Starity

Ana Ivanović

Ana Ivanović Ana Ivanović nemzetisége 1706. 354rajongó 8vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 89%
  • stílus: 90%
  • szimpátia: 93%

Ana Ivanović életrajza

                                                    Magánélet:

Ana Ivanović 1987. november 6-án született Szerbia fővárosában, Belgrádban. Ügyvéd édesanyja, Dragana mindenben támogatja lányát, míg üzletember édesapja is igyekszik a lehető legtöbb alkalommal elkísérni lányát a versenyekre, öccse, Miloš pedig kosárlabdázik. Tenisz-pályafutásától eltekintve Ana a belgrádi egyetemen pénzügyi tanulmányokat folytat,szabadidejében pedig spanyolul tanul. Ha a példaképéről kérdezik, aki miatt teniszezni kezdett, egyértelműen Szeles Mónikát nevezi meg, aki Jugoszlávia színeiben versenyzett Ana gyerekkorában. Az első teniszélménye is az volt, amikor a tévében meglátta Szeles Mónikát játszani, majd egy reklámból megjegyezte a helyi teniszközpont címét és telefonszámát. Eleinte reggelente edzett, majd később bevallotta, hogy télen egy elhagyatott uszodában gyakorolt, mivel akkor nem volt más lehetősége. 15 éves korában egy vereség után négy órát töltött sírással az öltözőjében, mert azt gondolta, hogy akkori edzője, Dan Holzmann le fogja szólni, hogy nem való profi teniszezőnek.

Magánéletéről nem lehetett túl sokat tudni, azonban korábban többször is együtt mutatkozott a szintén teniszező, spanyol Fernando Verdascóval, továbbá partnere volt még az ausztrál golfozónak, Adam Scottnak is. Tavaly pedig hozzáment a labdarúgó Bastian Schweinsteigerhöz..
 

                                                        Karrier:

Első teniszsikere a 2004-es junior Wimbledoni döntő volt - bár kikapott az ukrán Kateryna Bondarenkótól. Szintén a 2004-es évben öt IFT tornát nyert meg, ezek közül kettőn a selejtezőből indulva, így érhette el a 26-0-ás nyert-vesztett mérkőzésarányt. Még ebben az évben a zürichi WTA versenyen döntő szett 5-1-es hátrányból győzte le az akkori világranglista 29. helyezettjét, Tatiana Golovint.A világ viszont  csak akkor figyelt fel igazán a nevére, amikor a zürichi versenyen Venus Williamst két tiebreakes szettre kényszerítette. Első trófeáját 2005 januárjában nyerte az ausztráliai Camberrában, ahol a döntőben egy magyar játékost, Czink Melindát verte meg:7-5, 6-1-re. Fokozatosan jött előre a ranglistán, és sorra győzte le a top 10-es játékosokat, mint például Svetlana Kuznetsova-t, Nadia Petrova-t és Vera Zvonareva-t.

A 2006-os év hatalmas áttörést hozott neki, hiszen augusztusban legyőzte a korábbi világranglista első helyezettjét, Martina Hingist,a Montrealban rendezett Rogers Cup döntőjében:6-2, 6-3-ra. Az évben kilenc versenyen párosban is elindult Maria Kirilenko, illetve Sania Mirza oldalán. Kirilenko oldalán két elődöntő és döntő fűződik a nevükhöz. Ivanovićot az év végén 14. helyen jegyezték az egyéni, és 51. helyen a páros ranglistán. Míg a 2007-es évet a ranglista 4. helyén zárta, köszönhetően annak, hogy az évben öt tornadöntőből háromszor győztesen került ki.

A 2008-as évben az Ausztrál Openen karrierje során először és máig egyetlen alkalommal legyőzte a 8. helyen kiemelt Venus Williamst, majd meg sem állt a döntőig, ahol végül az orosz Maria Sharapovától vereséget szenvedett:7-5, 6-3-ra. A döntőnek köszönhetően elérte az addigi legmagasabb ranglista helyezését, a 2. helyet. Még abban évben játszott további három döntőt, amelyek közül mindet győzelmi trófeára váltotta, köztük egy Grand Slam-trófeára - ugyanis a Roland Garroson legyőzte döntőbeli ellenfelét, Dinara Safinát:6-4-re,majd 6-3-ra.A Grand Slam-trófeájának köszönhetően feljutott a világranglista trónjára (2008. június 9-én). Az év végén a Dohában megrendezett Sony Ericsson Championshipsen legyőzte azt a Jelena Jankovićot, aki az év vége felé átvette tőle a világranglista trónját, majd a Svetlana Kuznetsova elleni mérkőzést feladni kényszerült egy vírusos fertőzés miatt.

Ana 2017 elején jelentette be visszavonulását, melyet hivatalos Facebook-oldalán közölt a rajongókkal.

                                                 Érdekességek:

A szerb teniszező karrierje során eddig tizenegy egyéni tornagyőzelmet aratott, köztük egy Grand Slam-győzelemmel is büszkélkedhet, míg párosban is sikerült elérnie szép eredményeket, bár tornagyőzelmet még nem sikerült szereznie.

2007. szeptember 8-án az UNICEF nagykövetének választották Aleksandar Đorđević, Jelena Janković és Emir Kušturica mellett. Ennek keretében részt vett az oktatás és gyermekvédelem ügyeiben, melynek során szerbiai iskolákba is ellátogatott.

Karrierje kezdetén a Nike sportszergyártó cég szponzorálta, melyet 2006-ban a konkurens Adidas váltott fel, amellyel olyan szerződést kötött, hogy visszavonulásáig ebben a márkában teniszezik. Ütőjét tekintve először a Wilson márkával játszott, amelyet mára a Yonex EZONE 100-as modellje váltott fel.

Játékstílusát tekintve egy agresszív, alapvonalról támadó játékosnak számít, akinek tenyeresét a 2007-es - 2008-as években az egyik legjobbnak tartották a női mezőnyben. A kritikusok szerint miután megnyerte a Rolnd Garrost, és elérte a világranglista első helyét, játéka jelentősen visszaesett, emellett önbizalmával is problémák adódtak. A 2010-es Ausztrál Openen Martina Navratilova azt nyilatkozta róla, hogy egyáltalán nem bízik önmagában, ennek ellenére mégis mindig harcol az utolsó pontért is. Jelenleg javulást mutat a játékstílusa, mivel 2010-ben új edzőt szerződtetett, akinek segítségével szeretne több önbizalommal több győztes mérkőzést magáénak tudni.

 

                                                Tornagyőzelmei:

2005 Canberra International Open (Czink Melinda ellen, 7-5, 6-1)
2006 Rogers Cup (Martina Hingis ellen, 6-2, 6-3)
2007 Qatar Telecom German Open (Martina Hingis, 6-4, 6-2)
2007 East West Bank Classic (Nadia Petrova ellen, 7-5, 6-4)
2007 Fortis Championships Luxembourg (Daniela Hantuchová ellen, 3-6, 6-4, 6-4)
2008 Pacific Life Open (Svetlana Kuznetsova ellen, 6-4, 6-3)
2008 French Open (Dianara Safina ellen, 6-4, 6-3)
2008 Generali Ladies Linz (Vera Zvonareva Ellen, 6-2, 6-1)
2010 Generali Ladies Linz (Patty Schnyder ellen, 6-1, 6-2)
2010 Commonwealth Bank Tournament of Champions (Alisa Kleybanova ellen, 6-2, 7-6)
2011 Commonwealth Bank Tournament of Champions (Anabel Medina Garrigues, 6-3, 6-0)

Utolsó frissítés: 2021.04.08. 13:01 dani10 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace