Starity

Alfred Molina

Alfred Molina Alfred Molina nemzetisége 5482. 54rajongó 4vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Alfred Molina
 • Becenév
 • Fred
 • Születési idő
 • 1953. május 24.
 • Születési hely
 • London, England, UK
 • Foglalkozás
 • színész
 • Családi állapot
 • nős, 3 gyermek
 • Partner
 • Jill Gascoine
 • Magasság
 • 189 cm
 • Eredeti hajszín
 • fekete
 • Szemszín
 • sötétbarna
 • Csillagjegy
 • Ikrek
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna

Alfred Molina életrajza

1978-ban egy brit tévésorozatban, a The Losers-ben vállalt szerepet, melyet követően elérkezett mozifilmes debütálása, amit akkor már egy élvonalbeli filmesnek számító rendező, bizonyos Steven Spielbergnek köszönhetett, aki lehetőséget adott neki, hogy Az elveszett frigyláda fosztogatóiban (1981) kivillantsa kajánul gonosz mosolyát kedvenc főszeplőjének, Harrison Fordnak. Molina lassú, ám annál stabilabb pályafutása ezzel a kis epizódszereppel vette kezdetét, mellyen körülbelül tíz percet töltött a vásznon, majd látványosan átfúródott az agyán néhány tűhegyes nyíl. A filmre így emlékszik vissza: „Amikor bekerültem a Frigyláda stábjába (26-27 évesen), egy kis színházi társulatban játszottam heti 45-48 fontért egy héten. A lányom akkor született meg és szűkében voltunk a pénznek. Aztán hirtelen elkezdődött a forgatás, amiben két hétig vettem részt, de erre az időszakra heti 1000 fontot kaptam. Azt hittem, hogy meghaltam és a mennybe kerültem.”
Dr. Jones kapzsi árulóját követően Mike Leigh Időközben (1984) című vígjátékában vállalt szerepet, és olyan, akkor még a filmekben kezdőnek számító színészekkel fejleszthette tudását, mint Tim Roth és Gary Oldman.
Az igazi áttörést az 1987-es Hegyezd a füled! homoszexuális szerepe hozta meg számára, és ezután sorra bukkant fel kisebb-nagyobb szerepekben (Sólyomasszony, Letter to Brezhnev), aminek köszönhetően szépen lassan kezdte megismertetni nevét a stúdiókkal és a rendezőkkel.
A kilencvenes évek elején jobbára tévésorozatokkal (Hancock, Trust Me) és mellékszerepekkel (Elvarázsolt április, A per, A lányom nélkül soha) látta el ügynöke, majd két filmmel kiveszi a részét a Hollywood western-korszakot újraélesztő programjából is. Ebből az egyik a Fehér agyar 2. (1994), a másik, a már jóval nagyobb hírveréssel készült Maverick (1994), amiben ismét rosszarcúként nézhetett szembe a címszerepet játszó főhőssel, Mel Gibbsonnal.
1995-ben nyakig belevetette magát a munkába, és homlokegyenest különböző műfajokban próbálta ki magát: így játszott a Rejtekhely című természetfeletti thrillerben, Jim Jarmusch Halott ember-ében, majd A Perez családban, ahol Marisa Tomei, Anjelica Huston, és Chazz Palminteri oldalán betekintést nyújtott egy kubai család drámájába, akik az új élet reményében Miamiba emigráltak.
1996-ban Molinát egy újabb karakterszerep eljátszására kérte fel Barbet Schroeder a Gyanú árnyékában című krimijéhez, majd ugyanilyen felkérésnek tett eleget Paul Thomas Andersonnak is, amikor egy kissé szétcsúszott gigolót játszott a Boogie Nights-ban. Még ugyanebben előbb egy mindenre elszánt bérgyilkost alakított az Az ember, aki túl keveset tudott-ban (Bill Murray ellenfeleként), majd Levin szerepét az Anna Kareninában.
Molina 1998-2000-es periódusa a vígjátékok jegyében telt, mely időszakában többek között közrejátszottStanley Tucci (Összeesküvés) írói-rendezői hajlamának kibontakozásában, a Hajó, ha nem jó című imbecillisnek mondható alkotásában; a szintén nem értelemben tobzódó rajzfilmből filmmé adaptált Derék Dudley-ban, és egy igazán könnyed és édes moziban, a Csokoládéban. Ezalatt a CBS csatornán 1999-től 2001-ig futott Nőrület című vígjátéksorozatban is szerepelt, amit Alf Molina néven producerként is jegyzett. A színész, hogy háláját kifejezze Paul Thomas Andersonnak, amiért szerepet adott neki a Boogie Nights-ban – s amelyért jelölték a Screen Actors Guild Awards-on a Legkiemelkedőbb színész díjára –, egy apróbb cameo-szerepben bedobta magát a Magnóliában is.
Az új évezredet Molina egy igazán kuriózumnak számító karakter eljátszásával kezdhette, mely karaktert korábban olyan nagyságok játszottak el, mint Peter Ustinov és Jean Gabin. A CBS igazgatóinak köszönhetően az Agatha Christie Gyilkosság az Orient expresszen legfrissebb feldolgozásában ugyanis Molina növeszthette meg Hercule Poirot jellegzetes pödrött bajuszát, és tehetett lakatot egy kusza gyilkosságot elkövető kezére.
A Texas Rangers (2001) egy tipikus példája annak, hogyan próbál Hollywood újabb etalonokat gyártani a régi színészlegendák mintájára. Ezeknek a tipikus western-utánzatoknak a film az egyik legékesebb példája, ahol is a sok tejfelesszájú ifjonc James Van Der Beek, Rachael Leigh Cook, Ashton Kutcher) megpróbálja a nagy elődök nyomdokain a kemény pisztolyhőst eljátszani, de sajnos hamar szembetűnik, hogy pisztolyukban golyó helyett műanyag dugó van. Molina – mint általában – most is rosszfiút alakít, és a figyelmes nézők észrevehetik, ahogy a Maverick-ben eljátszott karakteréből is át-átcsempész egy keveset.
2002-ben Molina, jellemét a művészet más ágában is próbára téve, egy egészen új aspektusban ismerteti meg magát velünk: a Fridában (2002) egy enyhén szólva is testes festőművészt, Diego Rivierát alakítja, aki ugyan fülig szerelmes lesz egyik tanítványába, Frida Kahloba (Salma Hayek), de sajnos nem tud elszakadni korábbi szeretőitől sem.
2003-ban ismét új vizekre evezett, és mint orvost láthattuk James Mangold (Copland) nagy neveket (John Cusack, Rebecca De Mornay, Ray Liotta) felvonultató thrillerjében, az Azonosságban. A hátborzongató skizofrénes sztárparádé után 2004-ben régi jó cimborája, Jim Jarmusch megkérte, hogy játssza el saját magát a Coffee And Cigarettes című beszélgetős filmben.
Ha van szerep, ami talán végképp kiemelhet egy karakterszínészt a sablonos szerepek tucatjait megformáló művészek közül, akkor a Pókember 2. Dr. Octaviusa biztosan az. A szerep hálás feladatot jelent minden színész számára, mert egy ekkora volumenű moziban nem a pozitív hőst játszó karaktere az igazán érdekes – hisz az folyton csak azzal az van elfoglalva, hogy nem képes elfogadni természetfeletti képességeit –, hanem a negatív pólust képviselő személyé, aki maga áhítozik arra, hogy végre az átlag fölé kerekedjen, és a maga törvényei szerint formázza a világot.

2011- Elhurcolva (Abduction)
2010 - A varázslótanonc (The Sorcerer's Apprentice)-Maxim Horvath
2010 - Perzsia hercege - Az idő homokja (Prince of Persia: The Sands of Time)-Amar sejk
2009 - Egy lányról (An Education)-Jack
2009 - A rózsaszín párduc 2. (Pink Panther 2)-Pepperidge
2008 - A titokzatos lakó (The Lodger)- Chandler Manning
2007 - A kis áruló (The Little Traitor)-Dunlop
2007 - A Cég - A CIA regénye (The Company)-Harvey Torriti
2007 - Selyem-Baldabiou
2006 - Ahogy tetszik (As You Like It)-Touchstone
2006 - A Da Vinci-kód (The Da Vinci Code)-Aringarosa püspök
2005 - A Hold és a csillagok (The Moon and the Stars)-Davide Rieti
2005 - Crónicas (Cronicas)-Victor Hugo Puente
2005 - Gőzfiú (Steamboy)-Dr. Edward Steam (szinkronhang)
2004 - Kávé és cigaretta (Coffee and Cigarettes)-Alfred
2004 - Pókember 2. (Spider-Man 2)-Dr. Otto Octavius/Doc Ock
2003 - Luther-Johann Tetzel
2003 - Az élet nélkülem (My Life Without Me)-Ann apja
2003 - Azonosság (Identity)-Dr. Malick
2002 - Sírhely kilátással - Nincs esküvő, csak temetés (Plots with a View)-Boris
2002 - Frida-Diego Rivera
2001 - Gyilkosság az Orient expresszen (Murder on the Orient Express)-Poirot
2001 - Texas Rangers - Az igazi texasi kopók (Texas Rangers)-John King Fisher
2000 - A csodatevő (The Miracle Maker)-Simon (szinkronhang)
2000 - Csokoládé (Chocolat)-Reynaud grófja
1999 - Derék Dudley (Dudley Do-Right)-Snidely K. Whiplash
1999 - Magnólia (Magnolia)-Solomon Solomon
1998 - Hajó, ha nem jó (The Impostors)-Jeremy Burtom
1997 - Anna Karenina (Lev Tolstoy's Anna Karenina)-Constantine Dmitrich Levin
1997 - Az ember, aki túl keveset tudott (The Man Who Knew Too Little)-Boris
1997 - Boogie Nights-Rahad Jackson
1997 - Az oroszlánok földje (The Place of the Lions)-színész
1996 - A gyanú árnyéka (Before and After)-Panos Demeris
1996 - A sivatagi hold titka (Mojave Moon)-Sal
1995 - A Perez család (The Perez Family)-Juan Raul Perez
1995 - Halott ember (Dead Man)-Trading Post Missionary
1995 - Rejtekhely (Hideaway)-Jonas
1995 - A lény (Species)-Arden
1994 - Maverick (Maverick)-Angel
1994 - Fehér Agyar 2. - Fehér Farkas legendája (White Fang 2: Myth of the White Wolf)-Leland Drury tiszteles
1994 - A kis dobás (The Steal)-Cliff
1993 - Amikor a disznók repülnek (When Pigs Fly)-Marty
1993 - A per (The Trial)-Titorelli
1992 - Elvarázsolt április (Enchanted April)-Mellersh Wilkins
1991 - Amerikai barátok (American Friends)-Oliver Syme
1991 - Lányom nélkül soha (Not Without My Daughter)-színész
1988 - Manifesto-színész
1987 - Hegyezd a füled! (Prick Up Your Ears)-Kenneth Halliwell
1985 - Eleni -fiatal Christos
1985 - Levél Brezsnyevhez (Letter to Brezhnev)-Szergej
1985 - Sólyomasszony (Ladyhawke)-Cezar
1981 - Időközben (Meantime)-John
1981 - Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark)-Satipo
  

Utolsó frissítés: 2013.10.23. 11:11 #Anita95 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace