Starity

Alice Cooper

Alice Cooper Alice Cooper nemzetisége 2021. 193rajongó 20vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 93%
 • stílus: 91%
 • szimpátia: 93%
 • Születési név
 • Vincent Damon Furnier
 • Születési idő
 • 1948. február 04.
 • Születési hely
 • Detroit, Michigan, USA
 • Foglalkozás
 • énekes
 • Családi állapot
 • nős, 3 gyermek
 • Partner
 • Sheryl Cooper
 • Magasság
 • 177 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Vízöntő
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Johnny Depp Steven Tyler

Alice Cooper életrajza


A sztáradatlapot jelenleg nem szerkeszti senki, ezért hiányos, helytelen információkat is tartalmazhat.

Alice Cooper (eredeti nevén Vincent Damon Furnier) 1948. február 4-én született Detroit-ban.
Zenei karrierje a '60-as évek elején indult, ugyanis 1964-ben alapította meg első zenekarát, az Earwings-t. 1966-ban The Spiders-re, majd 1968-ban Nazz-re változtatták nevüket. Végül, 1969-ben az Alice Cooper név mellett döntöttek, Vincent is ekkor vette fel ezt a nevet. Még ebben az évben felfedezte őket Frank Zappa, aki hozzásegítette őket első lemezszerződésükhöz.
Noha a zenekar zeneileg nem számított stílusteremtőnek, szokatlan nevük, botrányos megjelenésük és dalszövegeik, valamint az ehhez kötött színpadi show miatt hozzájuk kötik a shock-rock stílus megalapítását. Koncertjeiken állandó kellék (volt) a kényszerzubbony, az óriáskígyó, és különböző kínzóeszközök.
Legnagyobb sikereiket 1971-73 közt érték el. Először az I'm Eighteen című kislemezük került fel a listákra, egy évvel később pedig a School's Out című daluk lett listavezető. 1973-mas albumuk, a Billion Dollar Babies pedig az Egyesült Államokban, és Angliában is a listák élére került. 1974-ben, a Greatest Hits lemez után a zenekar feloszlott, és innentől kezdve az Alice Cooper név kizárólag Vincent-et jelenti.
A sikeresen indított karrier néhány év múlva hanyatlani kezdett az énekes alkoholproblémái miatt. Kísérletezett különböző műfajokkal, de végül leszokott az alkoholról, és újra munkába kezdett. 1986-ban Constrictor című lemezével tért vissza, azonban a slágerlisták élére csak a '89-es Trash albummal, és Poison című kislemezével sikerült visszakerülnie.
Több, mint 40 éves pályafutása alatt rengeteg előadóra volt hatással, példának okáért a Lordi-ra, Marylin Manson-ra, a Kiss-re, vagy akár Ozzy Osbourne-ra is.
2003-ban csillagot kapott a Hollywood-i Hírességek Sétányán, nagylelkű anyagi támogatásai miatt pedig a phoenixi keresztény-liberális Grand Canyon University adományozta neki a "Doctor Music" díszdoktori címet 2004-ben. 2011-ben beiktatták a Rock and Roll Hall Of Fame-be.

Alice Cooper mindössze 16 éves volt, mikor megalapította első zenekarát, az Earwings-t. A zenekarra olyan előadók voltak hatással, mint a The Beatlis, The Rolling Stones, The Who, The Kinks. Első kislemezük, a Why Don't You Love Me 1965-ben jelent meg. Ezután nevüket The Spiders-re cserélték. 1966-ban megjelent második kislemezük, a Don't Blow Your Mind. A zenekar ezzel a kislemezzel első helyet ért el a rádió játszási listáján. 1967-től rendszeresen koncerteztek Los Angelesben és Kaliforniában. Ismét nevet cseréljek, a banda ezután The Nazz néven futott. Ezen a néven is kiadtak egy kislemezt, az I Wonder Who's Loving Her Now-t. 1967 végén a zenekar Los Angelesbe költözött. 1968-ban megtudták, hogy már működik egy zenekar Nazz néven, ezért ismét névváltoztatásra kényszerültek. Ekkor vették fel az Alice Cooper nevet, ami mellé egy ugyanezen a néven futó színpadi karakter is megszületett. Cooper úgy látta, a rock zenének szüksége van a hősök mellett egy gonoszra is, ezt pedig az ő figurája testesítette meg. 1969-ben egy koncert után ismerkedtek meg Frank Zappa-val, aki akkoriban bizarr zenekarokat keresett saját kiadója számára, és a zenekart le is szerződtette 3 lemezre.
Az első nagylemez, a Pretties For You kereskedelmi, és kritikai szempontból is óriási bukás volt. Az ezt követi Easy Action, noha jóval kiforrottabb volt elődjénél, szintén nem tudott sikereket elérni.
Az igazi hírnevet az 1969-es Torontói Rockfesztivál hozta meg a zenekar számára. Az előadás közben ugyanis egy csirke került a színpadra, amit Cooper a közönség közé hajított - a nézők pedig széttépték az állatot. Cooper azzal védekezett, hogy nem tudta, hogy a csirke nem tud repülni, ugyanis szárnya van, akkor repülnie kell. A sztori azonban kiszínezve jelent meg az újságokban (a zenekar a koncert alatt szétdarált egy élő csirkét), de Cooper-ék ezt nem óhajtották megcáfolni, hiszen jót tett nekik a hírverés.
Második albumuk után Los Angelesből átköltöztek Detroitba. Úgy gondolták, az ottani közönség jobban meg fogja érteni őket.
1970 őszén Bob Ezrin kanadai származású producerrel kezdtek közösen dolgozni harmadik albumukon, aki emellett segített nekik egy letisztultabb stílus kialakításában is. Cooper  szerint bandájuk hangzásvilága sokkal inkább neki volt köszönhető, mint a zenekar tagjainak. A közösen készített Love it to Death album volt az utolsó esélyük arra, hogy slágert írjanak, mivel ezzel lejárt a lemezszerződésük. Első kislemezük, az I’m Eighteen 1970-ben jelent meg, és a Billboard Hot 100-as listáján a 21. helyre került. Nem sokkal azután, hogy a Love it to Death megjelent, 1971-ben átigazoltak a Warner Brothers kiadóhoz, és újra megjelentették az albumot, ezúttal több reklámmal.
1971-ben újabb nagylemezt adtak ki Killer címmel. Erről két kislemez, az Under My Wheels és a Be My Lover is felkerült a listákra. A színpadi show még durvábbá vált, és ez volt a csapat második turnéja, amivel eljutottak Európába.
1972 nyara újabb mérföldkő volt az együttes életében, hiszen School’s Out című daluk az Egyesült Államokban bekerült a Top 10-be, Angliában pedig listavezető dal lett. Az azonos című nagylemez a második helyet szerezte meg Amerikában, és ez volt az a csapat első olyan albuma, amit 1 millió feletti példányszámban adtak el.
1973-ban került a boltok polcaira a banda legsikeresebb albuma, a Billion Dollar Babies. A lemez listavezető volt az Egyesült Államokban és Angliában is. A világkörüli turné nagyobb és látványosabb volt, mint az előtte lévők. A zenekar rengeteg speciális effektet használt, és mindenhol teltházas koncertet adott. Ekkor jelent meg először a színpadon a legendás guillotine.
A Muscle Of Love című lemez, ami 1973 végén jelent meg, volt a zenekar utolsó lemeze. Mérsékeltségéne hála nem tudta megismételni elődje sikerét. Ezután 1974-ben egy Greatest Hits kiadvány után feloszlott a banda. A feloszlást követően Vincent Furnier hivatalosan is Alice Cooperre változtatta a nevét.
Alice Cooper első szólóalbuma, a Welcome To My Nightmare Bob Ezrin közreműködésével készült. A Devil's Food című dalban szereplő Vincent Price monológ később Michael Jackson-t is megihlette, ugyanis a Thriller-ben is szerepel egy hasonló szöveg a színésztől.
Az 1975-ös turnét megörökítették filmen, és elkészült a The Nightmare c. TV kiadás is, amin a Welcome To My Nightmare album összes dalát adják elő videóklipszerűen. Ezt Grammy-díjra is jelölték.
A következő években Cooper alkoholproblémája egyre súlyosabbá vált, ami miatt nem tudtak turnézni sem. A Lace and Whiskey albumhoz két videóklip is készült, az egyik a You and Me, a másik pedig a (No More) Love At Your Convenience, amit Cooper azóta is a legrosszabb szerzeményeként tart számon.
Cooper az 1977-es show után elvonóra ment. Ekkor jelent meg első koncertalbuma, a The Alice Cooper Show.
Kórházi élményeit az énekes a From The Inside albumon örökítette meg, ami máig is az egyik legszemélyesebb munkája. A How You Gonna See Me Now után 10 évig nem volt olyan Cooper szerzemény, ami bekerült volna a Top 20-ba. A dal alapja egy levél volt, amit a feleségének írt a kórházból.
A '80-as évek elején kiadott négy album jelentette a mélypontot Cooper számára, ugyanis a hagyományos rock stílus mellé párosította az akkor divatos new wave és punk stílus elemeit.
1983-ban, a DaDa megjelenése után Cooper ismét elvonóra ment. A sikeres kezelés nem csak az énekes életét, de az akkor mélyponton lévő karrierjét, és válságban lévő házasságát is megmentette.
1984-ben Cooper szerepet vállalt egy spanyol horrorfilmben, a Monster Dog-ban.
1985-ben új dalokat kezdett írni. Még ebben az évben szerepelt a Twisted Sister egyik dalában, és annak videóklipjében.
1986-ban megjelent Cooper egy új lemeze, ami hosszú idő óta az első olyan volt, ami felkerült a listákra, valamint az első olyan, amit az MCA kiadó adott ki.
Cooper igazi visszatérését az 1989-es év hozta meg. Az énekes az Epic Records kiadóhoz szerződött, és elkezdett új albumán dolgozni, ami a Trash címet kapta. Az elsőként megjelent Poison kislemez azonnal a listák élére került, Amerikában a 7. helyet érte el, Angliában pedig a másodikat, és még három társa (Bad Of Neils, House Of Fire, Only My Heart Talkin') sem sokkal maradt el mögötte. Az album megjelenését egy közel két évig tartó turné követte, ami Budapestet is érintette.
A nagy sikerű Trash albumot a Hey Stoopid követte, ami '91-ben jelent meg. A címadó dalban olyan vendégelőadók szerepelnek, mint Slash és Ozzy Osbourne. A lemez társszerzői közt is nagy nevek vannak, például Nikki Sixx (Mötley Crüe).
Az Epic Records 1995-ben elbúcsúzott Cooper-től.
A '90-es évek második felében mindössze egy koncertlemez, és egy válogatáslemez jelent meg Alice Cooper neve alatt, viszont '97-es turnéjával a zenész ismét eljutott Budapestre.
2000-ben, hat évnyi albumszünet után Cooper az Eagle Records nevű kiadó gondozásában jelentette meg Brutal Planet c. albumát. A dalok stílusa emlékeztet Marylin Manson és Rob Zombie munkáira. A szerény promóció miatt az album csak a 193. helyet szerezte meg az USA listáján, és más országokban sem ért el komolyabb sikereket. A turnénak ennek ellenére hatalmas sikere volt.
2001-ben megjelent a Dragontown, ami egyenes folytatása a Brutal Planet-nek. A gárda ugyanaz, a hangzás némileg finomított, a dalok történet helyett egy fiktív jövőképet festenek le.
2003-ban megjelent a The Eyes Of Alice Cooper, ami visszanyúl a '70-es évek garázs-rock stílusához. A koncerteken is inkább a nyers előadásmódra helyezték a hangsúlyt.
2004-ben elindult Alice Cooper saját rádióműsora, a Nights With Alice Cooper, amit a Planet Rock rádióállomás heti szinten sugároz a mai napig.
2005-ben ismét egy garázs-rock album készült, ami a Dirty Diamonds címet kapta. Az USA-ban egy kis kiadó, a New West adta ki a lemezt, Európában pedig a Spitfire Records. Amerikában a 169. helyen nyitott, ami hosszú idők óta az egyik legjobb helyezése volt Cooper-nek, ám ez is elmaradt a korábbi nagy sikerektől.
A 2008-as Along Came a Spider album már jóval súlyosabb, mint két elődje, de még mindig garázs-rockra emlékeztető a stílusa. Ezúttal is egy új kiadó, a német SPV végezte a terjesztést. Ez a lemez már jobban szerepelt az eladási listákon, Amerikában az 53., Angliában pedig a 31. helyen nyitott az első héten.
A lemezmegjelenés időpontjában még zajlott a Psycho Drama elnevezésű turné, ami nem kapcsolódott az Along Came a Spider albumhoz, és a 2009-es turné is egy amolyan "best of" programmal zajlott.
2010-ben Cooper miniturnéra indult Rob Zombie társaságában.
Cooper jelenleg is aktív, nemrég fejezte be közös turnéját a Mötley Crüe-vel, jelenleg a Hollywood Vampires-szel tevékenykedik, valamint új albumán dolgozik.

Érdekességek:
Cooper a látszat ellenére hívő keresztény.
Szeret golfozni.
Barátságban áll Paul McCartney-val, Johnny Depp-pel, Marylin Manson-nal, stb.
Szereti Magyarországot, feleségével gyakran látogatja meg Budapestet.

Monster Dog (1984) ...  Vince Raven
A sötétség fejedelme (1987) ...Őrült az utcán
Rémálom az Elm utcában 6. (1991)  ... Freddy apja
Wayne világa (1992) ... önmaga
Azok a 70-es évek show (1998-2006) ... Önmaga
Metal: A Headbanger's Journey (2005) ... Önmaga
Suck (2009) ... Csapos
A nagylábú (2012) ... Önmaga
Éjsötét árnyék (2012) ... Önmaga
Super Duper Alice Cooper (2014) ... Önmaga
An Honest Liar (2014) ... Önmaga

Korai munkák:
Why Don't You Love Me (kislemez)
Don't Blow Your Mind (kislemez)
I Wonder Who's Loving Her Now (kislemez)

The Alice Cooper Group:
Pretties for You (1969)
Easy Action (1970)
Love It to Death (1971)
Killer (1971)
School’s Out (1972)
Billion Dollar Babies (1973)
Muscle of Love (1973)

Szóló előadóként:
Welcome to My Nightmare (1975)
Alice Cooper Goes to Hell (1976)
Lace and Whiskey (1977)
From the Inside (1978)
Flush the Fashion (1980)
Special Forces (1981)
Zipper Catches Skin (1982)
DaDa (1983)
Constrictor (1986)
Raise Your Fist and Yell (1987)
Trash (1989)
Hey Stoopid (1991)
The Last Temptation (1994)
Brutal Planet (2000)
Dragontown (2001)
The Eyes of Alice Cooper (2003)
Dirty Diamonds (2005)
Along Came a Spider (2008)
Welcome To My Nightmare (2011)
Paranormal (2017)

Hollywood Vampires:
Hollywood Vampires (2015)

Koncertalbumok, válogatások, boxok:
Greatest Hits (1974)
The Alice Cooper Show (1977)
Science Fiction (1987)
Prince of Darkness (1989)
Alice Cooper At The Whiskey A Go Go 1969 (1992)
A Fistful Of Alice (1997)
The Life And Crimes Of Alice Cooper (1999)
Brutally Live (2000)
Billion Dollar Babies (2001)
Welcome To My Nightmare (2002)
Live at Cabo Wabo '96 (2005)
Live at Montreux 2005 (2006)
Extended Versions Live (2007)
Theatre of Death: Live at Hammersmith 2009 (2010)
Alice Does Alice (2010)
No More Mr Nice Guy Live (2012)
Raise the Dead: Live from Wacken (2014)

Közreműködések

Flash Fearless Vs. Zorg Woman (I'm Flash és Space Pirates) (1975)
Twisted Sister: Come Out And Play (Be Chrool to Your Scuel c. dal) (1985)
Sokkoló c. film Shockdance című dala (1989)
Guns N' Roses: Use Your Illusion I (The Garden c. dal) (1991)
Merry Arizona Two: Desert Stars Shine at Christmas (Is There a Santa? c. dal) (1996)
Insane Clown Posse: The Great Milenko (Közreműködés az Intronál) (1997)
British Rock Symphony (2000)
Butchering The Beatles: A Headbashing Tribute (Hey Bulldog c. dal) (2006)
Avantasia: The Scarecrow (The Toymaster c. dal) (2008)
Slash: Slash (Baby Can't Drive c. dal) (2010)
Pushking: The World as We Love It (Troubled Love c. dal) (2011)
Blue Coupe: Million Miles More (Hallow's Grave c. dal) (2013)
Theory Of A Deadman: Savages (Savages c. dal) (2014)

Utolsó frissítés: 2017.07.26. 18:06 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace