Starity

Alicia Keys

Alicia Keys Alicia Keys nemzetisége 493. 1060rajongó 101vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 97%
 • stílus: 92%
 • szimpátia: 92%
 • Születési név
 • Alicia Augello Cook
 • Becenév
 • Lellow
 • Születési idő
 • 1981. január 25.
 • Születési hely
 • Manhattan, New York, USA
 • Foglalkozás
 • Énekesnõ, Dalszerzõ, Színésznõ, Producer
 • Családi állapot
 • férjezett, 2 gyermek
 • Partner
 • Swizz Beatz
 • Magasság
 • 166 cm
 • Eredeti hajszín
 • Fekete
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Vízöntő
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Beyoncé Usher Jay-Z Nicki Minaj Kendrick Lamar Guy Sebastian

Alicia Keys életrajza

KEZDETEK

Alicia Augello Cook – most már csak Alicia Keys – New York Cityben született 1981. január 25-én, Manhattan Harlem városrészében, az ír és olasz származású Teresa Augello színésznő és a jamaikai származású Craig Cook légiutaskísérő egyetlen gyermekeként, ám szülei korán elváltak, az akkor még kis Aliciát anyukája nevelte fel Manhattan Hell's Kitchen negyedében. Hétévesen kezdett el zongora órákra járni, olyan szerzők műveit tanulthatta meg, mint Mozart, Beethoven illetve kedvence, Chopin. Művésznevét 16 éves korában választotta ki; eredetileg Wilde lett volna, de menedzsmentje javasolta a Keys nevet. Alicia úgy érezte, ez az a vezetéknév, ami leginkább illik hozzá. Keys három év alatt elvégezte a manhattani Professional Performing Arts School középiskolát, ahonnan felvették a Columbia Egyetemre, bár ezt négy héttel később otthagyota, hogy beindítsa zenei karrierjét.

 

KARRIER

– Kezdeti sikerek: Először a Jermaine Dupri So So Def lemezcéggel szerződött le, melynek kiadványait akkoriban a Columbia Records terjesztette. A Dah Dee Dah (Sexy Thing) című dal – melyet Alicia énekelt fel, és társszerzője is volt – felkerült az 1997-ben nagy sikert aratott Men in Black című film zenei albumára. Ez volt a lány első profi felvétele, a dal kislemezen azonban nem jelent meg, és a Columbia Recordshoz fűződő szerződése is hamarosan felbomlott. Az énekesnőt ezután Clive Davis szerződtette le az Arista Recordshoz, ami nem sokkal később meg is szűnt. Alicia azonban követte Davist újonnan alapított lemezcégéhez, a J Recordshoz, ahol először csak két számot vettek fel: a Rock wit U-t – ami a 2000-ben megjelent Shaft főcímdala volt és később felkerült Alicia első albumára is – valamint a Rear View Mirrort, ami a 2001-ben megjelent, Dr. Dolittle 2 című film betétdala lett, és a később megjelent a Fallin’ kislemezen is szerepelt. A lány ezután jelentette meg első albumát, melyet három további szólóalbum (The Diary of Alicia Keys, As I Am, The Element of Freedom) követett. 

2012 szeptemberében kiadta ötödik szólóalbumának első kislemezét, mely a Girl on Fire (a CD címadó dala is egyben) névre hallgat. Novemberében aztán megjelentette második maxiját ("Brand New Me"), három nappal később pedig a teljes korong is a boltok polcaira került. A lemez 13 vadonatúj dalt tartalmaz, a közreműködők között megtaláljuk Emeli Sandét és Nicki Minajt is.

 

TV- ÉS MOZIFILMEK

Alicia először 1985-ben szerepelt képernyőn, a Cosby Show 'Slumber Party' című epizódjában, amelyet 1985. március 28-án vetítettek először. Egy Maria nevű kislányt játszott, Rudy egy barátját. A szereplők közt Alicia Cook néven sorolják fel; ez az egyetlen olyan szerepe, ahol az eredeti nevén említik. A 2000-es évek elején Keys kisebb szerepeket vállalt tévésorozatokban (ilyen volt a Charmed, valamint az American Dreams). 2006 októberének elején a marslakó anyuka hangját adta a The Backyardigans című, gyermekeknek készült tévésorozat egy epizódjában, és elénekelt egy dalt is, Almost Everything Is Boinga Here címmel. A Fresh Takes című minisorozatban, ami az MTV-n ment 2008 március-áprilisában, Keys játssza az egyik főszerepet. A sorozat három barátnőről szól, akik a huszonévesek mindennapi életét élik.

Alicia először 2007-ben szerepelt mozifilmben, a Smokin' Acesben, amelyben egy Georgia Sykes nevű orgyilkost alakított. A filmben többek között szerepelt még Ben Affleck és Ryan Reynolds is. Színésztársai csak dicsérni tudták Aliciát; Ryan Reynolds azt mondta róla, természetes tehetsége van a színjátszáshoz, és meglepő, hogy korábban nem szerepelt még filmekben. Dicsérték teljesítményét második filmjében, a The Nanny Diariesben is, mely az azonos című, 2002-ben megjelent könyvön alapul. Keys a főszereplő legjobb barátnőjét, Lynette-et alakítja.

Keys és régóta vele dolgozó menedzsere, Jeff Robinson a Disneyvel is aláírtak egy szerződést, első filmjük az 1958-ban bemutatott Bell, Book and Candle című vígjáték feldolgozása. Keys ebben egy boszorkányt játszik, aki bűbáj segítségével akarja elcsábítani vetélytársa vőlegényét. Keys és Robinson egy tévés produkciós céget is alapítottak, Big Pita néven. Első tévésorozatukat Keys élete ihlette, egy félvér gyermekről fog szólni, aki New Yorkban nő fel. Keys egy készülő tévéfilm gyártásvezető producere is lesz, a film címét azonban még nem jelentették be.

Egy készülő, az 1940-es években játszódó filmben, a Composition in Black and White-ban Keys Philippa Schuylert, egy félvér zongoristát alakítja. A film megtörtént eseten alapul. A film elmeséli Schuyler ellentmondásos karrierjének történetét, anyjához és a fekete közösséghez fűződő nehéz kapcsolatát, írói pályafutását és helikopterbalesetben történt halálát. Keyst különösen megfogta, hogy a filmben félvér nőt alakíthat és zongorázhat, ahogy a történet összetettsége is. „Nagyon mély történet; az anyjához fűződő kapcsolata egészen odáig eljut, hogy Philippa Európába megy és spanyolnak adja ki magát, hogy játszhasson és normális életet éljen” – mondta Keys, és hozzátette, Halle Berryvel együtt nagyon várják a forgatás kezdetét. Keys vonzódik az 1930-as, 40-es évekhez; hisz a reinkarnációban és nem tartja kizártnak, hogy akkor is élt.

 

JÓTÉKONYSÁG

Az énekesnő nagykövete és alapítótagja a Keep a Child Alive nevű alapítványnak, ami az AIDS és HIV fertőzött afrikaiaknak nyújt segítséget. 2006-ban Keys és Bono feldolgozták a Don’t Give Up  című dalt, ezzel is felhívva a világ figyelmét Afrikára. Alicia a Frum tha Ground Up elnevezésű alapítványnál is tevékenykedik, ahol a fiatalokat ösztönzik a tanulásra, és a sikerre. A művésznő több jótékonysági koncerten is fellépett, például a Live 8-en, 2005-ben a ReAct Now: Music & Reliefen, 2007-ben a Live Earth-ön, ahol Keith Urbannel adták el The Rolling Stones '69-es slágerét, a Gimme Sheltert. 2007. december 11-én pedig a Nobel-békedíjoslói koncertjén énekelt. 2010 december elsejétől a sztárok – a Twitter és a Facebook felfüggesztésével – közös kampányt indítottak, Aliciával karöltve, hogy a Keep a Child Alive alapítványnak összegyűjtsenek 1 millió dollárt. Az összeget  alig 10 nap alatt sikerült is begyűjteniük.

 

KIADOTT KÖNYVEI

2004: Tears for Water: Songbook of Poems and Lyrics (verseskötet)
2006: Unplugged
2007: How Can I Keep from Singing?: Transforming the Lives of African Children and Families Affected by AIDS
2014 (Jessica Walton közremûködésével írva): Blue Moon: From the Journals of MaMa Mae and LeeLee.
2020: More Myself: A Journey

 MAGÁNÉLET

Alicia visszafogott, médiától távol tartott kapcsolatban élt barátjával, Kerry Brothers Jr.-ral egészen 2008-ig. Alicia késõbb a hip-hop mûvész és producer, Swizz Beatz-szel kezdett el randevúzni. Alicia és Beatz, akik már tinédzserkoruk óta ismerték egymást, 2010-ben bejelentették, hogy eljegyezték egymást és már az elsõ közös gyermeküket várják. Egy Zulu ceremónia keretében megáldották a még meg nem született gyermeküket Illovo-ban, Johannesburg vidéki részén, Dél-Afrikában, a 2010-es FIFA Világkupa közben. A pár végül ugyanezen év július 31-én házasodott össze egy privát ceremónia közepette a Földközi-tenger közelében. Alicia 2010 októberében adott életet elsõ gyermekének és fiának, Egypt Daoud Dean-nek. Második közös gyermekük, szintén fiú, Genesis Ali Dean, 2014 decemberében látta meg a napvilágot. 


ÉRDEKESSÉGEK

– 2010-ben férjével, Swizz Beatz-zel adoptáltak egy egész falut Soweto-ban
– egykoron elgondolkozott azon, hogy az Alica Wilde mûvésznevet fogja használni
– kedvenc elõadói közé tartozik Frank Ocean, Emili Sandé és Alabama Shakes
– egyik rossz szokása, hogy szereti ,,ropogtatni" a nyakát
– 13 éves kora óta jó barátságot ápol Beyoncé-vel és Usher-rel
– Bob Dylan nagy rajongója Alicia-nak, olyannyira, hogy a 'Thunder on the Mountain' c. dalában meg is említi
– egyik kedvenc étele a tejbegríz 

TV Filmek

1985: The Cosby Show

2001: Bűbájos Boszorkák (Charmed)

2003: American Dreams

2006: The Backyardigans

 

Mozifilmek

2006: Füstölgö ászok

2007: Egy bébiszitter naplója (The Nanny Diaries)

2008: The Secret Life of Bees (Smokin' Aces)

 

DVD kiadványok

The Diary of Alicia Keys (2004)

MTV Unplugged (2005)

From Start to Stardom (2009)

Eddig kiadott lemezei

Songs in A Minor – 2001
The Diary of Alicia Keys – 2003
As I Am – 2007
The Element of Freedom – 2009
Girl On Fire – 2012
Here – 2016

Egyéb

Quantum of Solace Soundtrack

Turnék

Amerikai turné (2001)
Európai turné (2001–2002)
Ázsiai/ausztrál turné (2004)
Verizon Ladies First Tour (2004) (Beyoncéval és Missy Elliott-tal)
Európai Tour (2004)
The Diary Tour (USA) (2005)
As I Am Tour (Európa, Észak-Amerika, Ázsia, Óceánia) (2008)
The Freedom Tour (Észak-Amerika, Európa, Afrika) (2010)
Set The World On Fire Tour (Észak-Amerika, Európa, Ázsia, Ausztrália) (2013)
 

Utolsó frissítés: 2021.05.15. 13:01 Nina 10 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace