Starity

Amy Winehouse

Amy Winehouse Amy Winehouse nemzetisége 390. 1210rajongó 171vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 91%
 • stílus: 87%
 • szimpátia: 86%
 • Születési név
 • Amy Jade Winehouse
 • Becenév
 • Amy
 • Élt
 • 1983.09.14 – 2011.07.23.
 • Születési hely
 • Southgate, London, England
 • Foglalkozás
 • énekesnõ, dalszövegíró
 • Családi állapot
 • elvált
 • Magasság
 • 160 cm
 • Eredeti hajszín
 • sötétbarna
 • Szemszín
 • zöld
 • Csillagjegy
 • Szűz
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna

Amy Winehouse életrajza

 

KEZDETEK

Amy Jade Winehouse 1983. szeptember 14-én született egy zsidó származású muzsikus család második gyermekeként, Londonban, Bátyja, Alex, négy évvel idősebb nála, 1979-ben jött világra. Édesapja Mitchell Winehouse (taxisofőr), édesanyja Janis (gyógyszerész). 

Az apa még Amy kiskamasz korában elhagyta a családját egy másik nőért, amit a kislány nagyon nehezen, leginkább sehogyan sem tudott feldolgozni. Árulásként élte meg szülei válását és soha nem tudott megbocsátani érte az apjának. Nagyon zárkózottá vált és súlyos lelki sérülésének egyik jellemző kifejezéseként gyakran szopta az ujját. 

Fiatal éveit Southgate külvárosában töltötte. Különleges énektehetségére nagymamája figyelt fel, aki azt tanácsolta a szülőknek, hogy írassák Amyt zeneiskolába. 10 évesen R'n'B bandát alapított, Sweet n Soul néven. 12 évesen a Sylvia Young Színitanoda diákja lett, melyet a BRIT Schoolban követett Selhurstban, Croydonban.

 

KARRIER

Tizenhárom esztendősen kapta meg élete első gitárját. Tizenhat éves volt, amikor a soul énekes Tyler James elküldte első demofelvételét egy ügynökségnek. Egyedi hangjára azonnal felfigyeltek, nem sokkal később már az Island Records szerződtetett énekesnője lett.

Frank (2003)
Bemutatkozó lemeze 2003-ban került a boltok polcaira (az USA-ban csak négy évvel később), Frank címmel. Az albumon két feldolgozás, és tizennégy saját dal hallható, amiről négy kislemez került ki. A korong amellett, hogy a közönség figyelmét felkeltette, rendkívül jó szakmai kritikákat is kapott. Mercury-díjra jelölték. A Stronger Than Me c. dalért Ivor Novello-díjjal tüntették ki.

Back To Black (2006)
Amy a nagy siker ellenére a Frank című albumot mégsem érezte igazán magáénak. Úgy döntött, ideje kialakítania a saját stílusát és olyan dalokat kiadni, amelyek igazán az ő lelkivilágát és érzéseit fejezik ki. Ez azzal járt, hogy menedzsert váltott, és ezt követően nekilátott második és egyben utolsó lemeze munkálatainak. Az album 2006-ban jelent meg (már az első évben a legnagyobb példányszámban eladott lemeznek számított). Az új hangzásvilág, melyben a fülbemászó, retro Motown és Stax stílusú dallamok keveredtek a mai modern, kortárs elemekkel, robbanásszerű hirtelenséggel hozta meg Amy számára a viharos világsikert. Dalai hetekig vezették a slágerlistákat. Szerzeményeiben olyan témák kerültek előtérbe, amik őt a leginkább foglakoztatták és amikről a saját élete is szólt. Vagyis a zűrös szerelmi kapcsolatokról, a megcsalásról, az elhagyásról, a szívfájdalomról és természetesn a drog-, illetve alkoholfüggőségről. A korongot hat Grammyre jelölték, amiből ötöt váltott díjra. A CD hanganyagával koncertturnéra indult.

It's My Party: Ez a dal volt az utolsó, melyet élete során kiadtak. A szám Quincy Jones korongjára vették fel, de Leslie Gore énekelte fel először a hatvanas években. 

A kudarcba fulladt utolsó fellépés
2011. júniusában tizenkét napos európai turnéba kezdett, melynek első állomása Belgrád volt. Amyre nagyjából 20 000 néző volt kíváncsi, akiknek végül hatalmas csalódást okozott. Részegen lépett ugyanis színpadra, a közönség, miután először éneklésre bíztatta, kifütyülte őt. Zenekara igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy a koncert ettől eltekintve is jól záruljon. Hét dal után azonban mindenki jobbnak látta, ha véget vetnek a fellépésnek. A botrányt követően lemondták a tervezett show-kat, melyek között a Sziget fesztivált is megtalálható volt.

Body and Soul: Ezen szerzeményén Tony Benett-tel dolgozott együtt, de csak halálát követően, szeptember 14-én (születésnapján) látott napvilágot. A dalhoz videoklip is készült, sőt Grammy-díjjal is jutalmazták, amit már csak szülei vehettek át.  

Lioness: Hidden Treasures
2011 az Island Records bejelentette, hogy hamarosan egy posztumusz album keretén belül kikerülnek azon szerzeményei, melyeken Amy halála előtt dolgozott. Az énekesnő ugyan jó pár évig nem adott ki CD-t, de zenei munkásságát ezalatt sem függesztette fel. Folyamatosan írta a dalokat, melyek közül jó néhányat fel is énekelt. December 5-én aztán piacra is dobták a beígért albumot Lioness: Hidden Treasures címen. A lemezen 12 dal hallható, ezek közül a Nassel készített duettje, a Like Smoke debütált elsőként. A számot a New York-i Hot97-es rádióállomás mutatta be a nagyérdeműnek (kislemez formában egy track sem jelent meg).
Az album borítójára egy 2007-ben készült tengerparti fotót választottak, melyet Bryan Adams készített. A CD-t a megjelenést követően hamar aranylemezzé minősítették Németországban, Angliában pedig már az első héten közel 200 ezer példányt értékesítettek. Az eladásokból befolyt összeg teljes egészét Amy Alapítványa kapja.

 

MAGÁNÉLET 

2004-ben találkozott először a nála öt évvek idősebb Blake Fielder-Civillel, akinek köszönhetően Amy igen gyorsan közelebbi kapcsolatba került a crackkel és a heroinnal. A férfi zűrös életű volt, nem riadt vissza a testi sértéstől és a lopástól sem. Viszonyuk eleinte se veled, se nélküled alapon működött, majd 2007 májusában Miamiban mégis egybekeltek Azonban a házasság nagyon hamar zátonyra futott és 2009-ben a börtönviselt Civil beadta a válókeresetet, Amy házasságtörésére hivatkozva. Sokan úgy vélték, egyedül a drog tartotta össze őket, Amy halálának híre azonban megrázta a férfit, aki először elájult cellájában, majd miután magához tért, hetekig csak zokogott.

Amy életének következő és utolsó nagy állomása Reg Traviss volt, aki mellett úgy tűnt, Amy kezd újra a régi önmaga lenni. A férfi azonban nehezen viselte Amy hangulatingadozásait, visszaeséseit. Hiába próbálta rávenni, hagyjon fel az ivással és a drogokkal, és amikor meghallotta, amint Amy az ex-férjével beszél telefonon, betelt nála a pohár. Kiadta a meggyötört, depressziós, önfejű lány útját. A brit lapok elsősorban őt okolták Amy korai és tragikus haláláért. Ám ő, Civillel ellentétben sosem tett semmiféle nyilatkozatot Amyvel való kapcsolatát és a lány halálát illetően.

 

FÜGGŐSÉGEI, HALÁLA ÉS TEMETÉSE

Az alkohol és a drog a Civillel való zavaros kapcsolata óta folyamatosan jelen volt Amy életében. Először 2008-ban, majd 2009 elején vágott neki az elvonókúrának, ám egyik alkalommal sem tudott teljesen felszámolni függőségeivel, amit lelki problémáira vezettek vissza. Szinte híresség vált arról, hogy fellépésein tudatmódosító szerek hatása alatt állt: megesett, hogy elfelejtette a szöveget, sőt volt rá példa, hogy könnyekben tört ki egy-egy dala alatt, de előfordult, hogy gyanús, fehér porral vagy vérző sebekkel lépett ki az utcára. A rendőrség egyik koncertje során kábítószert talált nála, elő is állították, végül mégsem kellett börtönbe vonulnia. 

Teste az évek során teljesen átalakult, az egykor kerekded idomokkal rendelkező bájos lány csontsoványra fogyott, arca beesett, mellei eltűntek. Szülei igyekeztek mindent megtenni, hogy lányuk rendbe jöjjön, de ők sem tudtak segíteni rajta, önpusztító életmódjáért végül halálával fizetett.

Holttestére 2011. július 23-án találtak rá otthonában. A törvényszéki orvosszakértői vizsgálat kimondta, hogy alkoholmérgezés vezetett a halálához, ugyanis véralkoholszintje 4,16 ezrelék volt. Azt is hozzátették, hogy Amy ezúttal nagyon komolyan vette a rehabot, egy hónapig valóban nem ivott egy kortyot sem. Azon a napon azonban valamiért megtört és az elfogyasztott vodkamennyiség szinte sokkolta a szervezét, és megállt a szíve. Amy mindössze 27 éves volt.

Három nappal később elhamvasztott testét az észak-londoni Edgwarebury temetőben helyezték végső nyugalomra. A szertartás körülbelül négyszáz hozzátartozóval zajlott le, Frank Hellmer rabbi vezetésével. A temetés során Amy édesapja, Mitch Winehouse kiskori történeteket és kedves emlékeket osztott meg a családdal és lánya közeli barátaival. A felidézést követően a „papa” a következő szavakkal búcsúzott el: „Jó éjszakát, angyalom, aludj jól! Apu és anyu örökké szeretni fog téged.” A szertartáson Amy egyik legjobb barátnője, Kelly Osbourne is részt vett, aki az énekesnő védjegyévé vált méhkasfrizurával jelent meg. Ott volt még menedzsere, dalszövegírója, szóvivője és néhány háttértáncosa is, exférjét viszont nem bocsátották szabadon a temetés idejére sem. A sajtót természetesen teljesen kizárták, Amyt pedig egyik kedvenc Carole King-számával, a So Far Away-jel kísérték utolsó útjára.  

 

DÍJAI

Élete során huszonnégy, halála után további két rangos zenei díjjal jutalmazták rövid életű, de kiemelkedő munkásságáért. Ezek közül a legfontosabbak két Brit Award és a hat Grammy díj, melyek közül az utolsót már posztomusz kapta meg. 

 

Érdekességek

- Amyre nagy hatással volt Ray Charles, Frank Sinatra, Nina Simone
- Saját stílusa kialakításában nagy szerepet játszott Ronnie Spector haj-és öltözködési szokásai
- 13 évesen rakatott először piercinget az orrába
- Összesen 26 díjjal jutalmazták munkásságát (köztünk hat Grammy, két Brit Awards-díj)
- Back To Black című korongja helyet kapott a Rolling Stone magazin "Mindenidők 500 Legjobb Albuma" elnevezésű listáján
- 2012 végéig közel 25 millió albumot adott el (halálát követően rohamosan megnőtt az eladások száma)
- Két dalát a Glee stábja feldolgozta a sorozat kedvéért
- 2014-ben, Camden Townban életnagyságú bronz szobrot állítottak az emlékének, ami Scott Eaton szobrász munkáját dícséri
- Édesapja 2011-ben írt alá szerződést a Harper Collinssal egy életrajzi regény megjelentetéséhez, mely 2012 nyarán került végül a könyvesboltok polcaira
- A könyv után filmet is készítettek, mely Asif Kapadia nevéhez fűződik, aki még korábban soha nem látott anyagokat és ritka, archív felvételeket gyűjtött össze Amyről. A dokumentumfilmet a 2013-as Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be, de csak 2014-ben jelenik meg hivatalosan
- Amy neve felkerült a Club 27 listájára, melyen azon hírességek szerepelnek, akik 27 éves korukban haltak meg (Pl.: Jimi Hendrix, Kurt Cobain vagy Janis Joplin)
- Mitch Winehouse létrehozta az Amy Winehouse Alapítványt, mely a kábítószerfüggő fiataloknak gyújt segédkezet  
- 2012 januárjában Jean Paul Gaultier egy Amy Winehouse-t idéző kollekcióval lepte meg a párizsi Haute Couture-divathét látogatóit. A család szerint kigúnyolták lányukat, a mogul viszont tisztelete jeléül öltöztette modelljeit az énekesnő stílusa szerint: hatalmas méhkas frizurák, 60-as éveket idéző bohém ruhadarabok, színes melltartók, szépségpöttyök és a jól megszokott macskaszemszerű smink. Jean Paul emellett azt is elárulta, hogy szerinte Amy nemcsak tehetséges művész, de divatikon is volt. A show-t az adott divathét leglélegzetelállítóbb divatbemutatójaként könyvelték el. Az első sorokban helyet foglalt Beth Ditto, Dita von Teese és Catherine Deneuve, a bemutató zárásaként pedig Amy egyik dala, a Back to Black is felcsendült
- A nagy Gatsby című 2013-as filmben szintén felcsendült Amy dala, a Back to Black, melyet ezúttal Beyoncé adott elő. De számos más filmben és sorozatban, eredeti verzióban hallhatók dalai (Bridget Jones: Mindjárt megőrülök!; A Grace klinika; 27 idegen igen; Ilyen az élet; EastEnders; Kés/alatt ...)

 

IDÉZET

 „Ha nem tudnék elénekelni egy dalt és kifejezni vele az érzéseimet… kurvára végem lenne. Mindig is énekeltem. Én mindig azt feltételeztem, mindenki tud énekelni, és mindenki énekel is, amikor szomorú vagy boldog. És amikor nőttem fel, és mentem át a sok fájdalmon és szenvedésen, amin a tinédzserek átmennek, úgy tudtam énekelni, mint egy kis madár. És már nem tudok úgy énekelni többé... Érzem a nyomást. Vannak napok, amikor úgy elszakadnék ettől az egésztől. Mert ebben semmi valóság nincs. Semmi. És ez eléggé kifacsar. De hát tudod, hogy van ez. Meg kell csinálni.”

Gyors menet (TV Series) — Titania
Episode #3.2 (1997)

Frank (2003)
Október 20.  

1. Intro / Stronger Than Me
2. You Sent Me Flying / Cherry
3. Know You Now
4. Fuck Me Pumps 
5. I Heard Love Is Blind
6. Moody's Mood for Love / Teo Licks
7. (There Is) No Greater Love
8. In My Bed
9. Take the Box
10. October Song
11. What Is It About Men
12. Help Yourself
13. Amy Amy Amy / Outro
14. Brother
15. Mr Magic (Through the Smoke)   

 

Back to Black (2006)
Október 4.  

1. Rehab
2. You Know I'm No Good
3. Me And Mr. Jones
4. Just Friends
5. Back to Black
6. Love Is a Losing Game
7. Tears Dry on Their Own

8. Wake Up Alone
9. Some Unholy War
10. He Can Only Hold Her
11. Addicted

A Deluxe Edition bónusz dalai
Valerie – 3:53
Cupid – 3:49
Monkey Man – 2:56
Some Unholy War (lassabb verzió) – 3:17
Hey Little Rich Girl – 3:35
You're Wondering Now – 2:33
To Know Him Is to Love Him – 2:24
Love Is a Losing Game (Original Demo) - 3:43 

 

Lioness: Hidden Treasures (2011)
December 2. 

1. Our Day Will Come (Reggae Version) – feldolgozás, 2002, Salaam Remi
2. Between The Cheats – 2008. május, Salaam Remi
3. Tears Dry – az eredeti lassú verzió, 2005. november, Salaam Remi
4. Wake Up Alone – demó, 2006. március, Paul O'Duffy
5. Will You Still Love Me Tomorrow – 2011-es verzió, Mark Ronson
6. Valerie – feldolgozás, A '68 version feldolgozása, 2006. december
7. Like Smoke – Amy Winehouse feat. Nas, duett, 2008. május, Salaam Remi
8. The Girl From Ipanema – feldolgozás, 2002. május, Salaam Remi
9. Halftime – 2002. augusztus, Salaam Remi
10. Best Friends, Right? – 2003. február, Salaam Remi
11. Body And Soul – Tony Bennett & Amy Winehouse, duett, feldolgozás, 2011. március, Phil Ramone
12. A Song For You – feldolgozás, újrahangszerelt verzió, 2009 tavasz, Salaam Remi. 
 

Utolsó frissítés: 2017.02.19. 10:10 Ellie Andrews által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace