Starity

Andrew VanWyngarden

Andrew VanWyngarden Andrew VanWyngarden nemzetisége 7142. 26rajongó 2vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 95%
 • stílus: 95%
 • szimpátia: 95%
 • Születési név
 • Andrew Wells VanWyngarden
 • Születési idő
 • 1983. február 01.
 • Születési hely
 • Columbia, Missouri, U.S.
 • Foglalkozás
 • énekes,dalszerző
 • Magasság
 • 178 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • zöld
 • Csillagjegy
 • Vízöntő
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna

Andrew VanWyngarden életrajza

Andrew 1983. február 1-jén született a missouri-i Columbiában. A tenessee-i Memphisben töltötte gyermekkorát ahol a Lausanne Kollégiumi Iskolába és a White Station Középiskolába járt. Édesapja, Bruce VanWyngarden egy alternatív újságnak, a Memphis Flyer-nek szerkesztője. Andrew szeretettel gondol vissza gyermekéveire Memphis-ben, legfőképpen horgászásra és kempingezésre édesapjával. Aktív résztvevője volt a YMCA (Young Men's Christian Association; magyarul Fiatalok Keresztény Egyesülete) szabadban rendezett programjainak, és családjával gyakran mentek kenuzni, kempingezni és horgászni.

Az első zenei befolyásait akkor szerezte, amikor édesapját hallgatta, ahogy elektromos gitáron játssza a The Who - Pinball Wizard című számát. Hetedik osztályban kapott egy Les Paul gitárt, és egyből elkezdett játszani rajta. Ugyanabban az évben megnyert egy versenyt a Lausanne-ben, mikor eljátszotta a Red Hot Chili Peppers - Under the Bridge c. dalát. Az is befolyásolta zeneileg, mikor nővéreivel Nirvana-t és Phish-t hallgattak, és gyakran végighallgatta szülei lemezeit a padláson, ahol rátalált Neil Young, Bob Dylan és Rolling Stones lemezekre. Ezután karácsonyra mindig hangszereket kért, szeretett volna egy dob készletet, egy bendzsót és egy mandolint.

Középiskolás éveiben alapított egy bandát Dan Treharne-nel, amit Glitter Penis-nek neveztek el. Számítógépen készítették zenéiket. Paródia dalokat is készítettek és felvettek, de nem adták őket elő élőben. Később, VanWyngarden az Accidental Mersh nevű bandában próbálta ki magát. Jövőbeli bandájának gitárosa, Hank Sullivan is tagja volt a formációnak, aki bemutatta James Richardson-t, aki szintén jövőbeli bandájának gitárosa volt. A banda helybeli sikert és hírnevet szerzett magának a Memphis környéken, és két albumot is kiadtak: az önmagukról elnevezett Accidental Mersh-t és a Mirror Isaeli-t. Az első album elért a második helyig a Napster "Nem szerződött bandák" listáján. A banda szünetet tartott, amikor a legtöbb tagja főiskolára ment. Andrew meghívta Ben Goldwasser-t, hogy zongorázzon a Mersh-nek 2002 nyarán. A formáció hetente tartott egy-egy koncertet a Newby-ban, de a koncertekre nem sokan mentek el, és a banda felbomlott. Főiskolán írt és előadott egy dalt, a "Super Volcano"-t egy osztálynak. 

VanWyngarden zenéből lediplomázott zenéből a Wesleyan Egyetemen, ahol találkozott volt zenész társával, Ben Goldwasser-rel első évében. Azt tervezte, hogy csillagászatot szeretne tanulni természettudományi ágon, de a találkozás Goldwasser-rel megváltoztatta életútját Andrew bevallása szerint. Ahogy nyilatkozta, Ben nem igazán volt oda érte. Emlékszik rá, amikor valami szociális munkát szeretett volna csinálni, valami nemeset egy jó célért. Andrew úgy emlékszik vissza egyetemi éveire, mint "majdnem émelyítően idilli: gombaevések az erdőben, semmi teendő a könyvtárban." Interjúkban nyilatkozta, hogy a "Kids" c. szám volt az első számuk, amit együtt csináltak. Egy korai EP-jükben, a "We (Don't) Care"-ben jelent meg, mikor még a The Management nevet viselték.

VanWyngarden harmadik volt az NME "Király Listá"-ján 2008-ban, Jay-Z és Alice Glass után.

Andrew az MGMT 2010-es albumának, a Congratulations-nek találta ki címét, amíg előző albumukon dolgoztak, ami az Oracular Spectacular címet viseli. A legtöbb dalszöveget ő maga írja. Ahogy nyilatkozta, "Leülök egy pár órára, és megpróbálok írni. Legtöbbször a dalszövegek már a fejemben vannak egy ideje, és így megyek rajtuk keresztül újra és újra." Az új albumról kedvence a "Siberian Breaks". Egy friss interjúban beszélt a hírnévről és annak hatásairól önmagán. Elismerte, hogy valamilyen mértékben olyan ember lett, amin még a debütáló album megjelenésekor nevetett. "Nem fogtam fel egészen eddig, de kicsit vicces, mert az első dal az első albumunkon a Time To Pretend volt, ami az elképzelt rocksztár életről szólt. Az It's Working c. dal olyan, 'igen, kimentünk oda, és sok drogot kipróbáltunk, és nem is olyan jó'." nyilatkozta a Spin-nek. A Congratulations megjelenésekor Andrew azt nyilatkozta, hogy kezdett aggódóbb lenni az elmúlt évben, mikor sok kritikát kaptak zenei újságíroktól. 

Az írói befolyásait olyan íróktól kapta, mint Robert Anton Wilson és John Ashbery. Kedvenc időtöltése a szörfözés és a jövőben szívesen rendezne.

Andrew Kevin Barnes-szal az Of Montreal nevezetű bandából közös projektben van, amit Blikk Fang-nek neveztek el. 2014. októberében bejelentették, hogy két dalt fognak kiadni a Polyvinyl Record következő '4 egyedülálló számok sorozatá'-ban 2015-ben. A The Heart is a Drum Machine c. dokumentum filmben is megjelent, ami a kortárs zene természetéről szól.

2014-ben kiadott egy szóló dalt, aminek címe 'I Just Knew'. Ez a dal a Spirit of Akasha c. szörfös filmhez készült. Kiadott egy feldolgozást az 'I'm Alive' című dalról, amit eredetileg Peter Howe adott elő.

VanWyngarden kedvenc rendezői Werner Herzog, David Lynch és Federico Fellini.

Andrew jelenleg a Rockaway Beach-en él, Queensben, New Yorkon belül.

Nagylemezek

* Climbing to New Lows (2005) (Demo Album as The Management)
* Oracular Spectacular (2007)
* Congratulations (2010)
* MGMT (2012?)
 

 EPk

* We (Don't) Care (2004) ( The Managementként)
* Time to Pretend (2005)
* Qu'est-ce que c'est la vie, chaton? (Live At the Bataclan) (2010) [32]
* We Hear of Love, of Youth, and of Disillusionment (Daytrotter Sessions) (2011)[33]
* Congratulations Remixes (2011)[34]

Kislemezek

* "Time to Pretend" (2008)
* "Electric Feel" (2008)
* "Metanoia" (2008)
* "Kids" (2008)
* "Flash Delirium" (2010)
* "Siberian Breaks" (2010)
* "It's Working" (2010)
* "Congratulations" (2010)
 

Utolsó frissítés: 2016.11.27. 23:11 x Maite_Sandra x által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace