I Had You’ is #1 in Hungary this week!! Thank you!” (‘Hello, magyar Glambertök! If I Had You ezen a héten az első Magyarországon! Köszönöm!’)
- 2012 tavasza: Adam Lambert egy videochaten válaszolt egy magyar rajongónak: “Oh, Magyarország! Imádom az ottani rajongóimat!” – majd megfordult keresni egy térképet.
- 2012 márciusa: Adam magyarul szólalt meg a Class FM reklámjában. “Hey I’m Adam Lambert, és szeretem a Class FM-et.” KATT!
- 2012. július 9.: magyar Glambertök találkoztak Adam Lamberttel Londonban, aki kapott egy üveg pálinkát, emellett megköszönte a támogatásunkat.
 - 2012. október 31.: Adam Magyarországról tweetelt és az AdamFans.net videóját osztotta meg. “Hungary was Hungry… here is my leaked demo “Hold On”. Written with Nikka Costa and Prinze Board. Think of it as some mixtape shit…” (Magyarország éhes volt…. Itt a kiszivárgott demóm, a “Hold On”. Együtt írtam Nikka Costa-val és Prinze Boarddal. Kicsit olyan összekevert cucc…)
- 2012. december 12.: Adam az Adam Lambert Hungary képét RT-zte. KATT!
- 2013. március 16.: Az AdamFans.net oldal vezetői találkoztak Adam bandájával Moszkvában, és átadták nekik a magyar Glambertök leveleit, üzeneteit, egy üveg pálinkát, egy füzetet Magyarországról és az egyedi Pécsi Kesztyűt, majd megkérték őket, hogy juttassák el mindezt Adamhez, aki nagyon fáradt volt a vonatozás után. A show-n Lambert idézett a délelőtt megkapott könyvből.
- 2013. március 17.: Adam a “Pécsi Kesztyűben” ment bulizni Moszkvában, majd mindemellett belikeolta a szerkesztő képét Instagramon [@GlambertHU].
- 2013. március 22.: Magyar Glambertök Helsinkiben találkoztak a hotel előtt Adammel, ahol dedikálta a magyar zászlójukat
- 2013. március 23.: Ugyanez a csapat a reptéren is összefutott vele, ahol elmondták, Magyarországról érkeztek, Adam pedig megköszönte az érte megtett hosszú utat.
- 2013. május 25.: Adam ismét az AdamFans.net vezetőivel, és magyar rajongókkal, találkozott Bécsben, ahol megismerte az oldal szerkesztőit, és magától megköszönte a honlapot és a folyamatos támogatást. Emellett megjegyezte, igen, már tudja, hol van Magyarország
- A szerkesztők 2014 nyarán három Queen + Adam Lambert shown tudtak részt venni, mint sajtósok, és Adam további videókat osztott meg a YouTube-csatornájukról, Twitter és hivatalos Facebook-oldalán.
- 2015 júniusa: Adam magyar riportereknek adott interjút, ahol tanult magyarul is és később a Fókusz is lejátszotta. Katt ide!
- 2017. november 4.: A Queen + Adam Lambert formáció a Budapest Arénában koncertezik.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az életrajzot Kozma Vivien készítette, fordította az AdamFans.net és a Starity.hu oldalak számára. Másolása tilos!
Kapcsolat: adamfansnet@gmail.com

FONTOSABB PROJEKTEK [részletesen]

»»  Musical: The Ten Commandments: The Musical (2004)

Adam 2004-ben megkapta Joshua szerepét a "The Ten Commandments: The Musical" /Tízparancsolat/ c. musicalben, amelyet a  Kodak színházban, Hollywoodban játszottak szeptember 21-től december 5-ig. Adam Lambert szólója, az "Is Anybody Listening?" kapta a legjobb kritikát. A DVD változat megvásárolható az iTunes-on és Amazon.com-on.

»» Tehetségkutató: American Idol (2009)

Bekerült az American Idol tehetségkutató 8. évadjába, ahol egészen a második helyig küzdötte magát. Adam meghallgatása San Franciscóban volt, 2008. július 17-én. A show 2009 szeptemberében debütált a FOX-on.

Előadott dalok:
♫ Meghallgatás – Rock With You (Micheal Jackson), Bohemian Rhapsody (Queen)
♫ Hollywoodi hét 1 – What’s Up (4 Non Blondes)
♫ Hollywoodi hét 2 – Some Kind Of wWnderful (Soul Brothers Six)
♫ Hollywoodi hét 3 – Believe (Cher)
♫ Top 36 /elődöntő/ – I Can’t Get Now (The rolling stones)
♫ Top 13 – Black Or White (Micheal Jackson)
♫ Top 11 – Ring Of Fire (Anita Carter)
♫ Top 10 – The Track Of My Tears (The Miracles)
♫ Top 9 – Play That Funky Music (Wild cher)
♫ Top 8 – Mad World (Tears for Fears)
♫ Top 7 – Born To Be Wild (Steppenwolf)
♫ Top 6 – If I Can’t Have You – (Yvonne Elliman)
♫ Top 5 – Feeling Good (Sammy Davis)
♫ Top 4 – Whole Lotta Love (Led Zeppelin), Slow Ride /ft. Allison Iraheta/ (Foghat)
♫ Top 3 – One (U2), Cryin’ (Aeronsmith)
♫ Top 2 /Döntő/ – Mad World (TfF),
- A Change Is Gonna Come (Sam Cook),
- Beth & Detroit Rock City & Rock and Roll All Nit /ft Kiss/
- No Boundaries (Kara Dioguardi)
- We Are The Champions /ft Kris Allen/ (Queen) 

»» DVD: Glam Nation Tour (2011)

2011. március 22-én megjelent Adam Lambert első filmes anyaga, a Glam Nation turnéjának DVD (és hanganyag) változata. Indianapolisban rögzítették, a Clowes Hallban, 2010. augusztus 22-én. Egy hónap alatt 24.000 példány kelt el belőle az Egyesült Államokban, az US Billboard filmlistáján pedig 1. helyezést ért el. 

Dallista:

- Felvezető-
01. Voodoo
02. Down The Rabbit Hole
03. Ring Of Fire
04. Fever
05. átvezető
06. Sleepwalker
07. Whataya Want From Me
08. Soaked
09. Aftermath
10. átvezető II 
11. Sure Fire Winners
12. Strut
13. Music Again
14. Meet My Band
15. If I Had You
16. 20th Century Boy
17. Behind The Scenes (színfalak mögött)

»» Sorozat: Behind The Scenes (2011)

A VH1 "Behind The Scenes" az előadók háttértörténetével kezdett foglalkozni, és 1997-ben volt a premierje. Több száz zenésszel forgattak már együtt, és céljuk az volt, hogy a nézőknek bemutassák, mi is van a zenéjük mögött.

A különleges "Adam Lambert" részt augusztus 7-én kezdték vetíteni. A műsorban a barátai mellett zenei producerek, a bandája és az "American Idol" csapattársai is megszólaltak - köztük a nyertes, Kris Allen is.

»» Sorozat: Project Runway (2011)

Adam a Project Runway divattervezői műsor 11. évadában volt vendégzsűritag. Az ET-n 2011. december 9-én volt a premierje az USA-ban, míg Kanadában december 13-án.

»» Sorozat: Pretty Little Liars (2012)

A Pretty Little Liars 2012-es halloweeni epizódjában Adam Lambert önmagát alakította, aki a vonaton szórakoztatta az embereket. Az epizód címe "This Is A Dark Ride", és október 23-án debütált az ABC Family-n.
Leírás:  A lányok a jól bevált halloweeni szórakozást keresik, hogy maguk mögött hagyhassák a Nate-tel történteket. De a szellemvonat korántsem biztos, hogy befut a végállomásra.

Előadott dalok:
♫ Cuckoo
♫ Trespassing

»» Zenés élő show: VH1 Divas (2012)

A 2012-es VH1 Divas jótékonysági műsor házigazdája Adam Lambert volt, aki a bemutató kisfilmben bebizonyította, hogy ő is egy igazi díva. Az összbevételt az amerikai iskolák zeneoktatására fordították, mint minden évben. A show 2012. december 16-án élőben debütált a VH1-on, és Adam mellett olyan sztárok emelték az est fényét, mint Miley Cyrus, Demi Lovato, Ciara, Kelly Osbourne és Kelly Clarkson.

Élőadott dalok:
♫ Let's Dance (David Bowie)
♫ Hot Stuff, Last Dance (Donna Summer)
♫ Ray Of Light (Madonna)

»» Sorozat: Glee (2013)

Ryan Murphy Twitteren keresztül bejelentette, hogy Adam csatlakozik a Glee - Sztárok leszünk! c. amerikai sorozathoz, amelyet 2012-ben a "legnagyobb pénzcsináló" műsornak neveztek. Az évad premierje 2013. szeptember 26-án volt a FOX-on. Lambert karakterere, kinek neve "Starchild", azaz Elliott Gilbert és november 7-én mutatkozott be, Demi Lovato oldalán. Lambert egy húszas éveiben járó egyetemistát játszik, akinek vágya, hogy elismert énekes legyen, éppen ezért jelentkezett Kurt Hummel bandájában.

Epizódok + előadott dalok:
A Katy Or A Gaga 5x4, 2013. november 7.: "Marry The Night" (Lady Gaga), "Roar" (Katy Perry)
Ismertető: A New Directions tagjainak szembe kell nézniük a heti feladatukkal, és a komfortzónájukból kilépve el kell dönteniük, hogy inkább “Katy-k” vagy “Gagák”. Kurt meghallgatásokat tart az új zenekarához, és el kell döntenie, hogy beveszi-e a bandába a túlságosan merész előadóművész, Starchildot. Eközben Jake közelebb kerül Bree-hez, miközben Marley-vel távolodni kezdenek egymástól. 

A Puppet Master 5x7, 2013. november 18.: "Into The Groove" (Madonna), "The Fox" (Ylvis) 
Ismertető: Blaine úgy hiszi, hogy neki van a legjobb terve a Nationals megnyerésére, de kritikáit a kórus további tagjai nem veszik rossz néven, úgy gondolják, túlságosan is kontrollálni akar mindenkit a fiú. New Yorkban Kurt is több kérdést kap az együttes többi tagjától az első fellépésüket illetően, amiben nem ért mindenki egyet. Eközben Sue feltárja az ikonikus melegítőruhájának történetét miközben megismerjük feminin oldalát. 

Frenemies 5x9, 2014. február 25.: "I Believe In A Thing Called Love" (The Darkness)
Ismertető: Santana meghallgatásra megy, és megkapja Rachel Funny Girl beli szerepének beugróját, ami viszályt szít a szobatársak között. Eközben Limában Tina és Artie azért küzdenek egymással, hogy melyikük mondja majd a ballagási búcsúbeszédet. 

Trio 5x10, 2014. március 4.: "The Happening" (The Supremes) , "Barracuda" (Heart), "Gloria" (Laura Branigan),  "Hold On" (Wilson Phillips)
Ismertető: Amikor ballagó végzősök Blaine, Tina és Sam megpróbálnak egy nagyszabású, maradandó emléket létrehozni a McKinley gimiről, akkor többet kapnak, mint amit elvárnak. New Yorkban folytatódik a “díva csata” Rachel és Santana között, és eléri a tetőpontját, ezzel nagy változásokat hozva nekik, és a baráti körüknek is. Eközben Will és Emma azért idegeskedik, mert Emma nem esik teherbe. 

♫ New New York 5x15, 2014. április 1.: "Rockstar" (A Great Big World)
Ismertető: Miután visszatért New Yorkba egy a városon kívüli Funny Girl előadás után, Rachel meglepődik a színdarab producereinek fényűző “köszönet” ajándékától, ami egy kocsi sofőrrel, ami a nap minden egyes percében a rendelkezésére áll. Bár először úgy tekint az ajándékra, mint amit megérdemelt, és mint egy kegyet, amivel kérkedhet, hamarosan rájön, hogy a szerencséje sokba kerülhet a neki és a barátságainak is. Blaine elkezd aggódni a Kurt és zenésztársa, Elliott között virágzó barátság miatt, ami arra készteti a fiút, hogy szembesítse “Starchild”-ot a vőlegénye iránti érzelmeivel, ezzel kikényszerítve egy döntést Blaine és Kurt kapcsolatának jövőjéről.

»» Tehetségkutató: X FACTOR AUSZTRÁLIA (2016)

2016 májusában bejelentették, hogy Adam Lambert lesz az egyik zsűritag a háromból, az ausztrál X Factorban. Társai: Iggy Azalea és Guy Sebastian. A show 2016 szeptemberétől kezd futni az ausztrál képernyőkön, s természetesen a részek elérhetőek lesznek online.

Lambert a műsor felvételei végett Sydney-be költözött egy évre.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TV-S SZEREPLÉSEK [összegzés]

Házigazda, díjátadó, megjelenés:
» VH1 Divas (2012)
» MuchMusic Video Awards (2010)
» GLAAD Media Award (2010, 2013) 
» LifeBall (2013) 
» MTV Video Music Awards (2013)
» iHeartRadio Music Awards (2014)

Fellépés:
» American Music Award (2009)
» The Early Show (2009)
» David Letterman (2009)
» The Tonight Show (2009, 2012)
» So You Think You Can Dance (2009, 2011) 
» The Jay Leno Show (2009, 2011) 
» The Ellen DeGeneres Show (2009, 2010, 2011, 2012, 2015) 
» AOL Sessions (2009, 2012)
» iHeartRadio (2009) 
» American Idol (2010, 2011, 2012, 2013)
» VH1 Unplugged (2009)
» MTV Europe Music Awards (2011)
» Jimmy Kimmel Live! (2012)
» Good Morning America (2012, 2015)
» The Voice of China (2012, 2013) 
» Mnet Asian Music Awards (2012)
» Chinese Music Awards (2013)
» Chinese Idol (2013)
» iHeartRadio Music Festival (2013)
» iHeartRadio színház (2014)

Sorozatok:
» Behind the Music (2011)
» Pretty Little Liars (2012)
» Glee (2013-2014)

Interjú, talk show:
» The Ellen DeGeneres Show (2009, 2010, 2011, 2012, 2015)
» The View (2009)
» The Oprah Winfrey Show (2009)
» Music Choice - The F Word: Adam Lambert (2012) 
» Billboard (2012, 2015)
» Fashion Police (2012, 2013)
» Good Morning America (2014, 2015)
» MTV (2015)
» VH1 (2012, 2015)

Mentor, vendégzsűri:
» American Idol (2010, 2014)
» Majors & Minors (2011)
» Project Runway (2011) 
» Chinese Music Awards (2013)
» Chinese Idol (2013)
» RuPaul's Drag Race 6. évad (2014)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MUSICALEK

» 1992: You’re a Good Man, Charlie Brown
» 1999: The Secret Garden, Chess
» 2000: Pirates of Penzance, Peter Pan, Grease
» 2002-3: On the Twentieth Century
» 2003: Empire
» 2003. jún. 26 - nov. 9.: Hair
» 2004: Brigadoon
» 2004: 110 in the Shade
» 2004. szept. 21. - dec. 5.: The Ten Commandments: The Musical
» 2005. márc. - szept.: Wicked
» 2007. febr. - 2008. okt.: Wicked
» 2007: Valley Musical Theater Presents: Broadway Unplugged
» 2013: Broadway Bares (meglepetésvendég)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VIDEOKLIPEK

For Your Entertainment lemez:
» Time For Miracles (2009)
» For Your Entertainment (2009)
» Whataya Want From Me (2010)
» If I Had You (2010)

Trespassing lemez:
» Better Than I Know Myself (2012)
» Never Close Our Eyes (2012)

The Original High lemez:
» Ghost Town (2015)
» Another Lonely Night (2015)
» Welcome To The Show (2016)

Az életrajzot Kozma Vivien készítette, fordította. Másolása tilos!
Kapcsolat: viviennkozma@gmail.com

NAGYLEMEZEK:

»» For Your Entertainment (2009):

For Your Entertainment – Szórakoztatásodért – címet kapta Adam debütáló albuma, amely 2009. november 23-án jelent meg. A korongról három kislemezt adtak ki világszerte: For Your Entertainment, Whataya Want From Me és If I Had You, de pár országban a Sleepwalkert is kiadták, mint promóciós dalt. A lemez a Billboard Hot 200 listáján 3. helyezést ért el, és több országban is megkapta az arany és a platina minősítést is, világszerte pedig 4 millió példány kelt el belőle. A fő irányzat a glam és csillogás volt, és olyan dalszerzők dolgoztak rajta, mint Pink, Lady Gaga, Greg Wells, Max Martin, Linda Perry, RedOne, Ryan Tedder, Evan “Kidd” Bogart, Sam Sparro, Kara DioGuardi, Alex James és Rivers Cuomo.

Dallista:
01. Music Again
02. For Your Entertainment
03. Whataya Want From Me
04. Strut
05. Soaked
06. Sure Fire Winners
07. A Loaded Smile
08. If I Had You
09. Pick U Up
10. Fever
11. Sleepwalker
12. Aftermath
13. Broken Open
14. Time For Miracles
15. Master Plan
16. Down the Rabbit Hole
17. Voodoo
18. Can't Let You Go (csak EU)

»» Trespassing (2012)

A Trespassing – Birtokháborítás – Adam második nagylemeze, ami 2012. május 15-én jelent meg. Ő volt a producere és a fő dalszövegírója is a 2 évig készülő albumon, amely sokkal személyesebb hangvételű lett így, mint az előző. A Trespassing első helyen startolt a Billboard Hot 200 listáján – ezzel történelmet írva, hiszen ő volt az első nyíltan meleg énekes, akinek ez összejött -, és az iTuneson is elsőként kezdett. A zenei kritikusok körében rendkívül jó fogadtatást kapott, és világszerte szépen teljesített. Stílusát tekintve funky, dance, pop és elektro.

Dallista:
01. Trespassing
02. Cuckoo
03. Shady
04. Never Close Our Eyes
05. Kickin In
06. Naked Love
07. Pop That Lock
08. Better Than I Know Myself
09. Broken English
10. Underneath
11. Chokehold
12. Outlaws of Love
13. Runnin (deluxe)
14. Take Back (deluxe)
15. Nirvana (deluxe)
16. Map (csak UK & Japán)
17. By The Rules (csak Japán)

»» THE ORIGINAL HIGH (2015):

A The Original High –  Az első extázis – Adam Lambert harmadik nagylemeze, ami 2015. június 12-én jelent meg világszerte. Ez az első lemez, amit Lambert a Sony / RCA kiadótól leválása után jelentett meg, immáron a Warner Bros. Records gondozása alatt. A lemez producere a slágergyáros duó, Max Martin és Shellback volt, míg Lambert kiemelt dalszövegíróként működött közre. Az albumot három hónap alatt vette fel Svédországban, majd a hangzáson tovább dolgozott Los Angelesben és Londonban. A The Original High-on közreműködött Brian May (Queen) és a svéd énekesnő, Tove Lo (Habits). Stílusát tekintve hatást gyakorolt rá a dance, EDM, pop és némi Rock 'n Roll beütés.

Dallista:
01. Ghost Town
02. The Original High
03. Another Lonely Night
04. Underground
05. There I Said It
06. Rumors (ft. Tove Lo)
07. Evil in the Night
08. Lucy (ft. Brian May)
09. Things I Didn't Say
10. The Light
11. Heavy Fire
12. After Hours (deluxe)
13. Shame (deluxe)
14. These Boys (deluxe)

»» VELVET (2019-)

1. Superpower
2. Stranger You Are
3. Closer to You
4. Overglow
5. Loverboy
6. Ready to Run

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EP-k:

»» Acoustic Live! (2010)

Az Acoustic Live! egy bővített EP változat, amely 2010. december 6-án jelent meg. Öt akusztikus, élőben énekelt dal található meg rajta, amelyet Adam a promóciós turnéin adott elő. Európában nem kapható, egyedül online lehet rendelni belőle. Az első héten 10.000 példányt adtak el belőle az Egyesült Államokban.

01.  Whataya want from me (Energy Berlin)
02. Music Again (HIT rádió)
03. Aftermath (Glam nation tour)
04. Soaked (Glam nation tour)
05. Mad world (Glam nation tour)

»» Trespassing EP (2012)

A Trespassing EP 2012. október 16-án jelent meg, amely a Trespassing nagylemez remixgyűjteménye. 8 dal található meg rajta, és olyan tehetséges DJ-kel dolgoztak együtt, mint Benny Benassi vagy éppen Mike Rizzo. Fizikai formában az adamofficial.com-ról rendelhető meg, egyébként pedig letölthető az iTunesról.

Trespassing
01. Pharrell Radio Mix
02. Benny Benassi Remix
03. Zak Waters Radio Mix
04. vAnity mAchine Remix
Never Close Our Eyes
05. R3hab Remix
06. Mig & Mike Rizzo Radio Mix
Better Than I Know Myself
07. Robert Marvin & Shearer Remix
Pop That Lock
08. Johnny Labs Extended Mix 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

ÉLŐ FELVÉTELEK

»» Glam Nation Live 

Glam Nation Live 2011. március 22-én jelent meg, és Adam első turnéjának, a Glam Nation Tournak hang és filmanyaga CD/DVD formájában kiadva. Indianapolisban rögzítették a Clowes Hallban. Egy hónap alatt 24.000 példány kelt el belőle az Egyesült Államokban, az US Billboard filmlistáján pedig 1. helyezést ért el.

01. Voodoo
02. Down The Rabbit Hole
03. Ring Of Fire
04. Fever
05.
 Interlude
06. Sleepwalker
07. Whataya Want From Me
08. Soaked
09. Aftermath
10. Interlude II
11. Sure Fire Winners
12. Strut
13. Music Again
14. Meet My Band
15. If I Had You
16. 20th Century Boy

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

KISLEMEZEK

»» American Idol

– Mad World
– No Boundaries 

»» A For Your Entertainment lemezről:

– Time For Miracles ("2012" c. film betétdala)
– For Your Entertainment
– Whataya Want From Me
– If I Had You

(Promóciós dalok, egy-egy országban kiadva: Sleepwalker, Music Again, Aftermath)

»» A Trespassing lemezről:

– Better Than I Know Myself
– Never Close Our Eyes
– Trespassing
(Promóciós dalok, egy-egy országban kiadva: Cuckoo)

»» A The Original High lemezről:

– Ghost Town
– Another Lonely Night
– Welcome To The Show ft Laleh (nincs rajta az albumon)

KÖZREMŰKÖDÉSEK

– J. Scott G. ft. Adam Lambert - Live The Life
– Avicii ft Adam Lambert + Nile Rodgers - Lay Me Down (2013; album: TRUE)
– Steve Aoki & Felix Jaehn ft Adam Lambert - Can't Go Home

GLEE

– Marry The Night
– Roar (ft Glee cast)
– Into The Groove (ft Pamela Lansbury)
– The Fox (ft Glee cast)
– I Believe In A Thing Called Love (ft Chris Colfer)
– Barracuda (ft Lea Michele)
– Gloria (ft Lea Michele & Naya Rivera)
– The Happening (ft Chris Colfer & Demi Lovato)
– Hold On (ft Glee cast)
– Rockstar (ft Chris Colfer)

Az életrajzot Kozma Vivien készítette, fordította. Másolása tilos!
Kapcsolat: viviennkozma@gmail.com

Utolsó frissítés: 2020.01.27. 14:02 Glamster által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace